Patronii care vor angaja elevii si studentii cu drept de munca timp de doua luni, in vacanta, pot primi de vara aceasta un stimulent lunar egal cu jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata. Stimulentul financiar, echivalentul a aproximativ 200 de lei, se va acorda lunar angajatorilor pentru fiecare elev care are peste 16 ani.

In aceeasi categorie intra si studentii angajati pe perioada verii, pe baza cererii depuse de patron la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca. Perioada maxima de acordare a acestui stimulent de catre stat este de 60 de zile lucratoare, iar diferenta dintre cei 200 de lei si salariul intreg negociat se suporta de angajator.

Acestea sint principalele prevederi ale unei legi initiate de patru parlamentari PSD, care a intrat in vigoare la sfirsitul lui aprilie 2007. Initiatorii au estimat ca 150.000 de tineri vor beneficia de pe urma acestei legi.

La 1 iunie, normele metodologice ar fi trebuit sa fie supuse aprobarii, insa ele se afla in prezent la Ministerul Muncii pentru a fi analizate, a declarat Veronica Dobre, director la Directia Juridic a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Dobre, care a lucrat la propunerea de norme metodologice, spune ca ANOFM va putea suporta financiar, din bugetul sau, prevederile legii, dar ca nu se asteapta sa fie foarte multi patroni care sa ceara stimulentele, in conditiile in care cei mai multi tineri muncesc vara la negru.

Integral in Cotidianul