Liber profesionistii raman in afara sistemului de pensii obligatorii administrate privat, chiar daca platesc impozite catre ANAF. Autoritatea va urmari traseul pe care il vor urma banii din contributiile catre fondurile de pensii administrate privat.

Doar cei care achita contributii catre sistemul de stat de pensii si asigurari sociale vor trebui sa isi aleaga un administrator de fond de pensii obligatorii, chiar daca au varsta sub 35 de ani. In acest context, doar liber profesionistii care au incheiat un contract cu Casa de pensii (CNPAS) vor putea opta pentru un fond de pensii administrat privat.

"Legea functioneaza doar pentru cei care contribuie la CNPAS. Somerii vor intra in sistem doar dupa ce se angajeaza", a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii (CSSPP), Mircea Oancea (foto). Insa procentul acestora este infim comparativ cu alte state europene.

Presedintele CSSPP apreciaza ca executivul va fi poate convins in aceasta situatie sa modifice legislatia astfel incat si cei care in prezent nu contribuie la sistemul de pensii de stat, dar inregistreaza venituri, sa cotizeze la acesta. Exista totusi o problema, respectiv compatibilitatea dintre sistemul informatic al ANAF si cel al CNPAS.

"Vorbim de un sistem informatic care exista, dar care nu este performant", a recunoscut Oancea.

integral in Curentul