Interviu HotNews.ro

Ambasadorul moldovean in SUA: 'Moldova este o insula de stabilitate si securitate in aceasta parte a Europei'

de Adrian Novac, New York     HotNews.ro
Marţi, 5 iunie 2007, 0:00


Ambasadorul Nicolae Chirtoaca
Foto: Adrian Novac

Situatia Romaniei si a Moldovei este asemanatoare cu cea a Germaniei si a Austriei: o limba si o istorie comune, dar doua tari cu identitati diferite, a declarat pentru HotNews.ro Ambasadorul Republicii Moldova in SUA, Nicolae Chirtoaca.

In acest context, oficialul de la Chisinau a afirmat ca, la ora actuala, in jur de 97 la suta dintre etnicii moldoveni se declara “moldoveni“, doar trei procente dintre ei sustinand ca sunt romani.

Ambasadorul Chirtoaca a sustinut ca relatiile dintre Romania si Moldova trec printr-o perioada de tensiune din cauza declaratiilor “exotice“ facute anul trecut de presedintele Traian Basescu la adresa Chisinaului, insa s-a declarat convins ca aceasta perioada “artificiala“ va fi depasita.

Declaratia diplomatului de la Chisinau a fost facuta in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri americani desfasurata la New York, in care Chirtoaca a prezentat oportunitatile de investitii in Moldova.

Nicolae Chirtoaca a acuzat Rusia de politica obstructionista impotriva Moldovei, dand exemplul embargoului Moscovei impotriva bauturilor alcoolice moldovenesti, care a provocat reducerea cu patru procente a Produsului Intern Brut al Chisinaului.

Iata cateva dintre declaratiile facute de ambasadorul moldovean in legatura cu Romania, investitiile in Moldova si politica Rusiei fata de Chisinau.

Rep: Cum apreciati relatiile Romaniei cu Republica Moldova la ora actuala ?
Nicolae Chirtoaca: Cred ca iarasi trecem printr-un ciclu de relatii care nu corespund intru totul spiritului de apartenenta la aceeasi cultura, la aceeasi istorie, la aceeasi limba.

Un singur lucru: Moldova a pornit pe calea consolidarii propriei independente statale, Moldova are un anumit mod de a percepe prezentul si viitorul, iar Republica Moldova, in mod inevitabil si in mod constient, este angajata in consolidarea raporturilor bilaterale cu vecinii.

Si are doi mari vecini: Ucraina in est si Romania in vest. Guvernul Republicii Moldova, conducerea actuala, Parlamentul cred ca sunt mai mult decat constiente ca etapa de anumita tensionare in relatiile bilaterale este una provizorie, va trece neaparat.

Cred ca accentul trebuie pus iarasi pe relatiile bilaterale, economice, in domeniul comertului, de consolidare a dimensiunii umane in relatiile bilaterale culturale iar politizarea excesiva a raporturilor noaste cred ca este una dintre cauzele agravarii periodice a relatiilor.

In rest, Moldova paseste pe calea integrarii europene, Romania este deja membru al NATO si al Uniunii Europene. Cred ca, in acest sens, viitorul nostru comun european ne va crea premize pentru a evita astfel de situatii care nici pe departe nu sunt firesti in raporturile bilaterale.

Suntem condamnati sa fim prieteni buni. Avem numeroase lucruri comune cu Romania. Suntem parte a etnicitatii romanesti, dar avem o identitate moldoveana distincta. Ca sa fie mult mai clar, ofer mereu exemplul Germaniei si Austriei : vorbim aceeasi limba, avem multe lucruri comune de-alungul istoriei, dar simtim diferit.

Avem o identitate diferita care e mai mult decat suficienta pentru a avea propriul nostru stat si pentru a ne consolida, a ne intari identitatea in cadrul acestui stat. Problema este ca nu avem nici un fel de probleme! Suntem foarte interesati in a dezvolta relatiile economice cu vecinii nostri, cu Romania care este un nou membru al Uniunii Europene.

Suntem foarte interesati intr-o retea comuna de distribuire a energiei pentru a conecta reteaua Moldovei cu cea a Romaniei pentru a ajunge in Balcani sa vindem energie si gaz.

Dar, din pacate, o serie de declaratii pe care le-as numi “exotice“ ale presedintelui Basescu facute vara trecuta, iredentiste in natura lor, au creat imediat animozitate si reactii negative in tara mea. Cred ca acest lucru este artificial si va trece. Ca o tara mica, noi suntem prinsi intre Romania si Ucraina.

Suntem interesati intr-o relatie de prietenie si pe care putem conta cu cele doua capitale, Kiev si Bucuresti. Avand in vedere criza politica actuala din Ucraina si problemele cu referendumul lui Basescu, Moldova este o insula de stabilitate si securitate in aceasta parte a Europei. Dorim sa extindem acest lucru.

Avem o identitate clara moldoveana. Avem 200 de ani de istorie separata si o multime de oameni considera ca este suficient pentru a avea o tara si a avea relatii bune cu toata lumea. Avem in acest moment aproape 70 la suta din populatie care se considera moldoveni. Pentru mine, identitatea este reprezentarea pe care o am despre mine. Este alegerea mea.

Avem 95-97 la suta din acesti etnici moldoveni care spun : “Noi suntem moldoveni!“ si doar trei la suta dintre ei se considera romani. Aceasta este realitatea! Si aceasta identitate regionala e mai mult decat suficienta pentru a crea un stat cu granitele lui, cu legile lui etc.

Avem ucraineni, rusi, bulgari, gagauzi (minoritatea vorbitoare de limba tatara), deci o multime de alte nationalitati.

