Aproape trei sferturi dintre parlamentari ar avea pierderi financiare semnificative daca, prin absurd, s-ar declansa acum alegeri anticipate. Mandatul incomplet (de numai trei ani, in loc de patru) le-ar micsora simtitor pensia de serviciu pe care ar urma sa o incaseze dupa plecarea din Parlament.

Dupa unii parlamentari cu care am discutat in zilele din preajma motiunii de cenzura, acesta este principalul motiv pentru care va exista intotdeauna in Parlament o majoritate consistenta care va bloca trecerea unei astfel de solutii legislative.

O motiune ce ar putea conduce la declansarea alegerilor anticipate si, prin urmare, la bani mai putini la pensie ar avea si „neajunsul” de a mai tria dintre actualii parlamentari, multi dintre ei nemairegasindu-se pe listele electorale.

Goana dupa un mandat complet inseamna, in fapt, goana dupa o pensie completa. Iar banii nu sunt putini: un parlamentar cu trei mandate complete poate primi 36 de milioane de lei lunar, cat reprezinta 80% din indemnizatia bruta a unui ales in functie, care se ridica la circa 45 de milioane.

Pensia scade in functie de mandatele indeplinite: pentru doua mandate complete, parlamentarii vor lua o pensie de 24 de milioane (60% din indemnizatie), iar pentru un mandat complet 18 milioane (40%). Observati ca vorbim de mandate complete, caci, in cazul intreruperii mandatului, pensia va scadea, depinzand de perioada de contributie.

Semnificativ este faptul ca, daca mandatul se intrerupe in primii doi ani, parlamentarul nu va lua nicio pensie - inca o explicatie a reactiei generale de respingere a alegerilor anticipate produsa in vara lui 2005, cand Traian Basescu a incercat sa-l „demita” pe Calin Popescu Tariceanu.

Integral in Gandul