Curtea de Apel: Icoanele trebuie scoase din scoli

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 18 iunie 2007, 0:00

Foto: Rompres

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat luni ca decizia luata de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind scoaterea din institutiile publice de invatamant ale simbolurilor religioase este una intemeiata. Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca va ataca cu recurs hotararea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intreaga disputa a pornit de la cererea formulta in luna august 2006 de catre un profesor buzoian care-i cerea presedintelui CNCD sa constate ca prezenta simbolurile religioase in scoli, precum si predarea religiei, constituie un act de discriminarea fata de atei sau cei de alte credinte si ar limita sansele de egalitate si libertatea optionala a elevilor.

Cele mai active asociatii civice din Romania s-au solidarizat cu demersul profesorului din Buzau.

Ca raspuns la aceste initiative, Patriarhia a mobilizat importante forte ortodoxe, care au lansat o contraofensiva puternica - prin Civic Media - bazata pe argumentul ca poporul roman e crestin si absenta icoanelor din spatiile publice ar discrimina majoritatea ortodoxa a tarii.


2484 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  si cind te gindesti (Luni, 18 iunie 2007, 21:18)

  petre [anonim]

  ca unii au murit pentru asta....acum sa vedem societata romaneasca cit de mult va fi inrobita, asa cum poate nici turcii si nici comunismul nu au reusit, astia de acum sint mult mai rai, ne vor sa o facem cu miina noastra ca de luptat impotriva au vazut ca nu se poate
 • 0 (0 voturi)    
  sint oare si unii care le vor? (Luni, 18 iunie 2007, 21:22)

  vasy [anonim]

  sau pe astia nu-i ia nimeni in seama ca sint mai multi si mai prosti
 • 0 (0 voturi)    
  Religia in scoli (Luni, 18 iunie 2007, 21:25)

  Anonim [anonim]

  Sunt de parere ca simbolurile religioase (indiferent a carei religii) nu isi au locul pe peretii salilor de clasa. Religia are desigur un rol important in viata unor oameni ceea ce nu e rau dar pentru asta sunt biserici sau echivalentul lor in alte religii. Biserica trebuie sa se adapteze la viata secolului 21 si sa nu incerce sa se impuna cu forta.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pentru Anonim (Luni, 18 iunie 2007, 21:55)

  Radu [anonim]

  Dar de ce ateismul trebuie sa poata sa se impuna cu forta in secolul XXI?
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Mai fuse unu'... (Luni, 18 iunie 2007, 21:58)

  ateu' [anonim]

  ...si-l impuscara de sfinta sarbatoare de Craciun. Si ala voia sa construiasca omu' nou, copie la indigo a unei aberatii ideologice. Acu' Teoctist si importantele lui forte ortodoxe ne invata copii sa gindeasca la unison... un singur gind, o singura chemare...
 • 0 (0 voturi)    
  insemne religioase (Luni, 18 iunie 2007, 22:07)

  Antonio [anonim]

  Problema este ca insemnele religioase de care se vorbeste sunt de fapt crucifixurile si icoanele. Exista doar doua optiuni, ori se scot (normal si mai usor), ori se pun insemnele pentru toate religiile. Poate sunt evrei, mohamedani, budisti, taoisti samd printre copii. Si chiar daca nu sunt asta nu inseamna ca nu ar trebui sa existe. Asta inseamna libertate de exprimare si de credinta.
  n-joy
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  ce mult ma bucur (Luni, 18 iunie 2007, 22:15)

  Anti Crist [anonim]

  imi pare bine ca in sfarsit incepem sa devenim moderni, incepem sa invatam ca si ateii au dreptul la opinie si respect dar mai presus de toate invatam ca locul religiei e in biserica si in sufletul omului si nu in scoli, in constitutie sau in bugetul la care contribuim cu totii (inclusiv ateii). ma bucur pentru acest pas spre normalitate. cand biserica ortodoxa nu va mai primi bani de la bugetul de stat ma voi considera pe deplin satisfacut.
 • 0 (0 voturi)    
  nuuuuu (Luni, 18 iunie 2007, 22:16)

  bunica [anonim]

  Nuuuuuuuu, nu trebuie scoase icoanele din scoli. Ateii si alte religii sunt in minoritate si trebuie sa se supuna majoritatii. Si asa tinerii nu sunt in legatura prea mare cu religia, daca mai scot si icoanele vor uita de tot.
 • 0 (0 voturi)    
  total gresit... (Luni, 18 iunie 2007, 22:19)

  Vasile [anonim]

  Nimeni nu introduce cu forta religia in scoli si nu cred ca cineva s-ar simti discriminat din cauza unei icoane. Sunt de parere ca Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sau mai exact domnul Asztalos Csaba Ferenc din lipsa de ocupatie isi gaseste mereu cate ceva de lucru. Ceea ce se incearca in momentul de fata este scoaterea fortata a religiei din scoli. Totul este un cancan politic. De ce trebuie sa impuna cineva unei comunitati sa isi scoata icoanele din scoala? Acum cand vorbim despre descentralizarea administratiei si a invatamantului. Eu cred ca o astfel de decizie trebuie sa apartina comunitatii locale si in primul rand parintilor. Sau poate domnul Asztalos Csaba Ferenc este de parere ca ar trebui sa promovam ateismul in scoli. Observ o sfidare a traditiilor, religiei si mai ales a parintilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Simbolurile religioase in Franta... (Luni, 18 iunie 2007, 22:23)

  Alx MAX [anonim]

  Simbolurile religioase au fost interzise de mult in Franta. Si nu numai icoanele sau cruciulitele ci si orice forma de manifestare fatisa a apartenentei la o religie.

  Personal, desi sunt ortodox, consider si eu ca simbolurile religioase nu-si au locul in scoli. Credinta mi-o manifest in Biserica. Scoala este destinata nu numai ortodocsilor ci si catolicilor si protestantilor si musulmanilor si evreilor, tuturor! Ce-ar insemna sa existe intr-o clasa de 30 de copii 28 de ortodocsi si 2 musulmani? In felul in care sunt vazute lucrurile in Romania, cei 2 ar fi rapid marginalizati!
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  @ Anonim (Luni, 18 iunie 2007, 22:25)

  Harap Alb [anonim]

  Daca icoanele isi au sau nu locul pe peretii salilor de clasa ramane o intrebare deschisa. Unii cred ca isi au locul, altii, printre care te numeri si dumneata, contesta aceasta optiune.

  Cert este doar faptul ca expunerea icoanelor pe peretii salilor de clasa a fost si ramane, in continuare, o initiativa a elevilor si a parintilor acelor elevi. Corpul profesoral a fost, in general, de acord cu aceasta initiativa. Deci, nimeni nu a impus si, de altfel, nici nu putea sa impuna (?) icoanele in unele scoli din Romania.

  "Viata secolului" al XXI-lea? La ce va referiti exact? Puteti fi mai explicit?
 • 0 (0 voturi)    
  Mai fuse unu'... (Luni, 18 iunie 2007, 22:27)

  ateu' [anonim]

  ... si muri impuscat de Craciun... Ala voia sa creeze omul nou, constructor al societatii socialiste multilateral dezvoltate, copie fidela a unei aberatii ideologice...

  Acum, Teoctist si importantele lui fortze ortodoxe vor sa ne faca copii sa gindeasca la fel, conform unor tipare fixate de necesitatea satisfacerii dorintei lor acerba de putere...

  Autorul comentariului ii cere webmasterului sa nu mai cenzureze dupa criterii ortodoxe comentariile cititorilor...
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Luni, 18 iunie 2007, 22:34)

  silviu [anonim]

  Sunt perfect de acord cu cel de la pct 3. Eu sunt ateu si nu mi se pare normal sa fiu obligat sa fac relgie la scoala si sa vad o poza in care nu cred. Pe de alta parte, recunosc ca in liceu am facut o cerere in care am scris ca nu vreau sa invat religie din motive personale si nu am facut. Deci, pana la urma nu te obliga nimeni sa o faci, cu asta sunt de acord. Dar incepand de la o varsta mai frageda, de ce nu s-ar putea sa aleaga copii daca vor sa faca materia sau nu. Hai noroc!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai incape Dumnezeu in creatia Sa? (Luni, 18 iunie 2007, 22:36)

  Pacatosul anonim [anonim]

  Este cea mai mare greseala pe care o savarseste omul care nu se inchina sfintelor icoane! Din nefericire, daca se va intampla pacatul acesta, toti vom plati. Il rog pe Bunul Dumnezeu sa nu plece de la poporul roman
 • 0 (0 voturi)    
  nebunie (Luni, 18 iunie 2007, 22:40)

  mircea [anonim]

  A scoate religia si simbolurile religioase din scoli inseamna inceperea prabusirii unei societati si desfiintarea principilor sanatoase. cum sa fie socotita predarea religiei un act de discriminare? cei care nu vor sa asiste la orele de religie, sunt liberi sa nu o faca, insa de aici si pana la discriminare e cale lunga. Noi suntem prin excelenta un popor ortodox, ce este rau in a pune in evidenta acest lucru? Eu nu zic ca scoaterea religiei din scoli va antrena inundati si catastrofe, ci ceea ce este si mai grav, pierderea identitatii poporului roman , riscul unei amestecaturi "europene" in care vor exista valorile mondializarii.
  Zis-a cel nebun in inma sa: Nu exista Dumnezeu
 • 0 (0 voturi)    
  Icoane in locuri publice, NU! (Luni, 18 iunie 2007, 22:43)

  Radu [anonim]

  In situatia asta majoritatea nu trebuie sa hotarasca pentru minoriate. Chiar daca e un singur copil budist, sau ateu sau orice altceva, nu e corect sa priveasca zilnic un simbol al unei alte religii. Poate ca pentru acel copil, simbolul este ofensator, si bineinteles nu are posibilitatea pur si simplu sa iasa din clasa.... Respectati-i pe ceilalti, si veti crea o lume mai buna pentru copiii nostri, o lume mai toleranta si mai dreapta. Apropo, sunt ortodox, prin urmare icoana nu e ofensatoare pentru mine..
 • 0 (0 voturi)    
  @bunica (Luni, 18 iunie 2007, 22:46)

  CRESTIN [anonim]

  nu cred ca o icoana te mintuie, si nici ca daca o religie este majoritara are alte drepturi!
  nu trebuie sa fim atei, dar tinerii trebuiesc educati cu frica de DUMNEZEU de acasa, nu trebuie lasat tot pe seama scolii?
  Ma intreb cew stiu parintii lor despre religie, daca cred ca te mintuie o icoan si nu CREDINTA IN DUMNEZEU, dintr/o INIMA SINCERA SI CURATA?
  intreaba pe orice preot si vezi ce iti v/a raspunde, sau mai direct citeste BIBLIa!
  unde scrie:
  POPORUL PIERE DIN LIPSA DE CUNOSTINTA!
 • 0 (0 voturi)    
  Ratati (Luni, 18 iunie 2007, 22:49)

  daniels [anonim]

  nu mai insistati, chiar aiurea, sa se pastreze icoanele in scoala...
  pe langa drepturile majoritatii mai sunt si cele ale minoritatilor...
  va sta bine cu ochelari de cai dragi concetateni ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pentru Anonim (Luni, 18 iunie 2007, 23:00)

  Ateologu [anonim]

  Raducule, ia nu mai vorbi mata prostii, ca nu exista nicaieri manuale de ateism si elevilor care nu merg la religie sau care nu se-nhoalba la icoane toata ziua nu le spune nimeni sa fie atei. Mai bine zi drept ca lucrul care te sparie mai mult si mai mult e ca ateismul e starea naturala a omului neindoctrinat si daca scolile ar fi curatate, n-ar mai putea urma inca o generatie care sa-ti duca tie draga de superstitie mai departe in viitor. ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Crucea si icoanele (Luni, 18 iunie 2007, 23:16)

  Tiberiu Kiss [anonim]

  Romania este o tara crestina si asa trebuie sa ramana. Crucea pe care s-a rastignit si a inviat Mantuitorul Hristos este simbolul forte al tuturor crestinilor. Icoanele si ele, pentru care martirii iconoduli si-au dat viata, sunt simboluri crestin-ortodoxe, pe care noi suntem datori a le pastra si a le asigura prezenta benefica acolo unde este necesar. De exmplu in scoli, institutii publice etc. Prezenta unei icoane intr-o sala de clasa, de exemplu, iti da un sentiment de siguranta, ca Hristos, Maica Sfanta sau Sfantul reprezentat in acea icoana este alaturi de tine, iar tu te poti ruga Lui ( si nu materialului din care este confectionat). Bunul Dumnezeu sa se indure de noi pacatosii, si sa dea mai multa ratiune celor care sunt in afara Bisericii. Fiecare isi v-a duce singur Crucea acum si ... mai tarziu.
  Inca nu am auzit de manifestatii ale parintilor si elevilor crestini impotriva iconoclastilor.
  S-a incercat si in Germania o siluire a simbolurilor crestine din scoli si institutii dar fara succes. Parintii s? Biserica s-au opus politicienilor. In Bavaria catolica, oriunde te plimbi, Crucea si Icoanele sunt peste tot prezente. Asta ca sa stiti si Dumneavoastra stimati ICONOCLASTI.
  NU declansati o nou razboi iconoclast. Lasati icoanele sa vieze in sufletele copiilor nostri. Doamne ajuta.
 • 0 (0 voturi)    
  pt radu "ortodoxu" (Luni, 18 iunie 2007, 23:20)

  mihai [anonim]

  bai evoluatule "ortodox"!? ce-ai vrea sa vada copiii majoritarilor pe pereti? scene porno educative, gay si alte "principii moderne" de cretinizat natiile?
 • 0 (0 voturi)    
  dar voi ce obtineti? (Luni, 18 iunie 2007, 23:21)

  ady [anonim]

  pentru ala care e ateu oricum nu conteaza, nu e asa? ca si pentru ceilalti minoritari, nu va forteaza nimeni sa credeti in ceva stati linistiti, dar asta nu insemna sa ne batem joc absolut tot
 • 0 (0 voturi)    
  interesant cat de mult pot sa va friga simbolurile crestine!!! (Luni, 18 iunie 2007, 23:29)

  mihai [anonim]

  vad foarte multe entitati care sar ca fripte cand vine vorba de simboluri crestine, tin sa va amintesc ca de aici ne tragem seva, asta este identitatea noastra!
  daca o sa va uitati cu atentie pe drapelul national veti gasi crucea acolo!
  daca veti privi o carte de identitate a unui cetatean roman veti vedea crucea acolo de asemenea!
  daca veti vedea un cetatean roman nou nascut in momentul primirii in familia crestina, in momentul botezului veti vedea ca el nu numai ca primeste toate darurile nepretuite care insotesc acest eveniment unic din viata sa, dar si simbolul crucii si al icoanelor din biserica il vor insoti peste tot unde se va afla!
  ne tragem seva inestimabila de milenii din crestinism, din ceea ce a fost zid in calea celor fara de Dumnezeu, si crucea pe care Stefan cel mare si-o facea in fiecare zi pentru apararea pamantului pe care noi stam astazi si pe care il pretuim atat de putin!
  poporul roman este un popor crestin, un crestinism in plina afirmare si care deranjeaza masiv, asa cum a deranjat de acum 2000 de ani...
  crestinismul nu poate fi o floare pusa la pastrare in ierbar ci trebuie inconjurat de pasiune, este ceva pentru care merita sa lupti, sa lupti pasnic, corect, dar ferm, fara concesii in fata celor care au vrut sa ne fure ce avem mai sfant, sa ne fure dreptul de a ne educa copii cu cele mai valoroase simboluri pe care le putem da lor sa le transmita mai departe copiilor lor!
  simbolurile crestine vor ramane acolo unde sunt acum si chiar mai mult de atat, se vor inmulti!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Daca in scoli nu e le locul (Luni, 18 iunie 2007, 23:32)

  ALex [anonim]

  Atunci ce cauta in Parlament, in spitale, pe strada ?

  Din pacate incepem sa credem ca libertatea de exprimare a majoritatii este egala cu ingradirea drepturilor minoritatilor. Este foarte adevarat: religia si Dumnezeu trebuie sa constituie sprijinul in viata atunci cand nu mai exista cineva apropiat care sa ti-l poata oferi. Cu toate acestea, copiii trebuie sa invete ceea ce este religia, sa o cunoasca - atat pe cea crestina cat si pe celelalte - si sa isi aleaga calea pe care o doresc in viata. Vor sa o urmeze pe cea a credintei, ii felicit, vor sa mearga pe drumul laic, ii felicit.

  De ce sa le mai taiem inca o sansa a unei optiuni ? De ce sa dam jos icoanele si crucile de pe pereti ? De ce sa nu aducem si alte simboluri religioase iar la ora de religie sa li se explice ce sunt ele, de unde provin, cine au fost cei care au intemeiat acele religii. Nici o religie din aceasta lume nu detine adevarul suprem, nu este "calea cea dreapta". Religia adevarata ti-o formezi, nu o capeti, ti-o formezi prin studiu si prin comparatie. Pana acum copii au avut de comparat o singura religie, iar acum li se ofera sansa sa o compare cu ... nimic.

  Chiar nu vedeti ca lipsa unei credinte, cum sa spun, ... nu are nici un Dumnezeu ?
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Luni, 18 iunie 2007, 23:34)

  Paul [anonim]

  De ce sa se puna in scoli si nu in circiumi? Nu tot poporul ortodox le frecventeaza si pe astea? Astfel s-ar micsora riscul pierderii identitatii poporului roman, circiumele fiind mai multe si mai frecventate decit scolile.
 • 0 (0 voturi)    
  @Silviu (Luni, 18 iunie 2007, 23:37)

  Harap Alb [anonim]

  Inteleg ca esti ateu. Foarte bine. Iti respect pozitia. Ma intreb insa, asa, intr-o doara, de ce nu respecti si dumneata pozitia copiilor, fie ei chiar si minori, si mai ales a parintilor lor, care au decis impreuna expunerea icoanelor in clase?

  Doresti interdictii? Europa geme de interdictii. Partea pozitiva: dumneata nu le resimti, inca!
 • 0 (0 voturi)    
  crestini fanatici (Luni, 18 iunie 2007, 23:43)

  Dumnezo [anonim]

  "mircea (18 iun 2007 22:40)

  A scoate religia si simbolurile religioase din scoli inseamna inceperea prabusirii unei societati si desfiintarea principilor sanatoase."

  = FANATISM CRESTIN
 • 0 (0 voturi)    
  Ah, uitasem (Luni, 18 iunie 2007, 23:43)

  ALex [anonim]

  Iar daca invatatorii si profesorii de religie nu sunt capabili sa le explice copiilor macar elementele esentiale ale religiilor si sa le arate ca religia si stiinta sunt doua aspecte ale aceleiasi probleme: natura si omul, atunci nu dati simbolurile afara din scoli, ci pe acei dascali.

