Atmosfera din excesiv de linistitul cartier Primaverii a fost sparta de un miting de comemorare a victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizat de Asociatia 21 Decembrie 1989 si Grupul de actiune “Noii Golani”.

Cele doua formatiuni care au strans aproximativ 200 de persoane, au pus la cale un mars cu plecare din Piata Universitatii, al carui punct final a fost resedinta din cartierul Primaverii a lui Ion Iliescu, personaj considerat de organizatori principalul vinovat pentru masacrele din 1990.

Pe parcursul manifestatiei s-au strigat lozinci impotriva fostului presedinte, cerandu-se judecarea si aruncarea acestuia in puscarie.

Mitingul organizat a strans in Piata Universtitati aproximativ 200 de tineri care au tinut sa comemoreze victimele mineriadei din 13-15 iunie 1989. In jurul orei 15:30 s-a pus la cale o sceneta, mai multi “golani” imbracati in mineri atacand un grup manifestanti.

La scurt timp coloana, flancata de jandarmi, a plecat spre Piata Romana-Televiziune- casa lui Iliescu. De altfel fortele de ordine au fost tinta predilecta a manifestantilor, acestia intrerupand de cateva ori marsul pentru a cere eliminarea din randurile lor a politistilor aflati sub acoperire.

"Gabor" sub acoperire
HotNews.ro

Procedura era extrem de simpla. Liderului tinerilor i se semnalau prezentele politistilor, de altfel nu foarte bine camuflati: camasa in carouri, maiou tetra, blugi si pantofi luciosi. Toti, fara exceptie. Odata identificati, liderul organizatiei “Noii Golani” posta in fata politistilor un megafon si incepea sa zbiere: Plecati d’aici gaborilor”.

Rezultatul a fost acelasi in cel putin 5 situatii: “gaborul” era luat de colegi si dus in duba jandarmeriei.

In ciuda demersului mediatizat destul de bine multi dintre participanti nu prea stiau ce s-a intamplat in 13-15 iunie 1990.

“Iliescu a fost mana dreapta a lui Ceausescu si a preluat el puterea, adica tot la comunism ne-am intors”, spunea Andrei, licean de 17 ani si fan Steaua.

De-a lungul traseului s-au scandat lozinci impotriva fostului lider comunist: “La puscaria, cu Ilici la puscarie”, “Iliescu vinovat pentru sangele varsat”. Majoritatea dintre ei nu aveau mai mult de 22 de ani.

Jandarmii au inconjurat casa lui Ion Iliescu
HotNews.ro

In tot acest timp nici sustinatorii lui Iliescu nu au stat degeaba. S-au strans in fata casei acestuia aproximativ 60 de persoane, minim sexagenare, serene si plictisite. Intre cele doua grupuri s-au interpus forte de ordine consistente. De altfel casa lui Ion Iliescu arata destul de bine pazita, cu sarma ghimpata, foisor pentru SPP si copaci inalti in jurul ferestrelor.

Dupa ce manifestantii si-au facut de cap aproximativ cinci minute, scotand vecinii la geam prin lozincile strigate, fortele de ordine au “sugerat” incheierea evenimentului

In jurul orei 19, tinerii adunati s-au indreptat linistiti spre metroul de la Aviatorilor.

Manifestatia organiazata miercuri survine la mai putin de o luna de zile de la ultima declaratie a lui Ion Iliescu pe tema revolutiei. La jumatate lunii mai, invitat fiind la o emisiune televizata, Iliescu a reiterat teza “civismului” mineresc.

"Le-am multumit minerilor pentru ca meritau", declara Ion Iliescu pe 17 mai 2007.

Vezi imagini cu minerii in plin exercitiu civic si multumirile adresate de Ion Iliescu