Consortiul format pentru realizarea proiectului Nabucco va avea in curand un al saselea membru. "Exista o lista cu pretendenti care doresc sa participe la realizarea proiectului.

Cu primul inscris pe lista s-a negociat deja, dar din cauza opozitiei Turciei s-a trecut la al doilea inscris", a declarat ieri, la congresul Oil&Gas, Corneliu Condrea, directorul adjunct al Directiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor.

In prezent, consortiul este format din companiile OMV (Austria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Ungarogaz (Ungaria) si Botas (Turcia).

In acest moment consortiul pregateste documentele necesare organizarii licitatiei pentru alegerea proiectantului. Potrivit lui Corneliu Condrea, proiectarea va dura intre 6 si 12 luni, iar in cazul in care nu vor exista alte piedici de ordin politic constructia va incepe in 2-3 ani.

In ceea ce priveste cel de-a doilea proiect energetic major in care Romania este implicata, conducta Constanta-Trieste, oficialul din MEF si-a exprimat parerea ca acesta are sanse sa fie realizat inaintea proiectului Nabucco.

Motivul: exista o mare parte a infrastructurii realizata, traseele fiind deja cunoscute. Referindu-se la conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis, proiect sprijinit puternic de Rusia, Condrea a apreciat ca proiectul Constanta-Triese nu este in competitie cu acesta.

integral in Romania Libera