Nu se stie la aceasta ora daca cei doi pesedisti care au semnat motiunea ramin sau nu in partid, nu se stie daca Mihai Lupoi mai are un viitor in PNL sau daca Petru Calian nu va fi exclus din PC, partid care tocmai ieri anunta cu surle si trimbite achizitionarea, saptamina viitoare, a unor parlamentari.

Un lucru era insa cert, pina ieri doar 229 de senatori si deputati (si aici sint inclusi si cei 32 de udemeristi si 16 dintre reprezentantii minoritatilor - categorii de parlamentari cu stabilitate 100%) sint la primul lor partid politic.

230 de parlamentari au fost membri in cel putin doua partide politice. Dintre acestia, in jur de 40-50 au obtinut al doilea carnet de partid prin fuziunea formatiunii politice din care faceau parte cu un alt partid. Cei mai multi se regasesc in PNL si PSD, partide care au absorbit PL, PAC, UFD, PNL-Cimpeanu, respectiv PSDR si PS.

Traseisti politici „clasici“, in sensul criteriului stabilit de Coalitia pentru un Parlament Curat - membru in minimum trei partide politice, excluzind cele fuzionate -, au fost identificati 22 de deputati si 4 senatori.

Exista posibilitatea ca traseisti „cu acte in regula“ sa fie mai multi, dar circa 40-50 de parlamentari nu aveau CV-ul foarte clar la capitolul activitate politica.

Campion absolut al traseistilor, proba de viteza, este deputatul Liviu Almasan. El detine doua recorduri greu de egalat. In numai doi ani si jumatate de mandat, este deja la al patrulea partid parlamentar. Almasan a intrat in Parlament pe listele PRM.

Din iunie 2005 si pina in februarie 2006 a activat ca independent; un an a fost membru PC, iar la inceputul lunii aprilie 2007 a intrat in PNL.

Aici a stat... doar doua saptamini (al doilea record!), pina pe 18 aprilie, cind a trecut la PD. Asta nu inainte sa se dezica de coalitia celor 322 de parlamentari care au votat suspendarea lui Traian Basescu si printre care s-a numarat.

Totusi, campionul traseistilor, intr-o posibila cursa de maraton politic, ramine deputatul Aurelian Pavelescu. El are cinci partide la activ: PNL (1990-1992), Partidul Dreapta Nationala (1993-1996), PD (2004-2005), PIN (2005) si PNTCD (2006-prezent). Pavelescu a intrat in Camera pe listele PD, dar dupa numai doua luni a avut conflicte cu veteranii partidului si a fost exclus.

A infiintat PIN, impreuna cu Cozmin Gusa si Lavinia Sandru, iar dupa citeva luni a trecut in PNTCD.

Patru partide a bifat si deputatul Nicolae Popa, dar pe o perioada de zece ani. Deputat PDSR in 1996, un an mai tirziu pleaca cu un grup masiv de parlamentari ai social democratilor si formeaza ApR. Cind ApR fuzioneaza cu PNL, Popa se orienteaza spre PUR, actualul PC, partid pe care il paraseste luna trecuta, ajungind, alaturi de fostii sai colegi din ApR, membru al PNL.

Unii parlamentari s-au intors de unde au plecat in actuala sesiune. Sapte deputati au facut in aceasta sesiune parlamentara „drumul“ inapoi spre partidul care i-a lansat pe orbita politica. Dan Mihalache si Ion Munteanu au parasit PSD si au activat un timp in ApR, dar dupa o perioada s-au intors in PSD.

La fel a procedat si Mircea Stanescu, care a stat doar doi ani in PD, dupa care s-a intors in PSD. Recordul de reintoarcere il detine insa PSD-istul Teodor Nitulescu, care doar in perioada iunie-octombrie 2006 a avut un „stagiu“ in PRM.

La polul opus se afla liberalul Traian Dobre. Membru PNL in 1991, el a trecut in 1992 in PDSR si in 2005 a revenit in PNL.

Podiumul aviatorilor politici

Medalie de aur - deputatul Liviu Almasan. A schimbat patru partide in doi ani

Medalie de argint - deputatul Aurelian Pavelescu. A strins deja cinci carnete de partid

Medalie de bronz - Nicolae Popa. Patru partide, de la stinga (PDSR) la dreapta (PNL)

Migratori

Camera Deputatilor

1. Corneliu Ciontu: PRM - PPC - PNG

2. Daniela Popa: PSD - ApR - PC

3. Ioan Timis: PD - PSD - PNL

4. Valentin Iliescu: PUNR - PSD - PD

5. Vasile Pruteanu: PSD - PNL - PLD

6. Pantelimon Manta: PD - PC - PNL

7. Petre Ungureanu: PNTCD - (UFD/PNL) - PLD

8. Cozmin Gusa: PSD - PD - PIN

9. Marius Rogin: PNR - PUNR - PD

10. Alexandru Ciocilteu: PNTCD - PRM - PD

11. Dan Ioan Popescu: PR - PSD - PC

12. Mircea Costache: FSN - PSD - PRM

13. Ion Stoica: BND - PRM - PNL

14. Gheorghe Chiper: PDAR - ApR - PSD

15. Tudor Mohora: PSM - PS - PSDR/PSD

16. Ion Sasu: PSM - PSMD - PSM/PSD

17. Corneliu Dida: MPR - ApR - PSD

Senat

1. Mihai Lupoi: FSN - PRM - PNL

2. Dorel Onaca: PSD - PRM - PC - PD

3. Gheorghe Flutur: PD - PNL - PLD

4. Adrian Paunescu: PSM - PS - PSD

78 de „dezertari“ in actuala legislatura

61 de deputati si 17 senatori au plecat din partidele pe ale caror liste au fost promovati in Parlament.

