Guvernul turc si Comisia Europeana au organizat ieri la Istanbul conferinta la nivel inalt "Turcia si UE: impreuna pentru o politica energetica comuna". Proiectul Nabucco, inca in stand-by, va avea un "coordonator special" UE.

Conectarea politicii de extindere UE si a celei energetice in procesul de aderare este un atu pe care guvernul turc l-a sesizat la timp si il joaca din plin in procesul de negociere cu Comisia Europeana.

Atat comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, cat si cel pentru Energie, Andris Piebalgs, au subliniat ieri, la Istanbul, ca "integrarea Turciei este o chestiune strategica pentru UE, mai ales in domeniul energetic".

Momentul organizarii conferintei a fost si el unul strategic: cu doar zece zile inainte de Consiliul European ce ar urma sa decida deschiderea unor noi capitole de negociere cu Turcia, printre care si cel privind energia.

"Nu avem timp de pierdut la acest capitol si speram ca la Consiliu se va decide deschiderea negocierilor pe energie", a spus ieri negociatorul-sef turc, Ali Babacan.

In privinta proiectului Nabucco, ce ar urma sa tranziteze Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, dar ai carui furnizori - Azerbaidjan, eventual Iran sau Irak - nu sunt inca stabiliti, comisarul Piebalgs a anuntat ca UE va numi un "coordonator special pentru a accelera realizarea acestui proiect", probabil pana la finele lunii iunie.

Ministrul turc al Energiei, Hilmi Guler, a declarat: "Atitudinea noastra este foarte clara: suntem determinati sa finalizam acest proiect".

El a atras atentia ca statele UE "actioneaza uneori separat" si ca e nevoie de mai multa transparenta, nu de acorduri separate, facand aluzie la recentul acord semnat intre constructorul austriac OMV si gigantul rusesc Gazprom.

"Noi ne-am indeplinit angajamentele, noi am construit o conducta istorica, Baku - Tbilisi - Ceyhan, asumandu-ne riscuri si preluand initiativa acolo unde altii ar mai fi stat sa dezbata. Asa ca suntem indreptatiti sa spunem ca e nevoie de transparenta si ca toti cei cinci parteneri in acest proiect sa fie corect informati", a declarat Guler.

Integral in Romania Libera