Cu o doza de curaj si cu sprijin din partea EVZ, un pensionarul prahovean a reusit sa-si obtina drepturile si sa-l trimita pe „centura” justitiei pe judecatorul care l-a hartuit, cerandu-i „cuvenita” spaga. Nu a fost chiar simplu, dar, in cele din urma, colaborarea dintre cele doua „forte” civile a avut succes.

Teama unui „erou”

Totul a inceput cand pensionarul, satul de exercitiile de umilinta dictate de un judecator atotputernic, a decis sa faca un pas riscant in fata. Cu inima cat un purice - la gandul ca razbunarea omului in roba neagra va fi crunta - prahoveanul a inchis ochii si a pus mana pe telefon.

A format numarul procurorilor de la DNA, s-a intalnit apoi cu acestia, le-a povestit faptele si a scris, tremurand de incordare, un autodenunt distrugator.

Acolo, intr-o zi de ianuarie 2006, pe o coala de hartie pe care nu o va uita niciodata, si-a relatat patania cu judecatorul Vasile Malaescu: cum avea nevoie de o hotarare care sa-i recunoasca dreptul de proprietate pe un teren, cum magistratul l-a amanat constant - desi avea toate documentele - si cum, in cele din urma, reprezentantul Justitiei i-a cerut bani pentru un plin la masina, la schimb cu hartia la care avea oricum dreptul.

Apoi, nea Titi s-a lasat folosit la flagrant si, dupa cum spune si acum, a reusit sa-l puna „cu botu’ pe labe pe domn’ judecator”.

Sprijinit de EVZ

De atunci a trecut un an si jumatate. Nea Titi si-a continuat viata simpla din gospodaria din satul Poiana Copaceni. A fost si la procese, s-a invatat cu procurorii si s-a obisnuit cu tacticile avocatilor. Inamicul Vasile Malaescu se alesese cu dosar penal. Taraganarea cazului, stramutarea acestuia la Cluj si termenele amanate l-au descumpanit uneori.

Nea Titi a mers inainte, in ciuda regretelor razlete ca s-ar fi „aruncat cu capul inainte”. Stia totusi ca a facut bine, iar EVZ l-a ajutat sa-si depaseasca deznadejdea, chiar si cand in fata portii sale opreau diversi care-i cereau socoteala pentru denuntul facut la DNA.

A invatat sa-i ignore si pe ei, si telefoanele „neprietenoase”, dar si pe vecinii care au incetat sa-l mai salute.

Integral in EvZ