Schimbare neasteptata de situatie pe scena politica. Dupa mai multe zile in care partidele au discutat despre sustinerea motiunii de cenzura a PD, presedintele Traian Basescu cheama din nou, vineri, partidele la consultari. Seful statului propune o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Propunerea presedintelui vine dupa consultarile anterioare cu partidele politice, cand a constatat ca „majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate”.

Reactiile partidelor politice

PD vrea eliminarea lui Tariceanu si excluderea cooptarii PSD la guvernare

Potrivit unor surse de la varful PD, democratii au fost luati prin surprindere de comunicatul presedintiei, ei nestiind de intentia lui Basescu.

Liderul PD, Emil Boc, crede ca solutia propusa de presedinte „este cea mai apropiata de rezultatul scrutinului din 2004 precum si de realitatea confirmata de referendumul din 19 mai”.

Intr-un comunicat al PD se arata ca premierul Tariceanu a inlaturat de la guvernare PD, aliatul sau in alegerile din 2004, fara nicio justificare, „in conditiile in care ministrii PD, prin performantele lor, au contribuit decisiv la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana”.

„Calin Popescu Tariceanu a tradat, asadar, de doua ori cauza pentru care a fost investit in functie, preferand aliante subterane cu fostul sau adversar, PSD”, se mai arata in comunicat.

Liberalii nu vor s-auda

Vicepresedintele liberal Puiu Hasotti si Crin Antonescu au respins propunerea lui Basescu, declarand-o "o diversiune".

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat pentru HotNews.ro ca propunerea lui Basescu "este o diversiune fara nici o sansa de succes. Traian Basescu nu renunta la intentia sa mai veche de a distruge PNL, si in nici un caz nu suntem de acord cu aceasta propunere".

"Traian Basescu a facut o propunere total deplasat, pentru ca in nici un caz un guvern PNL-PD-PLD nu va fi acceptat de Parlament, iar noi nu vom intra intr-o astfel de capcana. PNL nu renunta la presedintele si premierul Calin Popescu Tariceanu sub nici o forma, iar discutia cu presedintele nu are nici un rost", a mai spus Crin Antonescu.

Si vicepresedintele liberal Puiu Hasotii a respins propunerea lui Basescu. "Este o capcana ieftina si o diversiune, menita sa duca la alegeri anticipate", a declarat Hasotii pentru NewsIn.

PSD va negocia vineri

Cristian Diaconescu, vice-presedintele PSD, a declarat pentru HotNews.ro ca "este dreptul presedintelui de a se implica in identificarea unui guvern solid. PSD va dezbate orice formula politica vineri, la consultarile de la Cotroceni".

"Dar nu o singura persoana, adica premierul Tariceanu, este responsabila pentru esecul guvernarii", a mai spus Diaconescu.

PLD - Guvern fara Tariceanu

Intr-un comunicat remis redactiei, PLD sustine ca "orice guvern nou, cu un nou premier, sustinut de o majoritate parlamentara asumata, este mai bun decat actualul cabinet Tariceanu II".

"In actuala situatie politica, in care nu exista o majoritate parlamentara favorabila alegerilor anticipate, PLD considera ca o guvernare bazata pe o majoritate de centru-dreapta e o varianta care poate conduce la un proiect politic pe termen lung", se mai spune in comunicatul PLD.

  • Puteti citi Comunicatul PLD


  • PC - "o propunere a rusinii"

    Vicepresedintele PC, Bogdan Ciuca, a declarat pentru HotNews.ro ca ca "presedintele poate face orice propunere, dar, in opinia PC, este o propunere a rusinii. Traian Basescu face niste propuneri ireale care nu vor fi puse niciodata in parctica".

    "Formula propusa ne intoarce la pozitia unui guvern care a dovedit ca nu poate functiona, fiind o formula dedicata scandalurilor si dezbinarii, iar singurul motiv care ar reuni cele trei partide ar fi puterea, ciolanul si fondurile europene", a mai spus Ciuca.

    PRM - o propunere aiuritoare

    Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, a declarat pentru HotNews.ro ca "mi se pare aiuritoare o asemenea propunere dupa ce liderii partidelor sunt terfeliti, palmuiti, apoi Basescu ii invita la Cotroceni. Propunerea este plasata inaintea motiunii de cenzura si este folosita ca un mijloc de presiune asupra Parlamentului.

    Un nou guvern nu se naste cand vrea presedintele, ci doar cand vrea parlamentul", a mai spus Bolcas.

    Va prezentam textul scrisorii, trimisa de Traian Basescu liderilor partidelor politice:

    „Stimate Domnule Presedinte,

    Conform intentiei deja anuntate, imi face placere sa va adresez invitatia de a participa, la data de 8 iunie 2007, alaturi de o delegatie a partidului dumneavoastra, la consultari pe tema unei formule de guvernare menite sa asigure stabilitatea tarii, pe baza unei sustineri parlamentare transparente.

    Dupa consultarile cu partidele politice, din data de 28 mai a.c., am constatat ca majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate. In aceste conditii, va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un Premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD.

    Viitorului Prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata.

    Consider ca o asemenea formula respecta deopotriva rezultatul scrutinului din 2004 si optiunea larg majoritara exprimata de cetatenii Romaniei cu ocazia Referendumului de la 19 mai a.c.

    Apreciez totodata ca o asemenea formula are capacitatea de a clarifica relatiile dintre putere si opozitie, permitand continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pana la data urmatoarelor alegeri generale.

    Cu incredere in capacitatea noastra de a promova solutiile pe care interesul national ni le impune in etapa post-aderare, va rog sa primiti, Domnule Presedinte, asigurarea intregii mele pretuiri.”