  Cunoasterea este apanajul omului, nu o inlocuiti cu nimic afisandu-va eticheta de protectie a minoritatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Alta e problema (Luni, 18 iunie 2007, 23:47)

  ion [anonim]

  Imi place discutia.
  Trag concluzia, din ce am citit, ca icoanele sunt cel mai mare rau pentru elevi.
  DAR TOATE POZELE CU FEMEI GOALE DIN ZIARE, TOATE FUFELE CARE APAR LA TELEVIZOR APROAPE DEZBRACATE NU VA DERANJAZA?
  Aceasta ar trebui sa va preocupe, nu prezenta unei icoane pe un perete.
 • 0 (0 voturi)    
  bey da\' de unde cu fitele astea? (Luni, 18 iunie 2007, 23:50)

  adina cindea [anonim]

  personal,consider tot acest fenomen de scoatere a icoanelor din scoli si locuri publice un act de marginire a expresiei religioase a unui popor definit majoritar crestin ortodox...cei care sunt de alte religii sunt minoritare si nu-i obliga nimeni sa se inchine sau sa se roage la niste simboluri in care nu cred,cum nii ateii nu sunt obligati sa priveasca icoanele.Tot persona,sunt agnostica si cu toate astea consider ca prezenta acelor simboluri crestine in locuri publice nu afecteaza pe nimeni in mod direct,nici pe mine ca ateu,nici pe altu' ca entitate religioasa sau crestina sau oricum s-ar defini...hai sa lasam ineptiile pe camp si sa ramanem totusi in aria normalitatii care nu este daunatoare pt nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  romani=dezbinati (Luni, 18 iunie 2007, 23:51)

  Vio [anonim]

  Sa nu va mirati dragi romani, cand fiii vostri o vor lua pe calea drogurilor, sinuciderilor si poponarilor. Mergeti tot asa si veti trai in Sodoma.
 • 0 (0 voturi)    
  Romani credinciosi??? (Luni, 18 iunie 2007, 23:57)

  ionut 2 [anonim]

  Stimati cetateni. Sunt de acord ca bigotismul este o forma exagerata de religiozotate. Insa de ce trebuie sa ne rusinam de ceea ce suntem? De ce intr-o tara crestina trebuie sa fim slugarnici dorintelor ateiste? Si cei care se "dau cocosi" aici, de ce nu insista sa se suprime insemnele religioase si in tari cu alte traditii decat cele crestine? Este lasitate si prostie ceea ce se cere in numele acestor drepturi la libertati. Viata este celmai mare dar al lui Dumnezeu. Cei care nu au nevoie de Dumnezeu, de ce oare profita de aceasta viata la maximum? De ce nu isi prelungesc singuri viata macar cu o secunda?
 • 0 (0 voturi)    
  Offtopic (partial) (Marţi, 19 iunie 2007, 0:13)

  Urmuz [anonim]

  Nu o sa inteleg niciodata conceptul asta de educatie in care se promoveaza frica de o anumita zeitate(D-zeu sau altii) . Ar trebui sa ne fie frica de oameni , nu de inchipuiri , de fel de fel de zei , unu mai furios ca altu' !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Mdap (Marţi, 19 iunie 2007, 0:16)

  Mada [anonim]

  Of...mai bine sa le scoata...si asa se injura si fac cate si cate prin salile de clasa...macar sa nu se faca sub icoane si cruci...ce urmeaza sa mai facem? Ne punem toti ochelari ca sa nu ii discriminam pe cei cu ochelari? Ne-o mai tragem saptamanal cu cate o persoana de acelasi sex, sa nu se simta discriminati homosexualii?
  Cine manca ciuperci pe acolo pe sus, ca se bucura ca intram si noi in modernitate, a adormit aseara in fund si a visat frumos. Asta e modernitate??? tot asa ati inteles si democratia? ca puteti sa va bagati si scoateti ce vreti si unde vreti si in gura cui vreti, ca puteti sa aruncati prezervativele pe geam la dormitor, ca doar e DEMOCRATIE !!!

  Dar asta e poporul roman(din care fac si eu cu mandrie parte)....De fapt, dintr-un curvar ca Traian si un barbar ca Decebal, ce altceva putea sa iasa...
 • 0 (0 voturi)    
  Deci incep sa se implineasca profetiile (Marţi, 19 iunie 2007, 0:17)

  Critic bland [anonim]

  Mai oameni, nu mi-a placut sa sperii pe nimeni niciodata. Dar cand vad cu cata incapatanare se persista in rau ma infior.

  Argumentele tinand strict de politici educationale sunt, mi se par la fel de valide. Pe deoparte,ateul nu vrea sa vada icoana si crucea (desi, daca nu crede, icoana nu ar trebui sa aiba decat cel mult valoare artistica). Pe de cealalta parte, se face apel la faptul ca traditia crestina este constitutiva poporului roman, indiferent de organizarea lui statala. Numai dictaturile explicit atee au negat aceasta dimensiune a poporului roman. In consecinta, solutia ar fi lasarea deciziei la nivelul comunitatii. Daca acolo sunt numai ortodocsi, ar fi absurd ca statul sa le interzica icoanele. Eu spun ca intelept ar fi sa fie lasate.

  Totusi, as vrea sa va sperii un pic pentru ca tare ma tem ca incep sa se implineasca din profetii. Desigur, multi se vor grabi sa le discrediteze iar si mai multi se vor consola cu asta. Dar nu la fel de siguri vor fi cand va veni pe pamant "stramtorare mare, cum n-a fost de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi". Totodata, mai stim ca vor fi semne. Cel putin ca un experiment de gandire, va intreb daca a mai fost vreodata pe pamant un nivel al CO2, generator de incalzire globala ca acum. Rata de crestere a lui este de 200 de ori mai rapida decat a fost in ultima jumatatea de milion de ani iar relatia este directa intre nivelul de CO2 si temperatura. Avand in vedere preconizatele migratii masive de populatie din zonele inundate (zeci de milioane de oameni), cu impacte incalculabile asupra economiei mondiale, va las pe dvs sa spuneti daca asemenea stramtoare a mai fost pe pamant.

  Ce legatura este intre incalzirea globala si icoanele din scoli? Parte din profetiile care vorbesc despre vremurile teribile de pe urma ne mai spun ca va fi foamete nu atat de paine cat de Cuvantul Domnului iar noi chiar ne straduim sa Il eliminam din viata copiilor si a noastra. Totusi, Hristos ne spune sa lasam copii sa vina la El.
 • 0 (0 voturi)    
  ce bine imi pare... (Marţi, 19 iunie 2007, 0:20)

  cici sfiosu' [anonim]

  tananananananana

  I peered in every window where
  I saw a cross
  But I could never see just what they saw
  In that piece of plaster on the wall,
  See...there's no God to fear-
  No God to hear your cries...

  I'd prey to anything out there
  If only I was given some sign to bear
  But while I wait I'm gonna live,
  See...there's no God to watch over me-
  No God for human beings...

  am facut religie la scoala, m-am lasat manipulat. slava domnului ca mi-am revenit hahah. cate ar fi de spus... s-au scris sute de carti, si totusi unii o baga in seama doar pe una.

  ne-om vedea in iad mwahahah
 • 0 (0 voturi)    
  De cand e crestinismul romanesc (Marţi, 19 iunie 2007, 0:30)

  Hiperboreea [anonim]

  Dupa cate stiu in Biblie nu se vorbeste de nici un roman. Nici un roman nu si-a adus contribuitia la scrisul Bibliei. Atunci de cand si pana cand a devenit crestinismul o specificitate romaneasca?. A !, crestinismul e evreiesc da, jos palaria !, toti care au scris-o sunt evrei si povestesc istoria poporului lor si problemele existentiale pe care le aveau atunci. Ca noi n-am fost in stare sa scoatem ceva original e alta poveste. Mai usor cu icoane, salvatori , si restul parnafernaliei ca totul e relativ in viata si romanii isi pot pastra ratiunea si capul pe umeri fara sa se scalambaie la tot felul de sticle si vopseluri. In plus daca i-ar prinde Isus cu icoane le-ar da cu ele in cap, astora de la minister si de la Patriarhie. Isus a propovaduit un Dumnezeu si un univers total separat de cel material si intrarea in acel univers a indicat-o prin rugaciune si ispasierea gandului agresiv. In rest kk a la greque.
 • 0 (0 voturi)    
  dc oare....!!!???? (Marţi, 19 iunie 2007, 0:53)

  blue [anonim]

  unde nu e dumnezeu nimic nu e.
  daca-l scoatem pe El din orice lucru ce mai ramane...!????
  daca arzi ceva in foc ce ramane????????_CENUSA_
  OARE CINE SI DC CAUTA SA NE INDEPARTEZE DE DUMNEZEU ????????
  Stramosii nostrii au murit pentru Dumnezeu pe campul de lupta au murit aparand ideea de constiinta,caracter,puritate crestina. Noi DC DORMIM??????? PROPUN CA FIECARE DINTRE CEI CE SUNT DE PARTEA CRESTINISMULUI SA LUAM ATITUDINE. Azi lupta se duce in sala de tribunal pe de o parte dar daca societatea civila cu mic cu mare ar ridica putin vocea alta ar fi situatia, altul ar fi VERDICTUL.DC IN ROMANIA DICTEAZA MINORITATEA????? simplu....PT CA ESTE MAI BINE ORGANIZATA iar majoritatea este ca o turma de muste bete pe care le dai de colo colo cu o carpa zdrentzuita.ASTA E ...suntem.....MULTI SI PROSTI.....pana la urma......NE MERITAM SOARTA..............TRIST..........FOARTE TRIST!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  mirare (Marţi, 19 iunie 2007, 1:05)

  Parsifal [anonim]

  Ma mir ca niste oameni care se definesc drept atei au o problema cu icoanele. Ateul nu crede in NIMIC. Deci ceva IN PLUS nu poate sa-l deranjeze indiferent ca e Iisus, Buddha sau Scaraotchi. Mie mi se pare ALTCEVA ca miroase de la acestia: ei sunt ANTICLERICALI, nu atei. Adica mai degraba comunisti. Ei sunt impotriva clerului, impotriva Bisericii. N-am nimic impotriva oamenilor care au ceva cu Biserica, probabil au ei motivele lor, dar macar faceti-o nene FATIS, cu tupeu (va deranjeaza icoanele de pe pereti, dar nu va deranjeaza ca elevii se drogheaza sau ca vin pestii sa racoleze pustoaicele pentru prostitutie din fata scolii; problemele voastre sunt icoanele!!!), nu cu ascunzisuri si pretentii ipocrite si false : se... atenteaza la libertatea de exprimare! (dar pornografia nu atenteaza, stimabililor?) se... incalca libertatile religioase ale celorlalte culte! (care culte stimabililor? ca voi sunteti atei? de cand va mananca-n c*r de libertatile religioase ale celor la care - nu-i asa? - oricum nu tineti?) Au protestat alte culte religioase impotriva icoanelor? Dar CNCD-ul ce treaba are el cu niste icoane puse in salile de clasa DE CATRE ELEVI (nu a existat NICIODATA o dispozitie a unei autoritati scolare sau clericale prin care salile sa fie dotate cu icoane; icoanele care sunt afisate pe peretii claselor NICI MACAR NU SUNT CANONICE, sunt opere de arta ale unor mireni, nu sunt realizate de "manipulatoarea biserica ortodoxa" - daca vi se pare ca biserica ii manipuleaza pe copii sa realizeze acele icoane, izbiti raul la radacina in cauzele lui, nu in efect, in forma lui de manifestare) si ca atare O EXPRESIE A UNEI COMUNITATI LOCALE? Pai tocmai CNCD-ul incalca drepturilor unei comunitati atunci cand interzice acesteia sa se exprime cultural si sa-si conserve traditiile si cutumele. Ce o sa mai faca CNCD-ul? O sa interzica portul popular romanesc la serbarile din scoli pentru ca e "ofensiv" te miri carei minoritati, fie ea religioase, etnice sau de alta natura?
 • 0 (0 voturi)    
  religie si icoane (Marţi, 19 iunie 2007, 1:07)

  nashu_mare [anonim]

  Mi se pare normal, e reclama nesolicitata, propaganda, spam, cum vreti sa ii ziceti. Mai vin unii sa mai bata la usa la inceputul anului ca sa imi stropeasca mobila prin casa cu niste buruieni uscate. Nu intreaba "ba, vreti?", nu, pur si simplu incep sa incanteze ceva acolo si, inainte sa iti dai seama ca de fapt nu vrei, ti-au spoit mileurile. E o tactica de vanzari si asta. E si normal, ei trebuie sa iti bage pe gat calendarul ala de perete.

  Mi-aduc aminte ca in liceu a trebuit sa ii cer mamei mele sa scrie o scrisoare catre scoala in care zicea ca "nu ii dau voie fiului meu sa frecventeze orele de religie" si nu pentru ca nu ma interesa religia din punct de vedere al istoriei si al impactului asupra societatii dar mi se pare groaznic ca starea implicita in scoli sa fie ca elevul sa studieze religia. Unde e libertatea de alegere? Nu e libertate de alegere atunci cand nu se dau sanse egale tuturor optiunilor.

  Religia nu e decat un instrument de control al maselor, Becali cunoaste lucrul asta atat de bine...
 • 0 (0 voturi)    
  Mi se pare un gest democratic de bun simt (Marţi, 19 iunie 2007, 1:16)

  unul din multi [anonim]

  Este si normal sa se intample asta. Crestinismul a avut monopol asupra gandirii oamenilor de prea mult timp. E timpul sa lasam oamenii sa aiba sansa sa gandeasca si pentru ei. Credeti ca puteti sa convingeti un copil sa fie credincios punandu-i o icoana in fata 8 ore pe zi? Nu, dimpotriva. Asa apar copii goth, emo, etc. Daca ar fi crestinismul adevarata religie, atunci nu ar fi nicio problema sa o prezinti impreuna cu celelalte religii pentru ca oricum ar fi aleasa de copii, nu? Sau oare de asta le e frica preafericitilor? Ca daca au de ales... poate aleg sa nu mai cotizeze la biserica. ;)
  Eu unul ma bucur. Imi aduc aminte cum erau orele de religie la mine la scoala. Trebuia sa depui cerere la director ca sa nu participi la orele de religie fiindca nu erai ortodox, iar apoi... la ora... cand te ridicai cu ghiozdanul in spate sa pleci te oprea proful.
  "Unde pleci?"
  "Pai... eu nu sunt ortodox."
  "Si? Ai altceva mai bun de facut? Stai la ora. Poate mai inveti si tu cate ceva."

  Evident.... nu invatam nimic. Mai mult il ofticam dupa aia cand ii puneam intrebari incomode. Cat de penal e un prof de religie venit la ora sa-mi predice despre bunatate si iubire fata de aproape.... care imi spune ca-s nesimtit si obraznic fiindca ii pun niste intrebari pe un ton foarte calm?
 • 0 (0 voturi)    
  Spurcaciunea... (Marţi, 19 iunie 2007, 1:18)

  Uncle Sam [anonim]

  Luati exemplul Greciei, ortodocsismul e litera de lege, nici vorba sa fie interzise simbolurile ortodocse in scoli acolo. Grecia o tara mult mai democratica decat RO, o tara membra a UE de multi ani, nimeni nu se plange de puterea bisericii acolo. Chiar recent acolo a fost condamnat un publicist germana sau austriac pt. ca a publicat o carte defaimatoare, daca individul calca candva prin Grecia ajunge la zdup, simplu, nu te joci cu religia unui stat. Sigur celelalte religii sunt tolerate dar asta nu inseamna ca 80-90% trebuie sa tina pt. ei o religie doar de dragul celorlalti, minoritatea daca e ofensata merge la scoala particulara si face ce vrea, in locuri publice platite de guvernul majoritatii exista o singura religie, cea crestin ortodocsa.
  Curtea Suprema de Justitie trebuie sa se pronunte clar si echivoc, crestinismul este orientarea majoritatii deci simbolurile ortodocse sunt OK in public, cine e ofensat si apartine de alte culte, secte, religii poate sa mearga la privat sau la el acasa.
  S-ar rascula din morti mosii si stra-mosii nostrii, pai Stefan facea 47 de manastiri si biserici ca la 600 de ani dupa niste neispraviti sa ii stearga din condei munca, rusinica...
 • 0 (0 voturi)    
  sa decidem (Marţi, 19 iunie 2007, 1:21)

  Zebedeu [anonim]

  cel mai bine ar fi ca fiecare colectiv de elevi sa-si decida amenajarea clasei si daca decizia este de 100% icoanele si alte insemne religioase pot sa ramana. La romani, icoana face parte din cultura sacra...
  maine se trezeste poate unu' ca-l deranjeaza florile din scoli, pe altul portretele scriitorilor romani....si...poate vreun elev de nationalitate indiana va face plangere ca nu -l vede pe kalidasa langa Arghezi sau Creanga.
 • 0 (0 voturi)    
  fara subiect (Marţi, 19 iunie 2007, 1:32)

  mao [anonim]

  of..of..de aia vreau sa se scoata icoanele din scoli, poate dispare si prostia de tipui lui,,critic bland"... absolut penibil...eu nu sunt nici pro nici contra, dar cand vad habotnici din astia, ma apuca groaza de ce poate face din om o ideologie inteleasa prost..Daca nu sunteti in stare sa va faceti o viata pe masura, nu inseamna ca sunt ateii vinovati, ci ca sunteti voi prosti....
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant (Marţi, 19 iunie 2007, 1:34)

  vlad [anonim]

  Nu este obligatorie Religia in scoala... Ateii, cei de alte religii, si oricine nu se simte confortabil ascultand ora de Religie, este obligat de Sistemul Scolar sa isi aleaga alta ora in locul ei...Nu este nimeni obligat sa stea la ora. Icoanele nu deranjeaza pe nimeni. Minoritatea se supune majoritatii.Nu o sa vedeti in alte state ca de fiecare data cand o minoritate stramba din nas, majoriatea accepta...Dupa icoane ce o sa vreti..sa retrocedam Transilvania la unguri? Plus ca multe alte religii nu au icoane...Daca exista frun dashtept care se vrea sa se creada "modern" sa nu uite ca altii au murit pentru tara asta si ce inseamna ea..Nu-i convine sa plece. Ce preferati..o tara care sa isi respecte traditiile sau o c)u)r)V)a care se da dupa cum bate vantul...Cei care sunt atei..s-asa nu cred in nimic daca nu va convine domnilor. Schimbati va rog eu si calendarul din clasa...si ceasul si tabla inmultirii de pe perete..ca asa vor fi marginalizati cei care nu invata matematica. Statele catre care vreti sa migrati ideologic nu cred ca sunt asa de naive incat sa renunte la trasaturile lor caracteristice in scopul a fi la moda. Uitati ca anglia desi e o tara "moderna" mentine Monarhia si sincer comentariile ca Teoctist incearca sa ii faca pe copii bla bla. Cel care a spus cuvantu asta sa se mute in Franta..unde daca ar avea habar ar vedea cat de mult sunt sustinuti comunistii de catre studentime.si nu constient..ci pentru ca inca un fraier ac asta de mai sus s-a trezit ca e misto ideea de a fi toti ca unul. Daca parintii si copii decid ca vor icoane si simboluri ortodoxe cei care sunt de alta confesiune sunt liberi sa isi aleaga alte clase sau daca sunt tot asa de porniti impotriva acestora sa protesteze la fel de vehement impotriva fondului de clasa, a fondului de protocol de exam si alte rahaturi dastea de care nu tine nimeni seama.Icoanele si religia isi au locu. Fara ele sunteti un popor obscur care nu are nimic cu care sa se mandreasca.Mihai, Stefan, Vlad au murit..
 • 0 (0 voturi)    
  si steagul, tovarasi! (Marţi, 19 iunie 2007, 1:47)

  john [anonim]

