Martin si Cenusareasa, doi ursuleti tinuti langa un restaurant de langa statiunea Straja au fost eliberati de reprezentantii Asociatiei Milioane de Prieteni, in acest moment ei aflandu-se in rezervatia de ursi Libearty din Zarnesti.

Actiunea, desfasurata vineri, a beneficiat de sprijinul reprezentantilor Garzii de Mediu Bucuresti, dar mai ales de colaborarea persoanei care tinea ursii langa restaurant.

Campania "Salvati ursii de restaurant" a fost initiata de Asociatia Milioane de Prieteni pentru a salva ursul carpatin de umilintele la care este supus in carciumile si pensiunile unor hangii frustrati.

Potrivit unui reprezentant al rezervatiei, conditiile in care cele doua animale au fost tinute au fost decente, traind timp de cinci ani de zile intr-un tarc si fiind bine hraniti. Cu toate acestea, stapanul lor a realizat ca locul lor este intr-un spatiu adecvat, unde sa beneficieze de toata atentia si ingrijirea cuvenita.

La Straja se mai afla in acest moment inca un ursulet, care urmeaza a fi eliberat in cel mai scurt timp.

Campania Salvati ursii de restaurant a fost initiata de Asociatia Milioane de Prieteni si beneficiaza de sprijinul mediatic al National Geographic, al Radio 21 si al HotNews.ro.

Scopul acestei campanii este eliberarea ursilor chinuiti si tinuti captivi in mod ilegal, precum si cazarea lor pe termen nedeterminat in rezervatia Libearty din Zarnesti, cea mai mare de acest gen din Europa.

Se schimba legea pentru protectia animalelor

Vicepresedintele Partidului Democrat, Ioan oltean, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca persoanele care isi trateaza abuziv animalele ar putea fi sanctionate cu inchisoare care poate ajunge la trei ani.

In acest moment pedeapsa maxima care poate fi aplicata unei persoane care isi bate animalele este o amenda de maxim 600 de lei.

Oltean a precizat ca exista deja un cadru legal privind ocrotirea animalelor domestice insa acesta este deficitar in ceea ce priveste sanctionarea, sesizarea ai auto-sesizarea.

In cazul in care modificarile la actuala lege vor fi aprobate, se vor institui amenzi drastice, eventual pedepse cu inchisoare de pana la trei ani precum si confiscarea animalelor abuzate.

„Este inadmisibil ca un om care isi maltrateaza animalul ce nu poate riposta la bestialitate sa nu rapsunda pentru faptele comise”, a mai spus Ioan Oltean.