A sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura la Cluj-Napoca, in perioada 1-10 iunie, si in Capitala Culturala Europeana - Sibiu, in perioada 4-10 iunie. 12 filme din 12 tari se vor intrece anul acesta in Competitia Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) pentru a obtine Trofeul Transilvania.

In competitia dedicata regizorilor Romania va fi reprezentata ca si in cadrul Competitiei oficiale de la Cannes, de filmul Patru luni, trei saptamani si doua zile - Amintiri din Epoca de Aur, al regizorului Cristian Mungiu.

De altfel, TIFF-ul clujean se va deschide oficial vineri seara, 1 iunie, cu premiera filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", proaspatul castigator al Palme d'Or. Regizorul si actorii, vor fi prezenti la Cluj.

Luni, 4 iunie, TIFF-ului sibian debuteaza cu doua premiere, o coproductie Romania-Germania, Cocosul decapitat (in regia lui Radu Gabrea si Marjan Vajda) si foarte recentul film al britanicului Oliver Parker - I Really Hate My Job care va fi prezent la Sibiu alaturi de Oana Pellea si Alexandra Maria Lara, doua din actritele principale ale filmului.

Fie ca e vorba despre un film mut in alb-negru (argentinianul Antena / La antena), fie ca sunt filme de stare despre iesirea din adolescenta (suedezul Adio, Falkenberg!) sau dileme morale (sirbescul Capcana / Klopka), fie ca in rolul principal al unui film italian e un cunoscut coregraf roman, Eduard Gabia (Cover Boy), fie ca prezinta relatii turmentate, acide intre parinti si copii (islandezul

Copii / B?rn; americanul Cum sa-ti recunosti sfintii / A Guide to Recognizing Your Saints), fie ca sunt filme deja premiate (spaniolul Albastru inchis aproape negru /Azul oscuro casi negro sau chilianul Familia sfanta / La sagrada familia), toate filmele Competitiei TIFF sunt semnate de regizori aflati la debut sau la al doilea lungmetraj.

Primele trei zile ale TIFF-ului sibian sunt dedicate productiei de film autohtone, in datele de 4, 5, 6 iunie urmand sa fie prezentate scurtmetrajele si lungmetrajele sectiunii Zilele Filmului Romanesc.

Miercuri, 6 iunie, de la ora 18.00, in Pavilion, va fi proiectat reprezentantul Romaniei atat in Competitia oficiala de la Cannes, cat si in cea de la TIFF - 4 luni, 3 saptamani, 2 zile - Amintiri din epoca de aur. Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la Sibiu alaturi de actorii principali ai filmului.

California Dreamin’ (nesfarsit) al regizorului Cristian Nemescu si debutul in lungmetraj al regizorului Gheorghe Preda, Ingerul necesar vor fi de asemenea proiectate in premiera la Sibiu in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Actorii romani ai Californiei vor fi prezenti in Capitala Culturala Europeana pentru intalnirea cu publicul si presa prezenta la festival.

Franco Nero, renumitul actor, producator, scenarist si, mai nou, regizor italian este, anul acesta, invitatul de onoare al Festivalului International de Film Transilvania. El se alatura unor nume celebre ale cinematografului european, Annie Girardot si Vannesa Redgrave. Franco Nero va fi prezent la Sibiu, la proiectia unicului sau film de pana acum in calitate de regizor.

Proiectia va avea loc in seara zilei de 8 iunie, ora 20.30 la Pavilionul CCE. Si publicul clujean il va putea intalni pe renumitul actor italian, sambata, 9 iunie, ora 18.30, la Cinematograful Republica, la proiectia speciala a filmului unde se afla in multipla calitate, de actor, regizor, producator si co-scenarist.

Programul TIFF-ului va cuprinde filme din sectiunile cele mai reprezentative ale festivalului (Competitie, Supernova, 3X3, What’s Up, Doc?, Umbre si Zilele filmului romanesc), proiectii workshop-ul Let’s go digital si evenimente speciale.

Premiile decernate de juriul TIFF sunt:

- Trofeul "Transilvania" (10.000 EUR) oferit de Vodafone - pentru Cel mai bun film aflat in Competitie

- Premiul de regie (5.000 EUR) - oferit de Centrul National al Cinematografiei

- Premiul pentru cea mai buna interpretare (2.000 EUR) - oferit de Vitrina Advertising

- Premiul pentru imagine oferit de Kodak Cinelabs Romania

Gala de decernare a premiilor TIFF va fi un duplex live Cluj-Sibiu, urmand sa fie transmisa in direct pe TVR 1 in seara zilei de 9 iunie. In cadrul Galei din Sibiu se vor acorda doua premii importante din palmaresul festivalului: cel pentru intreaga activitate oferit unei personalitati din cinematografia europeana si Premiul de excelenta acordat unei personalitati din cinematografia romaneasca.