Vot egal - dar mai ales secret (de Ioana Avadani)

de Ioana Avadani     Blog de dat cu capul
Marţi, 29 mai 2007, 0:00


Aflam dintr-o stire ca Nicolae Vacaroiu a reclamat ca procurorului Sectiei a II-a a DNA, Doru Florin Tulus, a trimis Senatului o solicitare prin care cerea date privind modul in care senatorul UDMR, Verestoy Attila, a votat o lege. In opinia domniei sale si a membrilor conducerii Senatului, solicitarea procurorului reprezinta un abuz in serviciu, drept pentru care se vor adresa CSM.

In calitatea lor de reprezentanti ai nostri la cirma tarii, nu ar trebui ca parlamentarii sa ne spuna si noua, cei care i-am ales, ce si cum au votat (cu exceptia voturilor secrete, practicate in situatii delicate)? De ce o atare intrebare ar constitui suspiciune de abuz?

Sa punem la dispozitia Parlamentului Romaniei niste resurse. Iata, baza de date compilata de Washington Post, cu toate voturile exprimate de toti membrii Congresului, pe varii teme si cuvinte de cautare. Iata, de exemplu, “voting record” al congressmanului Neil Abercrombie, democrat de Hawaii (cu voia dumneavoastra, primul pe lista). vedem de cite ori a votat dinsul impotriva pozitiei oficiale a partidului sau.

Sau proiectul Vote Smart ,care totalizeaza voturile tuturor politicienilor, la nivel de stat (de stat din SUA).

The Public Whip face acelasi lucru in UK.

In Canada, un site arhiveaza voturile asupra legislatiei legate de familie si viata sociala.

Dar avem astfel de baze de date si la noi - gratie Institutului pentru Politici Publice. Pina la un punct, datele se gasesc aici.

Deci, care ar fi agresiunea? Care ar fi abuzul? De ce ar trebui sa ne simtim vinovati ca vrem sa stim cum voteaza un membru al Parlamentului?


31 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version