Unul dintre „marile succese” ale sumitului G8 il reprezinta, potrivit mediilor oficiale germane, fraza cheie a sefilor de stat: „Vom lua serios in considerare deciziile Uniunii Europene, ale Canadei si Japoniei, ca emisiile globale de CO2 sa fie reduse la 50 % pana in 2050.” Masuri concrete nu au fost stabilite, iar organizatii ecologice au criticat compromisul de la Heiligendamm.

„Presedintele Bush nu s-a miscat cu un milimentru”, a apreciat Philip Clapp, de la organizatia SUA National Environmtal Trust. „Este ca si cand, daca arde, piromanii spun ca iau serios in consideratie ca trebuie sa stinga focul”, a declarat Tobia Muenchmeyer, climatolog la Greenpeace.

Alt „succes enorm”, potrivit lui Angela Merkel, il constituie politica pentru Africa. Cancelara germana a anuntat ca ajutorul financiar va trebui sa creasca. Un plan concret nu s-a publicat. Germania nu a reusit sa convinga sefii de stat intruniti sa stabileasca ajutoare financiare concrete.

Potrivit unui raport prezentat miercuri de vice-secretara generala Asha-Rose Migiro la New York, Africa este pe cale sa esueze realizarea tuturor obiectivelor stabilite de programul UN Millenium, pentru reducerea saraciei la jumatate. „Chiar cele mai bine conduse guverne nu au reusit sa reduca multiplele forme ale saraciei extreme.”

Obiectivele Millenium-ului au fost stabilite acum opt ani, trebuind sa fie atinse in 2015.

Violenta structurala a foamei in lume trebuie eradicata

Raportor special al Natiunilor Unite pentru Dreptul la alimentatie, Jean Ziegler (73 de ani) a fost invitatul de onoare al Conferintei alternativa G-8. In biserica arhiplina St.

Nikolai, Ziegler a criticat virulent anumite aspecte ale sistemului economic neoliberal, implementat de guvernele occidentale in ultimii 20 de ani, la presiunea organismelor financiare internationale: Banca Mondiala, OMC si FMI.

Statistica ONU arata ca saracia la nivel mondial s-a dublat intre 1992-2002. Ziegler a denuntat „violenta structurala a foamei in lume: la fiecare cinci secunde, un copoil moare de foame.

Productia agricola mondiala ar putea hrani fara probleme 12 miliarde de oameni, dublul populatiei actuale. Structura actuala de productie-distributie globala a alimentelor este dictata insa de interesele concernelor. Calator neobosit in Africa si America Latina, Jean Ziegler a dat numeroase exemple concrete.

Pietele tarilor africane sunt invadate de produse agricole din statele Uniunii Europene. Alimentele subventionate sunt vandute la preturi de pana la 75 % mai ieftine decat produsele locale. Mare parte dintre taranii din Africa, producatori de cereale, fructe si legume au fost ruinati.

De ce nu au acces produsele lor in Europa, a intrebat Ziegler? Deschiderea unilaterala a pietelor reprezinta o concurenta deloiala. Ce activitati au concernele occidentale, inclusiv - recent - chinezesti? Exploateaza resursele in conditii nerentabile pentru populatiile autohtone, nu respecta sistemele ecologice si mituiesc guvernele corupte.

„Dar in raportul programului pentru Africa, prezentat inaintea sumitului G8 de guvernul german catre Parlament, nu figura nicaieri cuvantul saracie”, a spus Ziegler. Intr-un interviu acordat miercuri (6 iunie) postului tv public ZDF, Ziegler si-a exprimat scepticismul fata de rezultatele concrete ale sumitului G8.

Sefii de stat se afla ”in menghina concernelor” a declarat autorul unor bestsell-uri despre efectele globalizarii, reporterului perplex...

Daca sefii de stat se indeparteaza prea mult de logica multinationalelor, ele ameninta cu delocalizarea in tari unde se produce mai ieftin, a conclus protagonistul documentarului „We feed the world” despre absurditatea sistemului alimentar global - turnat in cinci tari, intre care si Romania.