Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Valer Bindea a fost prezent in data de 29 mai la Braila pentru lansarea regionala a doua scheme de finantare nerambursabila cu tema “Incluziunea Sociala” derulate in cadrul PHARE 2005 si PHARE 2006- Coeziune economica si Sociala, Masuri de incluziune sociala.

Acesta a anuntat ca in maxim o luna va reveni la Braila pentru a lansa PHARE 2006- servicii sociale iar peste aproximativ trei luni se vor lansa schemele de granturi pe PHARE 2006- Masuri active de pregatire profesionala.

“Conceptul european privind incluziunea sociala nu se refera numai la asigurarea de resurse financiare suficiente ci si la promovarea participarii active a cetatenilor la viata sociala prin asigurarea accesului egal la sanatate, educatie si servicii.

Cand vorbim despre incluziune sociala ne referim la problemele adevarate ale oamenilor, despre dorinta de a trai civilizat, despre sansa pe care oamenii o pot oferi oamenilor”, a declarat secretarul de stat.

Valoarea totala a finantarii nerambursabile pentru un proiect este intre 10.000 si 50.000 euro pentru PHARE 2005 si de 15.000-150.000 euro pentru PHARE 2006. Durata unui proiect nu poate fi mai mica de 9 luni dar nici nu poate depasi 12 luni. Termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare este 31 august.

Bindea acuza „dezinformarea politica” a jurnalistilor

La un moment dat, secretarul de stat Bindea a afirmat ca jurnalistii dezinformeaza cand scriu ca autoritatile responsabile nu sunt preocupate de accesarea fondurilor europene. Oficialul a explicat ca trebuie parcusi multi pasi pana la aprobarea unui proiect.

„Fondurile structurale nu pot fi accesate inainte ca Programele Operationale Sectoriale, cele Regionale si alte fonduri sa fie aprobate de Uniunea Europeana. Noi suntem stat membru nou si nu am avut dreptul sa depunem programe operationale decat de la 1 ianuarie 2007 si majoritatea ministerelor le-au depus in februarie. UE are la dispozitie 6 luni ca sa le aprobe.

Dupa aprobare vor fi lansate si abia apoi vor putea fi depuse proiecte in concordanta cu Ghidurile Aplicantului la care se lucreaza acum. Exista niste etape. Cine spune ca nu s-au accesat fondurile datorita lipsei de implicare, sunt persoane care fie dezinformeaza din motive politice, fie nu stiu si cred ca pana acum noi am pierdut foarte multi bani. Este total fals acest lucru.

Cei care se afla in opozite transmit stiri false. Sunt si unii ziaristi care doresc sa dezinformeze populatia, transmit o stare de neliniste”. Bindea a dat asigurari ca Romania va accesa toti banii in termenii prevazuti de UE iar o dovada in acest sens este lansarea care a avut loc la Braila. „Si alte ministere mai au de lansat.

Iata o dovada ca noi suntem preocupati de absorbtia fondurilor. Sumele care au fost impartite pana acum pe judete au fost consumate. Regiunile care nu au utilizat toate fondurile repartizate le-au pierdut in favoarea altora. Pot spune ca cea mai performanta zona in absorbtia fondurilor este Regiunea Nord-Est”.

Proiect in pregatire

Unul dintre ONG-urile cele mai active la nivel local este Fundatia „Lumina”, care anul acesta a si implinit 10 ani de activitate.

Directorul executiv al fundatiei, prezent la eveniment, Maria Jerlaianu, ne-a declarat ca lansarea celor doua scheme de finantare si explicatiile oferite de specialistii prezenti au fost suficient de clare incat sa duca la performanta si la scrierea unor proiecte foarte bune. „Grupurile carora noi ne adresam au nevoie de astfel de masuri de incluziune sociala.

Ma refer la tinerii care provin din centrele de plasament carora noi le acordam doar un sprijin material, adica le oferim adapost, consiliere si informare pentru a se integra in viata comunitatii. Prin acest program putem sa ne extindem aria de interventie incercand sa-i ajutam sa se integreze pe piata muncii”.

Maria Jerlaianu a precizat ca deja specialistii fundatiei se gandesc sa scrie un proiect in cadrul acestei scheme si asteapta cu interes lansarea altor programe.

„A fost o prezentare interesenta pentru ca a reusit sa ne starneasca, aducand in atentia noastra elementele cheie si cred ca toti colegii mei prezenti au preluat informatiile oferite astfel incat la Braila sa avem foarte multe proiecte”.

Detalii despre programele Phare de “incluziune sociala”

Printre obiectivele generale se numara promovarea incluziuniii sociale, combaterea discriminarii si a excluziunii sociale, facilitarea accesului grupurilor tinta pe piata muncii, dezvoltarea competentelor si sprijinirea grupurilor dezavantajate.

Grupurile tinta sunt persoanele cu dizabilitati cu sau fara calificare, care au absolvit sau nu invatamantul obligatoriu sau persoane care sufera de boli mintale, tinerii peste 18 ani care au parasit sau se pregatesc sa paraseasca sistemul de stat privind protectia copilului, persoane de etnie rroma ale caror calificari nu mai sunt solicitate pe piata muncii sau care nu sunt calificati deloc.

O atentie deosebita se va acorda tinerilor rromi care provin din scolile speciale cat si familiilor acestora.

In acest sens, pot depune proiecte furnizori autorizati de educatiue si formare profesionala continua a adultilor, centre regionale si agentii de formare profesionala, agentii de plasare a fortei de munca, camere de comert, institute de cercetare, universitati, autoritati locale, companii private, organizatii patronale, sindicate, ONG-uri, asociatii si fundatii ale cultelor religioase si penitenciare.

La evenimentul de lansare din Braila au luat parte directorul executiv al Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, Regiunea Sud- Est, care este si autoritatea de implementare, Anca Vasiliu, subprefectul Dumitru Popa, precum si expertul in cadrul Asistentei Tehnice al proiectului din cadrul Ministerului, Herbert Paulischin.

Pentru Regiunea Sud- Est, fondurile sunt in valoare de 1,207 milioane euro pe PHARE 2005 si de 0,867 milioane euro pe PHARE 2006.