Scandalul Arpechim: indiferenta conducerii Petrom fata de protectia mediului

de V.T.     HotNews.ro
Marţi, 29 mai 2007, 0:00

Documente:
Comunicatul privitor la Arpechim
(29.05.2007) DOC

Marti, 29 mai. Stirea care face lumina

Marti, 29 mai 2007. In plin scandal Arpechim, o stire trece aproape neobservata. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE - continuatorul MIE), anunta ca Romania a primit o scrisoare de avertizare de la Comisia Europeana pentru ca nu a notificat 156 de directive.

Ministerul cu cele mai multe restante in transpunerea legislatiei europene in cea romana este cel al Mediului.

Ciocanea ii invinovateste pe fostii ministri PD. Nu acest lucru este important, ci faptul ca despre avertizarile Bruxelles-ului se stia de mai mult timp. Avertizari mai cu seama pe Mediu, unde Romania are restante mari fata de angajamentele asumate.

Flash-back. Luni, 28 mai

Luni, 28 mai 2007. O stire sparge linistea redactiilor - autoritatile de mediu din Arges au suspendat autorizatia integrata de mediu a Arpechim. Nimeni nu stia nimic - cu exceptia managementului Petrom, care fusese avertizat in cateva randuri ca trebuie sa rezolve problemele de mediu.

In piata apar zvonurile - in lipsa informatiilor oficiale, in presa apar discutii despre efectele potentiale. Comunicarea companiei Petrom si a autoritatilor de mediu - zero.

Efectele

Marti, piata incepe sa se resimta. La Bursa, actiunile Petrom sunt oprite de la tranzactionare timp de 45 de minute, iar finalul zilei aduce o scadere de aproape 5%. Calculele arata o pierdere de cateva sute de milioane de euro pentru Petrom.

Apar primele calcule despre influenta asupra pretului combustibililor - fluctuatii irelevante. Probleme mari se intrezaresc insa la Oltchim, care depinde organic de Arpechim. Incep lamentatiile, dar iese la suprafata altceva: lipsa risk-managementului la Oltchim, precum si incapacitatea conducerii Petrom de a anunta din timp partenerii asupra problemelor de la Pitesti.Comisarul-sef al Comisariatului de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu, a declarat marti pentru HotNews.ro ca nu exista un termen precis pentru suspendarea activitatii la Rafinaria Arpechim Pitesti.

"Autorizatia de mediu integrata a fost suspendata ieri (n.n. - luni), dar rafinaria nu se va inchide imediat, pentru ca avem de-a face cu un proces tehnologic complex", a declarat Emilia Dumitrescu pentru HotNews.ro.

Ministerul Mediului a remis redactiei HotNews.ro un comunicat de presa in care explica motivele suspendarii autorizatiei de mediu, sustinand ca Arpechim "este un obiectiv cu risc major".

Suspendarea autorizatiei integrate presupune oprirea intregului flux tehnologic de pe platforma Arpechim.

Activitatea continua normal, sindicalistii s-au ascuns

Reporterul HotNews.ro aflat marti la fata locului a transmis ca activitatea la rafinarie s-a desfasurat normal, angajatii Rafinariei continuandu-si activitatea.

In ceea ce-i priveste pe reprezentantii Sindicatului "Rafinorul", acestia au refuzat orice declaratii pe tema posibilei inchideri a rafinariei. Surse apropiate de conducerea sindicala sustin ca in contractul colectiv de munca ar fi stipulat faptul ca muncitorii vor continua sa fie platiti in cazul inchiderii temporare a rafinariei din cauza nerespectarii cerintelor de mediu.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu Arges, masura extrema a ridicarii autorizatiei de mediu a fost luata in urma unui sir de controale si negocieri.

