Inchisorile secrete ale CIA au existat intr-adevar in Romania intre 2003 si 2005, iar fostul presedinte Ion Iliescu si actualul presedinte Traian Basescu erau informati direct de existenta lor, desi acestea erau numai „pazite” de militari romani, dar controlate in totalitate de agenti americani.

Actualul si fostul sef de stat „au stiut, au autorizat si sunt raspunzatori pentru rolul Romaniei in operatiunile CIA de detentie secreta pe teritoriul romanesc intre 2003 si 2005”, afirma intr-un nou raport, publicat ieri la Strasbourg, raportorul Consiliului Europei (CoE), senatorul elvetian Dick Marty.

Dupa 18 luni de investigatii, incepute in noiembrie 2005, si mai multe rapoarte intermediare in care nu a reusit sa indice decat „probe circumstantiale” (practic, reproduceri dupa articole de ziar si rapoarte ale unor ONG-uri internationale), fostul procuror elvetian nominalizeaza un cerc de cinci suspecti din Romania si le descrie pe scurt rolul lor in colaborarea cu CIA.

Pe langa Iliescu si Basescu, care erau permanent informati despre actiunile CIA din tara noastra, raportorul CoE ii mentioneaza si pe cei care s-au ocupat efectiv de ascunderea activitatii agentiei americane.

Astfel, Ioan Talpes (fostul consilier prezidential privind securitatea nationala al lui Iliescu), Ioan Mircea Pascu (fostul ministru al Apararii) si Sergiu Tudor Medar (fostul sef al Directiei de Informatii si Reprezentare Militara si fost consilier pe probleme de securitate nationala al lui Basescu) au ascuns parteneriatul cu CIA de alti membri din CSAT sau din structurile subordonate care

„nu aveau nevoie sa stie”. „Pe baza acestui criteriu, majoritatea demnitarilor civili din Guvernul Romaniei erau exclusi de la complicitate la momentul respectiv. De asemenea, directorii serviciilor de informatii civile SRI si SIE nu erau informati despre detaliile operationale”, se arata in raport.

Sursele anonime citate de Marty, dar chestionate direct de anchetatorii CoE, constau in „agenti secreti civili si militari, reprezentati ai statului si ai autoritatilor municipale si oficiali de rang inalt care aveau informatii de prima mana despre activitatea CIA pe teritoriul Romaniei”.

Toti acestia i-au permis senatorului elvetian sa conchida ca cei cinci suspecti „au scurtcircuitat mecanismele clasice ale raspunderii democratice”. Potrivit raportului CoE, o sursa a lui Marty a sugerat ca Ioan Talpes a fost cel care a initiat ideea de a pune teritoriul romanesc la dispozitia agentiilor SUA implicate in razboiul impotriva terorismului”.

In privinta lui Sergiu Medar, se mentioneaza ca el a fost elementul de legatura dintre administratia presedintelui Iliescu si cea a presedintelui Basescu si, in urma celor sapte ani in care a fost atasat militar la Washington, „a dobandit o incredere fara dubii in cercurile militare ale SUA si NATO”.

Integral in Gandul