Sa se poarte firesc, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Si ce poate fi mai normal si mai reconfortant in politica romaneasca decat sa convertesti prin negocieri tactice infrangerea in victorie?

Parintii social-democrati ai suspendarii si-au inecat amintirea traumatica a referendumului in aritmetica lui Viorel Hrebenciuc, care, invariabil, da cu plus.

Scolareste, combinatorul Viorel Hrebenciuc, cunoscut sub diferite porecle rusinoase, a adunat pana ce i-au iesit posturile in viitorul cabinet Tariceanu III, asupra caruia Traian Basescu a aruncat deja prezumtia de imoralitate.

Cum intalnirea dintre Viorel Hrebenciuc si etica nu a avut loc, primul fiind retinut la o negociere in Piata Dorobanti, tot ceea ce conteaza este propria salvare de furia unui grup din ce in ce mai numeros din partid care-i reproseaza nu numai demersul dezastruos de suspendare a presedintelui, ci si trimiterea unui competitor puternic in opozitie, Partidul Democrat.

Hrebenciuc este obligat sa scoata din buzunar solutia izbavitoare pentru el si partid, o guvernare manoasa pentru alegatori si militanti si sedativa pentru opozanti.

Chiar si Viorel Hrebenciuc, sau poate mai ales el, trebuie sa fie constient ca, la o negociere cu liberalii, acestia vor prefera sinuciderea in anticipate cooptarii compromitatoare la guvernare a unor ministri de trista amintire ca Doru Ioan Taracila sau Razvan Theodorescu.

Pentru a infrange opozitia PNL la un cabinet mixt doctrinar, dar si pentru a calma mania rebelilor din PSD, Viorel Hrebenciuc nu se poate prezenta decat cu o lista de ministeriabili care sa satisfaca ambele exigente.

Adica nu are de ales decat sa-i trimita la guvernare pe inamicii sai personali perceputi ca mai curati si mai competenti de opinia publica, si chiar de catre adversarii democrati.

Negociatorul PSD este obligat sa ofere unor lideri ca Ioan Rus, Vasile Puscas, Cristian Diaconescu ori Titus Corlatean parghiile de putere care le vor intari pozitia in partid. Deznodamant presimtit de Ion Iliescu si de acolitii sai, ostili participarii PSD la guvernare.

Aceasta este marea dilema a lui Viorel Hrebeniuc si, probabil, cauza amanarii anuntului oficial privind formarea unui executiv stabil pentru Romania.

Artizanul cabinetului Tariceanu II se afla, cel putin la prima vedere, intr-o situatie din care nu poate iesi castigator. Daca nu linisteste spiritele razbunatoare din PSD va fi sacrificat, daca le satisface, mai devreme sau mai tarziu tot va fi sacrificat.

Si nu este in joc numai influenta lui in PSD sau reputatia de vrajitor malefic al politicii. Personal, nu vad un prezumtiv ministru al justitiei din garda tanara a PSD procedand ca Tudor Chiuariu pentru a-i scapa pe Viorel Hrebenciuc sau pe prietenii sai.

Schimbarea previzibila a raportului de forte din PSD prin intrarea la guvernare a numitilor reformisti va conduce intr-un final la disparitia lui Viorel Hrebenciuc ca politician si ca specie. Viorel Hrebenciuc isi negociaza sfarsitul. Poate prima si ultima sa fapta buna.