Autoritatile locale si regionale mai au timp pana in luna septembrie sa se pregateasca pentru a depune cereri de finantare pentru proiecte de dezvoltare urbana implementate prin intermediul programului URBACT II. Bugetul unic alocat acestui program se cifreaza la aproape 70 milioane de euro, bani ce vor necesarul de finantare in intervalul 2007-2013.

Finantat prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR), URBACT II creeaza premizele schimbului de experienta si cunoastere intre orasele europene, in domeniul dezvoltarii urbane durabile si care se realizeaza in cadrul unor retele europene de cooperare intre institutiile relevante in domeniu, de la nivel local, regional si central.

Activitatile din acest program acopera teritoriul UE 27, Norvegia, care are statut de partener care va implementa proiecte cu finantare proprie. Statele candidate la UE, care au beneficiat de fonduri IPA, precum si cele invecinate vor fi considerate partenere in functie de interesul exprimat.

Parteneriat european

Bugetul programului va asigura finantarea pentru implementarea proiectelor din toate tarile mentionate anterior in intervalul 2007-2013.

In Axele Prioritare 1 si 2 partenerii din retelele tematice, grupurile de lucru, si alte proiecte, apartinand zonelor finantate in cadrul Obiectivului Convergenta, vor fi finantati in proportie de 80% din FEDER, iar pentru proiectele care ies din aceasta arie vor fi acoperite 70% din costuri.

Toate proiectele promovate de AM POR in cadrul Axelor Prioritare 1 si 2 vor fi finantate in proportie de 90% din FEDR si 10% va reprezenta contributia nationala. Banii vor fi alocati in urma unor licitatii.

La nivelul proiectelor se aplica principiul Partenerului Lider, ale carui principale responsabilitati vizeaza dezvoltarea, implementarea proiectului, precum si realizarea parteneriatului acelui proiect. Lideri de proiect pot fi doar institutiile publice.

Pe ce se duc banii?

Operatiunile prin care vor fi implementate prioritatile programului vizeaza schimbul de experienta si cunoastere, urmand a fi constituite 40 de retele tematice si 25 de grupuri de lucru, capitalizarea (prin instrumente de capitalizare si prin optiunea "Fast Track"), comunicarea si diseminarea informatiilor, in special prin crearea de parteneriate.

Proiectele vor viza realizarea unor planuri de actiune, efectuarea de studii si rapoarte tematice, promovarea si distributia informatiilor obtinute prin crearea de pagini de internet, tiparirea de brosuri si publicatii in limba nationala a statului partener, organizarea de conferinte.

Beneficiarii eligibili sunt municipalitatile si conglomeratele urbane, regiunile si statele membre, universitatile si institutele de cercetare. Organismele private sau asociatiile nationale sau trans-nationale de orase sau municipii pot participa cu finantare proprie. Dezvoltarea proiectelor in colaborare cu AM POR faciliteaza obtinerea finantarii.

Aplicantii din Romania pot depune cereri de finatare ca partener in proiecte comune sau ca partener lider al unei retele tematice sau al unui grup de lucru.

integral in Curentul