Germanii si francezii domina topul afacerilor nou-create in industrie si retail. In ultimii ani investitiile straine directe de tip greenfield au avut o evolutie semnificativa pe piata romaneasca, in domenii precum constructiile auto, comertul cu amanuntul, industria mobilei, industria farmaceutica, dar si in sectorul serviciilor.

Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), numarul proiectelor de tip greenfield a ajuns la 62, cu o valoare totala de aproximativ 2.975 de milioane de euro. Acestea au generat peste 33.450 de locuri de munca.

Germanii domina retailul

In topul celor mai mari investitii, pe primul loc se afla compania germana Selgros Cash&Carry. Investitiile Selgros in Romania se ridica la peste 250 de milioane de euro si au constat in construirea lantului de magazine cu acelasi nume.

Si la capitolul forta de munca Selgros se afla in fruntea ierarhiei, investitiile companiei generand aproximativ 5.000 de locuri de munca. In acelasi segment de piata, o alta companie germana, Tengelman, a deschis magazinele Plus discount. Proiectele Tengelman valoreaza peste 200 de milioane de euro, iar in urmatorii cinci ani compania vrea sa ajunga la circa 120-150 de magazine.

Integral in Romania Libera

de Valentin Mateescu, Adrian Stoica