Avocati batuti, jurnalisti molestati, demonstranti detinuti in custi. La Heiligendamm, unde a avut loc Summit-ul G8, politia a ingradit masiv drepturile cetatenesti fundamentale, a operat cu cifre false, a lezat separatia puterii de stat, declara Asociatia Avocatilor Republicani. Opozitia si societatea civila din Germania cer o dezbatere in Bundestag.

Vezi aici un film despre actiunile autoritatilor impotriva manifestantilor

Guantanamo made in Germany

Dupa sumitulul G-8, ministrul de Interne Wolfgang Schauble a multumit politiei germane. Fortele de ordine „au aparat drepturile fundamentale ale demonstrantilor pasnici.”, a spus el/ In lumina evenimentelor, o apreciere controversata.

Asociatia Avocatilor Republicani (RAV) s-a aflat la fata locului cu peste 100 de membri, iar avocatii au documentat numeroase actiuni abuzive ale politiei. In perioada 2-7 iunie, 1146 de persoane au fost detinute in...custi.

Pe sol de beton, 20-25 de barbati si femei - filmati non-stop de politisti - au fost inchisi in cutii de sarma de 20 de metri patrati, amplasate pe terenul industrial al concernului Siemens.

Politia a refuzat avocatilor accesul la detinuti si la judecatori. (Video http://www.g8-tv.org: „Illegal situation at the G-8 prison in Rostock”, 8.06.) La conferinta de presa din Berlin (11.06.2007), avocatii au prezentat detalii. Potrivit acestora, 90 % din detentii sunt ilegale.

Cele mai multe dintre persoanelor private de libertate nu au fost audiate de judecatori. „Au fost eliberate dupa o perioada ilegala de detentie. Politia a impiedicat sistematic accesul avocatilor la clienti”, ne-a declarat Martin Dolzer, purtatorul de cuvant al Asociatiei Avocatilor Republicani.

„Pe durata protestelor impotriva G-8, politia si justitia au lezat drepturi cetatenesti fundamentale. Detentia in custi este un tratament inuman”, mai spune acesta. La Tribunalul Administrativ din Rostock, asociatia a depus o plangere penala impotriva judecatorilor, invinuiti de sechestru si abuz in serviciu.

Incriminarea manifestantilor, dorita politic?

Intr-un interviu acordat postului „Deutschlandradio” pe 4 iunie, (www.dradio.de), psihologul Georg Seiber, expert de politie, a criticat metodele utilizate de fortele de ordine in cadrul primei demonstratii din Rostock (2 iunie). In orice manifestatie de masa, se stie exact unde pot surveni asa-zise actiuni penale.

Pentru acest gen de situatii, in mod normal, politia este pregatita, a sustinut Seiber.

Potrivit expertului, autoritatile trebuie sa fie in masura sa insoteasca imediat persoana, nu s-o bata si s-o arunce la pamant. La deteriorare materiala, politia a reactionat cu o brutalitate fizica disproportionata. Metodele operative folosite de politia germana la Rostock nu se mai utilizeaza din anii `70.

„O prostie tehnica”, apreciaza expertul. Cine a incins spiritele? Saptamani in sir, guvernul a avertizat in continuu ca demonstranti „periculosi” vor crea pe durata summitului G8, violenta si haos. In prealabil „s-au luat masuri de securitate care au restrictionat mult drepturile oamenilor”, apreciaza Seibert.

S-a lansat zvonul ca „unii” ar avea intentia sa infiinteze grupari teroriste, chiar in preajma summitului.

Pe 9 mai, 18 persoane au fost arestate, birouri si locuinte perchezitionate, material sechestrat, corespondenta controlata. Catorva persoane li s-au luat chiar probe „de miros” (metoda utilizata de politia secreta STASI, in fosta RDG.)

Un purtator de cuvant al Curtii Federale de Justitie a declarat ca raziile aveau ca scop „stabilirea identitatii unor persoane si grupuri participante la Rostock. Nu exista nici un fel de indicii de actiuni teroriste”. Rezultate concrete? Nu s-au gasit probe, membrii ONG-urilor au fost eliberati...

”Din punct de vedere obiectiv, nu a existat niciodata o manifestare de masa, care sa fie fost in asa masura criminalizata in prealabil”, a apreciat Georg Siebert. „Poate ca pe plan politic s-a dorit acest lucru”, a mai spus expertul.

