Una dintre prioritatile anuntate de presedintele Romaniei dupa referendum consta in adoptarea unei legi a lustratiei. Tema a fost inclusa pe agenda consultarilor desfasurate luni la Cotroceni. PNL, PD si UDMR sustin adoptarea legii. PSD, PRM si PC au mari rezerve. In acest moment, sansele sint de 50%.

La ora actuala, in Camera Deputatilor exista doua propuneri legislative pe aceasta tema. Una apartine PIN si cealalta unor deputati PNL, lucrata pe scheletul unui proiect de acum zece ani al fostului deputat PNTCD si totodata presedinte al Societatii Timisoara, George Serban (decedat in mod suspect in 1998).

Ambele propuneri legislative au fost inregistrate in 2005. Prima a fost respinsa de Senat pe 17 noiembrie 2005, iar cea de a doua a fost adoptata in aceasta Camera pe 10 aprilie 2006. Pe 22 iunie 2006, plenul Camerei Deputatilor a decis ca propunerea PNL sa fie retrimisa la Comisia juridica pentru a fi lucrata impreuna cu cea a PIN. De atunci, nu s-a mai vorbit decit sporadic despre legea lustratiei.

„Cred ca va intra in dezbatere saptamina viitoare. Acum sintem aglomerati cu proiecte, dar saptamina viitoare sint sanse sa intre pe ordinea de zi“, ne-a declarat ieri deputatul PC Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. Democratul Gheorghe Sirb, membru al Comisiei, ne-a precizat ieri ca este optimist in ceea ce priveste adoptarea legii in Comisie.

„Stiu ca PSD, PRM si probabil PC vor vota contra, dar noi, PNL, UDMR si minoritatile, avem sansa sa trecem aici legea. In plen va fi insa mai dificil.“ Daca la votul final pe lege va exista o mobilizare 100% din partea PNL, PD, UDMR, a minoritatilor si a independentilor pro-lustratie, se vor stringe 162 de voturi, cu 5 mai putin decit ar fi necesare. Nu este exclus insa ca 7 sau 8 deputati PSD sa voteze „pentru“.

Legea ar putea fi atacata la Curtea Constitutionala de catre PSD in situatia in care va fi adoptata. Acest lucru a fost anuntat chiar dupa adoptarea ei in Senat de catre reprezentanti ai PSD, partid care ar avea cel mai mult de „suferit“ in urma punerii ei in aplicare.

Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, era foarte suparat dupa ce legea a venit de la Senat si declara, la vremea respectiva, ca „persoane interesate au introdus in mod special anumite prevederi pentru a da posibilitatea Curtii sa o declare neconstitutionala“.

Integral in Cotidianul