Prioritatea este crearea unui stat, a unei natiuni, consolidarea democratiei, economie de piata si dezvoltare sustinuta. Acestea sunt prioritatile iar restul... sa-i lasam pe copiii nostri sa decida cine sunt ei si poate ei isi vor schimba imaginea despre cine sunt. Avem multe alte probleme de care trebuie sa ne ocupam.

Rep: Cum credeti ca Romania, ca proaspat membru al Uniunii Europene, ar putea ajuta Moldova intr-o eventuala integrare ?
Nicolae Chirtoaca: Categoric noi mizam pe sprijinul mai multor tari membre ale Uniunii Europene, in primul rand fostele republici sovietice baltice, care sunt tari independente, membre NATO. O asistenta destul de activa ne este acordata de Republica Ceha, in timp ce Polonia este interesata sa ne acorde ajutor.

Cred ca si in acest context, ajutorul acordat de Romania se inscrie in eforturile conjugate ale mai multor tari din fosta Europa Centrala de extindere a Uniunii Europene si a ariei de securitate si stabilitate promovata de natiunile spatiului Euro-atlantic.

Rep: Ati vorbit in cursul prezentarii dumneavoastra de politica de destabilizare pe care Rusia o desfasoara impotriva Moldovei. As vrea sa comentati la ce v-ati referit.
Nicolae Chirtoaca: Da, m-am referit, in primul rand, la introducerea unilaterala a embargoului care a exclus vinurile, bauturile alcoolice moldovenesti de pe piata Rusiei. As vrea sa va reamintesc ca aproape 60 la suta din vinurile care erau comercializate pe piata ruseasca proveneau din Republica Moldova.

A fost o lovitura dura, care, de fapt, a provocat si o scadere a Produsului Intern Brut de aproape 4 procente comparativ cu rezultatele anului 2006. N-a fost si nu este un secret ca aceste actiuni au fost intreprinse de Federatia Rusa impotriva Republicii Moldova exact cum a fost atacata si Georgia.

Scopul este destabilizarea si promovarea intereselor geopolitice. Rusii promoveaza o politica foarte agresiva, intr-un joc geopolitic de anvergura in care acest spatiu ex-sovietic este doar o moneda de schimb. Noi constientizam acest lucru, incercam sa ne consolidam independenta, relatiile bilaterale in primul rand cu Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana si sa rezistam acestor atacuri.

Rep: Uniunea Europeana sau Rusia ?
Nicolae Chirtoaca: Eu n-as formula astfel intrebarea. Intrebarea nu se pune demult “sau...sau“. Este clar ca revenirea la normalitate este revenirea pe fagasul european de dezvoltare. Rusia nu ofera nici un model atractiv.

Rusia revine la trecut, la un sistem autoritar, promovand o politica agresiva si consolidand de fapt un spatiu euro-asiatic care nici pe departe nu este si n-a fost unul latin, nici unul cu adevarat crestin din punctul de vedere al eticii, al valorilor culturale.

Rusia ramane in calea spre civilizatia moderna. Deci, de ce, la o adica, Republica Moldova ar alege o astfel de cale de dezvoltare?

Rep: Presa europeana vorbea saptamanile trecute de un posibil acord secret intre Rusia si Moldova legat de Transnistria. Cat de adevarate sunt aceste dezvaluiri?
Nicolae Chirtoaca: Au fost doua materiale. Unul in “The Economist“, iar al doilea care a fost publicat de vestitul analist poltic Vladimir Socor, un bun cunoscator al realitatii din Republica Moldova.

Dar eu m-as baza mai mult pe declaratiile reprezentantului Departamentului de Stat, David Kramer, care este si participant activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, declaratii facute dupa discutiile avute cu presedintele Voronin, care a spus ca aceste zvonuri nu sunt intemeiate.

Republica Moldova poarta negocieri cu toti participantii la acest proces cunoscut sub numele de “5+2“, inclusiv cu Federatia Rusa. Moldova si-a asumat angajamente de a informa la timp si in conditii de totala transparenta, in special partenerii occidentali, reprezentantii UE si ai SUA.

Eu cred ca aceste articole au atras atentia asupra necesitatii unor eforturi suplimentare ca acest diferend transnistrean sa fie rezolvat in baza unor principii fundamentale al respectarii neconditionate a integritatii teritoriale, a suveranitatii si independentei Republicii Moldova.

In rest, noi speram foarte mult pe activizarea acestui format “5+2“, pe intoarcerea separatistilor la masa de tratative si pe presiunile exercitate asupra Tiraspolului pentru ca acest regim separatist sa accepte o formula de rezolvare a problemei, de stabilizare a situatiei din estul Moldovei.

Rep: Cand credeti ca se va rezolva problema transnistreana? Vedeti o perioada anume?
Nicolae Chirtoaca: Referitor la prognoze, cand ai atatia factori care genereaza atatea incertitudini, imi aduc aminte de o fraza lansata de actualul ambasador al Federatiei Ruse la Kiev, Victor Cernormardin, cunoscut prin declaratiile sale exotice, care a spus ca “e foarte greu sa faci prognoze, in special cand se refera la viitor”.

Pe aceasta nota un pic trista as vrea sa mentionez ca mult depinde desigur de principalii jucatori: Uniunea Europeana, care in mod normal ar trebui sa fie interesata de stabilizarea situatiei de-a lungul frontierelor, NATO, cu care de asemenea avem o frontiera comuna iar Alianta ar putea contribui prin implicari mai active, iar jucatorul principal ramane Statele Unite ale Americii.

Americanii vor stabilitate, securitate, integrare, deschidere si norme civilizate in relatiile dintre tari precum si stabilizarea situatiei la nivel regional.