 • In 30 noiembrie 2005, Arpechim Pitesti a obtinut autorizatia integrata de mediu, cu plan de actiuni inclus.
 • In 30 august 2006, autorizatia a fost revizuita, ca urmare a modificarii unei autorizatii de gospodarire a apelor. Potrivit OUG 152/2005, planul de actiuni devine obligatoriu, iar nerespectarea termenelor atrage suspendarea autorizatiei integrate de mediu
 • In 13-14 martie 2007, Agentia de mediu Pitesti, Agentia de Mediu Arges si Garda de mediu Arges a facut o verificare la Arpechim, si s-a constatat nerealizarea a doua masuri.
 • La 19 martie a fost data o notificare, in care companiei Arpechim i s-au acordat 30 de zile pentru rezolvarea problemei.
 • La 19 aprilie s-a constatat ca defectiunile constatate nu au fost remediate
 • Luni 28 mai, autoritatile de mediu au ridicat autorizatia integrata de mediu.


 • 842 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   iarasi o magarie (Marţi, 29 mai 2007, 18:39)

   TG [anonim]

   Vedeti ca au aparut pe alte fluxuri de informatii ca acest eveniment este legat de interesele lui Patriciu. La cata golaneala "liberala"se petrece nimic nu este de mirare!!!
  • 0 (0 voturi)    
   guvernul rompetrol (Marţi, 29 mai 2007, 20:27)

   mecs98 [anonim]

   se vede din avion cine castiga din aceasta manevra!
   In momentul in care o institutie guvernamentala ia o masura prin care se injumatateste capacitatea de productie a Petrom, au de castigat principalii concurenti: Rompetrolul lui Patriciu si LukOil-ul rusesc.
   Din spatele ambilor se vede ranjetul Moscovei. Apropo, s-a uitat cam usor intalnirea pe sest dintre premierul lui Patriciu si rusul acela ciudat...
  • 0 (0 voturi)    
   astia ne cred prosti? (Marţi, 29 mai 2007, 20:34)

   calif [anonim]

   Copsa Mica, Baia-Mare si multi altii care polueaza fara sa-i deranjeze nimeni, iar arpechim este inchisa pentru niste capace...

   avem inca un motiv pentru care guvernul Patriciu trebuie neaparat sa plece!
  • 0 (0 voturi)    
   ptr. 1,2,3 (Miercuri, 30 mai 2007, 3:13)

   alex [anonim]

   Arpechim nu convine OMV. In momentul privatizarii evaluarea finala a Arpechim prevedea costuri enorme pentru retehnologizare. Recomandarea consultantului era sa mearga pe burta si sa introduca clauza gen Sidex in contractul de privatizare, in care statul preia costurile. Afacere tare pentru unii.
   Sidex niciodata nu va fi inchis din cauza problemelor de mediu care sint suportate integral de statul roman, conform contractului de privatizare.
  • 0 (0 voturi)    
   golaneala liberala (Miercuri, 30 mai 2007, 7:27)

   judex [anonim]

   Cata dreptate are TG!! N-am uitat, in primii ani dupa lovilutie ,cand Patriciu si alti tineri liberali spumegau pe toate posturile de radio, in presa scrisa si la TV cat bine vor ei sa faca romanilor printr-o politica liberala deschisa, activa si stimulatoare a progresului economic si social.
   Acum, doar sa fii tampit sa nu intelegi politica lui Patriciu. Mai mult, am impresia ca Talpes a avut dreptatea in tot ce a afirmat despre Patriciu.
   Un lucru este clar: daca guvernul Tariceanu mai sta mult la palatul Victoria, pagubele Romaniei pe termen scurt, mediu si lung vor fi atat de mari, incat nimeni nu le va mai putea repara vreodata. Daca asta este liberalismul roman, il prefer pe Becali.
  • 0 (0 voturi)    
   Exercitiu de imaginatie (Miercuri, 30 mai 2007, 7:49)

   Leon [anonim]

   Va propun un simplu exercitiu de imaginatie : inchipuiti-va ca Petromidia ar fi fost inchis in urma unei dispozitii a Agentiei de mediu condusa de un liberal (sau filo-, cripto-, pseudo-). Dvs. puteti? Eu nu. Pur si simplu nu pot. Sau daca, dupa eforturi uriase, reusesc, incepe sa-mi zboare imediat gindul la biletelele care ar incepe sa circule peste tot, precum in filmul lui Gilliam, Brazil.
   Vasazica actiunile Petrom scad. Patriciu vrea sa vinda 25% din actiunile sale. *****
  • 0 (0 voturi)    
   Cei de la mediu (Miercuri, 30 mai 2007, 9:41)

   Popescu [anonim]

   E CHAIR ASA DE MARE POLUARE?

