Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat marti ca va sustine la intalnirea cu omologii sai europeni o directiva prin care fumatul sa fie complet interzis in spatiile publice, cu o perioada de tranzitie de 5 ani pentru anumite spatii ( baruri, cluburi, zone semi-rezidentiale).

El a adaugat ca pe site-ul Ministerului a fost lansata, deja, o consultare publica privind interzicerea fumatului in locuri publice.

Totodata, Eugen Nicolaescu a afirmat ca unele tari ( Italia, Noua Zeelanda, Irlanda, Uruguay, Norvegia) au interzis fumatul la locul de munca si in spatiile publice, inclusiv in restaurante, cafenele si baruri. El a adaugat ca alte state, cum ar fi Marea Britanie, au anuntat ca vor extinde legislatia care interzice fumatul in toate locurile publice.

"Apreciem ca aceasta chestiune ar trebui reglementata printr-o directiva noua a Comisiei Europene, pe care Romania o va respecta", a mai spus ministrul.

Potrivit datele centralizate de Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat, 82,2% dintre cei care au completat chestionarul au considerat ca fumatul ar trebui interzis in toate spatiile publice inchise.

53,85% considera ca nu ar trebui acceptata nicio derogare cu privire la aceasta decizie, iar 36,59% doresc sa existe anumite spatii pentru fumat in unele locatii (baruri, cluburi si cofetarii, aeroporturi, trenuri).

76,7% considera ca aceste masuri ar trebui introduse de la 1 iulie 2008. Cei mai multi dintre cei care au completat chestionarele sunt tineri intre 21 si 30 de ani (39,8%), urmati de cei din categoria 31-40 de ani (33,5%).

Ministrul Nicolaescu a adaugat ca delegatia romana va propune interzicerea fumatului in locurile publice, de la 1 iulie 2008. Prin aceste masuri, se urmareste reducerea numarul tinerilor care fumeaza si a caror varsta a coborat ingrijorator.

Ministrul Sanatatii a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa, organizata inaintea deplasarii la Bruxelles in zilele de 30-31 mai la intalnirea ministrilor Sanatatii din tarile membre UE.