  Stema de pe steagul Romaniei are vulturul cruciat (adica cu o cruce in cioc). La arme, europeni! Sa schimbe imediat Constitutia, ca ne-au ofensat destul cu crucea lor. La fel, bancnotele romanesti aflate in prezent in circulatie au pe ele stema Romaniei cu vulturul cruciat, coltul stanga-sus, pe avers. Toti ofensatii sa ia o foarfeca si sa taie acel colt fundamentalist sau mai bine sa doneze bancnotele celei mai apropriate biserici. Iar daca maine bancomatul va da tot bancnote cu cruci pe ele, va rog refuzati banii si faceti scandal la banca. In nici un caz nu primiti bancnote cu chipul anti-semitului de Eminescu.
  Cerem introducerea cursurilor de toleranta in scoli, pentru combaterea homofobiei, sa invete si copiii ce e aia homosexual, sa-l priveasca cu ingaduinta pe colegul lor care are aceasta orientare, sa-l mangaie cu caldura, etc.
  Aseara am facut un avort. Cool, nu? Mai fac unul la toamna.
  Si ce aveti cu rromii, ca fura si talharesc doar pentru ca sunt saraci si discriminati.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum vreti sa inainteze Romania? (Marţi, 19 iunie 2007, 2:11)

  hanul tatar [anonim]

  Oare unii legionari care au omorat evrei aiurea si le-au furat din averi ,nu aveau icoane? si daca japonezii nu se inchina la icoane sunt oropsiti sa traiasca 82ani ,iar romanii pentru ca se inchina sunt pedepsiti sa moara la 69ani ,varsta medie?
  Daca am aseza in penitenciare icoane si la universitati nu , va asteptati ca noua generatie de studenti sa fie una decazuta moral? iar puscariasii sa iasa niste sfinti?
  Oare nu avea Constantinopolul destule icoane cand turcii i-au cucerit? Icoanele ,totusi, sunt mult mai putin eficiente decat antibioticele.Nu incercati sa scoateti infectia din corp cu vro icoana.
  Daca clerul vrea sa dea sfaturi sa nu mai puna bete in roate cand vine vorba de controlul averilor, ca nu suntem imbecili.
 • 0 (0 voturi)    
  mentalitate (Marţi, 19 iunie 2007, 2:52)

  io [anonim]

  nu sunt ortodox si personal nu ma deranjeaza icoanele in scoli. ma deranjeaza altceva: mentalitatea romaneasca.

  traditia noastra crestina milenara. poftim? care traditie crestina milenara? pai decebal si traian se inchinau la zeitatile lor pagane si faceau ritualuri care crestinismul le condamna. aha, deci si acest crestinism l-am preluat in timp cand a castigat popularitate. si apoi cu marea schisma am fost mai aproape de constantinopol si am imbratisat ortodoxismul. ca daca am fi fost mai aproape de roma, am fi fost catolici. si daca luther se nastea la sibiu eram protestanti.

  lasati pe fiecare sa creada cum vrea el (el, nu parintii, bunicii, stramosii etc). cat despre afisarea simbolurilor credintei ar trebui sa manifestam toti toleranta si chibzuinta. tratati pe cei care nu cred in asa ceva asa cum ati dori sa fiti tratati voi daca ati locui intr-o tara necrestina. poate viitorul va rezerva si o astfel de surpriza.

  si un ultim lucru: nu va folositi de stat sa impuneti o religie. ma rog, asta suna aiurea, pentru ca in final lucrurile intr-acolo se indreapta. becali se foloseste mult de asta si castiga popularitate, asa ca si contracandidatul lui va trebui sa o faca. la faza asta: avantaj biserica (mama, stramoseasca blah blah) ortodoxa. cei de alta credinta: aveti curajul sa fiti diferiti.

  s-auzim de bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Crestin s-a nascut poporul roman (Marţi, 19 iunie 2007, 4:28)

  eu4talk [anonim]

  Poporul roman s-a nascut crestin si pentru cei ce au uitat acest aspect le recomand sa mearga la Biserica Ortodoxa intai si apoi sa citeasca istoria tarii romanesti.
  Noi am avut dintotdeauna Craciun si Paste Ortodox , le simtim in sufletele noastre si ne bucuram cu totii laolata de insemnatatea lor. Poporul acesta traieste pe aceste meleaguri numai pentru ca are o coloana vertebrala numita ORTODOXIE.

  Acesti lupi imbracati in piei de oaie nu fac altceva decat sa mai cearna inca odata multimea credinciosilor poporului roman caci cine va fi credincios cu adevarat nu se sminti. Cine se v-a lasa induplecat de invataturile lor va fi ca pleava luata de vant (indiferent de functiile si banii pe care-i au), vor infunda gaurile iadului si vor plati cu varf si indesat pentru toate sufletele pe care le-au smintit.

  Eu4talk

  P.S. Ateii au dreptul sa vorbeasca doar de 1 Aprilie (ziua zeului lor)
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt roman si sunt crestin (Marţi, 19 iunie 2007, 5:48)

  Cezar [anonim]

  Cred ca Dumnezeu ne-a data liberul arbitru, fiecare poate urma calea pe care o doreste si nimeni nu trebui fortat sa urmeze o anume directie. Dar sa fim atenti caci va veni si momentul la care vom fi intrebati despre timpul pe care l-am avut si despre ceea ce-am facut.

  Noi, romanii nu suntem nici daci nici romani ci ne-am format ca popor in urma amestecari celor doua popoare si a asimilarii celorlalte valuri care au venit peste noi. Cam dupa momentul acela, probabil, s-a inceput formarea limbii romane si a poporului roman. Cam tot in aceeasi perioada am fost crestinati. Deci putem spune ca poporul roman s-a nascut crestin. Crestinismul tine de natura noastra, de obiceiurile so traditiile noastre, pe care, din pacate zic eu, le-am pierdut. Istoria noastra e una crestina. Gandeste-te la domnii tarilor romane, la Brancoveanu care a murit ca un martir al crestinatatii si al tarii, la Stefan care a zidit cate o manastire dupa fiecare batalie, la Mircea cel Batran. Toata istoria nostra e legata de crestinism si ar fi bine sa ramanem asa. Pe langa limba pe care o vorbim, spatiul geografic in care traim (sau unde ne-am format), Ortodoxia este ceea ce ne leaga pe cei mai multi dintre noi. Icoanele si orele de religia fac parte din romani si trebui sa fie prezente in scolile noastre. Revenind la ideea liberului arbitru, cred ca cursurile ar trebui sa fie facultative, astfel incat parintii si copiii sa poata opta sau nu pentru ele.

  Stiu ca romanii nu sunt uniti ci dimpotriva - mai peste tot se feresc unii de altii, se mint si se fura, cine n-a auzit de astfel de istorii in Spania, in Italia si mai ales in Romania. Cred ca acesta este unul din efectele „ateismului”, implementat cu de-a sila de comunisti. Cred ca am putea sa reparam lucrul asta daca ne-am apropia de Biserica caci invatarura lui Iisus este dragostea de aproape.

  Sa nu-l confundam pe Becali cu Biserica!
 • 0 (0 voturi)    
  Hai sa ne renegam (Marţi, 19 iunie 2007, 6:56)

  Alien [anonim]

  istoria ca sa nu-i mai discriminam pe altii! Hai sa-l renegam pe Stefan cel Mare ca sa nu se simta turcii discriminati, ca doar s-a batut cu ei nu-i asa? Hai sa-l renegam si pe Mihai Viteazu, ca doar s-a batut si cu turcii si cu ungurii, auzi tupeu pe capu' lui sa-i discrimineze in halul asta! Hai sa-l renegam si pe Decebal pentru ca i-a caftit in prima faza pe romani si poate se simt, Doamne fereste, italienii discriminati! Voi nu vedeti ca din servilism ajungem slugi in tara noastra??? Daca eu, roman in Romania, unde sunt majoritar, nu pot sa-mi pun ce vreau pe pereti ce vreau eu de ce mai numim tara asta Romania??. Poate ar trebui sa o denumim "TARA IN CARE NU DISCRIMINAM PE NIMENI...DECAT PE ROMANI"!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Crestin s-a nascut poporul roman (Marţi, 19 iunie 2007, 7:47)

  Ateologu [anonim]

  "Poporul roman s-a nascut crestin"

  Exact asha cum un prunc se nashte shtirb, olog, agramat shi incult. Iar apoi, treptat, poate invatza tot ce nu shtie, inclusiv sa nu mai faca in pantaloni shi sa nu mai fure jucaria colegului. Acum e momentul in care adolescentul popor roman invatza sa-shi controleze gargaunii shi sa respecte shi ideile altora, nu numai pe ale lui (ca n-o fi nici Constitutzia asta vorba goala).
 • 0 (0 voturi)    
  Biserica unita cu statul combinatie mortala (Marţi, 19 iunie 2007, 7:54)

  cristian [anonim]

  In trecut scolile erau pline de portretele tovarasului si lozinci de sticla. Toti stiam in ce societate traim.

  Simbolurile de pe pereti arata apartenenta unei sali. O sala de clasa decorata cu icoane o transforma intr-o zona ortodoxa si de aici mediul e creat pentru discriminarea celor ce nu impartasesc aceasta credinta. Adaugati si prezenta ilegala a preotilor care oficiaza slujbe la deschiderea anului scolar si imaginati-va cum se simte un copil de orice alta religie in acea scoala. Imaginati-va si cum e tratat.

  Biserica si statul trebuie sa fie separate. Ori de cate ori biserica (inclusiv cea crestina) s-a unit cu statul lucrurile au denaturat pana la mai mari atrocitati comise impotriva minoritatilor. Uitati-va mai la sud/est de noi si vedeti ce se intampla cu guvernele care au unit religia cu statul.

  Si biserica crestina a folosit forta statului pentru a-si impune dogmele si practicile. Papa Paul al II- lea a cerut scuze public pentru abuzurile (a se intelege torturi groaznice si crime) savarsite de biserica cu ajutorul statului mai ales in evul mediu impotriva a peste 50 de milioane de "eretici" adica necatolici.
 • 0 (0 voturi)    
  felurite nedumeriri (Marţi, 19 iunie 2007, 8:33)

  bagatordeseama [anonim]

  O natiune uriasa si mamica democratiei mondiale, natiunea americana, se afla de 300 de ani intr-un pacat major. De aceea le propunem sa tipareasca si dolari pe care sa scrie "In Allah we trust", sau "In Buddha we trust". Ce e aceasta discriminare confesional-financiara: "In God we trust". Va dati seama la ce tortura psihica sunt supusi musulmanii sau budistii cand folosesc moneda respectiva?

  De fapt, ceea ce vreau sa spun este ca problema are si o latura traditionala. Sa nu uitam ca scolile romanesti s-au nascut pe langa asezamintele crestine. Invatamantul laic la noi nu are o vechime chiar atat de mare. Nu indeajuns de mare incat radacinile acelea sa dispara. Iata, ce dovada mai buna decat faptul ca icoanele au reaparut pe peretii scolilor imediat dupa schimbarea de regim, desi au fost interzise atatia amar de ani.
  Cred ca mai constructiva ar fi ideea ca pe peretii scolilor sa apara toate simbolurile religiilor declarate de parintii copiilor din respectiva comunitate. Ar fi mai pilduitor decat sa nu apara nici una. Si ateilor nu are de ce sa nu le placa, caci daca ei nu cred in ele, care ar fi diferenta intre o reproducere dupa chipul lui Mihai Viteazul si o icoana.
  Si ca tot veni vorba, cu Stefan cel Mare sau cu Constantin Brancoveanu ce ne facem, ca au fost sanctificati. Jos cu ei?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu sunt de acord scoterea religei din scoli. (Marţi, 19 iunie 2007, 8:47)

  Bogdan [anonim]

  Daca lumea era de la inceput asa rea precum este acum, probabil finta umana nu mai exista de mult, lumea inainte stia de Dumnezeu si era mai buna, acum ce o sa mai intample ?
 • 0 (0 voturi)    
  Sunteti niste blestemati. (Marţi, 19 iunie 2007, 8:59)

  Gerula [anonim]

  Toti cei care vor sa scoata icoanele. Niste oameni posedati de diavol. O sa ardeti in ofcul vesnic, nenorocitilor. Cu Dumnezeu o sa va intalniti toti , fie ca vreti , fie ca nu vreti, si daca credeti si daca nu credeti. Blestematilor!
 • 0 (0 voturi)    
  despre simbolurile religioase in locurile publice (Marţi, 19 iunie 2007, 9:01)

  dl [anonim]

  Pe una dintre fatadele Palatului Victoria se afla niste medalioane , unul dintre ele avand reprezentat un miel cu o cruce; in Camera Deputatilor si la Senat se afla deasupra stemei un crucifix; Stefan cel Mare are in mana, pe statuia din Iasi de langa Palatul Culturii un crucifix; in fiecare sat oricat de mic ar fi exista cate un crucifix sau o troita ; pe varfurile muntilor --- iata numai cateva locuri publice unde se afla simboluri religioase. De acolo cand le mai luati ? In baza carei legi ? A cele a nesimtirii si a lipsei de respect. Cat despre dl.Asztalos Csaba Ferenc din cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii ce sa spun ... Chiar nu sunt lucruri mai serioase de combatut ? Despre birocratie, discriminare pe baza apartenentei la un cult sau la o familie celebra atunci cand te angajezi, doresti sa aplici pentru o bursa, sau sa te afirmi profesional in sistemul bugetar.

  Oare nu tot discriminare se numeste aceea cand un profesor de muzica , datorita convingerilor sale refuza sa ii invete pe copii colide fie ele religioase , fie ele nereligioase. Desigur, crestinismul este considerat rau insa Mos Craciun este minunat.

  dar manifestarile de Hallowen din scoli nu deranjeaza pe mine ?

  Dar despre educatia estetica prin intermediul icoanei nu a auzit nimeni ?
 • 0 (0 voturi)    
  Sa se decida prin referendum! (Marţi, 19 iunie 2007, 9:10)

  Mikele [anonim]

  Ca si intr-o casa unde proprietarul decide ce se intampla, si in tara noastra, crestina,majoritar ortodoxa, romanii decid ce sa se intample. Asa ca in cazul ramaneri definitive a deciziei actuale trebuie organizat un referendum, pt ca viitorul tarii este fara sa ne dam seama amenintat de o mana de judecatori rauvoitori.
 • 0 (0 voturi)    
  icoanele din scoli (Marţi, 19 iunie 2007, 9:17)

  nico [anonim]

  Fratilor, daca in clase s-ar afisa reclame la Red Bull ,n-ar mai protesta nimeni. Ce aveti cu iconele? Suntem crestini si nu trebuie sa uitam asta
 • 0 (0 voturi)    
  un ateu care crede (Marţi, 19 iunie 2007, 9:17)

  GR [anonim]

  N-am timp sa citesc toate comentariile, tot timpul vor fi pareri pro si contra...dar daca tot e democratie sa fie pana la capat...decizia ar trebui sa apartina elevilor si parintilor acestora...si nu ar trebui impusa tuturor decizia la nivel central. Oricum avanad in vedere ultimul recensamant majoritatea noastra sunt ortodoxi...si atunci de sa li se impuna lor vointa minoritatii ?! . Veti spune ca e discriminare dar asa nu o sa cream un grup care se va simti discriminat tocmai prin lipsa acestora?!

  Ce e asa de rau la religie pana la urma? ea ne invata principiile moralitatii, si daca invatam ceva de la ea, atunci locul ei este si in scoala (loc unde se presupune ca se invata lucruri). In lipsa ei puteti sa va uitati peste ocean care vor fi consecintele: Columbine, Virginia Tech
 • 0 (0 voturi)    
  Exemplu (Marţi, 19 iunie 2007, 9:20)

  Luciano [anonim]

  Cand se vor interzice simbolurile Islamului din scolile din Arabia Saudita, sunt de acord sa scoatem si noi icoanele din scoli!
 • 0 (0 voturi)    
  problema majora (Marţi, 19 iunie 2007, 9:27)

  easy [anonim]

  asta va ingrijoreaza pe voi, icoanele si coronitele...alte probleme nici nu are romanul. ah, scuze, mai are o problema...ce se intampla in fotbal si cu becali.asta ne caracterizeaza
 • 0 (0 voturi)    
  Pe de alta parte (Marţi, 19 iunie 2007, 9:33)

  Claudiu [anonim]

  Este foarte imbucurator vazand atata exhibitionism cerebral printre postari. Sunt atatia destepti incat ma simt de-a dreptul coplesit si depasit in credinta mea.

  "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie" spunea un parinte ortodox.
 • 0 (0 voturi)    
  doua idei... (Marţi, 19 iunie 2007, 9:37)

  Luke [anonim]

  Pentru cei care vorbesc despre demoralizare si mai stiu io ce prin scoaterea acestor icoane... Traiti voi linistiti cu gandul ca in scoala unde va trimiteti copilul sunt cativa derbedei care se drogheaza dar al vostru e protejat de crucea de pe perete. DORMITI foarte LINISTITI nu? Sper sa nu aveti o dezamagire foarte mare in cateva luni, cativa ani. N-am avut nimic cu icoanele din scoli, nu m-au deranjat ca ateu, dar cand va vad ce aberati postati imi dau seama ca numai asa ceva va va scoate din SOMNUL vostru LINISTIT si sunt total pentru scoaterea lor. Poate asa vom ajunge sa vedem adevaratele cauze ale problemelor si nu va veti mai ascunde unii dupa deget si dupa acele cruci crezand ca pruncul vostru e mai bun decat altii.

  Si pentru cei care spun ca religia nu e obligatorie in scoli...poate s-a schimbat putin de ~8 ani cand am fost obligat eu sa fac religie in clasa 12 dar si pe atunci se spunea de catre unii ca nu-i chiar obligatorie. Cei care scriu ca au scapat de orele de religie sunt foarte fericiti si probabil au facut liceul intr-un oras mare. Aveti idee ce insema asa ceva intr-un orasel mic? Cand erai amenintat de un director incompetent ca nu-ti mai iei bacul daca ii faci scoala de ras cu asemenea cereri. Multi colegi au ales sa frecventeze orele tinute de pastorii sau cum se numesc ai unor secte cu toate ca familia lor nu avea nici o legatura cu secta repectiva decat sa auda indoctrinarile unui preot ortodox. Personal, ca ateu, condam asta mai mult dar pana acolo am vazut ducand obligativitatea care s-a introdus atunci.
 • 0 (0 voturi)    
  Unii dintre voi sunt chiar absurzi (Marţi, 19 iunie 2007, 9:41)

  zugu [anonim]

  De ce unii dintre voi intrerpreteaza respectul fata de semeni cu un atac la propria religie?

  De ce scoaterea icoanelor din scoli este "atac la majoritatea ortodoxa", cand de fapt este o dovada de respect fata de atei sau de alte convingeri religioase?

  Asta inseamna civilizatie.
 • 0 (0 voturi)    
  ... si viceversa (Marţi, 19 iunie 2007, 9:47)

  Gogu [anonim]

  Daca punem icoane in scoli, atunci mi s-ar parea normal si invers, sa punem carti de stiinta si manuale (inclusiv de anatomie) in biserici.
 • 0 (0 voturi)    
  cei ce au cerut acest lucru si cei ce sunt de acord cu el (Marţi, 19 iunie 2007, 9:49)

  mircea [anonim]

  Sa aiba Dumnezeu mila de sufletele voastre. Nu merg la Biserica, insa in suflet am un graunte de credinta care ma ajuta sa merg inainte. Poate ca voi aveti un alt graunte....ne vedem 'dincolo'
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo CNDC! (Marţi, 19 iunie 2007, 9:51)

  zugu [anonim]

  Asteptam cu interes o noua decizie a CNDC care sa condamne ca discriminatorie prezenta preotilor militari in Armata.