Rep: Ati prezentat oportunitatile de afaceri din Moldova oamenilor de afaceri americani. Cat de interesanta credeti ca este Moldova pentru comunitatea de afaceri din Statele Unite ?
Nicolae Chirtoaca: Cred ca Moldova traverseaza acuma o perioada cu totul deosebita. Noi ne-am calificat in noiembrie anul trecut pentru asistenta financiara deplina in cadrul programului Compact al Corporatiei Milenniun Challenge, ceea ce va insemna ca la finele anului, in caz ca strategia va fi adoptata, asistenta financiara anuala va ajunge pana la 200 de milioane de dolari.

Asistenta, as vrea sa subliniez acest lucru, acordata sectorului privat. Nu este vorba despre credite sau ajutor financiar acordat guvernului.

La finele anului trecut, comunitatea donatorilor pentru Republica Moldova a luat decizia de a investi pentru dezvoltarea sectorului privat o suma de un miliard 200 de milioane de dolari. Pentru o piata de 4.200.000 de cetateni moldoveni si cu o economie care este in curs de dezvoltare, se ofera niste posibilitati de dezvoltare cu totul deosebite.

Acesta este mesajul meu in convorbirile si prezentarile facute in fata comunitatiilor oamenilor de afaceri: este momentul cel mai oportun de a veni in Moldova, de a investi, de a recupera din start o parte din investitii datorita acestor granturi, acestor asistente financiare nerambursabile din partea guvernelor occidentale.

Pe de alta parte, si-n Republica Moldova, indiferent de problemele cu care ne confruntam, in special din cauza politicii obstructioniste a Federatiei Ruse in legatura cu Transnistria si care imprima un anume element de instabilitate, cred ca 99 de procente din oamenii de afaceri sunt interesati de o astfel de colaborare si in valorificarea investitiilor straine.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


230 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  (...) (Marţi, 5 iunie 2007, 19:23)

  Alois [anonim]

  l0lzz
 • 0 (0 voturi)    
  observatie (Marţi, 5 iunie 2007, 19:27)

  turistul [anonim]

  200 de ani se vor impli abia in 2021 ... mai e pana atunci tataie, eu cred ca pana atunci vom fi iar o singura tara.
 • 0 (0 voturi)    
  LOoOL (Marţi, 5 iunie 2007, 19:44)

  mumu [anonim]

  deci ... LOoOL
 • 0 (0 voturi)    
  punte (Marţi, 5 iunie 2007, 19:52)

  arthur [anonim]

  Si eu sunt roman si sunt omul de legatura intre Bus,Vlad. Putin Ling din Blid ala din China,Anghela Mercal,Fidel Casor dar si omul numerosilor mafioti din N-E Italie!
 • 0 (0 voturi)    
  Re: observatie (Marţi, 5 iunie 2007, 19:53)

  Blec [anonim]

  200 de ani se implinesc in 2012, nu 2021. Dar, din astia, perioada 1918-1940 si 1941-1944 a fost ca parte din Romania. (Alt fapt divers: intre 1856 si 1877, cele trei judete din sudul Basarabiei, acum in Ucraina, au tinut de Moldova. Le-am pierdut in 1877 pentru ca am fi avut atunci control total asupra gurilor Dunarii.)
 • 0 (0 voturi)    
  O CONFUZIE ! (Marţi, 5 iunie 2007, 20:12)

  dinu [anonim]

  Dle ambasador,

  Cred ca era mult mai buna comparatia Germaniei de Vest cu cea de Est!

  Ba chiar seamana "picatura" cele doua asemanari! Comunism vs. capitalism

  Interesanta reactia sa la adresa Rusiei...

  hmmm....


  Ce ciudat mi se pare: cine se gandeste sa investeasca in Moldova? Dar asa eram si noi acum 15 ani....


  Sper sa vina unirea cat mai repede!


  Pacat ca are dsreptate in privinta stabilitatii vecinilor MD ... nu ca ei ar fi mai bine ... Transnistria e un butoi cu pulbere la 50 km de Chisinau!
 • 0 (0 voturi)    
  E UN/////ambasadorul... (Marţi, 5 iunie 2007, 20:31)

  Antoniu Valentin [anonim]

  Corect ar fi fost sa spuna: RFG si RDG. Si nu Germania in relatie cu Austria (a uitat Grecia si Cipru) Insa e drept: a avea un titlu diplomatic la Washington de amabasador, ii datoreaza lui tov. Voronin. Deci, trebuie sa-i danseze acestuia precum ii cere un slav! Cat ii plateste dlui ambasador la Washington tov. Voronin din cat fura Basarabia impreuna cu fiul sau Oleg???
  Numai gogonele... cu rusii din Basarabia. Sa plece cu totii pe coasta Pacificului la Vladivostock si sa aibe noroc de un tsunami...
 • 0 (0 voturi)    
  N.Chirtoaca este un fost ofiter KGB romanofob (Marţi, 5 iunie 2007, 20:36)

  Viorel [anonim]

  Ce mizerie, ce minciuni! RM oaza de stabilitate! KGB-tul compara criza politica din Romania cu catastrofa umanitara din Basarabia! Rusine!!
 • 0 (0 voturi)    
  moldova (Marţi, 5 iunie 2007, 20:40)

  edi [anonim]

  dar de banii , electricitatea si multe alte ajutoare primite de ce nu vorbeste tovarasul ambasador? au dat romanii la fratii lor vezi doamne!!!! moldova a vrut sa joace la 2 capete tot timpul : luam ceva de la romani si injuram rusii si invers. dar politica asta nu mai tine !! rusii le intorc fundul iar romanii le cer concret: sunteti sau nu cu noi. asta nu le place, nu ii caracterizeaza nu vor ceva concret ci ceva caldut unde sa faca ce vor ei. romania e buna daca le da moca, daca le da pasapoarte sa mearga in ue si eventual locuri de munca si burse. ar trebui tratati cum merita ori alba ori neagra, ca nu suntem fraierii astora. vor in urss, duca-se!
 • 0 (0 voturi)    
  d-le Chirtoaca, bateti campii (Marţi, 5 iunie 2007, 21:06)

  ala moldovan are oi mai multe. da' moare ca prostu'. [anonim]

  moldovenii traiesc intr-o saracie lucie, sunt condusi de comunisti gretosi, rusii ii fac varza in transnistria, iar voi, "politicienii", ii dati inainte cu orgoliul national si pseudo-identitatea voastra de care nu mai poate lumea. va distrugeti poporul, cum a facut si ceausescu pe-aici. da' mai duceti-va invartindu-va, "frate"!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt Dinu (Marţi, 5 iunie 2007, 21:25)