   De ce nu sustineti si interesul firmelor romanesti?

   Voi nu sunteti decit niste capuse , niste PILOSI, cocotoe cu minijupe si decolteuri, puse pe criterii de lene si rudenie, niste oameni care nu faceti mai nimic , DAR AVETI SALARI FOARTE MARI.
   Suneti niste capuse care vor sa arate ca fac ceva.
   Si ati vrea sa iesiti si voi in veicenta.
   Dupa ce ca sunteti niste gunoasie , va aratati si muschii!

   Bai stati in banca voastra , ca ramura acesta are nevoie de ajutor, nu de piedici.Si de ce vreti voi sa ajutati indirect firmele rusesti?Ca da cu banul asa de tare concurenta?

   Parintii vostrii, verii si alte cunostinte ale vaostre lucreaza cumva in biotehnologii, instalatii de panoiuri solare , specatcole ?

   Asadat transmiteti cocotelor care stau degeaba pe acolo pe la mediu, alea cu fiste scurte care vrbesc pe ton ridicat si care se cred detsepte dar SUNT NISTE SEMIANALFABETE , CA INTERESUL ACESTEI TARI ESTE SA PRODUCA SA SE POATA MODERNIZA, NU SA STEA SI SA NU PRODUCA .

   Nu este asa ca sunt absolventi in cea mai mare parte de facultati particulare sau ff -isti la apelul de seara???
  • 0 (0 voturi)    
   niste incompetenti (Miercuri, 30 mai 2007, 9:44)

   gogu [anonim]

   cea care a inchis rafinaria, comisarul garzii de mediu Emilia Dumitrescu, membru PD, a fost actrita la teatrul de papusi inainte sa lucreze la garda de mediu.

   numai profesionisti!
  • 0 (0 voturi)    
   O alta posibila explicatie (Miercuri, 30 mai 2007, 9:47)

   CORNEL [anonim]

   A fost cu putin timp in urma un intreg scandal cu privire la actiunile PETROM care urmau sa se distribuie salariatilor la pretul/actiune la care a cumparat OMV-ul pachetul majoritar PETROM. S-a vehiculat la vremea respectiva informatia ca dl. LIVIU LUCA & Co. ar incerca sa aranjeze lucrurile a.i. pachetul de actiuni PETROM care se va vinde salariatilor ( N.B. la un pret de aproape 3 ori mai mic decat cel de pe bursa ) sa ajunga in posesia lui. P.M. Tariceanu a declarat la momentul respectiv ca va urmari procesul de vanzare a acestor actiuni a.i. sa nu se produca o acumulare a lor in mainile catorva initiati.
   Nu cumva si grupul de interese din jurul d-lui LUCA ar fi interesat in scaderea pretului actiunilor PETROM pentru a cumpara actiunile destinate salariatilor la un pret cat mai mic ?
   Si apoi sa le revanda (dupa ce ARPECHIM-ul isi va relua activitatea si actiunile vor reveni la valoarea initiala ) de exemplu grupului LukOil ?
   E si aceasta o posibilitate, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   un pitestean (Miercuri, 30 mai 2007, 11:14)

   Michel [anonim]

   "E CHAIR ASA DE MARE POLUARE?" - DA !

   Sa traiesti in Pitesti sa vezi cum este !!!!

   Sa se faca publice studiile asupra sanatatii copiilor din cartierele Prundu, Tudor Vladimirescu si Trivale sa vedeti dezastrul creat de ARPECHIM. Sa vedeti speranta de viata la cei care locuiesc in respectivele zone !

