A doua zi a vizitei sale la Washington i-a adus ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, importanta intilnire cu omologul sau american, Condoleezza Rice. Prestatia lui Cioroianu lasa insa loc de comentarii.

In scurtul dialog deschis presei, care a precedat intilnirea, seful diplomatiei de la Bucuresti a intervenit deseori in timpul discursului lui Rice, insa, conform transcrierii publicate pe site-ul Departamentului de Stat, nu a folosit decit cuvinte scurte si aprobatoare.

Rice i-a urat bun-venit ministrului roman de Externe, aflat pentru prima data in vizita oficiala la Washington, subliniind apoi ca intrevederea este o buna ocazie „de a discuta despre extraordinarul parteneriat (al tarilor noastre - n.r.) din numeroase parti ale lumii“. Ministrul roman intervine, confirmind clar afirmatia lui Rice: „Da, da, desigur“.

„...Inclusiv in Irak si Afganistan“, adauga secretarul de Stat american.

Rice isi exprima apoi convingerea ca ministrul roman va condamna alaturi de ea bombardamentul de la...“. Cioroianu intervine din nou si spune „bineinteles“, Rice mentionind abia ulterior ca se refera la bombardarea moscheii siite de la Samarra.

„Nu era o sesiune de declaratii de presa comuna. Doamna Rice facea niste precizari referitoare la atentatele ce au avut loc in Irak, in care si-au pierdut viata americani. Eu nu aveam ce sa spun, era o problema americana. Orice alt ministru de externe ar fi fost acolo, Rice ar fi facut aceleasi declaratii“, a precizat ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu.

Referitor la faptul ca ar fi intrerupt-o pe Condoleezza Rice in timp ce vorbea despre atentate, Cioroianu a spus: „Ei, ce sa spun, e o aiureala! «Da, asa e» nu e o intrerupere pentru americani“.

Retragerea trupelor romane din Irak, dorita de cabinetul liberal de la Bucuresti, „nu a fost discutata in termenii unui calendar“, iar Cioroianu a tinut s-o asigure pe Condoleezza Rice ca „orice reconfigurare a situatiei va fi analizata si discutata cu aliatii“.

La finalul intrevederii, secretarul de Stat i-a marturisit ministrului roman de Externe ca „poate sa o apeleze de cite ori e nevoie“ si chiar l-a incurajat sa foloseasca numele de „Condi“ in discutiile pe care le vor avea in viitor.

integral in Cotidianul