  Asteptam cu interes o noua decizie a CNDC care sa condamne ca discriminatorie sustinerea financiara si de alta natura a cultelor religioase de catre statul roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun (Marţi, 19 iunie 2007, 10:03)

  Catalina [anonim]

  Oamenii astia chiar nu inteleg ca nu ne pot conduce viata dupa bunul lor plac??? Fiecare are libertatea sa aleaga. Eu aleg sa cred in Dumnezeu. De ce mi se refuza acest drept? Acum nu suntem noi discriminati, noi cei care mai avem inca o farama de credinta ?
  Vorbiti de comunistii care au incercat sa ne transforme in dupa un sablon ales de ei. Pai cei care ne conduc astazi nu fac la fel?
  Suntem poporul "turma"...daca un "cap" luminat se trezeste sa spuna o ineptie, alergam toti in urma lui ca oile.
  Mai ramane sa propuna cineva interzicerea imnului ...sunt curioasa ce masuri s-ar lua in acest sens...
 • 0 (0 voturi)    
  ICOANELE = opera de arta de un nivel f. f. scazut!! (Marţi, 19 iunie 2007, 10:14)

  Arta [anonim]

  Porunca nr. II.
  " Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti."

  Icoanele NU au ce cauta nici in scoli, nici in spitale, nici la parlament.!!pt ca sunt lucraturi, reprouri de 2 bani.

  daca pt. poporul asta forma conteaza mai mult decat continultul... vai si jale
 • 0 (0 voturi)    
  Spre ce ne indreptam???? (Marţi, 19 iunie 2007, 10:31)

  Lucian [anonim]

  "In abordarea acestui subiect ar trebui sa plecam de la mesajul transmis de o icoana. O icoana transmite blandete, bunatate, iubire, smerenie....si atunci intreb de ce vrem sa scoatem icoalele din scoli???Ce urmarim ????Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne arate calea cea dreapta.
 • 0 (0 voturi)    
  “Procesele icoanelor”: CNCD dezinformeaza si manipuleaza1 (Marţi, 19 iunie 2007, 10:37)

  Manipulare1 [anonim]

  “Procesele icoanelor” merg mai departe

  In ciuda declaratiilor facute astazi presei de reprezentantii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, justitia este departe de a fi dat vreun verdict in procesele intentate impotriva deciziei CNCD privind simbolurile religioase in scoli.

  Conducerea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii incearca sa manipuleze opinia publica si presa, prin folosirea profesionista a dezinformarii, introducand impreuna date false si reale in anuntul sau de astazi catre agentiile de presa. Astfel, reprezentantii institutiei afirma ca justitia s-ar fi declarat “de acord” cu recomandarea nr. 323/2006 a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind eliminarea din scolile publice a simbolurilor religioase, Curtea de Apel Bucuresti respingand ca neintemeiata contestatia Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului la recomandarea citata.

  Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul intentat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu este definitiva, iar conform lui Daniel Tomoni, director in MECT, Ministerul va merge mai departe cu procesul, decizia Curtii de Apel invocata de CNCD fiind de prima instanta si supusa cailor de atac legale.

  Pe langa aceasta, tinem sa reamintim conducerii “uituce” a CNCD ca decizia in cauza a fost contestata in alte procese aflate in acest moment pe rol la Curtea de Apel Bucuresti, procese intentate de asociatiile cetatenesti Civic Media, Provita Bucuresti si Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi Romani.
 • 0 (0 voturi)    
  “Procesele icoanelor”: CNCD dezinformeaza si manipuleaza2 (Marţi, 19 iunie 2007, 10:38)

  Manipulare2 [anonim]

  “Procesele icoanelor” merg mai departe

  Ne exprimam si pe aceasta cale increderea in justitie si hotararea de a merge pana la capat in apararea libertatii religioase castigate in decembrie 1989, folosind toate caile legale pentru a desfiinta hotararea CNCD, emisa abuziv si fara a se tine cont de realitatile romanesti.

  Totodata, solicitam reprezentantilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa inceteze incercarile de manipulare si de confuzionare a opiniei publice. Reamintim membrilor acestei institutii ca sunt functionari publici aflati in slujba cetateanului si nu a unor cercuri de interese al caror scop este eliminarea cu orice pret a oricarei manifestari a credintelor religioase din spatiile publice sub motivul unei pretinse “nediscriminari”.

  Subliniem tuturor celor interesati, cadre didactice, profesori, elevi, studenti, faptul ca in acest moment nu exista nici o lege in vigoare care sa interzica in mod expres prezenta simbolurilor religioase, nicaieri in spatiul public din Romania.

  Victor Roncea, coordonator, Civic Media
  Bogdan Ioan Stanciu, coordonator, Provita Bucuresti

  Detalii pe www.civicmedia.ro si www.salvati-icoanele.info
 • 0 (0 voturi)    
  "A incerca sa convingi pe cineva ca e prost e gresit,pentru ca asta ar presupune sa fie destept(sa inteleaga)" (Marţi, 19 iunie 2007, 10:38)

  Andrei [anonim]

  Ma bazez pe acest citat pentru ca asa sunt toti idiotii care au venit cu ideea scoaterii icoanelor din scoli.Sunt un om religios,spiritual,cum vreti voi sa-i spuneti si nu stiu daca ati observat dar in Biblie scrie "Sa nu-ti faci chip cioplit" si daca cititi cu aprofunzime veti gasi si "Sa nu-ti faci chip vopsit" asadar nu sunt de acord cu icoanele in general DAR Biblia este in primul rand o carte a MORALITATII.Nu stiu daca ati observat in ce directii proaste se indreapta omenirea si mai ales tineretul de azi!!!
  Desi nu sunt de acord cu icoanele , sunt de acord ca ele sa ramana in scoli pentru ca din pacate in lipsa unei educatii morale solide sunt singurele obiecte care pot sa mai aminteasca elevului de un lucru bun si anume de faptul ca indiferent daca credeti sau nu in D-zeu El reprezinta iubire,bunatate,smerenie iar Biblia citita cum trebuie indeamna la intelepciune si mai poate stopa raul din ziua de azi.
  Oricum toate astea nu sunt posibile fara o indrumare a cadrelor didactice.
  Crestinii din Romania sunt majoritari indiferent ca sunt ortodocsi,catolici,baptisti sau alte religii.Ateii astia asa de mandrii de ei nici nu au tupeul sa se declare astfel ei fiind in jur de 0,04 din populatia Romaniei la recensamantul din 2002.M-am saturat de tampitii astia cu drepturile omului.Numai ortodocsii sunt aprox. 85,7 asa ca putin imi pasa de restul minoritatilor.Ungurii au mai multe drepturi in tara asta cred ca decat la ei :) si cu asta pun capat ca sa nu deviez de la subiect.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru credinciosi (Marţi, 19 iunie 2007, 10:49)

  adrian [anonim]

  nu ii obliga nimeni pe copii sa nu poarte icoane la gat !
  iar daca sunteti fanatici si vreti sa vedeti icoane peste tot luati-va ochelari si zgariati lentllele in forma de cruce
 • 0 (0 voturi)    
  dar nu vreti ma sa se recite tatal nostru la inceputul orelor? (Marţi, 19 iunie 2007, 10:56)

  adrian [anonim]

  iar cei de alta credinta pot sta jos si sa se uite fara sa fie obligati sa recite si ei.
  cred ca sunt unii care cred ca ar fi o idee buna asta fara sa-si dea seama ca poate asta ar duce discriminari fata de cei care nu recita. tot asa este s cu icoanele.
  lasati mesaj daca nu ati inteles si vreti sa va desenez
 • 0 (0 voturi)    
  Icoanele - opera de arta de un nivel....!!! (Marţi, 19 iunie 2007, 10:56)

  eu4talk [anonim]

  Lupta dintr bine si rau se da pe fata in zilele astea dupa cum se vede!

  Icoanele pe care tu nu le vrei in scoala, in spitale, etc incep sa te arda inca de pe acum si de aceea nu le suporti si le blamezi.

  Dar sa stii ca nu-i totul pierdut si ca Mila lui Dumnezeu este foarte mare, iar ca un exemplu sa stii ca si Iuda daca nu se spanzura putea sa fie iertat.

  Inca m-ai avem sanse cat suntem in viata!
 • 0 (0 voturi)    
  Romania (Marţi, 19 iunie 2007, 10:57)

  Mihaela [anonim]

  Poporul roman este crestin de la Sfantul Andrei incoace. Aceasta face parte din identitatea lui. Eu zic ca si ateii sau cei de alte credinte stiu in ce tara traiesc si nu ii pot nega identitatea. Daca traiesc aici, inseamna ca au un motiv sa o faca. Daca totusi se simt asa de deranjati de simbolurile fundamentale ale tarii in care traiesc, de ce nu-si cauta menirea prin alte locuri? Cu siguranta ne-ar fi si noua mai bine fara cei care cauta sa ne stirbeasca fiinta.
  As adauga ca orice popor are toate motivele sa isi formeze tinerii in spiritul credintei stramosesti; eu zic ca NOI SUNTEM CEI CARE TREBUIE SA TOLERAM "USCATURILE DIN PADURE" NU EI PE NOI !
  PS. Rugam pe atei si "antihristi" sa isi mai verifice gramatica, ca sa nu mai oripileze pe crestini. Se pare ca fundamental au pornit prost in aceasta viata. Dar nu este inca prea tarziu, Dumnezeu ne-a creat pe toti din iubire si cu totii avem in noi focul Divin, particica de duh sfant. Doamne-ajuta !
 • 0 (0 voturi)    
  Revolutie (Marţi, 19 iunie 2007, 10:59)

  gogu [anonim]

  Revolutia ne-a dat sansa de a putea ALEGE felul in care vrem sa traim, nu de a fi obligati sa respectam un tipar impus. Nimeni nu trebuie sa fie obligat sa stea cu icoane pe pereti, daca el nu crede in acele icoane. Altfel dam in alta extrema.
 • 0 (0 voturi)    
  NIHIL SINE DEO! (Marţi, 19 iunie 2007, 11:01)

  Cristian M. [anonim]

  Aceasta ar trebui sa fie deviza intregii societati!
  Acum, se pune problema ce se intampla cu cei care, spre deosebire de marea majoritate a populatiei (o spun sondajele), nu cred in Dumnezeu.
  Cred ca intai ar trebui sa exista o mare dezbatere publica daca exista Dumnezeu!!!

  tot respectul pentru absolut toate minoritatile care traiesc in Romania, fie ele etnice sau religioase. Haideti sa lasam o clipa la o parte ideologiile si sa ni se spuna: in ce fel fac rau simbolurile religioase (ale oricarei religii)? Intrebati musulmanii din tara, intrebati-i pe pocaiti, adventisti etc. (care vorbesc de rau icoana in teologiile lor) - sunt ei oare deranjati de icoane? Sau ortodocsii de simbolurile unei alte religii? Da, exista unii, dar aia au nu me specifice: daca urasc crucea lui David sunt antisemiti etc. Extremisti, cu alte cuvinte.
  Asadar, si cei care doresc eliminarea icoanelor din scoli asta sunt - extremisti.
  Trebui sa avem taria sa nu lasam o noua forma de extremism sa ne ia in stapanire.
  Rog foarte mult Hotnews sa nu cenzureze acest mesaj.
 • 0 (0 voturi)    
  http://www.godlessgeeks.com/LINKS/GodProof.htm (Marţi, 19 iunie 2007, 11:09)

  mengsk [anonim]

  ARGUMENT FROM INTELLIGENCE
  (1) Look, there's really no point in me trying to explain the whole thing to you stupid Atheists — it's too complicated for you to understand. God exists whether you like it or not.
  (2) Therefore, God exists.
 • 0 (0 voturi)    
  religia, mod de supravietuire al inadaptatilor (Marţi, 19 iunie 2007, 11:12)

  Sabin [anonim]

  lumea se leaga de ate, de celelalte minoritati, cei putini trebuie sa se supuna celor multi?...religia poate k a fost un instrument de conducere, dar acest lucru s-a petrecut cu mult timp in urma, oamenii au mai crescut, li s-a mai dezvolatat intelectul, in zilele de astazi, reusim sa gandim si singuri, fara sa fim impinsi de la spate. Pt cei care cred, exista locse de cult, unde sunt liberi sa-si manifeste credinta, dar scolile sunt unitati didactice: as propune sa se respecte dictonul revolutiei franceze: egalitate
 • 0 (0 voturi)    
  NU MUNCA, NU ONOARE, ONLY SUPUNERE OARBA! (Marţi, 19 iunie 2007, 11:15)

  mila [anonim]

  SUNT ORTODOX, SUNT CREDINCIOS, SUNT SPIRITUAL< SUNT BLAND, CRED IN IUBIRE
  etc. bla bla bla

  DAR!!: CRED IN DUMNEZEU. si cred ca:


  - Ateii si alte religii sunt in minoritate si trebuie sa se supuna majoritatii.

  - P.S. Ateii au dreptul sa vorbeasca doar de 1 Aprilie (ziua zeului lor)

  - Toti cei care vor sa scoata icoanele. Niste oameni posedati de diavol.
  sa ardeti in ofcul vesnic, nenorocitilor.

  - Blestematilor!

  - Numai ortodocsii sunt aprox. 85,7 asa ca putin imi pasa de restul minoritatilor.

  etc. etc.


  BARVO! ASA TRE. sA GANDEASCA UN CREDINCIOS. SE VAD EFECTELE INDOCTRINARILOR.

  Propun sa porniti o noua CRUCIADA! La marea batalie sa nu uitati acasa icoanele de prost gust si Crucea de perete fosforescenta.
 • 0 (0 voturi)    
  optionale (Marţi, 19 iunie 2007, 11:26)

  john [anonim]

  Eu sunt ceva mai batraior si am facut scoala pe vremea comunista. Si atunci, la fel ca si acum, nimeni nu-si punea problema de a opta sa faci ora de mate. Sau de chimie. Sau de fizica. Acuma pe bune, m-am chinuit 12 ani de zile in invatamantul romanesc, mi-am distrus cei mai frumos ani trecand clasa la limita din cauza mateamaticii, a fizicii si a chimiei. Si 12 ani de zile am crezut ca sunt prost pentru ca nu eram capabil de mai mult de 5 la disciplinele astea. Acuma am crescut mare, am absolvit doua faucltati, am un doctorat si o pozitie buna intr-o universitate europeana de prestigiu. De la ora de chimie imi amintesc doar ca am avut parte de profesori care ne terorizau pe toti, la fizica imi amintesc ca am avut o profa care nu se intelegea cu nimeni, iar la mate am avut alta profa care ne tortura cu chestii din care nu pricepeam nimic si nici nu-mi folosesc la nimic. Acum, daca as avea posibilitatea, as renunta instant sa fac materiile astea. Va intrebati ce lagatura are cu subiectul Pai are. Pentru ca daca voi ziceti ca religia nu foloseste la nimic si ar trebui sa fie optionala, eu dovedesc cu propria mea persoana ca mate-fizica-chimie nu folosesc la nimic si ar trebui sa se bucure si disciplinele astea de acelasi regim optional. De ce sa fie discriminata ora de religie, in raport cu discipline ca acestea? Daca eu, ca parinte, consider ca copilul meu nu are nevoie de mate sau ca chimia il streseaza, ar trebui sa am posibilitatea de a opta ca copilul meu sa nu faca aceste discipline.

  Daca religia e optionala, atunci toate ar trebui sa fie optionale, in functie de tipul de inteligenta si de particularitatile individuale ale fiecarui elev in parte.
 • 0 (0 voturi)    
  Postere si icoane (Marţi, 19 iunie 2007, 11:27)

  john [anonim]

  Acuma strict despre icoane: primavara asta am fost in Romania si am vizitat o scoala dintr-un sat de munte. Nu am vazut icoane pe pereti. Am vazut, in schimb, postere cu tot felul de vedete, mai mult sau mai putin imbracate. In tara unde sunt eu acum, dirigintele clasei si-ar pierde slujba instant si nu ar mai fi primit in invatatmant neamd e neamul lui, daca ar permite sa apara asa ceva pe peretii clasei. In Romania, in schimb, va certati pentru icoane si nu vedeti va invatamantul este de fapt intr-o mlastina in care voi va truditi sa-l afundati si mai mult. icoanele sunt problema, oameni buni? Sau subfinantarea, salariile de mizerie si nivelul de pregatire tot mai scazut ale profesorilor, starea deplorabila a unor scoli, incapacitatea de a avea absolventi de liceu care sa se poata macar exprima coerent in limba romana ...
 • 0 (0 voturi)    
  de ce sa ne oprim aici? (Marţi, 19 iunie 2007, 11:28)

  Andrea [anonim]

  mai bine am scoate si steagurile din scoli ca poate unii dintre copii nu sun romani. De ce ar ofensa pe cineva un simbol drag sufletului unui popor? Pe de alta parte sunt si ei liberi sa-si aduca propriile simboluri sau sa perceapa icoanele si crucile ca pe simple obiecte de arta...
  Daca in Franta s-au scos obiectele religioase din scoli inseamna ca e neaparat bine si trebuie sa copiem si noi demersurile lor, altfel nu ne-am numi romani....Absurd!
 • 0 (0 voturi)    
  e corect (Marţi, 19 iunie 2007, 11:31)

  george [anonim]

  Eu sunt crestin ortodox. Am fost crescut in spiritul asta. Dar nu vreau sa-mi oblig copiii sa adopte aceeasi religie. Vreau sa le explic ce inseamna asta si sa le las 100% aleagerea asta lor. Prin urmare, nu vreau nimic in scoli...
 • 0 (0 voturi)    
  Discriminare pozitiva? (Marţi, 19 iunie 2007, 11:37)

  Cetatean [anonim]

  Celor care cred ca prin renuntarea la a afisa simboluri
  religioase in scoli se discrimineaza majoritatea populatiei
  crestine atunci le spun ca ce parere au daca tot in scoala ar
  aparea simboluri religioase a mai multor religii reprezentate
  in Romania inclusiv ateism si alte non-religii. De exemplu
  langa icoana sa ai o statuie a lui Buddha, un tablou cu citate
  din Nietzsche (stiti la ce ma refer), un tablou cu versete din
  Coran, un tablou cu o pentagrama intoarsa si un cap de tap
  (da stiu, exagerat dar ca sa prindeti ideea). Astfel nu ar mai fi
  discriminare.

