In urma cu aproape 20 de ani, era simplu muncitor sezonier intr-o gelaterie din Austria. Facea si vindea inghetata. Acum, Vasile Armenean gestioneaza o afacere de aproximativ 15 milioane de euro: „Betty Ice”.

Compania, cu aproape 300 de angajati in perioada verii, a ajuns la 13 filiale in tara, distributia acoperind acum toata Romania.

In urma cu trei ani punea piatra de temelie a actualului sediu; urmatoarea tinta este intrarea pe piata din Ucraina si Republica Moldova, precum si deschiderea unei filiale la Viena.

A inceput cu doua laboratoare

Armenean a plecat din Romania cu patru ani inainte de Revolutie. Avea atunci mai putin de 17 ani. In Austria a lucrat ca tehnician la o fabrica de ochelari. Pe timp de vara, isi gasise si un al doilea serviciu: muncitor sezonier la o gelaterie.

„Gelateria era ca o pasiune pentru mine. Erau cativa romani care erau angajati permanent si, in sezon, aveau nevoie de ajutor... ori vindeam inghetata, ori lucram in laborator, la productie”, isi aminteste Vasile Armenean.

In 1991 a revenit in tara si a decis sa-si incerce norcul in domeniul inghetatei. Dupa modelul gelateriei la care lucrase, si-a cumparat utilaje la mana a doua si a inceput sa produca si sa vanda inghetata. Desi cu timpul si-a mai deschis doua laboratoare de inghetata, nu era multumit. Afacerea nu mergea asa cum ar fi vrut.

„Am inceput sa studiez firmele de profil din Occident si am vazut ca cele mari vindeau prin sistem de distributie... Era o afacere cu un potential mult mai mare de dezvoltare. Mi-am dat seama ca, daca vreau mai mult, trebuie sa o iau pe un alt drum”, povesteste Armenean.

Trei ani mai tarziu a infiintat compania „Betty Ice”, conceputa pentru productia si distributia de inghetata. Compania, care astazi produce peste 5.000 de tone de inghetata anual, si-a inceput activitatea intr-un spatiu inchiriat la Fabrica de Conserve din Suceava.

Prima masina de distributie a achizitionat-o dupa aproape un an si jumatate. Era un Mercedes second-hand, adus din Germania, masina pe care nu o s-o vanda niciodata.

„Din ‘94, sase ani, am marsaluit prin Moldova. La un moment dat am ajuns de mergeam de la Suceava la Marasesti si seara ne intorceam. Soferii ajungeau la doua noaptea, faceau un dus la firma si nu se mai duceau acasa, dormeau acolo. La sase dimineata plecau iar”, povesteste Vasile Armenean.

Iarna nu avea ce sa manance

Perioada de inceput a fost una extrem de grea. Iarna, firma nu producea nimic, vanzarile de inghetata in perioada sezonului rece fiind aproape de zero. „Erau ierni in care, pur si simplu, nu aveam ce sa mananc. Nu aveam bani, nu aveam unde sa merg, nu puteam lua credite. Era foarte dificil”, spune Armenean.

Regele sucevean al inghetatei spune ca cel mai important ingredient din reteta sa de succes a fost echipa pe care si-a creat-o: „Am oameni aici, la firma, cu care sunt la drum inca din ‘94.

Copii pe care i-am crescut eu, carora, pe masura ce au inceput sa invete, le-am dat mana libera, sa-si exprime opiniile. Am crezut intotdeauna in sistemul asta: ca sa poti fi un sef de succes, trebuie sa treci prin toate etapele”.

Integral in Evz