Presedintele Basescu a cerut in discursul din fata Parlamentului demisia Guvernului Tariceanu, noteaza Romania libera. Evenimentul zileiscrie ca Basescu cerut tragerea la raspundere a „majoritatii de conjunctura” care l-a suspendat. In Cotidianul se precizeaza ca presedintele Traian Basescu i-a condamnat in primul rind pe liderii formatiunilor care au sustinut suspendarea pentru ca acestia „nu si-au asumat responsabilitatea dupa rezultatul referendumului din 19 mai“.

Asteptata reconciliere intre Parlament si Presedinte nu s-a produs dupa discursul lui Traian Basescu, noteaza Gandul.

"Traian Basescu a cerut ieri demisia Guvernului si anticipate.

Basescu a remarcat asimetria numerica: trei patrimi dintre "alesi" au votat pentru suspendare, trei patrimi din totalul alegatorilor au respins demiterea.

Demisia guvernului si declansarea de alegeri parlamentare anticipate este efectul referendumului din 19 mai, a afirmat presedintele Traian Basescu in mesajul sau rostit ieri in plenul celor doua Camere ale Parlamentului.

O atmosfera glaciala a domnit pe timpul discursului sau de peste 20 de minute, intrerupt din sala de remarce acide.

De remarcat ca de aceasta data "alesii" nu l-au mai acuzat de incalcarea Constitutiei. Ministrii liberali, precum si premierul Tariceanu sau presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, nu au fost prezenti in sala pentru a asculta mesajul.

Presedintele Basescu a mustrat dur majoritatea de conjunctura formata in Parlament care a dus la suspendarea sa, decizie care a costat banii publici.", scrie Romania libera.

"La prima confruntare cu parlamentarii dupa 19 mai, presedintele Traian Basescu nu a venit cu formula asteptata a „noii majoritati transparente”. A cerut, in schimb, tragerea la raspundere a „majoritatii de conjunctura” care l-a suspendat.

„Solutia onesta” a lui Basescu este demisia guvernului, urmata fie de alegeri anticipate, fie de un nou cabinet care sa-l aiba in vedere drept castigator al puterii atat dupa alegerile din 2004, cat si dupa referendumul din 19 mai.

„Solutia onesta”: caderea guvernului

Cu argumentul celor sase milioane de voturi cu care a fost reconfirmat, Basescu a invocat lipsa de legitimitate a parlamentarilor care l-au suspendat. Pentru a demonstra ca partidele fug de confruntarea cu electoratul, presedintele a jucat inca o data cartea anticipatelor.

„In actualul context, exista o singura solutie onesta: demisia guvernului si organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a spus Basescu.

Tot el si-a dat si raspunsul: „Dupa consultarile cu partidele parlamentare, pe care le-am organizat la Palatul Cotroceni, inteleg cu regret faptul ca alegerile anticipate nu reprezinta, pentru cea mai mare parte a partidelor, o solutie acceptabila”, noteaza Evenimentul zilei.

"Seful statului s-a rafuit ieri, cu prilejul mesajului rostit in fata plenului celor doua Camere ale Parlamentului, cu parlamentarii din „coalitia antiprezidentiala“.

La prima sa aparitie publica de dupa referendumul pe care l-a cistigat, presedintele Traian Basescu i-a condamnat in primul rind pe liderii formatiunilor care au sustinut suspendarea pentru ca acestia „nu si-au asumat responsabilitatea dupa rezultatul referendumului din 19 mai“.

Traian Basescu a aratat ca, intr-o democratie normala si in fata unui scor electoral precum cel inregistrat la referendum, „exista o singura solutie onesta: demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate“.

El a analizat situatia politica actuala amintind ca „trei patrimi dintre parlamentari au pledat pentru demiterea sefului statului, in timp ce tot o patrime, dar din cetateni, au decis sustinerea sefului statului“.

In opinia sa, aceasta reprezinta „o asimetrie numerica ce pune o prapastie intre Parlament si popor“, scrie Cotidianul.

"Reconcilierea dintre presedintele Traian Basescu si parlamentarii care au votat pentru suspendarea sa din functie nu s-a produs nici ieri, dupa discursul pe care seful statului l-a tinut in plenul celor doua Camere.

De la inaltimea celor 75 de procente, seful statului si-a inceput speech-ul amintindu-le celor 322 de parlamentari de esecul rasunator de la referendum: „S-a format in actualul Parlament o majoritate de conjunctura, a carei cifra - 322 - a facut ocolul Romaniei si chiar al lumii (...)

Decizia dvs. a costat bani publici pentru organizarea referendumului si a generat deturnarea vietii institutionale normale catre o tema fara sustinere populara.

Aceasta decizie a deteriorat relatia institutionala dintre Parlament si presedinte si intre Guvern si presedinte, prin angajarea fara rezerve a primului ministru si a celor doua partide aflate la guvernare in coalitia antiprezidentiala”, considera Gandul.