  Nu va convine nu? Evident e foarte greu practic de a face asa
  ceva si atunci din punctul meu de vedere mai bine nu mai
  pui nici un simbol religios si atunci nu mai e nimeni
  discriminat.
 • 0 (0 voturi)    
  Mila (Marţi, 19 iunie 2007, 11:39)

  gogu [anonim]

  Ce-ai omule, esti pe pastile ? :)))
 • 0 (0 voturi)    
  Discriminare? (Marţi, 19 iunie 2007, 11:41)

  Mihai Toth [anonim]

  Sunt de parere ca un crucifix in fata clasei, deasupra tablei, nu numai ca ar ajuta, dar le-ar aminti celor mici de jertfa lui Iisus si de valorile crestine.
  Pur si simplu nu va inteleg pe cei care sunteti atei, de ce sunteti asa inversunati impotriva simbolurilor crestine. Ca doar nu va obliga nimeni sa va trimiteti copii la orele de religie. Cu o scutire de la parinti, copii sunt scutiti de aceasta ora suplimentara.
  Nu uitati insa ca la baza crestinatatii sta morala, din care sunt inspirate legile pe care suntem cu totii "fortati" sa le respectam. Asa ca, alaturi de nemultumirea vis-a-vis de crestinatate, ar trebui sa va manifestati nemultumirea si fata de legile umane, dupa care traiti. Asta daca vreti sa fiti consecventi si sa actionati conform cu "credinta" domniilor voastre.
 • 0 (0 voturi)    
  Seneca (Marţi, 19 iunie 2007, 11:49)

  Ciprian [anonim]

  Religia este privita de oamenii obisnuiti ca adevarata, de cei intelepti ca falsa si de cei de la conducere ca utila zicea seneca acum vreo 2000 de ani....
 • 0 (0 voturi)    
  nu suntem toleranti (Marţi, 19 iunie 2007, 11:51)

  dionis [anonim]

  Inca odata nu putem fi toleranti. Trebuie sa intelegem ca societatea actuala se bazeaza pe toleranta. Daca vom interzice prezenta icoanelor in scoli demonstram ca nu suntem toleranti deloc. Decizia trebuie sa apartina in exclusivitate parintilor, elevilor si profesorilor care isi desfasoara activitatea in clasa respectiva. Aceasta nu era o problema in care justitia trebuie sa se implice. Este jignitor si frustrant. Inca odata se demonstreaza ca Romania nu a pasit inca pe taramul tolerantei si a liberei exprimari. Acest lucru se observa si din postarile de mai sus.
 • 0 (0 voturi)    
  o mizerie (Marţi, 19 iunie 2007, 11:56)

  cezara [anonim]

  Fetita mea a pictat doua icoane pe sticla, pe care dorea sa le ofere invatatoarei pentru a le expune in clasa. Sa inteleg ca nu mai are voie sa faca acest gest. Ii interzice justitia romana? De ce? Sunteti de-a dreptul insuportabili cu mizeria de societate pe care doriti sa o construiti. Sa fim toleranti fata de homo si lesbi, asta ne cereti, in schimb nu trebuie sa privim o icoana in sala de curs. Traim intr-o mizerie morala de nedescris.
 • 0 (0 voturi)    
  O SA VEDETI REZULTATELE!!! (Marţi, 19 iunie 2007, 12:06)

  omul de rand [anonim]

  Nu sunt ortodox, sunt protestant, deci argumentele mele nu provin din dragostea mea fata de aceasta biserica. Icoanele si statuiele nu au loc in viata mea religioasa.
  DAR si pe mine ma ingrijoreaza foarte mult inlaturarea moralei crestine din scoli!
  Asa au inceput si americani. Ei au inlaturat rugaciunile din scolile de stat, spunand ca in lumea lor moderna nu mai este loc ptr. asa ceva.
  Au inlocuit religia crestina cu religia ateista. Au inlocuit morala crestina cu imoralitatea ateistilor. In stiri puteti vede rezultatul acestei "iluminari"!
  O sa vedeti rezultatele si la noi!
  Educatia care vrea transmite numai cunostinte academice, fara a transmite si standarde morale, distruge viitorul copiilor, distruge viitorul acestei tari!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Gott mit uns! (Marţi, 19 iunie 2007, 12:13)

  Un roman [anonim]

  "Atunci satana a zis: Cel mai bun sfat, sa-l inveti pe om sa amane pocainta de azi pe maine: Nu vezi ca n-ai timp? Lasa pe maine!" Azi scoatem crucea din scoli si amanam pentru 12 ani educatia religioasa a copiilor. Oare ce va urma? Trecerea religiei in ilegalitate?

  Dragi parinti, dragi profesori, dragi cititori, inainte de a scoate crucile din scoli , Va rog din toata inima sa cititi textul urmator http://sfaturiortodoxe.ro/sfatuld.htm

  Traiesc de multi ani in Germania. copilul meu merge la scoala aici, copilul meu este ortodox. Copilul meu are 2 ore pe saptamana de religie la scoala, timp in care se joaca si se roaga. In clasa sunt elevi de mai multe religii, din mai multe tari. Chiar daca deasupra catedrei este o cruce imensa catolica, chiar daca majoritari sunt catolicii, profesorul il indeamna sa spuna rugaciunea romaneasca orthodoxa si sa-si aduca la scoala cruciulita lui orthodoxa.

  Asta inseamna respect pentru religia altora si nu eliminarea simbolurilor religioase. Ce va spune acel copil cand vede cum se scoate crucea? Se va creea sentimentul ca religia, indiferent care este aceea, nu este nimic, nu mai reprezinta nimic ba din contra trebuie scoasa din scoli.

  Credinta este una din fibrele neamului romanesc, ea ne-a dat speranta si putere, fara ea nu am mai fi existat ca popor demult..."Istoria romanilor dezgolita de crucile de pe scuturile voievozilor e egala cu zero. Ca doar voievozii nu s-au batut pentru ridicarea nivelului de trai! Istoria se face cu Biserica" . Daca nu au reusit sa ne distruga altii, ne distrugem singuri.

  Cat despre copilul meu, mai bine intr-o clasa germana cu crucea catolica in mijloc si ingerasul in colt pazind deopotriva pe copii catolici, ortodoxi, protestanti, turci, decat intr-o clasa romaneasca despuiata de valorile religioase si lipsit de apararea divina. "Religia este principiul uniformizator al speciei umane si este singura salvare in care se poate vorbi despre egalitate."

  Gott mit uns!
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Marţi, 19 iunie 2007, 12:16)

  olandezu [anonim]

  De ce se supara atat de tare unii dintre cei de religiosi? De ce TREBUIE ca toti copii sa fie invatati la scoala, fortat, sa creada in Isus sau orice altceva? De ce sa nu decida atunci cand este matur si poate alege singur?

  Daca un parinte doreste copiluilui lui sa se predea la scoala invatatura crestin ortodoxa, se poate face usor alegerea de a se trimite copilul la teologie, sau la o scoala particulara cu profil religios.

  Lasati scoala de stat sa fie scoala pentru toti, iar religia o optinue a fiecaruia si nu impusa de catre stat.

  Daca copilul meu va alege sa fie credincios, este treaba lui si nu ma amestec intr-o asemenea decizie. Si daca eu nu decid in numele lui nu pot accepta ca altii sa o faca. Decizia asta sa o ia el, nu sa fie indoctrinat de mic, la scoala.
 • 0 (0 voturi)    
  plictiseala (Marţi, 19 iunie 2007, 12:19)

  mental [anonim]

  Se pare ca multi chiar nu au ce face. Asta era o problema nationala, daca sunt sau nu icoane in scoli? Sa il puna si pe ceausescu daca vor, cine le da atentie?!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru ciprian @91 (Marţi, 19 iunie 2007, 12:23)

  john [anonim]

  Ai putea te rog sa contextualizezi citatul din Seneca?

  Dar pe asta?

  Ca exista zei deducem, intre altele, si din faptul ca in toti este o parere innascuta privitoare la zei; si nu se afla vreun neam atat de in afara legilor si a civilizatiei, care sa nu creada in zei.
 • 0 (0 voturi)    
  Cata prostie (Marţi, 19 iunie 2007, 12:29)

  inca un ateu [anonim]

  Cata prostie din partea voastra dragi fanatici crdinciosi (ortodocsi sau nu). Nu zic ca nu este normal sa fie asa, ca de, daca erati destepti nu erati fanatici si nici orbi in credinta voastra in icoane, si poate ati fi sot capabili sa ganditi si sa ii intelegeti si pe ateii care nu vor ca viata copiilor lor sa fie influentata de credinta oarba in ceva ce nu exista.

  De fapt si de drept religia se bazeaza pe prostia si slabiciunea celore ce cred in ea.

  Numai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Noua arma a diavolului: "Drepturile Omului" (Marţi, 19 iunie 2007, 12:35)

  Laur [anonim]

  Se pare ca cel rau a reusit sa il pacaleasca pe om, indulcindu-l cu cuvinte precum egalitate, toleranta, iar tot ce inseamna religie a devenit discriminare si inoleranta. prin aceste "drepturi ale omului" diavolul lucreaza la dezradacinarea totala a omului de latura duhovniceasca, facandu-l doar carne, si sa uite de suflet. Ce va face omul fara Dumnezeu? Va pieri. Viata asta e doar o trecere, fratilor spre viata vesnica! Nu va lasati amagiti!
  Ironia omenirii consta in faptul ca timp de 2000 de ani, prin atatea razboaie anti-crestine, omul a reusit sa isi pastreze sufletul si sa isi apere identitatea de fiinta superioara animalelor, dar acum prin acest razboi al mintii atat de subtil, omul isi vinde sufletul in favoarea rationamentelor insiropate ascunse sub doctrina "Drepturile Omului": toleranta(acceptarea homosexualitatii - Sodoma si Gomora), egalitate(eliminarea simbolurilor crestine din domeniul public pe motiv ca discrimineaza "lutul" - oamenii fara Dumnezeu).
  Treziti-va fratilor! Dumnezeu nu l-a facut pe om doar lut, l-a facut suflet. Nu l-a facut pe om sa moara ci sa aiba viata vesnica.
 • 0 (0 voturi)    
  respect (Marţi, 19 iunie 2007, 12:38)

  mental [anonim]

  Eu nu inteleg de ce trebuie scoase icoanele din scoli. Nu crezi, le ignori. De ce sa nu se se predea religia crestina? In felul acesta unii au curiozitatea sa vada de unde a plecat si apoi incep sa studieze si celelalte forme de credinta. De ce sa fie scoase? In ce scop? Asta e direct razboi pe fata. Lucrurile sunt foarte simple: nu iti place? ignori. Eu vad ceva de genul: "nu imi place? sa plece".

  Nu sunt crestin si asa vad lucrurile.
 • 0 (0 voturi)    
  discriminarea majoritatii !!!!!! (Marţi, 19 iunie 2007, 12:50)

  vania [anonim]

  Kierkegaard spunea: "Contrariul pacatului nu e virtutea, contrariul pacatului e libertatea".
  Ne afundam incet si sigur in pacatul facut in numele LIBERTATII care se invoca, de cele mai multe ori, fara temei.
  Poporul roman este preponderent ortodox si nu trebuie sa fie privat de manifestarea si exprimarea, sub orice forma, a credintei ortodoxe sub pretextul ca astfel i-am discrimina pe atei ori minoritarii altor rituri.
  Aveti grija ca o luati razna: invocati egalitate de sanse si libertate pentru minoritati dar prejudiciati grav identitatea religioasa a unei majoritati - intregul popor roman.

  De altfel, poate ar trebui sa excluda si formula sacramentala folosita pentru depunerea marturiei in fata instantelor de judecata... acel juramant in care se spune la final: "Asa sa-mi ajute Dumnezeu"... asta asa, doar ca sa nu se simta discriminati ateii sau minoritarii... care jura pe baza propriei constiinte care poate sau nu sa aiba o valoare, dar cert este ca n-are nici o reprezentare atat de solida cum o are simbolul credintei unui popor.
 • 0 (0 voturi)    
  discriminare?! (Marţi, 19 iunie 2007, 13:08)

  Constantin [anonim]

  Ca si crestin ortodox, ma intreb: CAND IL BATE DUMNEZEU PE DAN LUPASCU, presedintele CAB?
 • 0 (0 voturi)    
  lasati copiii sa vina la Mine (Marţi, 19 iunie 2007, 13:09)

  altul [anonim]

  Un copil de 10 ani nu poata sa decida singur ce ii este bine sau nu.
  Cat mi-as fi dorit eu sa dau bacul la strategii de atac la Starcraft in loc de mate, istoria bascketului American in loc de istorie, literatura de cartier, sau principiul fizic biliardului si al berii blonde! Din fericire au fost parintii aproape.
  Cum bati fierul cand este cald asa ramane cand se raceste.
  Daca un copil nu aude de Dumnezeu, (fie el Hristors, budha sau profet in copilarie (familie, scoala)) la 18 ani este mult prea tarziu sa isi puna intrebari despre moralitate.
  Asa ca la o privire mai atenta noi crestinii inchidem mai putine porti cunoasterii decat acei atei care refuza copiilor lor un drept esential acela al cunoasterii.
 • 0 (0 voturi)    
  de acord cu scoaterea (Marţi, 19 iunie 2007, 13:09)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  In scolile publice, care primesc bani publici, insemnele religioase trebuie scoase, pe principiul separarii bisericii si statului. In scolile private, care utilizeaza *doar* fonduri private, ii priveste ce afiseaza pe pereti.

  Cat despre cei care afirma ca minoritatea trebuie sa se supuna deciziei majoritatii: o fi valabila in unele domenii, dar exista si drepturile omului, care protejeaza libertatea religioasa. Doar pt ca in Romania majoritatea nu sunt unguri, nu inseamna ca se poate impune ca toate scolile sa fie cu predare in limba romana. Doar pentru ca majoritatea nu sunt homosexuali, nu inseamna ca se pot da legi pt incriminarea lor (cel putin in Romania secolului XXI, sper).

  Pentru cei care spun ca ne pierdem identitatea daca nu mai avem credinta (ortodoxa), le promit ca duc eu identitatea mai departe...

  Si prin alte parti (SUA, cine ar fi crezut!!) se intampla lucruri absurde:

  http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1018& thread=23656195
 • 0 (0 voturi)    
  de acord cu scoaterea icoanelor (Marţi, 19 iunie 2007, 13:10)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  In scolile publice, care primesc bani publici, insemnele religioase trebuie scoase, pe principiul separarii bisericii si statului. In scolile private, care utilizeaza *doar* fonduri private, ii priveste ce afiseaza pe pereti.

  Cat despre cei care afirma ca minoritatea trebuie sa se supuna deciziei majoritatii: o fi valabila in unele domenii, dar exista si drepturile omului, care protejeaza libertatea religioasa. Doar pt ca in Romania majoritatea nu sunt unguri, nu inseamna ca se poate impune ca toate scolile sa fie cu predare in limba romana. Doar pentru ca majoritatea nu sunt homosexuali, nu inseamna ca se pot da legi pt incriminarea lor (cel putin in Romania secolului XXI, sper).

  Pentru cei care spun ca ne pierdem identitatea daca nu mai avem credinta (ortodoxa), le promit ca duc eu identitatea mai departe...
 • 0 (0 voturi)    
  104, altul (Marţi, 19 iunie 2007, 13:19)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  "altule", ironia e puternica in postul tau.

  Copii ateilor pot invata despre religii (nu doar una), dpdv istoric, pe cand celor care sunt indoctrinati de mici in cea ortodoxa le este mai greu sa-si 'revina' ulterior.

  "Cum bati fierul cand este cald asa ramane cand se raceste. " Adevarat grait-ai. De asta multi gasesc prea dificil punerea sub semn de intrebare a invaturilor religioase. De mici copii au fost invatati asa, unii spun ca se poate califica drept abuz psihologic, aceasta indoctrinare.
 • 0 (0 voturi)    
  Dovada (Marţi, 19 iunie 2007, 13:23)

  Sergiu [anonim]

  Pt @99, zici ca nu exista nimic... atunci cum iti explici ca de fiecare an, de Pasti, o Lumina vine din cer si aprinde lumanarile de la Sfantul Mormant? Iar acest lucru se intampla numai la ortodocsi, desi sunt nenumarate religii acolo. Sau cum iti explici ca raul Iordan curge invers in fiecare an, de Boboteaza? Chiar crezi ca nu exista nimic????
  Toate acestea sunt fapte dovedite, traite de oameni, incontestabile. Daca este asa, nu demostreaza aceasta ca ortodoxia este credinta cea adevarata?

  Pacat ca exista atata ratacire, atata inversunare si rautate... Nu-i nimic, toti vom muri si vom afla atunci cat de mult ne-am inselat, insa, din pacate, va fi prea tarziu.
 • 0 (0 voturi)    
  mintzi incuiate (Marţi, 19 iunie 2007, 13:27)

  alt ateu [anonim]

  "Daca un copil nu aude de Dumnezeu, (fie el Hristors, budha sau profet in copilarie (familie, scoala)) la 18 ani este mult prea tarziu sa isi puna intrebari despre moralitate.
  Asa ca la o privire mai atenta noi crestinii inchidem mai putine porti cunoasterii decat acei atei care refuza copiilor lor un drept esential acela al cunoasterii."

  moralitatea nu tine de credintza in dumnezeu iar daca ti-e frica ca fara o indoctrinare atenta cu icoane si rugaciuni in toate fazele educatiei publice copilul tau se va transforma intr-o bestie imorala sau amorala ma tem ca nu intelegi nici cele mai de baza nevoi ale oricarei fiinte umane.

  daca probabil ati crede cu adevarat in dumnezeul vostru nu v-ar fi asa de frica ca atotstiintei sale ii va scapa inocenta copiilor vostri care au fost "brutal privati" de tot ce e sfant.

  v-as ruga sa va inchipuiti ca religia ortodoxa numara mai putin de 300 de milioane de credinciosi si in lume traiesc peste 6 miliarde de oameni. incercati sa deschideti ochii si in afara celor pe care le-ati luat drept adevaruri absolute si sa nu uitati ca daca aceste "adevaruri" nu erau contrazise constant de-a lungul istoriei si acum soarele s-ar fi invartit in jurul pamantului si daca ne luam barcutza si navigam intr-o singura directie aveam toate sansele sa dam de "adevaratul" capat al pamantului si sa cadem cine stie pe unde...
 • 0 (0 voturi)    
  scoli din bani publici ... (Marţi, 19 iunie 2007, 13:34)

  un oarecare ... [anonim]

  Banii publici ai acelora care le dau prin impozite, etc., sunt banii parintilor care vor pentru copiii lor o educatie religioasa. Nu sunt bani veniti din Cer (de ar fi venit de acolo tot lui Dumnezeu trebuia sa-i multumim). Asadar : de ce separati banii publici de banii celora care cred intr-o viata spirituala a copiilor lor ? De ce ar trebui ei dirijati intr-o directie atee ? Asadar, romani : luptati pentru identitatea voastra de fiinte spirituale !! Nu va lasati amagiti !!
 • 0 (0 voturi)    
  @ 108, Sergiu (Marţi, 19 iunie 2007, 13:41)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  Chiar crezi ca daca ar exista 'dovada', am mai sta aici sa discutam? Doar nici ateii nu-s prosti, eu cel putin daca intr-adevar ar exista dovada (dovedita stiintific, nu ca "am auzit de la sora lu bunicu-meu care are o fiica ce a fost la... ma rog, unde cica se intampla asta" ), mi-as pune intrebari.

  Din pacate (pt ortodocsi si convertirea altora mai sceptici), ce am vazut a fost un filmuletz tremurat, cu un preot care intra intr-o grota si iese cu o lumanare aprinsa. Ce dovedeste asta? Ca brichetele functioneaza si sub pamant? Oricum sunt multe alte explicatii pana a ajunge la " a venit nenea din cer si a facut si lumanarea s-a aprins"

  Tot ce-mi doresc e ca acesti copii care astazi vor fi eliberati de apasarea simbolurilor unei religii e... sa-si puna intrebari. Atat. Daca ei apoi decid ca vor credinta, ma bucur pentru ei. Dar sa nu-i dam religiei un avantaj atat de mare, prin prezenta simbolurilor religioase in scoli.
 • 0 (0 voturi)    
  asa sa-mi ajute dumnezeu? (Marţi, 19 iunie 2007, 13:47)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  urmatoarea tinta a luptei impotriva discriminarii ar fi juramantul in curtile de judecata sau a juramantului presedintelui. E adevarat ca nu exista alternativa la "Asa sa ne ajute Dumnezeu !" ? Asta e grav :).

