Prezent in banalul telefon mobil, aparatul foto digital sau mp3 playerul din buzunar, firmware-ul face toate aceste obiecte sa functioneze corect. Atentie insa, poti ramane fara pretiosul dispozitiv la doar cateva ore dupa achizitionare, daca urmezi pas cu pas toate informatiile furnizate de producator in manualul de utilizare. Chiar ai nevoie de un firmware upgrade?

Conceput de firma producatoare sa functioneze numai pe o anumita arhitectura, specifica unui anumit model de produs, firmware-ul realizeaza o punte de comunicare intre utilizator si respectivul dispozitiv, dar si intre diversele componente ale dispozitivului, fiind o combinatie intre un sistem de operare, aplicatii specializate si drivere. Fara firmware, un dispozitiv digital nu ar putea functiona.

Nu va grabiti sa urmati sfaturile producatorului si sa vizitati pagina acestuia de web, pentru a incarca cele mai noi versiuni de firmware. Cand cumparati un produs digital, acesta are deja instalat un firmware, care a trecut de testarea beta (proces prin care un program este testat pentru erori).

Daca telefonul merge bine, aparatul foto functioneaza si face poze clare, iar mp3 player-ul reda muzica fara intreruperi, distorsiuni paraziti ori alte probleme, atunci nu aveti nevoie de un firmware upgrade. Aveti nevoie atunci cand o functie a dispozitivului este inactiva, de exemplu modulul radio in cazul unui mp3 player. Dar daca faceti acest lucru aveti grija ca aparatul sa fie in garantie.

Multi fac greseala sa realizeze acest firmware upgrade chiar si atunci cand totul merge bine. Ei bine, dupa aceasta operatie aparatul nu o sa capete butoane in plus, claritate de cristal sau un display mai mare. O astfel de procedura implica destul de multe riscuri si ea trebuie realizata numai in situatiile in care dispozitivul respectiv se comporta anormal.

Primul risc apare chiar la modul in care upgrade-ul este realizat, adica prin conexiunea la Internet. Daca aceasta este intrerupta, dispozitivul devine inutilizabil. Chiar si fara intrerupere, instalarea noului firmware se poate opri la 99%, si din nou dispozitivul devine inutilizabil.

O varianta mai sigura este instalarea direct din calculatorul personal a upgrade-ului, dar cititi cu foarte mare atentie instructiunile de instalare.

De cele mai multe ori, firmware-urile noi sunt doar variante optimizate ale celor vechi (mici schimbari in codul programelor, pentru a le face sa mearga mai rapid) si doar in unele cazuri este necesara instalarea lor. Asadar, un firmware upgrade nu este o necesitate daca dispozitivul functioneaza bine si trebuie realizat cu foarte mare atentie.