Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, recunoaste ca, prin politicile fiscale aplicate, Guvernul a mers la risc, starnind nedumerirea organismelor financiare internationale. Desi masurile luate in acest sens au fost de succes, Vosganian admite ca „este ca si cum te-ai plimba cu un bidon cu benzina prin incendiu”.

Declaratia a fost facuta la lansarea strategiei pe termen mediu a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit acesteia, veniturile bugetare ar putea creste cu 3% pana in 2011, de la nivelul de 28,6% din PIB consemnat anul trecut la 31,6%.

Principalele directii de lucru sunt cuprinse intr-o brosura de 63 de pagini, din care se pot afla punctele tari, dar si punctele slabe ale Fiscului din Romania, in propria viziune. Astfel, ANAF se lauda cu tratament egal pentru toti contribuabilii, dar si cu accentuarea combaterii evaziunii.

La capitolul puncte slabe, Fiscul spune ca nu are o baza de date centralizata cu toti contribuabilii si recunoaste sistemul limitat de selectare a celor care urmeaza sa fie controlati.

Consolidarea autonomiei ANAF si imbunatatirea gradului de integrare a Autoritatii Nationale a Vamilor si a Garzii Financiare, precum si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare sunt obiective strategice ale Fiscului.

Agentia vizeaza si „ameliorarea si extinderea ofertei de servicii catre contribuabili”, extinderea canalelor de obtinere a informatiilor, modernizare si inovatie tehnologica.

Referindu-se la strategia fiscala, Varujan Vosganian, a precizat ca aceasta vizeaza cinci obiective, respectiv cresterea veniturilor bugetare, diminuarea fiscalitatii, eficienta cheltuielilor publice, coordonarea politicilor de convergenta nominala si coordonarea absorbtiei fondurilor comunitare.

In ceea ce priveste cresterea veniturilor, Vosganian a apreciat ca, pana in 2013-2014, ponderea veniturilor bugetare in PIB ar putea sa ajunga la 38%, prin „depasirea planului la realizari, dar si depasirea planului la nerealizari - in sensul ca acestea sa fie mai mici”.

Ministrul a explicat de ce sefii Fiscului se lauda cu depasirea planului de nerealizari, vina fiind purtata de nimeni alta decat economia gri, care nu scoate la iveala intotdeauna toate impozitele si taxele.

In ceea ce priveste TVA, ministrul Economiei si Finantelor a aratat ca se poate colecta 10-11% din PIB, dar in prezent sumele colectate reprezinta 8-9% din PIB, diferenta de 2% fiind efectul economiei „gri”. „In Romania, 20-22% din economie se produce in zona gri. Dar nu exista nici o tara in care economia gri sa fie complet eliminata”, a spus Vosganian.

integral in Gandul