  Daca un presedinte e ateu, ce insemnatate mai are juramantul?
 • 0 (0 voturi)    
  Doua optiuni: sau icoanele se pun, sau icoanele se vor scoate? Ne limitam singuri la 1 si 0, alb si negru intr-o lume multicolora? (1) (Marţi, 19 iunie 2007, 13:48)

  cristi [anonim]

  Dupa cite observati este un subiect care naste doua pozitii complet diferite, ireconciliabile.
  Luarea unei masuri fie pro fie contra de tip hotarire judecatoreasca sau legislativa care impune o aplicare fortata va nemultumi cu siguranta una din parti, astfel incit poate se va ajunge iarasi la un arbitraj din partea vreunei curti de justitie europene.
  Oare chiar sa nu fim in stare sa ne rezolvam problemele de noi insine?
  Trebuie neaparat sa vina Emma Nicholson sa vada ca se darima biserica din cauza blocului de vizavi si sa apese ea pe butoane ca sa se gaseasca o solutie?
  Suntem chiar atit de intunecati incit sa nu gasim o solutie amiabila, ci sa ne ipotecam viitorul in aceasta chestiune prin adoptarea unei masuri alb-negru cind de fapt natura umana este una plina de nuante? Daca as spune nuante de gri ar presupune iarasi o limitare caci uitati-va in jurul vostru: e vorba de mult mai mult, de o paleta infinita de culori si tonuri care in multe momente reusesc sa ne lumineze fiinta, sa ne inalte, sa ne tonifice chiar daca suntem la un nivel scazul al starii psihice.
  V-a emotionat vreodata o floare, curcubeul, o dimineata insorita, un asfinit de soare, ... ?
  Nu zavoriti soarele; nu-l desenati in alb si negru, nici macar in gri.
  Sunt atitea sute de mii de elevi, studenti si profesori. In afara de stiintele exacte (unde 1+1=2, si asta nu chiar fara anumite nuantari) nu vom gasi doua persoane care sa gindeasca identic, sa aiba exact aceleasi trairi, sentimente, pareri, opinii chiar fata de experinte comune.
  De ce sa nu mergem sa investigam esenta ci vrem doar sa controlam un efect?
  Care ar fi esenta: scoala este instrumentul de formare, educare, de a deschide orizonturile copilului/adolescentului, de a-l pregati pe maturul in devenire pentru o integrare civilizata si armonioasa in societate.
 • 0 (0 voturi)    
  Doua optiuni: sau icoanele se pun, sau icoanele se vor scoate? Ne limitam singuri la 1 si 0, alb si negru intr-o lume multicolora? (2) (Marţi, 19 iunie 2007, 13:49)

  cristi [anonim]

  Credeti ca diverse ingradiri administrative, masuri de impunere prin forta, pot conduce la eliberarea spiritului, la formarea unei gindiri libere, neingradite si la formarea incurajarea unui spirit deschis, cutezator si imaginativ incurajarea al elevului/studentului, atitudini a caror incurajare ar trebui sa fie unul din obiectivele principale ale scolii ?
  Credeti posibil ca int-un satuc y, sa traiasca o fetita, sa zicem Ana, care sa vada grija, dragostea, ocrotirea materna idealizate in incoana Sf. Maria? Cei care sunt impotriva icoanelor, ati incercat sa stati de vorba cu Ana, sa vedeti care ar fi parerea ei? Dar cu alte mii de copii si adolescenti despre aceasta tema? Dar cu parintii lor?
  Cui ii intra in ochi sulita Sf Gheorghe si se uite cu un singur ochi la tabla are tot dreptul ceara ca icoana sa fie mutata sau data jos. Dar in rest, de ce sa ne bagam cu bocancii in scoala si sa dam cu pumnul? De ce sa ne credem noi mai destepti decit profesorii si chiar copiii care de multe ori vin cu un punct de vedere neobstructionat de rigorile sociale care ne manipuleaza viata zi de zi.
  De ce sa ii restricitionam pe x,y din scoala w profund marcati de lectia profesorului, sa puna pe perete un portret al lui Mihai Viteazul in cazul in care nimeni nu are vreo obiectie? dar al Sfintului Gheorghe? dar al lui Hagi la vestiarul salii de sport?
  (marturisesc ca impreuna cu colegul de banca, in clasa a treia am facut un legamint sa ridicam capacul mormintului lui Stefan de la Putna imbolditi de o profunda admiratie dupa o ora de istorie si nu din pura curiozitate; eram nebuni/descreierati/profanatori? nu, eram vrajiti de personajul istoric; colegul meu urmeaza o cariera universitara in SUA dar vreau sa cred ca nu a uitat acele clipe vibrante din clasa a III-a cu toate ca niciodata nu vom duce la indeplinire acel legamint).
 • 0 (0 voturi)    
  icoanele in scoli (Marţi, 19 iunie 2007, 13:52)

  cristian negureanu [anonim]

  Cred ca o atitudine corecta fata de icoane nu poate fi adoptata decit dupa analizarea pozitiei Bibliei fata de ele :
  1 ) " Sa nu - ti faci chip cioplit , nici vreo infatisare a lucrurilor care sint sus in ceruri...Sa nu te inchini inaintea lor" ( Exod 20 : 4 - 5 ).
  2 ) "Argintar sa faca un dumnezeu ...ingenuncheaz...striga la el dar nu raspunde ... Veniti - va in fire pacatosilor ! " ( Isaia 46 : 5 - 8 ) .
  3 ) "Chipuri de reptile si de animale uricioase...barbati .. cadelnita in mina...tamiie se inalta .. au venit sase oameni ... cu unealta de nimicire in mina ...au inceput sa ucida in cetate " ( Ezechiel 8 : 10 - 11 si 9 : 1 - 7 ) .
  4 ) Isus Cristos : "Tata ( parinte, papa - n. a ) sa nu numiti pe nimeni pe pamint...Unul singur este Tatal vostru : Acela care este in ceruri ...vai de voi carturari ...voi inchideti oamenilor imparatia cerurilor ." ( Matei 23: 1 - 14 ) .
  5 ) Apostolul Pavel : " Nu trebuie sa gindim ca Dumnezeirea este asemenea... argintului...potrivit artei si imaginatiei omului " ( Faptele apostolior 17 : 29 ) .
  6 ) Apostolul Pavel : "Au innebunit si au schimbat slava Dumnezeului nepieritor intr - o icoana care seamana cu omul supus putrezirii , pasari... reptile"( Romani 1 : 22 - 23 ) .
  Fata de Cruce catolicismul are o pozitie clara in The Catholic Encyclopedia , vol. 4 , pag. 517 ,articol intitulat Cross : simbol descoperit inaintea aparitiei crestinismului .Este si o fotografie a unei cruci de la Palenque ( Mexic ) , din secolul 9 i.Chr.Se afla un monument intitulat Templul Crucii ( The Catholic Encyclopedia , vol. 10 , pag. 253 , articol intitulat Mexico ) .
  7 ) Traditiile invocate pentru a suplimenta Biblia au un avertisment transmis de Dumnezeu lui Ioan :"Daca va adauga cineva la ele , Dumnezeu ii va adauga nenorocirile scrise in Cartea aceasta " ( Apocalipsa 22 : 18 ) .
  Detalii la www.cronicaromana.ro , nr .din 21 martie 2007 , articolul intitulat : Eris - Planeta Crucii .
 • 0 (0 voturi)    
  Doua optiuni: sau icoanele se pun, sau icoanele se vor scoate? Ne limitam singuri la 1 si 0, alb si negru intr-o lume multicolora? (3) (Marţi, 19 iunie 2007, 13:55)

  cristi [anonim]

  Sigur nu trebuie nici sa cadem in cealalta extrema: comandam pentru scoli un milion de icoane cu Sfinta Fecioara Maria, Sf. Petru, etc.
  Traim intr-o societate complexa cu politica/sport/... din care face parte si religia si chiar anti-religi (ateismul). Doar societatile toatalitare au interzis religia.
  Ce ar putea urma? hotariri de tipul:
  - in familii mixte dpdv religios - lege prin care in casa fie vor fi simboluri religioase ale ambelor culte fie se vor interzice cu desavirsire?
  - mascarea turnurilor bisericilor (eventual cu panouri publicitare) pentru ca cei care au ferestre inspre biserica sa nu se simta discriminati?
  - nici un elev sa nu mai vina la scoala imbracat cu tricoul lui Ronaldinho caci e posibil ca un coleg de-al sau, fan Beckham, aflat la tabla, sa nu se mai poata concentra?

  Lasati soarele pe cer; si mai ales lasati-l asa cum este, colorat.
  Lasati copiii sa gindeasca, mai ales nu-i manipulati.
  Lasati oamenii sa mearga la biserica, sa se roage, daca asa vor ei.
  Lasati copilul copilul sa se roage, sa-si faca cruce inaintea tezei, daca asa vrea el.

  Intr-o chestiune nuantabila ajungem sa gindim si va trebui sa ne comportam luind neaparat decizii de 1 si 0, alb sau negru? Nu! Nu! Nu vreau ca stra-stra-...-nepotul meu sa fie identificat printr-un cod de bare ci strigat "ba, Cristi, ba ..." ; imi doresc ca el sa-si faca sau nu cruce in fata unei icoane dependent exclusiv de vointa proprie si nu din cauza unei legi date in 20xy.
 • 0 (0 voturi)    
  Suntem inapoiati cu 100 de ani fata de restul Europei? (Marţi, 19 iunie 2007, 14:09)

  ElenaM [anonim]

  1. Am putea zice ca ne apropiem de Germania prin hotararea de a elimina icoanele din scoli , dar cand vad comentariile voastre, imi dau seama ca suntem departe rau, poate chiar si 100 de ani e putin. Cum poate avea cineva impresia ca o icoana afisata in clasa va insufla religie copiilor??? Parinti sunt cei responsabili pentru aceasta educatie religioasa, iar dc ei nu au timp pot rezolva problema cu ajutorul preotilor. De ce nu duceti copii in fiecare duminica la biserica dc tot ii vreti credinciosi???
  2. Avem impresia ca tot ce este altfel decat noi este ANORMAL, rau si trebuie omorat din fasa. Aceasta este o mentalitate de evul mediu. Romanii nu pricep ca exista si alte religii decat cele ortodoxe , si ca asta nu e un lucru rau, ci ceva absolut normal ce defineste diversitatea. Romanii nu pricep ca exista oameni hadicapati , din nou ceva normal, se intampla accidente, natura nu este perfecta - dovada este arhitectura oraselor, cladirilor etc care ingredeste dreptul acestor oameni de libera trecere.

  Va mai trece mult timp, multa apa prin Dunare pana cand Romania se va civiliza, pana cand se va accepta diversitatea... greu si trist in acelasi timp.
 • 0 (0 voturi)    
  pe mine ma discrimineaza reclamele! (Marţi, 19 iunie 2007, 14:13)

  Sorin [anonim]

  De pilda ma enerveaza reclamele de coca-cola la tot pasul,
  in spatiul public. M-a intrebat cineva ceva?
  Dar astea aduc bani, nu-i asa, consiliilor locale...

  Nu vad ce rau poate face o icoana in scoala.
  Ateul sau necrestinul nu e obligat sa se inchine la ea.

  Iar daca aceste icoane dispar, vor fi inlocuite cu tot soiul
  de alte chestii, unele dubioase. Nu m-ar mira sa vad
  de pilda reclame la jucarii aparand in locul lor.
  Probabil ca asta n-ar supara "liber-cugetatorii"...
  Voi si Iliescu, fraierilor.
 • 0 (0 voturi)    
  religia (Marţi, 19 iunie 2007, 14:17)

  Ioana, uk [anonim]

  mai cei care credeti atata in ortodoxism, de ce nu va duceti la biserica- casa lui Dumnezeu? sau nu va place ca toti perotii au proprietati si masini scumpe si chefuie mai ceva ca un ateu? preotii nu mai au puterea sa tina enoriasii si se folsesc de alte institutii ale statului. rusine.
  si-apoi nu din cauza religiei au fost atatea razboaie in lume. inca nu v-ati invatat minte?
  nu trebuie sa iti spuna Dumnezeu sa fii bun si drept cu cei din jur. trebuie sa-ti faci datoria de om.

  domnilor ministrii, dati banii la saraci sau investiti in spitale, nu dati la preoti salarii si bani sa construiasca biserici. au ei surse de venit mai bune.
 • 0 (0 voturi)    
  Iconodulii (Marţi, 19 iunie 2007, 14:18)

  Constantin [anonim]

  "Biserica si statul trebuie sa fie separate. Ori de cate ori
  biserica (inclusiv cea crestina) s-a unit cu statul lucrurile au
  denaturat pana la mai mari atrocitati comise impotriva
  minoritatilor. Uitati-va mai la sud/est de noi si vedeti ce se
  intampla cu guvernele care au unit religia cu statul...".

  Mai cristian draga (intentionat scriu cu litere mici; cu litere
  mari se scriu numai numele oamenilor), lasand la o parte
  greselile gramaticale, poti sa-mi dai un exemplu istoric
  concret de atrocitate savarsit de biserica ortodoxa romana
  impotriva unei minoritati? Probabil ca tu si toti liber cugetatorii
  nu vedeti padurea din cauza copacilor. Poporul roman s-a
  format ca popor crestin(vedeti toate manualele de istorie care
  v-au 'scapat' in liceu si facultate si mai ales cititi-l pe Nicolae
  Iorga). Odata pentru totdeauna s-a stabilit (la sinodul al-vi-lea
  ecumenic) ca orice crestin trebuie sa se inchine la icoane,
  altfel anatema. De ce vreti sa siluiti credinta unui popor
  intreg? De dragul unor nebuni de protestanti si neoprotestati
  americani si europeni care nu m-ai au nimic de a face cu
  crestinismul? Aceasta miscare a fost generata nu de un ateu
  ci de un adventist. De ce? Nu suporta indracitii sa vada
  sfintele Icoane si sfanta Cruce. Cu ce deranjeaza aceste
  simboluri crestine pe cei care nu cred in ele? Daca o
  comunitate locala hotaraste sa nu mai aiba icoane in scoli,
  pacatul lor. Dar aceasta incercare de a scoate toate icoanele
  din toate scolile este un atac la credinta majoritatii romanilor,
  pt ca, nu-i asa?, un ateu poate fi manipulat si ingradit in toate
  felurile. Un crestin nu, pentru ca are principii morale. Altele
  decat sexul cu fundul.
 • 0 (0 voturi)    
  pt 112 (Marţi, 19 iunie 2007, 14:19)

  alt ateu [anonim]

  exista alternative la aceasta formula. referirea la divinitate din continutul juramantului se schimba potrivit credintei religioase a martorului (art. 85 al. 3 CPP)

  si in alin. 4 : Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: "Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu"

  si chiar mai mult in alin. 5: martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depune juramantul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: "ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu"

  la fel si art. 193 din Codul de procedura civila

  deci exista optiuni.

  faptul ca apartii altei confesiuni sau ca nu ai confesiune nu inseamna ca nu poti spune adevarul, nu inseamna ca esti imoral prin natura. a crede contrariul nu denota decat arogantza si ignorantza.

  si pentru cei care nu stiu inca:

  DISCRIMIN?RE, discriminari, s.f. Actiunea de a discrimina si rezultatul ei. 1. Deosebire, distingere efectuata intre mai multe elemente. 2. Politica prin care un stat sau o categorie de cetateni ai unui stat sunt lipsiti de anumite drepturi pe baza unor considerente neintemeiate.

  drepturile omului au locul lor privilegiat in legislatura universala din anumite considerente: sa nu se intample ceea ce istoria ne-a aratat ca se intampla cand anumite factiuni isi asuma puterea absoluta si isi impun doctrina asupra tuturor prin fortza. trebuie sa invatati sa lasati si pe ceilalti sa traiasca liber, poate libertatea lor nu e si a voastra, ortodoxia este calea cea dreapta doar pentru voi si nimic mai mult; ea poate fi calea adevarata sau nu.

  si daca tot se foloseste aici f mult, al vostru Iisus a spus: "lasati copii sa vina la mine" ... eu personal n-am gasit prin Biblie sa zica "Impuneti copiilor vostri calea mea". continuati sa interpretati acea carte si mai mult decat este de preoti si nu veti face decat si mai mult rau.
 • 0 (0 voturi)    
  un catolic (Marţi, 19 iunie 2007, 14:26)

  claudiu [anonim]

  Nu o sa ajungem niciodata la o parere comuna pentru ca divagam de la subiectul de fond. Fiecare isi spune parerea personala pro si contra bazata pe emotiv si nu pe logica.
  Este o vorba "Mai bine mori pe calea ta decat sa te mantuiesti pe calea altuia". Dar asta nu inseamna ca cel care se mantuieste prin Dumnezeu trebuie vazut ca dusman al libertatii personale. Eu am facut ore de religie cu ortodocsii la scoala si asta nu inseamna ca am devenit mai putin catolic. Prin acelasi rationament nu cred ca cei atei vor deveni mai putin atei.Slava Domnului,nu?
  Ca sa revin problema de fond este daca minoritatea are dreptate invocand argumentul ca crucea este o amenintare la libertatea personala.
  In primul rand as vrea sa spun tuturor ateilor ca daca Stefan cel Mare, sau altii nu plecau la razboi tinand o cruce in mana astazi ar fi frecventat moschea. Si nu cred ca ar mai fi avut macar dreptul sa fie ateu atunci. Ce vreau sa spun? Sa nu se grabeasca sa se lepede de mostenirea trecutului caruia ii datoreaza atatea.
  In al doilea rand nu inteleg daca in al doilea rand daca pornim pe genul asta de argumentatie ca "nu trebuie eu sa suport crucea altuia" se poate crea un precedent periculos. Unde ne vom opri? Vor ei sa-si asume raspunderea pentru fagasul pe care vom porni?
  Nu in ultimul rand vreau sa le transmit tuturor celor care pur si simplu se sperie sa vada o cruce: "Nu libertatea lipseste, ci lipsesc oamenii liberi" - Leo Longanesi
 • 0 (0 voturi)    
  pt atei si altii asemenea. (Marţi, 19 iunie 2007, 14:41)

  alin [anonim]

  Nu pot decat sa ma rog pt voi sa va lumineze Dumnezeu.
  Ma intristez pt voi ca nu va dati seama in ce greseala mare sunteti. Noroc de nemasurata mila si rabdare a Domnului care inca ne mai asteapta.
  Daca nu vreti aceste simboluri, atunci sa nu le afisati in casele voastre. Atat timp cat majoritatea covarsitoare este de crestini Ortodocsi, minoritatile impotriva, nu au decat sa ignore aceste simboluri afisate in locuri publice. Sunt ale noastre si le mostenim ca atare.
  Atat timp cat tinerii romani isi doresc sa traiasca ''the american dream'', nici nu ma mir ca religia si simbolurile credintei au ajuns sa fie contestate si indepartate si in Romania.
  Dupa ce ca suntem in situatia economica in care suntem, am ajuns sa dam cu piciorul si la ultimul lucru care ne mai reprezenta. Credinta. Era lucrul care ne dadea o identitate in toata aceasta lume de atei si iubitori de lumesc. Este argumentul cel mai solid care ne confirma in mainile cui se afla puterea in aceasta lume.
  Pt voi, care nu vreti aceste simboluri, e bine sa stiti ca aceasta biserica hulita (de voi si altii la fel ca voi), a dat lumii crestine cei mai multi Sfinti. Noroc de ei ca mai putem vedea lumina soarelui si Dumnezeu inca mai are mila si indurare pt noi. Vom avea o judecata fff cumplita.
  Eu atat va sfatuiesc, daca inima su sufletul tot va sunt seci, lasati-ne pe noi macar sa ne manifestam si sa ne bucuram de aceste simboluri. Dar mai ales pe copii. Veti fi raspunzatori pt pacatele lor facute din nestiinta si din privarea de aceste simboluri. Acestea nu fac rau, deci nu vad ce aveti cu ele. Nu blamam lucrurile cu adevarat de blamat, dar scoatem icoanele si cricifixurile din scoli. VAI NOUA !!!