  Razvan [anonim]

  Dinule,

  Ai dreptate in principiu insa ai trecut vreodata Prutul in Mancurtistan? In afara de cativa intelectuali nimeni nu e interesat de Romania decat in masura in care poate lua cetatenia ca sa ajunga mai repede in Italia.

  Cat despre stabilitate ea seamana cu linistea regimului Iliescu. Aceeasi scoala tovarasii...
 • 0 (0 voturi)    
  Sakalii (Marţi, 5 iunie 2007, 21:50)

  Nicola [anonim]

  Acest fost agent GRU (serviciul de informatii militare) care a activat aproape doi ani in America sub pseudonimul "ROMANUL",mai are impertenenta sa faca asa declaratii.
  A fost infitrat prin diaspora romanesca din SUA, si activa in calitate de rezident in zona marilor lacuri.Avea acte romanesti in regula inca atunci.In 1985 dupa ce a fost arestat cea mai mare cartita,generalul GRU,Polyakov, Chirtoaca a fost transportat,in portbagajul masinii ambasadorului in Canada de unde a venit in URSS,unde a fost cea mai buna cartita in perioada premierului Druc.Lucra si mai continua sa lucre pentru Rusia.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce comentarii!!! (Marţi, 5 iunie 2007, 22:24)

  Mike [anonim]

  Am citit si comentariile...dar impresia lasata de cei ce au postat mesaje e ca ori nu au citit ce a spus Ambasadorul din Moldova or inca sunt la nivelul in care invata sa citeasca romaneste si deci e explicabil neantelegerea textului.
  Afrmatiile Ambasadorului moldovean sunt foarte indraznete, ele reflecta pozitia unui adevarat roman si nu cred ca va fi pe placul comunistilor de la Chisinau care conduc Moldova la ora actuala. Asta pare sa ne arate ca din ce un ce mai mult moldovenii incep sa fie la ei acasasi probabil in viitor ei vor avea un cuvant de spus. De fapt trendul, dupa cate stiu, e o reflectie a pozitiei Ambasadorului Moldovei cu toate ca cercurile conducatoare de la Chisinau nu sunt de parerea lui. Voi cerceta cu nerabdare pozitia sefilor lui de la Chisinau. In mod sigur vor avea reactia unui WC Tudor de la Bucuresti!
 • 0 (0 voturi)    
  Minciuna-politica de stat (Marţi, 5 iunie 2007, 22:39)

  Rdau Muresan [anonim]

  Tovarasul Nicolae Chirtoaca promoveza minciuna de partid si de stat. Nu este vinovat el saracu ca trebuie sa vand un rahat ambalat cum poate si se pricepe. Despre nivelul lui cultural nu discutam ca nu vrem sa ne pierdem tuimpul. Moldova nu traverseza o perioada deosebita ca el tot ofiter acoperit FSB ramane. Moldova oaza de stabilitate-este ca fabulosul spirit ce il vand unii azi. Eventual oaza de instabilitate . Soganul lui contrazice dezarmat realitate-vezi eliberarea martirilor romani si comportamentzul ofiterilor FSB din Rep. Moldovinesca care ia rapit si i-a adus cu forta-impotriva vointei lor la Chisinau.
  Zdrazvuite tavaisci
 • 0 (0 voturi)    
  o parere (Marţi, 5 iunie 2007, 23:28)

  Ciprian [anonim]

  E aproape ironic sa spui ca Moldova este o insula de stabilitate in conditiile in care nu are nici o putere asupra intregului sau teritoriu si oricand exista potentialul unui noi conflict armat cu separatistii din Transnistria.
  Dintr-o anumita perspectiva orice regim autoritar inseamna "stabilitate" politica comparativ cu alte tari democratice.
  Ducand comparatia la extrem si Romania a avut astfel de "stabilitate" in vremea lui Ceausescu, dar eu prefer alegeri in care se schimba cei de la putere... In definitiv, un pic de instabilitate nu strica ci inseamna democratie.
  Cetatenii moldoveni ar trebui sa uite de povestile/propaganda rusa si de frica de "cotropitorii romani". Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Moldovei si Romania cu siguranta nu reprezinta un pericol ci un sprijin pentru Moldova.
  Sa nu uitam ca Romania nu a impus nici un fel de embargo economic Moldovei si chiar a ajutat Moldova cu energie electrica cand a fost nevoie. Sunt convins ca multi cetateni moldoveni (indiferent de limba lor natala) vor ridicarea nivelului lor de trai, bunastare si libertatea de a merge si munci in alte parti. Dar pe de alta parte, Moldova este victima celor de la conducere, care cred ca pot face din tara aia ce vor si nu au nici un respect fata de oamenii simpli.
 • 0 (0 voturi)    
  ????????????? (Marţi, 5 iunie 2007, 23:32)

  moldo [anonim]

  Nu se putea o dovada mai clara de servilism si ...sclavagism doctrinar! A lasat urme adanci NKVD. Imi este greu sa pronunt ideea de eradicare si epurare a generatiei de peste 40 de ani pentru ca seamana a vendeta doctrinara dar cred, din pacate, ca altfel nu se prea poate! Istoria ne va confirma!
 • 0 (0 voturi)    
  Moldovenii... (Marţi, 5 iunie 2007, 23:34)

  Halifax [anonim]

  Lasati-i mai fratilor in pace! Daca nu vor cu Romania ca cica ar fi independenti de 200 de ani, n-au decat: sa ramana asa. Dar mai degraba ei ar vrea cu rusii. Auziti cretinatate: cauta sprijin la Republicile Baltice, Polonia etc. Prostii de noi ii tinem la facultati in Romania gratis si le dam curent electric moca ca, de... sunt fratii nostrii si ei cica sunt "moldoveni" nu romani. Unde sunt eu am de-a face cu ei zilnic si ii cunosc pana in panzele albe. Spun ca ei sunt "moldoveni" si ca vorbesc "moldoveneste". Ca sa nu mai spun ca au o ura pe noi romanii de nu va inchipuiti. Daca Dumnezeu a ingaduit sa fim despartiti inseamna ca e mai bine asa.Lasati-i in pace sa faca ce vor!
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim seriosi! (Marţi, 5 iunie 2007, 23:41)

  Salimbelli [anonim]

  "Fratii" nostrii de peste Prut au nevoie de noi doar ca isi ia pasapoarte romanesti sa plece in Italia cum spunea cineva si in general sa profite de pe urma Romaniei. Sunt rusificati complet. Comunismul e in floare. Uniunea Sovietica nu mai e! Sau mai e???
 • 0 (0 voturi)    
  Miscator (Miercuri, 6 iunie 2007, 0:32)

  garrigue [anonim]

  "Suntem condamnati sa fim prieteni buni !"
  ...
  dupa o atare declaratie, e imposibil sa mai adaugi ceva.
  pfiu
  imi curge apa pe spate de emotie ...
  traiasca lupta mirnica !
 • 0 (0 voturi)    
  prostul daca nu-i fudul... (Miercuri, 6 iunie 2007, 6:26)

  Max Mustermann [anonim]

  "Suntem foarte interesati intr-o retea comuna de distribuire a energiei pentru a conecta reteaua Moldovei cu cea a Romaniei pentru a ajunge in Balcani sa vindem energie si gaz."

  Vai de capul lor!!! Ce sa vinda astia??? Muhaha, ce gaz, ce energie??? Au descoperit zacaminte de gaz? Mari basinosi moldovenii astia!!! Numa' sa vina iarna ca iar is la cersit la Putin.
 • 0 (0 voturi)    
  identitatea "moldovenilor" (Miercuri, 6 iunie 2007, 11:34)

  knowitall [anonim]

  Ca de obicei se speculeaza mult in Moldova.....daca sincer nu stiu este o traditie sau o tragedie a tarii...;) Vedeti si voi interpretarea mea a rezultatelor recensamantului unde peste 90% s-au declarat "moldoveni".
  1. In Moldova, multi nu fac diferenta intre nationalitate si cetatenie. Si asta o spun ca rezultat a unor cercetari in care am fost implicata si am sesizat singura lucrul dat.
  2. Populatia care a fost nascuta pana in anii 1970 si care au facut scoala inca in sistemul sovietic nu prea au o buna perceptie a adevaratei istorii a tarii date. In scoala li s-a predat istoria Uniunii Sovietice si respectiv asocierea de nationalitate se datoreaza cunostintelor de istorie
  3. Rusii tot "moldoveni" se declara, desi nici limba nu o vorbesc
  Idea de identitate nationala in Moldova e o problema. Guvernul face declaratii tari ca avem 200 de ani separati de Romania, dar nu au specificat ca sunt ani de supresie sub Rusia. Ba mai mult, atat timp cat ei incearca ca creeza o natiune pe loc gol (o istorie saraca - daca e sa vb doar de RM ca stat, o cultura si mai saraca) nu au decat sa mearga pe calea directa spre "failure".
 • 0 (0 voturi)    
  noroc cu stabilitatea Moldovei... (Miercuri, 6 iunie 2007, 12:20)

  Anonim [anonim]

  HahHahHA, va dati seama ca daca nu era stabilitatea Moldovei, Romania ar fi sarit de mult in aer...
  Sa fim seriosi, scorurile stau cu totul altfel si degeaba ii vorbiti de rau pe moldoveni, eu zic ca, majoritatea VOR unirea cu Tara. Dar asta trebuie stabilit printr-un referendum la care sa participe TOTI cetatenii "republicii" Moldova (inclusiv si mai ALES capsunarii lor), nu sa se dicteze de la Moscova.
 • 0 (0 voturi)    
  Re:all (Miercuri, 6 iunie 2007, 13:38)

  Alex [anonim]

  Domnilor! citind mesajele postate aici, marea majoritatea din care mie personal imi par nostime in naivitatea lor, inca o data imi dau seama ca nu cunoasteti nimic despre noi si mai veti tupeul sa polemizati cine sint si cine nu sint si ce vor si ce nu vor moldovenii. citi din voi au fost vreodata in Moldova si au cunsocut alti moldoveni decit colegi de facultate? buna intrebare, nu? "mancurtizare", rusificare, blah-blah-blah... totusi aproape 200 de ani (din 1812 si nu din 1821) cu mici pauze am fost sub ocupatie ruseasca. cine ar reusi sa-si pastreze limba si identitatea dupa atitea ani de epurari? Domnilor, voi cunoasteti ce inseamna sa te duci la gradinita-scoala-facultate rusa, pentru ca cele moldovenesti existau in cantitati dozate??? eu am trecut prin asta, si voi? ati reusi voi sa va pastrati limba? in acea masura in care am pastrat-o noi? cred ca da, dar nu mai mult. ginditi-va bine la asta, dar mai ginditi-va si la altceva: a fost alegerea moldovenilor sa treaca prin asta? Nu. A fost alegerea Romaniei sa renunte fara o singura impuscatura la Moldova in folosul sovieticilor in 1940? Da. Nu va invinuesc, pur si simplu va sugerez sa va ginditi. Mai ginditi-va si la altceva: Chirtoaca nu e decit un ambasador. Nu e parlamentar, politician sau macar ONG-ist. Va imaginati ca intr-un stat care se respecta reprezentantul plenipotentiar al statului sa contrazica Guvernul? cunoasteti vreun diplomat (chiar si roman) care are dreptul la opinie proprie (publica) care sa contravina Constitutiei si politicii Guvernului? nu v-ati gindit la asta. nu-i asa? Chirtoaca pur si simplu isi face lucru. si stie s-o faca bine in pofida (sau in virtutea) trecutului KGB-ist. A facut declaratii la limita. Adevarate, menite sa repare relatia intre statele noastre. Si a reusit sa o faca la limita rechemarii sale. va place sau nu, dar asta e adevarul.
 • 0 (0 voturi)    
  mesajul 21 (Miercuri, 6 iunie 2007, 13:41)

  C [anonim]

  Sunt cetatean moldovean si sustin la 100% argumentele mesajului precedent.
  As mai adauga ca totusi ambasadorul nostru in SUA a lasat o mica dar importanta rezerva cand a spus ca " sa-i lasam pe copiii nostri sa decida cine sunt ei si poate ei isi vor schimba imaginea despre cine sunt. "
  Spre exemplu, eu personal, fiind din generatia tanara, afirm in aceasta ordine de idei ca noi recunoastem ca romani, ca vorbim limba romana si ca suntem despartiti de Tara nu din voia noastra ci din cauza dusmanului rus. De unde si apare speranta dar si credinta ca aceasta separare este temporara pentru ca nu e nici obiectiva si nici justa.

  ...Iar pentru acei romani din Tara care nu au avut norocul (inca) sa intalneasca asa romani cum suntem noi, tinerii dinRM, le spun ca nu va face fatsa sa scuipati in toti moldovenii si sa renegati Unitatea Natiunii Romane.

  Cu respect,
 • 0 (0 voturi)    
  Aberatii \ (Miercuri, 6 iunie 2007, 14:04)

  Sergiu [anonim]

  As incepe prin a spune ca il cunosc pe d. Chirtoaca nu din auzite, birfe sau vorbe, ci personal. Toate speculatiile despre trecutul lui "kaghebist" le stiam si inainte, asta insa nu m-a oprit sa apreciez calitatile lui de diplomat. Este foarte inteligent, foarte bine pregatit in ale stiintelor politice si are foarte multe relatii cu politicieni si lumea academica din Europa (UE) si Statele Unite. Pentru pozitia de ambasador in SUA a fost candidatul ideal. E drept, a trebuit sa se conformeze politicii pe care o promoveaza comunistii, altfel nu ar fi devenit ambasador. Totusi, are o pozitie echidistanta si acuzele la adresa Rusiei sunt marturie clara. Oricum, nici mie nu mi-au placut declaratiile despre faptul ca am fi o oaza de stabilitate si la nivel personal d. Chirtoaca stie foarte bien asta. Dar trebuie sa joace dupa cum i se cinta.
  Ce m-a frapat si suparat din comentarii este atitudinea denigratoare a asa-zisilor "frati romani" care uite, ne ajuta, ne dau burse, ne invata, etc. Dragii mei, cei care vor intr-adevar sa invete merg in Europa de Vest si nu in Romania, desi trebuie sa recunosc, cei care se scolesc in Romania au pareri divergente. Oricum sunt numiti "rusi" chiar daca vorbesc romaneste sau macar "moldoveneste". Si fie vorba, nu e vina noastra ca asa vorbim. Ocupatia sovietica de aproape 200 ani si-a pus amprenta. Asta e vina noastra? In 1812 turcii au cedat rusilor acest pamint fara scrupule.In 1918 am reusit sa revenim in sinul familei ca dupa asta tot familia sa ne cedeze rusinos in 1940. Si desi sustin o eventuala reunificare, situatia va fi similara cu cea din 1918-1940 cind Basarabia nu a beneficiat de investitii din partea guvernului ramin raminind cea mai saraca regiune a tarii. Nu cred ca cineva aici vrea asa viitor. Romania are problemele ei, nu cred ca isi poate permite sa le rezolve si pe ale noastre. De mai mult de jumate de an nu pot sa ma angajez la munca in Romania dupa ce am studiat in Europa, doar ca sunt din RM. Deci?
 • 0 (0 voturi)    
  in sula de labilitate (Miercuri, 6 iunie 2007, 14:46)

  r [anonim]

  astia nu se iau de transnistreni pt. ca spera sa ne prindem ca daca-i cotropim n-o sa reactioneze.
 • 0 (0 voturi)    
  Cea mai stabila tara... (Miercuri, 6 iunie 2007, 15:10)

  Dec [anonim]

  In primul si in primul rand vreau sa ma adresez forumustilor sa nu credeti pe aceasta persoana, pentru ca e omul comunistilor, iar la de la un comunist pro-rus la altceva nu te poti astepta. Restu comentariilor sunt de prisos, pentru ca numai din punctul asta de vedere deja e clar ce a vrut sa spuna si cum face propaganda acest idiot. In Moldova cel putin 30% s-au declarat romani, iar restu romanilor din RM care se cred moldoveni - astea sunt spalati la creier de catre fosta URSS. Dragi romani, stati linititi ca oamenii astea dispar si vine alta generatie care a invatat istoria romanilor si stie adevaraul. Numarul celor care se cred romani - e in crestere. Va veni clipa UNIRII!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Moldova Romaniei (Miercuri, 6 iunie 2007, 16:25)

