Marti, 29 mai. Stirea care face lumina

Marti, 29 mai 2007. In plin scandal Arpechim, o stire trece aproape neobservata. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE - continuatorul MIE), anunta ca Romania a primit o scrisoare de avertizare de la Comisia Europeana pentru ca nu a notificat 156 de directive.

Ministerul cu cele mai multe restante in transpunerea legislatiei europene in cea romana este cel al Mediului.

Ciocanea ii invinovateste pe fostii ministri PD. Nu acest lucru este important, ci faptul ca despre avertizarile Bruxelles-ului se stia de mai mult timp. Avertizari mai cu seama pe Mediu, unde Romania are restante mari fata de angajamentele asumate.

Flash-back. Luni, 28 mai

Luni, 28 mai 2007. O stire sparge linistea redactiilor - autoritatile de mediu din Arges au suspendat autorizatia integrata de mediu a Arpechim. Nimeni nu stia nimic - cu exceptia managementului Petrom, care fusese avertizat in cateva randuri ca trebuie sa rezolve problemele de mediu.

In piata apar zvonurile - in lipsa informatiilor oficiale, in presa apar discutii despre efectele potentiale. Comunicarea companiei Petrom si a autoritatilor de mediu - zero.

Efectele

Marti, piata incepe sa se resimta. La Bursa, actiunile Petrom sunt oprite de la tranzactionare timp de 45 de minute, iar finalul zilei aduce o scadere de aproape 5%. Calculele arata o pierdere de cateva sute de milioane de euro pentru Petrom.

Apar primele calcule despre influenta asupra pretului combustibililor - fluctuatii irelevante. Probleme mari se intrezaresc insa la Oltchim, care depinde organic de Arpechim. Incep lamentatiile, dar iese la suprafata altceva: lipsa risk-managementului la Oltchim, precum si incapacitatea conducerii Petrom de a anunta din timp partenerii asupra problemelor de la Pitesti.

Comisarul-sef al Comisariatului de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu, a declarat marti pentru HotNews.ro ca nu exista un termen precis pentru suspendarea activitatii la Rafinaria Arpechim Pitesti.

"Autorizatia de mediu integrata a fost suspendata ieri (n.n. - luni), dar rafinaria nu se va inchide imediat, pentru ca avem de-a face cu un proces tehnologic complex", a declarat Emilia Dumitrescu pentru HotNews.ro.

Ministerul Mediului a remis redactiei HotNews.ro un comunicat de presa in care explica motivele suspendarii autorizatiei de mediu, sustinand ca Arpechim "este un obiectiv cu risc major".

Suspendarea autorizatiei integrate presupune oprirea intregului flux tehnologic de pe platforma Arpechim.

Activitatea continua normal, sindicalistii s-au ascuns

Reporterul HotNews.ro aflat marti la fata locului a transmis ca activitatea la rafinarie s-a desfasurat normal, angajatii Rafinariei continuandu-si activitatea.

In ceea ce-i priveste pe reprezentantii Sindicatului "Rafinorul", acestia au refuzat orice declaratii pe tema posibilei inchideri a rafinariei. Surse apropiate de conducerea sindicala sustin ca in contractul colectiv de munca ar fi stipulat faptul ca muncitorii vor continua sa fie platiti in cazul inchiderii temporare a rafinariei din cauza nerespectarii cerintelor de mediu.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu Arges, masura extrema a ridicarii autorizatiei de mediu a fost luata in urma unui sir de controale si negocieri.

  • In 30 noiembrie 2005, Arpechim Pitesti a obtinut autorizatia integrata de mediu, cu plan de actiuni inclus.
  • In 30 august 2006, autorizatia a fost revizuita, ca urmare a modificarii unei autorizatii de gospodarire a apelor. Potrivit OUG 152/2005, planul de actiuni devine obligatoriu, iar nerespectarea termenelor atrage suspendarea autorizatiei integrate de mediu
  • In 13-14 martie 2007, Agentia de mediu Pitesti, Agentia de Mediu Arges si Garda de mediu Arges a facut o verificare la Arpechim, si s-a constatat nerealizarea a doua masuri.
  • La 19 martie a fost data o notificare, in care companiei Arpechim i s-au acordat 30 de zile pentru rezolvarea problemei.
  • La 19 aprilie s-a constatat ca defectiunile constatate nu au fost remediate
  • Luni 28 mai, autoritatile de mediu au ridicat autorizatia integrata de mediu.