Banii europeni sunt deturnati pornind chiar din curtea institutiilor europene - mai exact, din sediile Comisiei Europene de la Bruxelles. Cotidianul belgian Le Soir a dezvaluit in urma mai multor anchete ca milioane de euro au fost alocati unor firme de salubritate pentru servicii fictive.

Vinovata ar fi societatea belgiana Pedus, specializata in operatiuni menajere industriale. Cum insa fara ajutorul catorva functionari pusi pe capatuiala chiar din interiorul institutiei europene nu ar fi putut face nimic, Parchetul belgian si chiar auditul Comisiei vizeaza acum si sapte ori opt angajati ai executivului.

Este vorba despre functionari din cadrul directiei pentru infrastructura a Comisiei Europene, potrivit unei surse judiciare apropiate de dosar. Cu ajutorul acestora, conducerea societatii Pedus a incarcat factura ce ar fi trebuit platita de Comisie pentru prestarea de servicii de curatenie in sediile sale.

De comun acord cu functionarii cercetati acum pentru coruptie, pe factura au aparut tot felul nereguli: o multime de ore suplimentare in realitate neefectuate, salarii mult mai mari cerute pentru agentii de salubritate care erau platiti cu un salariu mult mai mic de firma. De fapt, multi dintre oamenii de serviciu erau angajati la negru, fara contract, fara carte de munca.

Apoi, liste false de prezenta - intocmite de conducerea firmei belgiene si contrasemnate de functionarii europeni. Aparent, scrie Le Monde, povestea ajunsa abia acum la urechile presei dureaza de fapt din 2000 - ceea ce inseamna o paguba de circa 250.000 de euro anual, impartita frateste de corupatori si corupti.

Anul acesta insa, Oficiul european de lupta antifrauda (OLAF) a fost alertat de un informator din cadrul companiei Pedus si apoi si de Comisie. Un contabil de la Pedus si-a dat seama ca ceva nu este in regula dupa ce a gasit cateva facturi ce nu corespundeau serviciilor oferite de compania sa in realitate.

Pentru a rezolva problema, a ajuns pana la directorii societatii, care l-au concediat. Contabilul a ajuns insa mai departe, la OLAF si Comisia Europeana. In prezent, ancheta a trecut de la OLAF la Parchetul federal belgian, care urmeaza sa o transmita la randul sau Parchetului din Bruxelles.

Integral in Gandul