Dupa mini-vacanta bursiera prilejuita de sarbatoarea de Rusalii in Europa si de Memorial Day in Statele Unite, activitatea bursiera s-a reluat. Modelul de tranzactionare a ramas acelasi: Europa creste pana la inchidere, dar America deschide pe plus si scade pe final.

De aceasta data insa, nu a fost vorba neaparat de un fenomen de oboseala a trend-ului de crestere din perioada recenta, ci de un anunt facut de China. Cu incepere imediata, taxa speciala colectata de stat pentru fiecare tranzactie din piata de capital va fi crescuta la 0,3% de la 0,1%.

Temandu-se de o scadere abrupta si mergand pe pricipiul “paza buna trece primejdia rea”, investitorii din Statele Unite au trimis deja ordine Sell catre brokeri, asa explicandu-se de ce bursele au cedat la mijlocul sesiunii cresterile de la deschidere.

Pe final insa, indicii au recuperat o parte din terenul pierdut, si nu este de mirare acest fapt.

Desi autoritatile de la Beijing fac in ultima vreme eforturi vizibile pentru a limita boom-ul din piata de capital, totusi piata de capital locala nu a dat niciun semnal ca ar dori sa se supuna, desi o avertizare clara a fost trimisa chiar de fostul guvernator Fed, Alan Greenspan.

Indicele SSEC a crescut in acest an peste 62%, si acest aspect ii ingrijoreaza pe oficiali.

Insa, cu ocazia discutiilor bilaterale de saptamana trecuta de la Washington, s-a ajuns la un acord prin care se va ridica limita investitiilor straine in China, de la 10 miliarde la 30 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, o si mai mare suma de bani care se va duce tot in piata de capital.

Cum numarul actiunilor disponibile la tranzactionare a ramas constant, rezulta clar o crestere a presiunii pe cumparare, fapt care va putea diminua mult efectele negative cauzate de cresterea respectivei taxe.

Este posibil ca tocmai pe aceasta idee sa fi mers investitorii care au crescut la loc piata americana pe final de sesiune. Cat de riscanta este aceasta decizie, nu se poate stabili inca. Cert este insa un aspect: piata a crescut deja de ceva timp, si nu putin, fara macar o mini-corectie, ceea ce nu este neaparat bine.

Sa nu fiu inteles gresit: nu militez pentru o schimbare de trend si nici pentru o prabusire a pietelor de capital, ci tin doar sa mentionez ca aceasta corectie, cu cat apare mai tarziu, cu atat cresc sansele ca scaderea sa fie mai usturatoare si ar putea afecta trendul de crestere pe termen lung.

Marti 29 Mai, indicele Dow Jones a crescut 14,06 puncte, adica 0,10% la 13.521,34, S&P500 0,16% la 1.518,11, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,56% la 1.899,79 puncte.

Europa in schimb, a performat mult mat mai bine: DAX30 din Germania a crescut 41,84 puncte, adica 0,54% la 7.781,04, indicele pan-european EuroStoxx50 a crescut 0,25% la 4.474,81 puncte, in timp ce FTSE100 de la Londra a crescut 36 de puncte, adica 0,55% la 6.606,50.

In Europa, stirea zilei a fost facuta de concernul condus de Royal Bank of Scotland, care, in lupta sa cu Barclays, a suplimentat la 71,1 miliarde de euro (aproximativ 95 de miliarde de dolari) suma oferita pentru achizitionarea bancii ABN Amro,.

Actiunile RBS au scazut 0,78% la 637,5 pence, in timp ce Barclays, care e posibil sa nu reuseasca achizitia ABN si astfel sa devina la randul sau o tinta de preluare, a crescut 1,88% la 733,5 pence.

Si din sectorul auto au sosit stiri interesante: Ford planuieste sa vanda Volvo, iar BMW ar dori sa cumpere. Inca nu este nimic oficial, doar cateva articole mass-media, dar asta nu inseamna ca piata nu s-a lasat influentata de acestea, intreg sectorul auto european inregistrand cresteri: BMW +1,71% la 50,60 euro, Volkswagen +1,97% la 114,14 euro, Renault +2,14% la 106,45 euro.

Vodafone a publicat rezultatele pentru intreg anul financiar incheiat la 31 Martie 2007: compania a realizat venituri de 31,1 miliarde de lire sterline (fata de 29,35 anul precedent), EBITDA de 11,96 miliarde (fata de 11,76) si o cifra a castigului ajustat de 11,26 pence pe actiune fata de 10,11 pence.

In plus, oficialii au mai dat o veste buna actionarilor: dividendul va fi marit la 6,76 pence pe actiune, peste estimarile analistilor. Ca urmare, cotatia Vodafone a crescut 5,8% la 159,7 pence.

Dolarul a scazut intra-day la 1,3520 fata de euro, si la 121,15 fata de yenul japonez, dar a recuperat ca urmare a anuntului facut de China.

In cazul in care investitiile in China devin mai scumpe datorita cresterii taxelor si se reitereaza scaderea burselor de la sfarsitul lunii februarie, este posibil ca investitorii sa isi mute fondurile din China si sa prefere active denominate in dolari.

La inchidere dolarul se tranzactiona la 1,3447 fata de euro, la 121,65 fata de yanul japonez, la 1,9809 fata de lira sterlina si la 1,2253 fata de francul elvetian.

Datele macroeconomice din Statele Unite ne-au aratat ca indicele de incredere a consumatorului pentru luna Mai a crescut la 108, fata de 105 estimari si 106,3 valoarea din luna precedenta.

Ceea ce inseamna ca, cel putin din acest punct de vedere, economia americana este si va fi sustinuta de consumator, iar asta va determina Fed sa se gandeasca de doua ori inaintea unei eventuale reduceri a dobanzii.

In tot cazul, zilele viitoare ne vor aduce o posibila clarificare a trend-ului economiei. Miercuri vom vedea raportul ADP asupra numarului de locuri de munca ce s-au creat in sectorul privat in luna Mai (estimare 115.000) si minutele sedintei Fed din 9 mai.

Joi vor fi date publicitatii datele despre produsului intern brut din primul trimestru (valoarea preliminara), estimat sa creasca cu doar 0,8%, iar vineri vom afla rata somajului si situatia pe intreaga economie a numarului de locuri de munca (estimare +135.000) precum si rata somajului, de la care analistii se asteapta ca aceasta sa ramana constanta la 4,5%.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan