Dupa dusul rece al ultimului sondaj IMAS (care consemna ca PSD a ajuns la 13%), Mircea Geoana a incercat ieri sa le dea curaj colegilor sai, prezentandu-le un sondaj „al americanilor”. Cu toate acestea, nici macar colegii presedintelui PSD n-au acordat prea mult credit sondajului optimist prezentat de Geoana.

Din datele citite de Geoana intr-o sedinta restransa a conducerii, PSD ar avea 22%, PD-41%, PNL-10%, PRM-6%, PNG-6%, UDMR-5%. Efectul a fost invers decat cel scontat: unii lideri au ras, exprimandu-si neincrederea ca partidul lor sta atat de bine.

Mai multi vicepresedinti ai PSD ne-au declarat ca „este mult mai realist” pentru partid sa stie exact unde se afla, „adica la 15-17%”. In fata unei sali de sedinte mai sceptice ca niciodata, si Mircea Geoana a fost de acord ca „probabil avem mai putin”.

Surse din PSD spun ca sondajul „americanilor” este, de fapt, un sondaj CURS, comandat de Institutul Republican International, ale carui date i-ar fi fost date si lui Mircea Geoana. Sondajul a fost facut in saptamana de dinaintea referendumului pentru demiterea presedintelui.

Scepticismul liderilor PSD vine si din faptul ca - spun ei - esecul de la referendum se va decanta exact in sondajele viitoare, cand partidul lor probabil va mai cobori. Datele sondajului nu au putut fi ieri verificate cu reprezentantii CURS.

Sondajele cu care lucreaza primii doi oameni din PSD, Mircea Geoana si Titus Corlatean, au inceput sa nasca intrebari in partid. Sunt voci in conducerea partidului care chiar spun ca cei doi lideri sunt constant „intoxicati” cu cifre false.

Cea mai mare gafa a celor doi este creditarea ca „foarte sigur” a unui sondaj „secret”, pe care Geoana l-a prezentat la partid in saptamana referendumului. Acest sondaj dadea ca „foarte strans” scorul pentru demiterea presedintelui: „45% pentru demitere, 55% impotriva”.

Titus Corlatean a fost atat de convins de aceste informatii, incat, chiar si in ziua referendumului, spunea ca estimarile INSOMAR-MMT si CURS (70% NU) sunt „simple manipulari si intoxicari”.

Sedinta de ieri a PSD n-a reusit sa depaseasca stadiul de simplu „brainstorming”. Liderii partidului n-au putut, nici de aceasta data, sa-si contureze o strategie politica clara.

Integral in Gandul