Fiecare formatiune asteapta acum pasul celeilalte. Nici un partid politic nu ar vrea sa cedeze. Singurul compromis par a fi anticipatele, dar asta doar pentru ca toata lumea este constienta ca nu se poate ajunge la asa ceva.

In rest, variantele de guvernare se schimba de la o ora la alta. PD ar vrea un guvern PSD-PNL.

Este solutia care i-ar permite sa stea pe margine si sa fluiere ca arbitrul la fiecare greseala.

Pentru pesedisti si liberali ar insemna erodare sigura pentru restul de mandat, adica puncte in sacul pedist. PNL vrea orice, numai sa ramina la guvernare, iar recent s-a vorbit chiar de o impacare cu democratii, lucru exclus de acestia.

Dupa cum se observa, cam toate solutiile sint inchise in acest moment si, de aceea, cu totii asteapta miscarile- surpriza fie de la Cotroceni, fie de la partidele implicate in acest puzzle.

Interesanta este pozitia PSD-ului, chemat acum sa intre in carti. Pesedistii resping categoric orice solutie in care democratii sint lasati deoparte. Mai bine actualul Guvern si o opozitie adevarata in urmatoarea perioada decit sa fie partidul prins in menghina guvernarii, alaturi de liberali.

Democratii cocheteaza cu ideea unei asocieri cu PSD, numai ca se gindesc cum ar putea justifica electoratului o asemenea intorsatura. De aceea ceea ce se cauta acum la democrati sint mai degraba solutii de comunicare decit solutii de guvernare.

Strategul PSD, Vasile Dincu, spunea recent ca pentru pedisti este destul de usor sa se justifice electoral, pentru ca nucleul dur al votantilor PD este de doar 7%, restul fiind aplaudacii pe care PD reuseste, la fiecare scrutin, sa-i aduca linga el.

Sociologii recunosc ca PD este un partid atipic, care sprinteaza foarte bine electoral, fara a reusi sa-si transforme voturile in electorat fidel.

Se pare ca PD ar vrea sa guverneze alaturi de o parte a PSD, respectiv gruparea de la Cluj, si, nu intimplator, zilele acestea prezenta mediatica a grupului a fost mult mai pregnanta decit in alte dati.

Este inca o necunoscuta daca Tariceanu va accepta acest joc parlamentar si nu va incerca sa-si contureze propria sustinere, alaturi de cealalta parte a PSD, care ar prefera varianta pesedisto-liberala. Interesant este altceva in toata aceasta poveste.

Cele doua mari partide principale, PD si PSD, sint in acest moment partide in care grupurile regionale isi fac separat politica proprie.

Practic, si la PD, si la PSD exista grupul coagulat in zona reprezentantilor de la Cluj si in cea a reprezentantilor aripii moldovene. Chiar si in PNL se contureaza o aripa ieseana destul de puternica.

Aceasta tendinta de regionalizare a partidelor este cel mai nou fenomen si poate contura actiunile viitoare, in care partidele se vor aduna in primul rind pe criterii regionale, dezvoltind in subsidiar doctrinele politice care sa asigure dezvoltarea economica adecvata.