  Cris [anonim]

  Acesti sarlatani comunisti fura tara noastra si vietile romanilor din ea. Cum dracu 2 tari? 2 identitati? Asta a luat 3 la istorie la scoala? Culmea ar fi sa mai zica si in limba romana lucrurile astea. Dar scapam de ei. Doar acesti sarlatani nu or vrea sa isi faca cumva datoria fata de Moldova de la noi, ca doar citeva milioane de moldoveni sunt si de partea dreapta a Prutului nu? Nu merita si ei cetatenia Moldoveana?
 • 0 (0 voturi)    
  syntax error (Miercuri, 6 iunie 2007, 16:49)

  dfdfdf [anonim]

  ci mai f$$e capu omu ista
 • 0 (0 voturi)    
  pt Sergiu, postrea nr. 25 (Miercuri, 6 iunie 2007, 17:08)

  curios [anonim]

  "De mai mult de jumate de an nu pot sa ma angajez la munca in Romania dupa ce am studiat in Europa, doar ca sunt din RM. Deci?"
  Deci (sic), poate nu esti capabil, stimabile. Traim in societatea capitalista, aici ORICINE te angajeaza IMEDIAT daca esti bun. Poti fi martian, negru, alb sau verde, sau, de ce nu, chiar moldovean...
 • 0 (0 voturi)    
  despre anti-moldovenism (Miercuri, 6 iunie 2007, 17:11)

  rumburak [anonim]

  Dragi moldoveni,

  sunt convins ca atitudinea negativa a romanilor la adresa voastra nu va pica bine, insa intelegeti si voi ca mare parte de vina o au reprezentantii moldovenilor, cei care studiaza in Romania, cei care apar in mass media si fac declaratii.
  Este foarte frustrant sa studiezi in tara ta, si sa vina "studenti" basarabeni cu studii platite de statul roman, iar acesti "studenti" sa se poarte ca niste descreierati, ca niste fiare care nu au nimic in comun cu studiul.
  De asemenea, in plan social si politic este bine cunosctu faptul ca Romania a acordat o serie de facilitati de ordin financiar Moldovei, prin acordarea de energie gratis, chiar si prin aceste burse, care oarecum reprezinta un efort al poporului roman.

  In anii 90 eram un copil foarte entuziasmat de ideea ca RM sa se unifice cu Romania, un gand pueril care m-a facut sa ma razgandesc imediat in anii facultatii, cand am cunoscut "studentii" moldoveni.

  Puterea sta in mainile voastre dragilor... Meegeti la vot si decideti soarta tarii voastre... Multi au studiat in Romania altii muncesc in EU, ati vazut ca se poate si altfel decat saracie si mai ales... comunism.

  Imaginati-va cum ar fi fost ca EU sa ne invite la aderare iar noi sa afirmam prin politicienii nostri ca vrem sa exportam petrol prin Asia, ca de fapt suntem oaza de stabilitate prin zona; in aceeasi ordine de idei, sa solicitam ajutoare financiare de la EU, dar pe de alta parte sa hulim popoarele Uniunii?
  Cum credeti ca ne-ar fi privit acei oameni?

  Este la mintea cocosului ca atitudinea aratata de moldoveni incurajeaza anti-moldovenismul aratat de romani.
  Pentru mine, cu totii suntem oameni... privit din spatiu, Pamantul nu are granite, nici limbi straine, astea sunt facute de noi oamenii... Ceea ce ne deranjeaza este atitudinea ARATATA (repet... aratata) de cetatenii moldoveni, ca adeziune la imperiul rus... o uniune a tarilor sovietice care au adus saracie in Romania, foamete si umilinta.

  Ganditi, dupa aceea vorbiti!
 • 0 (0 voturi)    
  ne-ati tradat si tot noi santem vinovati! (Joi, 7 iunie 2007, 6:37)

  Tony [anonim]

  Il cunosc personal. Nu spune ceea ce gandeste, ci ceea ce 'trebuie' sa spuna in virtutea functiei...

  Dea fapt, mi-a placut ca a spus ca vorbim aceeasi limba - un curaj nemaipomenit pentru un ambasador al regimului.

  Despre romani. Aveti o parere gresita despre noi daca ne judecati dupa cei care vin la studii in RO. A avut dreptate acel care a scris ca cine vrea sa faca studii, sta acasa sau pleaca in EUropa. 90% din cei ce merg in ROmania nu merg acolo pentru studii...

  Despre istorie. Nu am ales noi istoria noastra.
  1918- NOI am cerut unirea
  1940- VOI ne-ati tradat cedandu-ne rusilor. V-ati pisat pe voi cand ati vazut un rus inarmat

  1992- noi am luptat cu Rusia pentru Transnistreni. Deci nu ne-am pisat pe noi de frica in fata rusilor. Am ales sa mancam bataie, decat sa ne tradam compatriotii.

  1993- Romania iese din formatul de negocieri asupra problemei transnistrene

  in final. Nu NOI vorbim rau de romani. ROMANII vorbesc rau de moldoveni! Cititi forumul asta si faceti concluzii
 • 0 (0 voturi)    
  ceafa lata de la @32 (Joi, 7 iunie 2007, 17:59)

  rumburak [anonim]

  Bai tony tata...
  numai ce am citit randurile tale si mi s-a urcat parul in cap...
  Nu intelegi odata ca o asemenea atitudine face rau, si nu bine? Romania nu este obligata mai pustiule sa va adopte...

