Uniunea Europeana vrea sa introduca, in curand, un card european de donator de organe, valabil in toate tarile membre.

Ideea apartine comisarului european pentru Sanatate, Markos Kyprianou si urmareste cresterea numarului de donatori de organe pentru transplant, scrie BBC News.

Statisticile arata ca majoritatea europenilor sunt de acord sa foloseasca un astfel de card de donator.

Planul Comisiei Europene urmareste promovarea donarii de organe si stabilirea unor sisteme eficiente in acesst sens. Astfel, personalul medical va fi special pregatit pentru a identifica potentiali donatori, aflati pe moarte.

"Donatorii de organe salveaza vieti. Un card european de donator si standarde comune in tarile UE ar putea asigura necesarul de organe pentru transplant", a declarat comisarul Kyprianou.

Circa 40 000 de pacienti care au nevoie de trasnplant sunt inscrisi pe listele de asteptare in tarile UE, iar zeci mor in fiecare zi asteptand, in zadar, ca cineva sa le salveze viata.

Un sondaj de opinie al Comisiei Europene publicat miercuri arata ca 81% dintre europeni sprijina ideea unui card unic de transplant.

Ideea de a dona un organ are cei mai multi adepti in Suedia (81%), in timp ce doar 27% dintre romanii chestionati au spus ca ar dona un organ pentru transplant.