Politistii au instigat la violente?

Miercuri, 6 iunie, participanti la manifestatiile din Rostock au remarcat patru sau cinci barbati mascati, care incitau tineri cehi sa arunce cu pietre... in politie. Persoane originare din Bremen au recunoscut un functionar de politie local. Luat la intrebari, respectivul nu a vrut sa spuna nimic.

Reporterii ziarului Hamburger Morgenpost” (9 iunie) a vorbit cu un martor de 25 de ani, din Hamburg. „M-am gandit imediat: astia arata ca uni, care vor neaparat sa fie luati drept autonomi”, a spus obervatorul. Alte surse au relatat despre un grup de circa 25 de barbati in civil, sositi la gara din Rostock.

Dupa un timp, au reaparut in grup compact, imbracati in negru. Asa-zisii „autonomi” s-au dat drept englezi. Participantii la manifestari au spus insa ca „englezii vorbeau cu accent german”.

Politia a confirmat masuri operative cu un singur politist in civil. Aceste misiune fac parte din operatiile de de-escaladare. Cazurile au ajuns in vizorul Procuraturii Generale din Rostock, iar procurorul general Peter Luckemann ne-a declarat: „In momentul de fata, sutem in faza de investigati. Ne-au fost anuntati martori care ne pot transmite eventual aspecte penale”.

Embedded journalism

Mass-media oficiala germana a relatat la unison despre „violenta incredibila” a asa-zisului „bloc autonom”, in cadrul manifestatiilor. Despre actele de violenta ale politei, documentate de jurnalisti independenti germani si straini, avocati si alti observatori marile medii tv nu au suflat un cuvant.

Din ce surse s-au informat? Exclusiv de la dpa (Deutsche Presseagentur) si AP (Associated Press).

Dpa si AP, la randul lor, s-au bazat numai pe biroul de presa al politiei. Prin urmare, informatiile despre violentele manifestantilor au avut o singura sursa. Politia. Care a prezentat si fotografiile. Sefii dpa si AP au recunoscut ulterior, ca nu au trimis reporteri la fata locului. Motive? Lipsa de personal, presiune de timp.

Informatii aparent neutre au fost culese de la o singura sursa... De asemenea, cifrele prezentate de medii au fost manipulate. De la 1000 de raniti in total (dintre care peste 500 de politisti „grav”) s-a ajuns la 300 de zgarieturi, hematoame, etc. Un singur politist a stat doua zile la spital.

Renumitele agentii s-au scuzat public „pentru relatarile eronate din cadrul demonstratiilor”. Publicul a inghitit pe parcursul sumitului informatiile care confirma pozitia oficiala a guvernului.

Circa 4.700 de jurnalisti au primit acreditare la sumitul G8 din Heilligedamm. Cu o saptamana inainte, Biroul Federal de presa din Berlin a retras fara motiv acreditarile a 64 de jurnalisti. Biroul a declarat ca jurnalistii au fost refuzati de Politia Criminala Federala.

In realitate, era Serviciul de Aparare a Constitutiei (securitate interioara) care nu apreciase relatarile critice a unor ziaristi.

Cativa reporteri au depus plangeri penale, obtinand din nou acreditarile oficiale. Asociatiile de Jurnalisti din Germania au protestat energic fata de ingradirea dreptului de libera exprimare a presei. Ulterior, s-a aflat ca si in timpul summitului, politia a intervenit abuziv. Autobuzul unor jurnalisti internationali veniti din Amsterdam a fost sechestrat, cu material cu tot. (Video g8-tv.org „Amsterdam media bus confiscated”)

„Statul de drept partial deconectat”

Jurist de profesie si ziarist renumit, Heribert Prant, seful sectiei „Politica Interna” la ziarul Suddeutsche Zeitung trage un semnal de alarma: „Aceasta detentie in custi demonstreaza ca legislatia securitatii interne in Germania este caracterizata prin pierderea criteriilor statului de drept si banalizarea lipsei de masura.

Cand scopul sfinteste mijloacele, asa arata lucrurile: absurditatea devine o caracteristica a represiunii. In felul acesta, statul de drept este partial deconectat pentru a fi asa-zis protejat.” (SZ, 11.06.2007.)