Pina ieri, 61 de deputati si 17 senatori au plecat din partidele care i-au promovat si s-au indreptat spre alte formatiuni parlamentare sau neparlamentare, fie au ramas independenti.

In Camera Deputatilor, cele mai grele pierderi le-a suferit PRM: 20 de deputati. Printre numele „grele“ ii intilnim pe ex-prim-vicepresedintele Corneliu Ciontu si ex-vicepresedintele Anghel Stanciu.

PNL are 18 deputati plecati, toti trecind la nou infiintatul PLD. 11 pesedisti, printre care ex-ministrul Dan Ioan Popescu, au parasit partidul, iar la conservatori, au ales alte optiuni 8 deputati.

In sfirsit, si PD a pierdut 4 dintre membrii originari, printre ei trioul Gusa-Sandru-Pavelescu - care au avut o contributie importanta in campania electorala din 2004.

La Senat, PNL este lider la plecari, cu 9 parlamentari, 8 dintre ei alegind varianta PLD. PRM - 4 senatori, PSD - 3 si PC - unul sint celelalte partide care au inregistrat dezertari.

25 de deputati dintre cei 61 care si-au parasit partidul „mama“ s-au inscris in alte formatiuni parlamentare: 12 in PD, 5 in PNL, cite 4 in PSD si PC si 1 in PRM.

La Senat, PNL si PD au cistigat cite 3 senatori, iar PC, 1. In Camera Deputatilor au „devenit“ partide parlamentare PNTCD (2 deputati), PNG (2), PIN (2) si PLD - 19.

In legislatura 2000-2004, pina la 31 mai 2003 (echivalentul perioadei scurse din actuala legislatura) s-au inregistrat mult mai putine dezertari.

La Camera isi parasisera partidele 26 de deputati (PRM - 15, PD - 5, PNL - 4 si PSD -2), iar la Senat, patru pedisti si un peremist au renuntat la partidele care i-au adus in Parlament.

Daca la Senat toti au luat decizia de a activa ca independenti, la Camera Deputatilor, 14 „transfugi“ au optat pentru PSD si cite unul pentru PNL, PD si PRM.

Experienta a demonstrat: traseistii n-au viitor politic

O statistica privind cariera ulterioara a parlamentarilor care si-au parasit partidul din care faceau parte releva un aspect greu de contestat: in proportie de 90-95%, acestia nu s-au mai regasit deloc pe locuri eligibile pe listele electorale ale formatiunii politice care i-a adoptat.

In legislatura 2000-2004, din cei 45 de deputati si senatori care au intrat in Parlament sub o culoare politica si si-au terminat mandatul sub o alta culoare, doar trei au mai intrat in actualul Parlament:

este vorba de Valentin Iliescu (trecut de la PSD la PD), de Bogdan Niculescu-Duvaz si Cristian Sorin Dumitrescu, ambii facind traseul „invers“, de la PD la PSD.

Nici ceilalti „fugari“ - cei care au activat ca independenti - nu se mai regasesc in actualul Parlament. La sfirsitul legislaturii 1996-2000, dintre 103 parlamentari care au plecat din partidele care i-au promovat pe liste, 11 au revenit dupa alegerile din toamna anului 2000 in Camera sau Senat. Sase dintre acestia au fost „achizitionati“ de PSD de la PD.

Dintre cei 11, doar trei - Adrian Severin, Octavian Stireanu si Valentin Iliescu - mai supravietuiesc si astazi in Parlament.

Liviu Almasan: „Nu sint un traseist mega-galactic“

Dle Almasan, detineti un record greu de egalat. Patru partide in nici doi ani si jumatate de mandat. Sinteti considerat ca fiind campionul migratorilor politici.

Nu sint un traseist mega-galactic, desi, in gluma, sotia mea imi mai spune ca mai am de facut doua partide si pot veni acasa. Sa revenim in registru normal. Nu ma consider un traseist.

Aveti argumente?

Da. Cu exceptia PRM, pe listele caruia am intrat in Camera Deputatilor, la nici un alt partid politic nu am avut adeziune sau carnet de membru. Am fost doar un deputat care a activat in cadrul unor grupuri parlamentare, dar fara adeziune si fara carnet. Deci, nu intru in categoria migratorilor.

Totusi, asa sinteti perceput. Coalitia pentru un Parlament Curat catalogheaza drept traseist pe acel politician care are minimum trei partide la activ. Or, dvs....

Trebuie sa vedem cine ce judeca, cine pune etichetele. Altele trebuie sa fie criteriile de apreciere. Sint un parlamentar care tin la principii si nu vreau sa-mi mint electoratul. Cind vezi ca un partid nu mai tine linia electoratului, atunci il parasesti.

Dvs. de ce ati plecat din trei partide?

Din PRM am plecat atunci cind s-a decis sa nu se mai adere la PPE, cum s-a spus initial. Din PC, pentru ca nu am fost de acord cu actiunea de suspendare a presedintelui Romaniei. La fel si din PNL, tot din acest motiv.

Si in PD cit o sa stati?

Cred ca aici voi depune adeziune si voi avea carnet de membru. Statistica spune ca, in 90% din cazuri, cei veniti intr-un partid nu prind locuri eligibile pe lista, la alegerile urmatoare.

Nu va ingrijoreaza aceasta perspectiva?

Nu, pentru ca oricum eu nu aspir la un viitor loc eligibil in 2008. Trebuie sa mai cistig la capitolul maturitate politica.

Intergal in Cotidian