   Peste tot vedeti numai implicarea politicului, dar nu este nimic mai fals. RUSINE ! Nu va ganditi decat la politicieni nu la oameni. RUSINE !

   Foarte bine a facut Garda de Mediu ! Vreau ARPECHIM inchis.

   un pitestean
  • 0 (0 voturi)    
   FAR`DELEGE-A LA ROMANI (Miercuri, 30 mai 2007, 11:30)

   max [anonim]

   Obligatiile de mediu nu sunt respectate de nimeni, vezi SIDERCA DONASID, vezi GALATI si toate celelalte PRIVATIZARI mosite de PSD si intretinute de PNL si Presedinte si Partide.
   TOTI SUSTIN CATE UN "INVESTITOR"
   INTREBAREA CUI FOLOSESTE... ESTE SINGURA CARE NE VA LUMINA, ALTFEL NOI CITIM CE VOR EI, DISCUTAM CE VOR EI, NE CERTAM DOAR PE PROBLEMELE INVENTATE DE EI.

   PS. CINE CUMPARA ACTIUNILE PETROM ASA .. NEINTERESANTE.. POATE AFLATI ADEVARUL.
   NU SUNT SPECULANTII SUNT PREA MULTI BANI LA MIJLOC.
   HOTIE USOARA !!
  • 0 (0 voturi)    
   Kondiakov (Miercuri, 30 mai 2007, 11:58)

   moga [anonim]

   Domeniul petrolier din Romania e impartit intre "occidentalii" OMV (Petrom) si "rusii" de la LukOil, Rompetrol si Rafo.
   Aceleasi tabere ca si pe scena politica.
   Kondiakov e cel mai trist pentru ceea ce s-a intamplat
  • 0 (0 voturi)    
   pacalicilor (Miercuri, 30 mai 2007, 12:20)

   eu [anonim]

   ma intreb cati dintre voi sunt pitesteni... ma intreb cati dintre voi, venind dinspre buc spre pitesti, a simtit mirosul patrunzator de gaz inca de la km 98... sau cati dintre voi traieste in pitesti si este direct afectat de poluare..

   mai mult, fratilor, intotdeauna veti fi carcotasi? daca o decizie normala, legala, conforma cu directivele si instructiunile UE, nu este pusa in practica, sare lumea: HUA, uite spagaraii, uite nush ce... daca e pusa in practica:interese domne, conspiratii, de ce unii polueaza si altii sunt opriti..

   pai daca e dupa cum spun pacalicii de mai sus, doar pentru ca polueaza nush ce combinat, ar trebui trecute cu vederea si neconformitatile de la arpechim, ha? ce tzara, ce popor... unde mai pui ca se pare ca cei care acceseaza acest site au si ei o anumita pregatire, nush tzarani de la poplaca.. dar se pare ca gandesc la fel ca cei din urma...

   bai PACALICILOR, voi aveti idee ce bani s-au facut la arpechim din 90 pana incoace? stiti de parangheliile pe care le faceau PAZNICII ?!?! care aruncau cu mii de euro in lautari?
   stiti ca directorii de acolo sareau de 5 MIL euro pe an din spagi? toti fabricantii de mase plastice depindeau de acest combinat pentru ca era singurul care producea granule de calitate acceptabila... se stie ca manole, fostul director general lua in jur de 25.000 de ioro pe zi ...LOL.. asta lua spaga si de la amaratii care vreau incadrare: 5 mil ROL.. ca sa va dati seama ce om...

   si totusi, nimeni din cei care au trecut pe la conducerea combinatului nu s=a gandit sa faca ceva pentru altii: pentru oamenii care respira zilnic aerul de cacat din pitesti.

