Senatorii si-au votat ieri, in unanimitate, privilegiul de avea acces la informatii clasificate, fara sa mai aiba nevoie de certificatul eliberat de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Legea, initiata de deputatul PD Costica Canacheu, a mai trecut o data prin Parlament.

La o saptamina dupa ce a fost numit presedinte interimar, Nicolae Vacaroiu a trimis-o inapoi spre reexaminare Legislativului. Motivul invocat de el era ca parlamentarii si-au dat practic acces neingradit la secretele de stat, prevedere ce incalca acordurile Romaniei cu NATO si Uniunea Europeana pe tema securitatii informatiilor.

Revenita in Parlament, legea a trecut prin comisiile pentru drepturile omului, de aparare si juridica. Senatorii din aceste comisii, printr-o complicata chichita procedurala, au reusit sa-si pastreze si privilegiul accesului neingradit la informatii secrete, dar sa si accepte, cel putin formal, contestatia Presedintiei. Prima data, legea a intrat in Comisia pentru drepturile omului.

Aici, senatorii Comisiei au reintrodus in lege, asa cum cerea Presedintia, necesitatea certificatului ORNISS pentru accesul la informatii clasificate. Ajunsa in aceasta forma la Comisia juridica, senatorul PSD Serban Nicolae a introdus un amendament prin care elimina din nou obligativitatea certificarii ORNISS.

Amendamentul lui Serban Nicolae, putin diferit ca forma de prevederea initiala ceruta de initiatorul legii, pastra insa continutul.

Astfel, „senatorii si deputatii au acces la datele clasificate, in baza unor proceduri interne ale Parlamentului, avizate de ORNISS, dupa ce au luat la cunostinta responsabilitatile ce le revin si au semnat un angajament scris de pastrare a secretelor de stat si de serviciu“.

Deci, fara sa aiba nevoie de certificat ORNISS, iar „procedurile interne“ sint o declaratie scrisa data la comisii. Cum amendamentul a fost inclus in raportul de admitere a reexaminarii legii, plenul Senatului nu prea avea solutii.

ORNISS contesta modificarea

Senatorul Nicolae Vacaroiu a votat impotriva recomandarilor facute de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu. Cind a trecut prin comisii amendamentul colegului sau de partid Serban Nicolae, Vacaroiu ne-a declarat: „Este o prostie. Noi trebuie sa ne respectam angajamentele pe care le-am luat fata de NATO si UE.

O vom rezolva in plen“. Raspunsul lui Vacaroiu dupa votul din plen este insa cel putin ciudat. „Mi-am exprimat parerea in momentul in care am retrimis legea la Parlament. Mai mult de atit nu comentez. Ma voi supune deciziei Parlamentului“, spune Vacaroiu, desi, potrivit listingului de vot, acesta a contribuit din plin la aceasta decizie a Parlamentului.

Integral in Cotidianul