In urma cu mai bine de un secol, pe data de 16 iunie 1890, se nastea la Ulverston, in Anglia, Arthur Stanley Jefferson, cel care ulterior avea sa devina unul dintre cei mai indragiti actori ai cinematografiei mondiale. Cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, el si-a desavarsit talentele atat ca actor, cat si ca regizor, insa a devenit celebru in cuplul de comici Stan si Bran.

Fiul unei actrite si al unui regizor, Laurel si-a facut debutul in teatru la varsta de 16 ani si a jucat ani intregi in musicaluri. Nu a facut prea multa scoala, iar acest lucru l-a determinat pe Arthur sa se alature trupei lui Fred Karno, acolo unde s-a intalnit cu viitorul star, Charles Chaplin.

In 1912 au facut un turneu in Statele Unite, unde Chaplin a ramas, dar Stan s-a intors inapoi in Anglia, pentru ca un an mai tarziu sa revina in Statele Unite.

Anul 1917 este dedicat unui turneu prin America si a inceput sa apara in tot mai multe filme. Prima productie in care a jucat Stan, "Nuts in May", s-a bucurat de un real succes. Premiera filmului i-a adus in public chiar pe Charles Chaplin si producatorul Carl Laemmle, amandoi fiind impresionati de talentul proaspatului actor.

Succesul acestui film l-a incurajat pe Stan sa faca si alte scurt-metraje comice, impreuna cu Gilbert M. Broncho Billy Anderson, Larry Semon si Hal Roach. Tot atunci, Stan si-a schimbat numele de familie in Laurel.

Laurel a semnat un contract cu regizorul si producatorul Hal Roach si a aparut in 76 de productii ale studioului Hal Roach-Pathe. Printre aceste filme se numara si "Lucky dog", unde a jucat impreuna cu un actor care avea numele de scena Babe Hardy. Intre cei doi a aparut o prietenie, care nu a fost, insa, foarte puternica.

Cei doi nu se mai vad pentru o lunga perioada si abia in 1925 Laurel si Hardy se intalnit din nou, la studiourile lui Hal Roach.

La acea vreme, Laurel regiza filme, iar Hardy era in distributia lor de aproape doi ani. Dintre aceste filme putem mentiona "Yes, Yes, Nanette" (1925), "Wandering Papas" (1926), scrise si regizate de Stan Laurel, iar Babe Hardy era in distributie sub numele sau adevarat, Oliver Hardy.

In 1926 au inceput sa joace impreuna, insa nu ca o echipa. Unul din regizorii de la studiourile Hal Roach, Leo McCarey a propus un parteneriat cu cei doi comici geniali: slabanogul Laurel (Stan) sa faca echipa cu rotunjorul Oliver Hardy (Bran).

Laurel si Hardy au fost cat se poate de amuzanti in filmul "Putting Pants on Phillip" (1927), film care i-a transformat pe cei doi in adevarate staruri. Au continuat sa faca filme inca 20 de ani. Laurel si Hardy sunt cunoscuti ca formand una din cele mai longevive echipe de comici din toate timpurile.

Cele mai bune momente "Stan si Bran"

Intre 1927 si 1950, cuplul de comici a aparut in peste 100 de filme, dintre care 27 de lung metraj, majoritatea fiind regizate si de Laurel. In 1933, au castigat un premiu Oscar pentru filmul The Music Box, povestea a doi patroni incompetenti ai unei companii de transport, angajati sa duca un pian pe niste scari.

Ei au incetat sa mai faca filme in 1950, dupa ce au avut un esec total cu filmul „Utopia”. Cu toate acestea, Stan si Oliver au ramas impreuna si au inceput un tur al Angliei si au aparut in multe spectacole timp de cativa ani.

Au planuit sa incerce din nou sa revina in 1954, insa Hardy a suferit un atac cerebral. A murit trei ani mai tarziu, iar Laurel a jurat sa nu mai joace niciodata.

In 1960 s-a inmanat un premiu Oscar special, pentru creativitatea sa in materie de comedie, insa cinci ani mai tarziu, pe data de 23 februarie, Stan Laurel se stinge din viata.

Un omagiu adus celor doi buni prieteni