  Domnul sa ne lumineze pe toti si sa ne mai rabde.
  Sunt de acord cu un referendum in acest sens.

  Cu dragoste.
  A.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant cata bunatate in sufletul ortodocsilor (Marţi, 19 iunie 2007, 14:43)

  Claudiu [anonim]

  Am citit majoritatea comentariilor pro icoane si ce sa spun... O singura concluzie se trage: cei care se bat atat de vehement pt icoane nu sunt in nici un caz credinciosii adevarati.
  Iar daca totusi sunt, atunci vai de credinta ortodoxa si crestinatate in general. Astfel de oameni nu fac decat sa confirme statisticile care arata ca succesul religiilor este mai mare in mediile cu mai putina educatie...
  Spune un domn ca ateii sunt mai usor de manipulat... Au contraire mon petit. Mai gandeste-te. Ateul ajunge ateu in majoritatea cazurilor scapand de manipularea facuta de majoritatea crestina. Deci deja e un om care gandeste singur. Credinciosii de doi lei care nu ai citit nici Biblia sunt cel mai usor de manipulat. De altfel manipularea a si fost una dintre atributiile bisericii din vremuri stravechi.
 • 0 (0 voturi)    
  121, multumesc (Marţi, 19 iunie 2007, 14:44)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  Mi-am inchipuit si eu ca trebuie sa existe si alta formulare, doar nu am gasit-o, mai ales ca am cautat pe net constitutia romaniei sa gasesc pasaje despre separarea bisericii de stat... e formulat destul de confuz, si acolo (in constitutie) am vazut citat juramantul presedintelui, care se incheie cu 'asa sa ne ajute dzeu'.

  Scolile trebuie sa aiba un statut privilegiat, intr-un sens, pentru ca acolo se formeaza gandirea copiilor. Cel care spune ca il enerveaza reclamele, nu e acelasi lucru. Caracterul formativ al scolii ar trebui sa se manifeste printr-o educatie echilibrata si fara 'meme' care se pot fixa in mintea maleabila a copiilor si transmite din generatie in generatie. (Pentru mai multe despre 'meme', cititi Richard Dawkins - are o teorie interesanta, intre altele).

  Din nou spun, rolul principal al educatiei pentru mine ar fi ca tinerii sa ajung sa puna intrebari si sa caute raspunsuri. Nimic nu ar trebui sa fie 'sfant', in sensul ca orice poate fi chestionat, analizat. In mare, in prezent toate domeniile cunoasterii sunt acceptate drept subiecte valide pt chestionari, mai putin... religia. De ce? Ce ii confera statutul asta special, in afara de o carte veche de mii de ani (in cazul crestinismului) ? Si Mahabharata, Iliada etc sunt vechi, dar nimeni (din cate stiu eu) nu le trateaza drept 'adevar de neclintit'.

  De acord (partial) cu cel care spune ca strabunii (Stefan cel Mare samd) au oprit musulmanii... si multi s-au dus chiar la musulmani acasa si au facut ce stiau ei mai bine... au ars si au siluit, in spiritul crestinesc... dar de aici pana la a accepta crestinismul drept singura cale de urmat e cale foarte lunga (si intrerupta de numeroase disonante intelectuale )
 • 0 (0 voturi)    
  Lui Constantin (Marţi, 19 iunie 2007, 14:51)

  cristi [anonim]

  Draga Constantin, chiar asta era scopul retoricii mele: de a nu intezice postarea icoanelor. In rest ma bucur pt. tine ca ai un IQ ridicat.
 • 0 (0 voturi)    
  claudiu (Marţi, 19 iunie 2007, 14:58)

  @125 [anonim]

  1. nu stiu care strabuni au ajuns pe pamant musulman si au ars si siluit. poate imi scapa mie acum dar singurul care a trecut granita intr-un razboi a fost Mircea cel Batran. Si totusi daca e sa o luam babeste. A silui e un pacat "crestinesc". sa nu-mi spui ca te-au indoctrinat si pe tine :-(
  2. enumera te rog numeroasele disonantele intelectuale

  Si ca sa revin, la ce am scris la 121. Pui problema intr-un mod gresit. A pune icoane pe pereti nu arata ca crestinismul e singura cale. Nu-ti inteleg revolta ta sau a altora. Ai libertatea sa nu crezi in nimic, ai libertatea sa nu mergi la ora de religie, ai libertatea sa inchizi usa preotului. Nu e suficient. Daca esti mai destept decat noi ceilalti arata-ne ca poti fi si tolerant si ca poti accepta ceva ce pentru ceilalti 90% oameni simpli si indoctrinati inseamna ceva. Merci!
 • 0 (0 voturi)    
  GENIALUL PETRE TUTEA (Marţi, 19 iunie 2007, 15:19)

  Lucian [anonim]

  Sa ne amintim de ce spunea un adevarat roman - Petre Tutea
  74. Fara Dumnezeu omul ramine un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri. Si el ramine asa chiar daca este laureat al premiului Nobel sau maturator. Cind, unde si in ce scop a aparut el in calitatea asta de om? Daca se intreaba singur si nu e un zeu in dreptul casei care sa-i reveleze data inceputului, inseamna ca omul ramine un biet animal rational care vine de nicaieri si merge spre nicaieri.
  13. Shakespeare, pe linga Biblie, - eu demonstrez asta si la Sorbona - e scriitor din Gaesti.

  14. In afara slujbelor bisericii, nu exista scara catre cer. Templul este spatiul sacru, in asa fel incit si vecinatatile devin sacre in prezenta lui.

  15. Stii unde poti capata definitia omului? - te intreb. In templu. In biserica. Acolo esti comparat cu Dumnezeu, fiindca exprimi chipul si asemanarea Lui. Daca Biserica ar disparea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar disparea si omul.

  16. In biserica afli ca existi.

  17. Ce pustiu ar fi spatiul daca n-ar fi punctat de biserici!

  18. In afara de carti nu traiesc decit dobitoacele si sfintii: unele pentru ca n-au ratiune, ceilalti pentru ca o au intr-o prea mare masura ca sa mai aiba nevoie de mijloace auxiliare de constiinta.

  19. Platon are un demiurg care nu e creator, ci doar un meserias de geniu, fiindca materia ii premerge. Prima idee de creatie reala, au adus-o in istorie crestinii.

  20. De creat doar zeul creaza, iar omul imita. Eu cind citesc cuvintul creatie - literara, muzicala, filozofica - lesin de ris. Omul nu face altceva decit sa reflecte in litere, in muzica sau in filozofie petece de transcendenta.
 • 0 (0 voturi)    
  @22. Care problema cu moscheea ???? (Marţi, 19 iunie 2007, 15:49)

  Hiperboreea [anonim]

  Deci care-i problema cu moscheea in locul bisericii? ???Musulmanii respecta mult mai indeaproape invataturile biblice decat restul ( 70% din Coran e de inspiratie Biblica). Se conecteaza cu Dumnezeu de 5 ori pe zi, nu se roaga la "chip cioplit" si nu accepta reprezentari materiae ale lucrurilor divine. In fond de ce am accepa ceva de la evrei si nu de la verii lor musulmani. Suntem la fel de departe de spiritul amnadoura. Poate ca a venit timpul sa creem ceva cu specific romanesc. Uitati-va ce mandrii sunt evreii ca jumate de planeta le citeste invataturile stramosilor lor lor. Asa da influenta culturala. Apoi tot evreii sunt de vina ca noi ramanem in urma. Daca cineva construieste ceva si ti-l vinde tie fii sigur ca acel cineva poate sa construiasca si altceva mai bun pe can tu ramii cu manualul de utilizare, asa si evreii cu religiile bazate pa reflexiile stramosilor lor.
 • 0 (0 voturi)    
  PT. #84: Daca nu intelegei matematica, fizica, chimia ...esti tare (Marţi, 19 iunie 2007, 15:53)

  Hiperboreea [anonim]

  ,...trebuie sa fi doctor in religie. Daca spritul cartezian, analitic nu te caracterizeaza ai cam pierdut vremea . Faculttile facute si doctoratul probabil ca sunt in marketing si ceva social. Slabut!. Se streseaza de matematica doar cei care nu au glagore suficienta si sunt nervosi. Tu ai ratat, vezi ce faci cu copilul. Oricum nu-i agata icoana de gat ca -ai terminat.
 • 0 (0 voturi)    
  127. claudiu (Marţi, 19 iunie 2007, 15:59)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  Nu-mi gaseam cuvintele, a "silui" era tot ce mi-a venit in minte. Nu m-au indoctrinat, dar am citit niste carti, si pot folosi limba romana. Vad ca se intelege din postul meu ca strabunii directi ai romanilor au participat la cruciade. Cine zice ca nu te inrudesti indepartat cu Richard Inima de leu? :)

  Ideea era ca cei care au pornit cruciadele erau tot crestini. Sau crestinii cruciati nu-s crestini adevarati? Si daca n-ar fi fost diferenta asta de religie, se poate sa fi gasit alt motiv de razboi, sau se poate sa nu fi gasit. Si toata lumea ar fi trait in pace si prietenie... yeah right.

  Religia doar adauga o despartire IN PLUS diferentelor dintre oameni, de parca n-ar fi destule motive de vrajba (vezi Irlanda de Nord, chiar asa mari sunt diferente intre Protestanti si Catolici? Nu cred, cred ca se propaga din tata-n fiu (si fiica), fara sa-si puna intrebari (da, despre religie) si sa caute raspunsuri). Acum (slava Unicornului Roz Invizibil), s-au mai linistit si acolo, deci mai este speranta.

  Disonantele sunt multe, si deriva din inconsistenta bibliei, care parti le acceptam si care sunt doar 'simbolice', dar ma plictisesc doar gandindu-ma la ele.

  Sunt tolerant, tolerez religia, atat timp cat nu mi-o baga mie (sau copiilor mei) pe gat in scoala. In biserica, in curtea lor proprie, printr-un monument, da, pot afisa Cruci si devize 'Jesus is Lord' samd. Dar scoala are dupa parerea mea un statut special, cum am spus si mai sus.

  Fiecare parinte are dreptul sa-si educe copiii dupa cum vrea, in limitele legii. Scoala trebuie sa ofere un mediu echilibrat, religia se invata/practica acasa sau la biserica. De ce sa nu prezinti copiilor mai multe puncte de vedere, cu argumente pro si contra, si la 18 ani, ei sa decida daca vor sa fie botezati, daca vor sa urmeze o religie sau alta, sau daca vor sa fie atei ? Pentru ca, indoctrinarea de mici isi face toti banii, daca asta nu s-ar mai intampla, in 20-30 de ani credinciosii ar fi in minoritate .
 • 0 (0 voturi)    
  Pace, Liniste, Toleranta, Intelegere (Marţi, 19 iunie 2007, 16:22)

  Gnostic [anonim]

  Nu cred in Crestinism mai mult decat in Islamism, Iudaism, Budism etc...pentru ca nu cred in dogme; nu sunt ateu datorita credintei in ceea ce religiile numesc Dumnezeu. Cred in viata si in toleranta mai presus de orice, caci Dumnezeu vine din interior si nu din dogme, biserici, preoti, etc...indiferent de ce religie apartin. De aceea cred ca simbolurile religioase NU au ce cauta in institutii publice...altfel ne putem transforma intr-un stat fundamentalist crestin. Multi vorbesc de traditie, de parinti, etc...ei uita probabil ca lumea si viata in ansamblul ei se schimba, oamenii nu sunt la fel. Eu nu condamn pe nimeni fiecare este liber sa creada in ceea ce doreste atata vreme cat nu obliga intr-o forma sau alta si pe altii sa o faca. Calea lui Isus, Mahomed, Buda...a fost calea LOR... insa fiecare om are propria lui cale spre iluminare si dreptul la propriile alegeri in viata. Fondatorii dogmelor religioase au fost maestrii ai maselor cunosteau ca nimeni altii faptul ca FRICA este forta suprema prin care spiritul omului poate fi tinut captiv...si asa au aparut dogmele si tabu-urile (gen pacat originar, unicul Fiul lui Dumnezeu, Mohamed ultimul profet, etc...).

  Ati uitat voi oare ca TOTI v-ati nascut DUMNEZEI?

  Pace, Liniste, Toleranta, Intelegere
 • 0 (0 voturi)    
  religia in scoli (Marţi, 19 iunie 2007, 16:32)

  Gabriela [anonim]

  Sunt ferma in afirmatia care vreau s-o transmit (intrucat sunt profesor de religie si sunt abilitata sa iau atitudine in aceasta privinta) si anume ca nu trebuie scoase icoanele din salile de clasa!!!!!!!!!
  In ceea ce priveste copiii de diferite apartenente religioase, acestia fac ore cu profesorii de religie de la casele lor de rugaciune si primesc note in catalog (de la profesorii lor.).Deci, nu e nici un fel de discriminare!!!!!
  In plus, la orele de religie acesti copii sunt absolviti de a participa cu restul clasei fara a se face pam-pam.
 • 0 (0 voturi)    
  claudiu (Marţi, 19 iunie 2007, 16:50)

  @131 [anonim]

  Sunt de acord cu tine ca religia adauga o diferenta in plus intre oameni. Dar ce putem face? Sa devenim toti ortodocsi, musulmani sau atei? In numele libertatii invocate de toti de pana acum nu cred ca putem impune cuiva ceva.
  Sa trimitem crestinismul inapoi in biserica? Macar crestinismul te invata sa-l respecti pe cel de langa tine. De curiozitate uita-te la tonul celor gen "hiperborea" si altora ca el/ea. Nu stiu daca alte sa-i spunem "filozofii de viata" iti spun sa-ti iubesti aproapele. Poate suna ciudat si depasit, dar e un lucru care a tinut oamenii uniti si a dat un sens societatii noastre. Nu zic ca nu s-au intamplat si lucruri urate, facute chiar de biserica si de cler. Dar trebuie sa vedem ca biserica e compusa din oameni care au pacatele lor. Daca unii au facut fapte oribile in numele bisericii nu inseamna neaparat ca ei au fost niste crestini. E mult mai usor sa vezi partile rele si sa le ignoram pe cel bune.
  Tu spui ca religia si scoala trebuie separate. Dar cred ca stii ca universitatatile au aparut prima data in istorie pe langa biserici. Acum e mai usor sa ne impunem vointa si sa le separam. Dar e corect? Eu nu cred.
  Referitor la inconsistentele din Biblie. Cred ca e doar o parere personala. Eu unul nu le-am gasit . Dar am sa mai cercetez.
  Oricum, mi-a parut bine Ro Ling Ze Mighty Craic.
 • 0 (0 voturi)    
  VOI SUNTETI BATUTI IN CAP CU PARU????? (Marţi, 19 iunie 2007, 17:16)

  flamenguinho [anonim]

  ce idei is astea? la un moment dat dupa ce ne umplem de musulmani si o sa va poarte femeile batic pe cap o sa vreti sa reintroduceti valorile Crestine!!! mergeti si traiti si in alte tari din EU si o sa va dati seama ce zic

  imediat nu o sa mai facem brad de Craciun si nu o sa mai vopsim oua de Pasti pentru ca marginalizam pe unii sau pe altii...

  astia suntem...catolici ortodoxi etc etc...e esenta pe care se bazeaza poporul nostru. si daca voi ateii va uitati numa la bani mai intoarceti cate o bancnota de cati dolari vreti voi...ca acolo scrie ceva important: IN GOD WE TRUST!!!

  deci ICOANELE SA RAMANA IN SCOLI!!!!

  sper sa nu distrugem o mostenire culturala care s.a adunat de secole
 • 0 (0 voturi)    
  Obiectiv (Marţi, 19 iunie 2007, 17:34)

  Varsolc [anonim]

  foarte usor pentru cineva cine practica religia carui simbole se regasesc pe pereti. Dar cum ar fii sa regasiti simboluri satanice. De ce nu, daca voi vreti sa aveti dreptate in asta, atunci daca conducerea scolii hotareste asa.... sa-l faca, are dreptate.
  Bisericile se amestec mult prea mult in politica. Daca vor sa aiba simboluri religioase pe peretile scolilor, sa-si faca scoala, au scoli religioase, acolo pot sa practice aproape tot ce vor, dar o scoala generala este intitulata invatamantului nereligios.
 • 0 (0 voturi)    
  egalitate (Marţi, 19 iunie 2007, 17:35)

  Varsolc [anonim]

  Daca oamenii chiar vor simboluri religioase in scoli, atunci sa fie una din fiecare religie, sau ii cumva religia mea (indiferent ce religie practic) mai rea decat altora. Eu nu am aceasi drept!
 • 0 (0 voturi)    
  Libertatea si credinta nu se exclud.. (Marţi, 19 iunie 2007, 17:39)

  Monica [anonim]

  .. decit daca vrem neaparat sa ii facem pe toti copiii crestini. Sunt de acord ca religia este importanta, dar ea trebuie inteleasa in lacasurile de cult. Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca fiecare are dreptul sa isi aleaga religia in care doreste sa traiasca, nu sa ii fie impusa de scoala. Si, daca m-am nascut crestin, si la maturitate doresc sa optez pentru alta religie, de ce sa imi fie capul impuiat cu norme si dogme? Singurul lucru care conteaza cu adevarat este credinta, nu simbolurile din scoli (care sunt clar mono-orientate, ceea ce nu este corect).
 • 0 (0 voturi)    
  DUMNEZEU' SUNT EU (Marţi, 19 iunie 2007, 17:41)

  Dumnezeu [anonim]

  pricepus?
 • 0 (0 voturi)    
  Icoanele (Marţi, 19 iunie 2007, 18:59)

  Gabi [anonim]

  Acum daca ne-am pornit,cred ca s-ar impune ca pentru a nu stresa persoanele care se simt discriminate de prezenta icoanelor in scoli ar trebui sa se ridice in jurul bisericilor niste ziduri de 10 metri.Si poate,mai stii,sa purtam cu totii fes.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt socat (Marţi, 19 iunie 2007, 19:02)

  Adrian [anonim]

  Sincer, credeam ca Romanii au ajuns sa aiba un pic de inteligenta si sa-si dea seama de prostia imensa care este religia. Cea mai buna unealta de manipulare inventata vreodata, indreptate spre cei slabi cu ingerul si manuita de cei care au puterea. Treziti-va oameni buni, m-am saturat de prostiile religioase pe care le aud debitate in stanga si in dreapta. Chiar nu ati trecut si voi printr-o scoala? Nu aveti vreun pic de educatie? Va e frica sa vedeti lumea asa cum este? O sa ajungem ca la americani care intr-o mare proportie cred ca pamantul are doar 6.000 de ani si ca primii oameni au fost Adam si Eva, care, a propos, dupa capul lor traiau in perfecta comuniune cu specia Tyranossaurus Rex, aceasta din urma fiind IERBIVORA?

