Dupa consultarile de la Cotroceni cu delegatiile tuturor partidelor parlamentare (minus PRM), rezumatele discutiilor au apartinut exclusiv invitatilor intrucat presedintele si-a rezervat opiniile pentru mesajul privind politica interna a tarii pe care-l va prezenta astazi in Parlament.

Contrar obiceiului, presedintele n-a dat niciun comunicat catre presa - semn ca dl Basescu isi incepe a doua domnie cu stangul suparat pe criticile presei din episodul cu "pasarica".

In schimb, conform relatarilor si a secventelor surprinse la primiri, presedintele a parut sa ierte PSD, caruia i-a si multumit "pentru corectitudinea organizarii referendumului" desi acesta a fost organizat de Guvern si nu de dl Geoana. La drept vorbind, dl Basescu avea de ce sa multumeasca PSD caci victimizarea si referendumul l-au urcat la 75% facandu-l sa se creada unsul lui Dumnezeu.

Cand il copiaza pe Becali, presedintele este insa la fel de fals ca dnii Geoana si Tariceanu cand il copiaza pe dl Basescu incercand sa para "jucatori" populari. Regasirea "calma si serioasa" a presedintelui cu adversarii sai din PSD a sporit speculatiile privind crearea unei noi majoritati politice si a unui nou guvern.

Dl Geoana, care tot face agende si calendare in ultima vreme, a si declarat ca "Romania are nevoie de un nou guvern" unde dl Ponta s-a si aratat interesat de postul de ministru al Justitiei pe un program social-democrat.

Amenintat astfel si parasit de fostii sai camarazi de lupta impotriva presedintelui, premierul Tariceanu a ignorat pericolul declarandu-se sustinut de cele "306 de voturi" de la investirea cabinetului sau. Ehei, s-au dus cifrele alea! S-a schimbatara cifrul.

La un semn, cele 306 voturi parlamentare pro-Tariceanu, ca si cele 322 anti-Basescu, se pot schimba intre ele cat ai clipi descifrand alte scenarii. Unde dai si unde crapa! Sigur, nu e nici o fericire pentru noi ca presedintele Basescu doi are sanse sa darame guvernul Tariceanu doi.

Cel mai prost rezultat al referendumului (dincolo de faptul ca a dus la supraevaluarea dlui Basescu si a PD) este ca aproape a pus coruptia PSD pe masa guvernului exact cand social-democratii si-au injumatatit capitalul politic.

"Ce sansa le-a dat lor electoratul in momentul in care toti la un loc strang 25%?" i-a intrebat dl Basescu pe cei din PD dupa care a gasit si raspunsul: "se pare ca nu au inteles mare lucru din democratie".

Dar a inteles cineva? Daca toate aceste consultari, negocieri si razbunari vor aduce PSD la guvernare, se poate spune ca si presedintele Basescu si premierul Tariceanu au compromis pentru multa vreme sansele dreptei si au "intinat" nobilele valori ale liberalismului.