   daca aveti timp, uitati-va pe google maps deasupra arpechimului, la imaginea din satelit.... zici ca e o gaura neagra, e o MAAARE pata in forma de ciclon deasupra monstruozitatii aleaia de combinat.. si crede-ti-ma, nu e din miresme de zambile, si nici nu e aplicata din motive de securitate..
  • 0 (0 voturi)    
   2 (Miercuri, 30 mai 2007, 12:25)

   eu [anonim]

   imi pare intr-adevar rau pentru cei care ar putea fi indisponibilizati in caz de inchidere a combinatului; dar ei si toata lumea nu trebe sa blameze, parerea mea!, garda de mediu care intreprinde - prima oara de la existenta ei cred - o actiune semnificativa pentru pitesteni;

   auzi, ca directoarea aia a fost actrita la teatru de papusi... BA DA PROST ESTI!! pai ce legatura are tolomacule care ai postat aberatia asta ce post a ocupat aia?? ai idee de cadrul legal ce reglementeaza obligatiile de mediu ale unui comerciant ce desfasoara activitati cu impact semnificativ asupra mediului? ai idee ce inseamna un plan de masuri impus si nerespectat?

   doamne, imi vine sa dau cu capu' de birou si sa plec in mozabic cand vad cata prostie domina in aceasta tara.. dara pana atunci,

   v-am pupat pe portofel (expresia voastra, pacalicilor, este?)

   cius!
  • 0 (0 voturi)    
   patricianu (Miercuri, 30 mai 2007, 12:48)

   nik [anonim]

   stie cineva de ce si Rafo este oprita de 1 an de zile?
  • 0 (0 voturi)    
   e socant (Miercuri, 30 mai 2007, 13:08)

   eu [anonim]

   ... sa vad ca lumea e revoltata atunci cand o institutie a statului isi face (in sfarsit) treaba... fiecare vede diverse scenarii in loc sa gandeasca logic...
   de ce nu se intreaba nimeni DE CE NU A RESPECTAT PETROM - OMV obligatiile din programul de conformare?
   ca asta e problema, de fapt.
   Sau credeti ca Patriciu le-a pus pistolul la tampla si i-a amenintat cu moartea in caz ca le vor respecta???
   si argumentul suprem cu"Obligatiile de mediu nu sunt respectate de nimeni" e chiar trist.... deprimant de-a dreptul...
   aproape ca-mi vine si mie sa plec in mozambic... :(
  • 0 (0 voturi)    
   SABOTAJ ? (Miercuri, 30 mai 2007, 13:25)

   VALER [anonim]

   Cine e sef la MEDIU ? Se pare ca nu e prea "ROM..'. Are vreo tangenta cu "TIGANCA IMPUTITA" ? Dupa mine DA . Inca o data exptresia sefului se refeea la "POPORUL " care nu e "poporul binecuantat de DUMNEZEAU ca sa-l tina vesnic , sau cel putin cat pe STEFAN CEL MARE, DOMNITOR IN TARA ASTA.
   E PREA DE TOT : TULUS controleaza cum au votat parlamentarii, ce au vorbit in dezbaterea unor legi, se inchide un combinat si ministrul industriei nu stie nimic. CUM E POSIBIL ?
   SIMPLU ! SOCIETATEA "CIVILA SOROS" LUCREAZA IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN.
   CAND VA TREZITI ROMANI ?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru "eu" si "michel" si alti pitesteni (Miercuri, 30 mai 2007, 13:43)

   ecologia [anonim]

   Nu stau in Pitesti, dar am fost de multe ori pe acolo. Aveti perfecta dreptate. Trebuie sa fii batut in cap sa nu vezi cat polueaza Arpechim-ul. Este bine ca s-a inchis daca nu respecta regulile de protectia mediului.