  Dar voi moldovenii va credeti mari patrioti si curajosi, acuzand Romania ca tremura cu chilotii in vine cand a fost rapita Basarabia!
  Hai sa iti spun pe intelesul neuronului tau... In 1940 Romania nu era in postura de face negocieri cu URSS. Tu daca esti un pricajit de 40 de kile, negociezi cu un boxer de 120 kg care iti cere portia de mancare a copiilor tai? Esti tu ala curajosul care te lupti cu boxerul rus, chiar daca iti pune un pistol la cap?

  Bai frumosule... ca tine si altii...
  Moldovenii nu au luptat niciodata cu Rusia pentru Transnistria... Nu aveati cu ce sa luptati. Voi sunteti doar niste tzanci artzagoshi si necivilitatzi care sug de la doua tzatze (UE si fosta URSS)
  De aia duceti dorul comunistilor, ca atunci va venea totul moca... curent electric voi nu plateati, mancare aveati din Romania, Bulgaria, Polonia, adica va hraneati cu firimiturile de la masa rusilor capatata pe jaful impotriva Romaniei, si a tarilor de sub dominatia politica a URSS!

  Bai, de aia va faceti uratzi in fata romanilor... Ca aratati voi cu degetul inspre "lasitatea" romanilor. Stati voi acolo in statul vostru independent, vindeti vin pe la rusi, si exportati energie electrica (pe care o primiti gratis de la Romania) si gaze (inexistente in RM)

  Daca se va pune vreodata problema unirii Romaniei cu RM, se va organiza referendum national in Romania, si fii sigur ca poporul roman nu va dori sa se uneasca cu isteti ca tine...

  Si toate astea, scrise dupa ce am citit mesajul cefei late de la 32, care crede ca noi i-am tradat...

  Si ca sa inchei... tradarea vine din partea celor care au uitat sa vorbeasca romaneste, care aleg in continuare conducatori comunisti, cei care blameaza poporul roman. Daca vrei sa intri in casa unui om, nu te apuci sa il injuri, ci ii vb frumos.
 • 0 (0 voturi)    
  mesajul 33 (Vineri, 8 iunie 2007, 0:12)

  C [anonim]

  Mai rumburak tata....

  Iti scrie un basarabean care vorbeste limba romana.

  Sunt de acord cu totul ce ai spus in mesajul tau, dar in afara lucrurilor de care habar n'ai. Si anume :
  1. Romania nu sa ne adopte, dar sa ne recupereze ca pe niste pusti abandonati......
  2. .....nu ca ar fi obligata sa o faca, ci ca o mama buna nu ar trebui sa uite de noi cel putin (ceea ce si face de altfel /Basescu mai ales)

  3 De Transnitria nu stii ce vorbesti.... Erau forte de politie care au luptat eroic, erau forte speciale eroi, erau voluntari eroi, nu era armata e adevarat, dar razboi a fost, lupte si victime cu parere de rau au fost. Iar cand la sfarsit de razboi Rusia a vazut ca MOLDOVENII fara armata cum erau avansau tot mai mult in teritoriu au trimis tancurile..... Si tancurilel au oprit totul.... Exact ca in povestea ta cu boxerul de 120 de kg.... Numai ca pina ca sa iasa tancurile au fost razboi.... Daca ma intelegi ce vreau sa spun....

  Te rog, daca pot si-mi permiti, sa nu mai vorbesti de razboiul din TRansnitria in asa hal cum ai facut-o..... Nu ne jigni... Jignindu-ne, TE jignesti.
 • 0 (0 voturi)    
  student in Romania (Duminică, 10 iunie 2007, 1:54)

  sergiu [anonim]

  a ne confunda cu rusii e ceva aiurea...la fel de prostesc de altfel ca si dictionarul roman-moldovenesc...sant din republica moldova si sant student anul 2 in romania...nu am primit bursa,nu am primit nici camin, dar in acelasi timp nici nu pot sa zic ca am intalnit romani care ar avea ceva impotriva mea doar ca sant basarabean...nu conteaza de unde esti...conteaza ce fel de om esti..sincer sa fiu am auzit pe multi studenti basarabeni spunand ca ca romanii nu prea ii suporta,nu pot sa neg faptul ca poate e vina lor. comunismul- a fost ales de batranii indobitociti de urss, nu de studentii pe care atat de multi nu prea ii vad cu ochi buni..santem acuzati ca ii preferam mai mult pe rusi decat pe romani....dar sant peste 500.000 de cereri pentru a primi cetatenie romana...si multi din ei nu vor sa faca acest lucru doar pentr a pleca in italia sau o alta tara....cred ca habar nu aveti cum e sa traiesti intr-o tara unde nu doar comunismul e in floare, dar si coruptia...platesti nu doar pentru examene la facultate...platesti peste tot..chiar si in spital pentru a ti se oferi unele servicii care de fapt sunt gratis.... iar toate astea sunt din cauza fostului regim comunist si mai nou, a actualului regim....de ce am mai vrea sa fim cu rusii? cunosc si o groaza de persoane care au votat comunistii si care care acuma ii injura ...prea tarziu din pacate...daca relatiile cu romania sant din ce in ce mai proaste e din cauza retardului care se numeste presedinte.....de fapt ce am vrut sa zic,nu ar trebui sa judecati pe toti moldovenii doar pentru ca sant moldoveni....
 • 0 (0 voturi)    
  redobandirea cetateniei (Duminică, 10 iunie 2007, 11:24)

  C [anonim]

  in plus la cel spuse mai sus as mai adauga ca la referendumul recent cand a fost reales Basescu, 90% din votantii din Chisinau l'au votat pe presedinte. IN comparatie cu 75% de voturi de sustinere din Romania este un rezultat graitor despre aceea cat de romani suntem noi romanii din Basarabia.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by