Reporter: Cu ce probleme se confrunta in acest moment Uniunea Europeana? Se vor relua discutiile pentru realizarea unei Constitutii?

Franz Fischler: Consider ca Uniunea Europeana ar trebui sa preocupe mai mult de urmatoarele probleme: piata muncii, mediu, clima, schimbari climatice. Populatia este mai putin interesata de Constitutie comparativ cu aceste probleme. Iar UE trebuie sa se apropie mai mult de populatie.

Reporter: Practic, aceasta este una din criticile aduse organismului european, ca nu are o fata umana. Totusi, aceste probleme nu ar putea fi rezolvate in paralel cu realizarea Constitutiei?

Franz Fischler: Repet, parerea mea este ca sunt probleme mult mai importante decat Constitutia, probleme de care trebuie sa ne preocupam. Cateva dintre ele sunt tocmai acelea pe care le-am enumerat.

Viitoare tari care ar putea adera la Uniunea Europeana: Croatia , Turcia, etc.

Reporter: Care va fi destinul Turciei? Exista opinii potrivit carora Turcia nu va fi niciodata membru al Uniunii Europene, mai ales acum cu Sarkozy premier al Frantei. [c:1:d]

Franz Fischler: Negocierile cu Turcia vor dura circa 15 ani. Depinde doar de aceasta tara. Iar acest lucru este valabil pentru toate statele care vor sa adere la Uniunea Europeana. Vom fi deschisi la un nou val de integrare dupa 2009.

Important este acum sa rezolvam problema Consitutiei europene sau, cel putin, sa punem la punct un calendar, o foaie de parcurs asupra acestui fapt, in aceste luni, inainte de urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European. Pentru tarile din Balcani, importanta este evolutia Croatiei.

Reporter: De ce?

Franz Fischler: Aceasta tara e cel mai bun caz din Balcani. Iar daca se vor reduce sansele Croatiei de a intra in UE, acest lucru va avea efect si asupra celorlalte tari: se vor reduce si sansele acestora.

Reporter: Exista, de altfel, voci care spun ca nu Bulgaria trebuia sa intre in Uniunea Europeana, ci Croatia. Bulgaria are inca multe probleme nerezolvate, cum ar fi crima organizata.

Franz Fischler: Nu vreau sa comentez asupra acestui fapt. Important este ca acuma Bulgaria este in Uniunea Europeana, ca are niste obiective si trebuie sa le indeplineasca.

Agricultura in Romania si Croatia

Reporter: Haideti sa ramanem la Croatia. Cu ce probleme se confrunta Croatia, acest nou posibil membru al Uniunii Europene? Exista intarzieri in agricultura?

Franz Fischler: Croatia, spre deosebire de Romania, nu are un sistem de educare pentru fermieri. Un sistem de invatamant primar. Are universitati si licee, dar nu si scoli primare. Dar nici in Romania situatia nu este foarte buna in agricultura. Lipsa de educatie a fermierilor pentru a accesa fondurile europene ingreuneaza considerabil dezvoltarea din cadrul acestui sector.

Din acest motiv, putem spune ca Romania a inregistrat intarzieri la fondurile pentru agricultura de circa trei ani. Ma refer acum la fondurile de preaderare pentru agricultura. Totusi, eu cred ca, in ciuda acestor intarzieri si in ciuda lipsei de educatie a fermierilor vizavi de educatie, lucrurile vor merge in bine in viitor.

Organismele modificate genetic - salvarea lumii

Reporter: Ce parere aveti despre organismele modificate genetic (GMO)? Exista premisele unei opinii comune la nivelul Uniunii Europene?

Franz Fischler: Toata lumea cunoaste discutiile despre aceasta problema. Faptul ca nu cunoastem indeajuns de multe lucruri despre efectele secundare ale acestor plante reprezinta cel mai mare impediment pe care-l detin. Eu nu sunt un suporter al lor si nu vreau sa fiu inteles gresit, dar este bine sa vedem exact care ar putea fi importanta lor.

De exemplu, dat fiind contextul nou catre care se indreapta lumea, acela al unei incalziri tot mai profunde, va fi nevoie de produse care sa reziste cat mai mult. Iar aceste organisme modificate genetic ar putea fi solutia salvatoare in contextul incalzirii globale. Sa ne gandim la acest lucru, nu sa le excludem fara a judeca riguros asupra rolului lor.

Organismele modificate genetic - utile pentru bioenergie

Reporter: Si chiar si pentru energie bio...

Franz Fischler: Exact. De asemenea, o alta utilizare care nu trebuie neglijata deloc este cea pentru energia bio. Sa nu uitam in viitor trebuie sa crestem productia de energie din resurse regenerabile. Iar aceste produse agricole, realizate prin modificari genetice, ar putea fi folosite in acest scop. Pentru a realiza energie.

Vom depinde de organisme modificate genetic in viitor daca le vom face mai rezistente la caldura si daca le vom folosi pentru energia bio.

Granzii pietei agricole internationale

Reporter: De ce merg asa de greu negocierile dintre SUA si UE pentru reducerea subventiilor in agricultura? Exista si alte dispute in acest sens?

Franz Fischler: Exista patru grupe mari de jucatori pe piata agricola internationala: Statele Unite, Uniunea Europeana, Brazilia si statele sud-americane si tarile emergente, cum sunt cele din Asia. Din nefericire, statele emergente nu conteaza, deci raman numai cele trei grupuri.

Ce se intampla cu acestea? Exista dispute intre acestea, in care de fiecare data sunt doua tari contra celeilalte.

Iar echipele se schimba intotdeauna. De exemplu, Uniunea Europeana si grupul Braziliei sunt impotriva Statelor Unite in ceea ce priveste reducerea subventiilor. Pe de alta parte, Uniunea Europeana si Statele Unite nu sunt de acord cu pozitia Braziliei de a nu deschide piata prea mult pentru investitii straine in acest domeniu.

Si la fel, Statele Unite si Brazilia se cearta cu Uniunea Europeana in privinta altor probleme legate de piata. Exista tratative, negocieri, dar lucrurile nu se misca asa cum si-ar dori multi oameni.

Interviul a avut loc la Viena, cu ocazia unei conferinte sustinute de Fischler la sediul cotidianului austriac Der Standard.