   Sa ne uitam la ce profituri a facut Petrom si OMV in Romania si sa vedem cam cat au "binevoit" sa investeasca din el in retehnologizare si protectia mediului.
  • 0 (0 voturi)    
   PARTIZANAT ? (Miercuri, 30 mai 2007, 14:17)

   VALER [anonim]

   PUBICATI CE PARERE TREBUIE SA NE EXPRIMAM CA SA ACCEPTATI PARERILE NOASTRE !
   DACA NU AVEM ACEEASI PARERE CU MAI MARELE MOGUL , CARE STIGA "UITE HOTUL " ATUNCI NI SE INCHIDE GURA.
   SPUNETI CA AVISATI NUMAI CEEACE LAUDA MARELE CONDUCATOR SI ATUNCI STIM CLAR CE AVEM DE FACUT.
   INCA UN PAS SI TRAIM : 1. INSTALARE URMASULUI LUI CAROL AL II-lea ; 2. a doua garda, dupa cea de fier oare e de arama ?
  • 0 (0 voturi)    
   mostra de jurnalism (Miercuri, 30 mai 2007, 14:27)

   captain planet [anonim]

   Pacat de prima parte. Daca s-ar fi informat, autorul ar fi constatat ca acele intarziere legate de notificarea unor directive la Ministerul Mediului sunt in sarcina Agentiei pentru Substante Chimice, care a fost preluata de la Ministerul Economiei la sfarsitul anului trecut, tocmai datorita acestor intarzieri si ca acestea nu au nicio legatura cu suspendarea autorizatiei Arpechimului.
   In rest, nu este decat o mostra de "responsabilitate sociala" din partea marilor investitori straini, care iau "cu japca" afaceri profitabile ale statului si le storc, fara sa ii intereseze angajamentele pe care si le-au asumat.
  • 0 (0 voturi)    
   carcotasi (Miercuri, 30 mai 2007, 14:42)

   valal [anonim]

   -Pt.12=MOGA : Care e deosebirea intre Kondiakov si Soros ?
   Soros are o intreaga rete in Romania, Kodiakov nu ii place lui Basescu.
   -Pt.13 = Cat contribuie tara "MARELUI LICURICI" LA POLUAREA GLOBALA. dACA TE-A DERANJAT MIROSUL ATUNCI E BINE CA SE INCHIDE COMBINATUL. VOI CEI DIN SUD SA MAI TACETI . ACUM VA PLANGETI CA E SECETA ,DAR ERAU PARCA 3 MILIOANE DE HECTARE IRIGATE. AU FOST FURATE SI DALELE DIN CANALELE DE IRIGATII CA SA PAVATI CURTILE SI ACUM VA PLANGETI. TREBUIE SA VA PLANGETI DE MILA. PACAT CA PROSTIA NU DOARE.
  • 0 (0 voturi)    
   @eu-le! (Miercuri, 30 mai 2007, 14:52)

   moga [anonim]

   te faci ca nu intelegi?
   trebuie sa fie o regula ca institutiile statului sa-si faca datoria! Nu trebuie sa fie o exceptie
  • 0 (0 voturi)    
   @valal... (Miercuri, 30 mai 2007, 15:01)

   moga [anonim]

   intrebarea ta se traduce cam asa: care-i deosebirea dintre "pericolul maghiar" si cel rusesc?
   raspuns: modul de operare si obiectivele
  • 0 (0 voturi)    
   Cei de la mediu sunt niste idioti! (Miercuri, 30 mai 2007, 23:58)

   popescu [anonim]

   Si cine va produce materia prima mai nesanatosilor daca il inchideti?Bai idiotilor , lasati combinatul sa mearga PILOSI NENOROCITI , cocote minijuppiste, actrite de bordel ,absolventi de facultati particulare ecologice de doi lei, absolventi cu plicul de sapga, neveste de politicieni si securisto-omilitieni, fii de mahari analfabeti, lenesilor de la mediu!

   ASTA SUNETEI MAI VOI ASTIA DE LA MEDIU!NISTE PADUCHI!
  • 0 (0 voturi)    
   actiuni (Miercuri, 13 februarie 2008, 20:22)

   Tilici Oana [anonim]

   sunt accionar al acestei firme din anul 1991, dar niciodata nu am fost contactata de nimeni din conducerea firmei Arpechim Pitesti . Va rog sa ma contactati prin adresa mea pentru a avea mai multe informatii despre valoarea acciunilor pe care le detin


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version