  Fratilor, lasati-l pe doamne-doamne sa prinda praf acolo unde ii este locul, in cartile de istorie, legat de lucruri ridicole pe care le credeau oamenii din vremuri mai negre si incepeti sa ganditi realist, sa vedeti lumea asa cum este, in complexitatea si frumusetea ei, fara vreun creator la fel de real ca si Mos Craciun sau Fat Frumos.

  Cred ca Nietzche a gresit cand a spus: Dumnezeu a murit. Ca sa moara ar fi trebuit sa fi existat vreodata in afara mintii celor saraci cu duhul.

  Ma sperii cand citesc ceea ce au scris niste concetateni ai mei pe aici, imi dau seama ca Romania nu are sanse reale de a avansa impreuna cu astfel de oameni. Orice religie, Crestinism, Islamism, Budism ... nu sunt decat povesti pe care le-au inventat oamenii pentru ca existau fenomene pe care mintea lor de atunci nu le putea explica logic, iar perpetuarea acestor credinte trebuie oprita deoarece actioneaza ca un factor ce opreste evolutia rasei si societatii umane.
 • 0 (0 voturi)    
  134. claudiu (Marţi, 19 iunie 2007, 19:32)

  Ro Ling Ze Mighty Craic [anonim]

  Cercetarea e buna, e cum am ajuns eu (noi) unde suntem ;-).

  "Daca unii au facut fapte oribile in numele bisericii nu inseamna neaparat ca ei au fost niste crestini." - No true scotsman fallacy, http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman

  "...universitatatile au aparut prima data in istorie pe langa biserici. " ghici de ce? Pentru ca Bisericile aveau puterea in trecut. unde sa apara, in curtea taranilor manipulati de aceeasi biserica?

  Eu zic ca daca n-ar fi fost biserica, ar fi aparut scoli/universitati oricum. Nu e o proprietate a credintei care a facut ca dorinta de cunoastere sa se centralizeze in jurul bisericii. As zice dimpotriva... credinciosii (fundamentalisti) ocolesc cunoasterea, cu cat stiu mai putin, sunt mai 'fericiti', mai 'impacati cu lumea lor' si au idei de neclintit despre cum functioneaza toate.

  Au chiar si experiente 'mistice', care trebuie sa fie adevarate, doar sunt impartasite de mii si milioane de oameni, nu? Ei bine... nu :) http://www.nizkor.org/features/fallacies/appeal-to-popularity.html

  Sper sa invat cate ceva din asta, si va doresc acelasi lucru si voua!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce oameni nebuni... (Marţi, 19 iunie 2007, 19:56)

  Alexandru [anonim]

  Daca un nebun zice ceva tot statul se ia dupa el?
  Numai in Romania e posibil asa ceva
  Culmea, la cazuri intradevar delicate nu se face nimic, dar la astfel de prostii toti prostii ii dau inaintare
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie 1 (Marţi, 19 iunie 2007, 20:01)

  Florin [anonim]

  Acum 10 ani de zile as fi zis clar ca religia in scoli e inutila.

  Ce rost are sa lasam superstitia sa intre in scoli, cand suntem in secolul tehnologiei, al informatiei, al computerului? Mi se parea o absurditate si inutilitate cat casa poporului sa pui copii sa invete despre ceva ce nu exista. Nu m-as fi inscris la asa ceva in ruptul capului, pentru ca stiam ca oamenii de stiinta au &#171; dovedit &#187; foarte clar ca viata asa cum o stim este rezultatul evolutiei, ca noi ne tragem din maimute, ca genetica e foarte avansata etc.

  Ok, stiam/simteam ca trebuie sa fie CEVA dincolo de moarte, dar in nici un caz nu eram de acord ca acest CEVA, foarte vag si neclar, sa devina materie si sa fie studiata in scoli pe picior de egalitate cu restul disciplinelor. Importanta e fizica, matematica, ca astea te ajuta in viata.

  Mama incerca ea, saracuta, sa-mi zica despre Dumnezeu, dar i-o taiam scurt ca suntem in secolul XX si ca astea sunt nonsensuri babesti. Totusi, nu ma deranjau deloc icoanele din casa.

  Asa ca ii inteleg perfect pe cei care, intr-un fel sau altul, din nestiinta, sunt impotriva religiei in scoli.
  Astazi, ehee, culmea, sunt schimbat.

  Nici nu visam ca o sa ajung de cealalta parte a baricadei, cu toate &#171; babele si toti ratatii care nu au reusit in viata &#187;. Asa mi se pareau toti cei care mergeau la biserica. Fac o mica paranteza legata de studii: eram foarte destept la scoala: premii peste premii, facultate, masterat, doctorat, programator, certificari de programator adica o situatie incompatibila, in capul meu, cu cea de mergator la biserica.

  Asadar, cunoscand foarte bine ambele &#171; tabere &#187;, pot face cateva remarci.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie 2 (Marţi, 19 iunie 2007, 20:05)

  Florin [anonim]

  Ce este icoana ?
  Icoana reprezinta in imagini, scene si personaje cu rol activ in istoria mantuirii omului. De ce purtam asupra noastra poze cu persoane care au rol in viata noastra ?
  De ce avem asupra noastra poze cu iubita, cu mama, cu sotul? De ce punem pe mormant poza celui care nu mai este? Pentru ca, nu-i asa, ne sunt dragi, pentru ca le iubim, pentru ca atunci cand suntem departe, privindu-le poza, ne mai linistim oful si dorul de ele. De aceea exista icoanele in viata crestinului ortodox. De aceea le agatam peste tot in casa, la piept, in Biserica.
  Stiu, o sa-mi sariti in cap si o sa ziceti : Da, dar uite scris negru pe alb, ca nu ai voie sub nici o forma sa-ti faci chip cioplit etc.
  Ok, scrie acolo, dar cateva capitole mai incolo, in aceeasi carte, scrie ca ai voie. N-am crezut si am cercetat. Este adevarat, cateva capitole mai incolo Dumnezeu spune lui Moise sa faca chipuri de heruvimi !Culmea. Deci am voie sa-mi fac icoana
  ( asa cum si scrie ca Nu ucide, iar mai incolo zice &#171; omoratii cu pietre pe unii ca acestia &#187;, stergetii de la fata pamantului pe hetei, iebusei etc ). Cine nu crede, sa citeasca.
  Ce este idolul ? Este pur si simplu un personaj fara rol in istoria mantuirii omului. Vrajeala curata. Astia aduceau jertfe la picioarele lor acolo si noaptea, prin tunele subterane, veneau vracii si luau ce puneau astia inainte. Si ziceau : uite, a primit jertfa ta. Sau jerteau copii, fete tinere.Si mai avea si caracter obligatoriu. Dupa Hristos, cine nu voia si nu jertfea, era considerat dusman de moarte al regelui/statului si dat la moarte. A se vedea lungul si infricosatorul martiriu crestin.
  A, esti smecher si nu vrei sa jertfesti lui Artemis? Ce-i prostia asta cu Hristos, cu viata vesnica ? La lei cu tine
  Nu te inchini la idolii nostrii ? Taiati-l in doua cu fierastraul.Turnati-i plumb pe gura.Ingropati-l de viu.Decapitati-l.Bagati-l in foc..Aruncati-l in mareTaiati-i mana, picioarele si scoateti-i ochii.
  Nu discutii, nu vot, nu democratie
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie 3 (Marţi, 19 iunie 2007, 20:06)

  Florin [anonim]

  Asa ca, eu multumesc din suflet lui Hristos pentru ca ne-a scos din aceasta perioada neagra a omenirii. De aceea ma bucur cand vad icoana Lui peste tot, de aceea port crucea tot timpul cu mine, de aceea ma rog Lui. Nu vreau sa revenim iarasi la ceea ce a fost.

  Nu mi-a impus nimeni crestinismul si nici nu ar fi putut. Sunt de acord cu alegerea libera. Am studiat intens tot ce mi-a picat in mana. Mai ales yoga si filozofiile orientale. Daca nu as fi ales in cunostinta de cauza, as fi fost doar un credul si nu un credincios. Daca crestinismul nu este ceea ce este as fi fost primul care ar fi denuntat inutilitatea crestinismului. De ce ? Pai ca sa nu mai piarda si altii timpul cu asa ceva.

  Dar uite ca nimic nu s-a comparat cu ortodoxia. Nimic nu a raspuns la toate intrebarile, nimic nu m-a satisfacut asa cum a facut-o ortodoxia. Restul, sincer va zic, nu fac fata. Se clatina din toate cele.

  Stiind acest lucru, ma simt dator sa-l transmit mai departe. Copiilor, prietenilor, tuturor celor care intreaba (nu celor care doar ispitesc), tuturor celor care sunt in cautare de Adevar.

  Noi nu vrem decat sa fim lasati in pace. Nu facem rau la nimeni. Noi credem Celui Care Este si atat. Tot ce facem, facem in concordanta cu parerea Lui.
  Doamne, este bine sa ne facem icoane?
  Doamne, este bine sa ne botezam copii de mici sau sa-i lasam sa aleaga singuri calea?
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie 4 (Marţi, 19 iunie 2007, 20:07)

  Florin [anonim]

  Raspunsul e simplu..

  Voi spuneti-le si transmiteti-le tot ce stiti. Ei sa aleaga in cunostinta de cauza.
  Daca tu stii ca dupa colt e o groapa si vezi pe cineva alergand, nu-i zici : mai omule e o groapa dupa colt, vezi, fii atent !
  Altfel, Dumnezeu, va cere sangele lui din mana ta. Nu mai merge sa-i zici : stii, l-am lasat liber. Si daca va cere sangele lui doar pentru o groapa, cum nu-l va cere pentru o groapa mai mare, iadul?

  Hai sa lasam pe copii sa aleaga daca sa mearga la medic si sa fie vaccinati? Poate ei vor sa nu fie vaccinati. Dar ii chinuim cu injectii cu toate ca stim cat sufera si plang la doctor pentru ca se vor imbolnavi si vor muri.
  De aceea am ales sa ne botezam copii, pentru ca stim ca nu vor intra in rai nebotezati.
  Au tot timpul sa se lepede mai tarziu. Noi ne facem datoria.
 • 0 (0 voturi)    
  @Florin (Marţi, 19 iunie 2007, 21:01)

  Adrian [anonim]

  Din aceste cateva comentarii succesive nu am inteles un lucru. Ce anume s-a intamplat care te-a facut sa devii o persoana religioasa? Oare nu a fost cumva un eveniment traumatic? Moartea unui parinte, a cuiva apropiat?

  E de inteles ca in astfel de momente sa cauti o explicatie, si e frumos sa te gandesti ca se duce persoana respectiva "intr-un loc mai bun". Dar orice om normal isi revine din soc, pentru ca este vorba de un soc. Tu se pare ca doresti in continuare sa te minti singur, pacat.

  Si cand esti copil e frumos sa crezi ca Mos Craciun iti aduce cadourile si ti le pune sub pom, dar la un moment dat iti dai seama ca de fapt cei care pun cadourile acolo sunt proprii tai parinti. Nu prea cred ca exista multi oameni in toata firea care sa mai creada asa ceva, iar cei care cred in continuare de obicei sunt internati in spitale speciale dotate in permanenta cu camasi cu maneci lungi.

  Cu ce e diferita autoamagirea copilului in legatura cu Mos Craciun de autoamagirea adultului in legatura cu o alta fiinta imaginara careia ii spune Dumnezeu?
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie (Marţi, 19 iunie 2007, 22:14)

  Cristi [anonim]

  Scoateti crestinismul din Europa si veti vedea ca nu mai ramane nimic din istoria ei din ultimii 2000 ani! Cu mare durere si dragoste pentru fiecare va spun ca numai INCULTII ( a se citi PROSTII si HANDICAPATII) scot icoanele din locurile publice, din scoli! Am spus-o cu durere pentru-ca sarmanii de ei se vor trezi, dar va fi f. f. tarziu si cu dragoste pentru-ca toti suntem Chipul lui Dumnezeu si toti trebuie sa ne mantuim. Sa nu credeti cei care sunteti contra icoanelor ca noua, credinciosilor, nu ne pare rau de starea voastra duhovniceasca si chiar rationala in care va aflati. Iertati-ma pentru grelele cuvinte, dar in situatia de fata nu putem sa umblam cu manusi; trebuie spus adevarul cat mai direct. Rog pe toti cei ce vor citi acest mesaj si sunt de aceeasi parere cu mine sa inalte o rugaciune cat de scurta pentru intreg poporul roman!
 • 0 (0 voturi)    
  Omul si Dumnezeu (Marţi, 19 iunie 2007, 22:15)

  mircea [anonim]

  Daca scoatem icoanele din scoli cu ce vreti sa le inlocuim?
  Cu omul nou sau postere? nu prea cred. Religia nu este o
  unealta de indobitocire, ci de afirmare a persoanei umane
  (multi nu vor pricepe ceea ce vreau sa spun). Numai in
  Hristos omul isi depaseste conditia de animal inteligent si
  devine om. Religia nu poate fi o indoctrinare pt ca omul care
  crede nu este mereu dus cu presul de Biserica, el ajunge sa
  aibe biserica in el, adica intreaga umanitate in frunte cu
  Hristos. Omul credincios cunoaste roadele iubirii, o iubire
  venita din Hristos si nu din "indoctrinarea Bisericii". Ceea ce
  nu inteleg cei car sunt impotriva Bisericii este faptul ca omul
  nu poate fi o fiinta neutra in sensul libertatii pt ca ar deveni
  dumnezeu. Omul este inzestrat cu libertate, dar in fiecare
  minut al vietii lupta pt a o incredinta cuiva (lui Dumnezeu sau
  diavolului). Reactia ateilor e neinteleasa de ce reactionati
  asa violent impotriva a ceva sau a cuiva ce nu exista? Nu vi
  se pare ciudat? Exista o forta in voi ce va fac sa actionati asa,
  pt ca nu-L vreti pe Dumnezeu. Riscul cel mare este acela de
  a va imbraca in neschimbabilitatea de a nu-L mai dori pe
  Dumnezeu. Nu va fie frica ca Dumnezeu pedepseste pe cel
  pacatos, El este iubire, ci sa va fie frica ca ati putea pierde pe
  Dumnezeu. Roadele scoaterii lui Dumnezeu din viata voastra
  vor fi intoarcerea realitatii asupra ei insasi. Cine are urechi,
  sa auda
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Marţi, 19 iunie 2007, 22:36)

  http://kornelia.xhost.ro/ [anonim]

  mi se pare f. normal.
 • 0 (0 voturi)    
  rusine (Miercuri, 20 iunie 2007, 0:45)

  unu [anonim]

  "Cu mare durere si dragoste pentru fiecare va spun ca numai INCULTII scot icoanele din locurile publice, din scoli! "

  "Ceea ce
  nu inteleg cei car sunt impotriva Bisericii este faptul ca omul
  nu poate fi o fiinta neutra in sensul libertatii pt ca ar deveni
  dumnezeu."

  ...va este frica...va este atat de frica cand va ganditi la posibilitatea ca sunteti singuri... ca nu e nimic acolo... ca o sa muriti si nimic in a fara de viermi nu are sa va tina companie.
  Atat de frica incat uitati sa traiti... va creati in fiecare moment scaparea cea de pe urma si atacati pe oricine incearca sa va arate ca sunt si alte posibilitati. Zicea cineva mai sus ca o Europa fara dumnezeu va fi un haos... il invit sa faca o plimbare prin Suedia... acolo e o majoritate de 85% atei si una din cele mai mici rate ale criminalitatii din lume...pentru ca sunt atat de pacatosi probabil nu?. Va aparati penibil, va justificati pacatele prin religie si religia prin pacate, nu stiti ce sunt alea argumente intr-o expunere dar stiti sa faceti inculti pe oricine e contra. va aparati mizeria si neputinta de a va deschide mintea prin injuraturi si expresii de genul "daca nu-ti place pleaca de aici". mi-e rusine cu oameni ca voi dar n-am sa plec...sunt niste legi pe care toata lumea trebuie sa le respecte..chiar si cei care nu le pot intelege. va doresc la toti o viata frumoasa...va asigur ca e numai una.
 • 0 (0 voturi)    
  libertate (Miercuri, 20 iunie 2007, 0:51)

  vvp [anonim]

  sa nu confundati ateismul cu principiul laicitati!!!
 • 0 (0 voturi)    
  CACIULA SI COJOCUL (Miercuri, 20 iunie 2007, 2:15)

  Am invatat sub comunisti dar am ramas crestin [anonim]

  CACIULA SI COJOCUL

  Domnilor, prietenilor, fratilor,
  Am citit pana aici si zic si eu ca poate citeste cineva...
  Nici un crestin nu e crestrin din pricina icoanelor si cine crede ca educarea in acest spirit va crestina pe cineva va suporta marea dezamagire cand cei educati asa vor dovedi ca nu icoanele dau viata.
  Am o caciula si un cojoc. Nici pe caciula si nici pe cojoc nu pun o eticheta ca sa se stie ca e caciula sau cojoc. Un crestin e un crestin cu sau fara eticheta. Dar un crestin e crestin mai intai pe dinauntru, in inima, apoi se revarsa viata crestina din el nu cu pomeni si panahide, colaci si lumanari ci cu viata din Dumnezeu care inseamna dragoste , umilinta, rabdare, suferinta din partea vrajmasilor. Pe o asemenea viata nu e nevoie sa se puna nici o eticheta. O lumanare nu graieste ci arde si lumineaza si nu poarta eticheta &#8222;lumanare&#8221;. Pe viata unui lup degeaba pui eticheta de oaie... Uitati-va domnul WC T sau la Hitler care a purtat razboiul sfant.... Oh etichetele astea, capcanele astea...
  Personal cred ca toate cultele ar trebui sa faca cursurile de invatamant religios in cadrul bisericilor lor. Hristos Si-a invatat ucenicii nu in scolile societatii ci separat.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr.141,142,152 (Miercuri, 20 iunie 2007, 7:49)

  sile [anonim]

  Perfect de acord cu cele spuse de voi.

  Sunt profund ingrijorat ca obscurantismul are radacini atat de adanci in Romania.
  Sunt de asemenea ingrijorat de faptul ca cei care se pretind a fi buni crestini au un limbaj mai mult decat violent ceea ce ma duce cu gandul la fundamentalismul religios de care ,sincer,nu cred ca avem nevoie.
 • 0 (0 voturi)    
  Robule, pregateste-te sufleteste, azi vin dupa tine!! (Miercuri, 20 iunie 2007, 11:57)

  Dumnezeu [anonim]

  145,149, 133,123 si pt altii ca ei:
  PREGATITI-VA,
  IN SEARA ASTA VIN DUPA VOI!!!
  Am nevoie de oameni ca voi. Veti mantui!
  A SOSIT CLIPA!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Durere, multa durere (Miercuri, 20 iunie 2007, 13:34)

  Phradamon [anonim]

  Bine mai astia cu religia, s-o luam pe rand.
  1- asa cum totemismul a luat sfarsit si nimeni nu mai crede ca stramosii lui sunt lupii, de exemplu, ca sa vb de daci, la fel si Ortodoxia va pieri. Si tineti minte ca si aia care credeau in totem la fel ziceau celor cu "alte idei", ca o sa-i bata spiritul, ca o sa arda, bla bla.
  2- Daca tineti atat de mult la icoane umpleti-va casele de icoane. Spatiul privat este al vostru, spatiul public este al tuturor. UItati-va in India, stat cu peste 1 miliard de oameni si foarte multe religii, nu exista religie de stat, pentru ca toate trebuie respectate in mod egal. La noi de ce sa nu fie asa?
  3- crestinismul ca religie a romanilor e gogorita de care nu va puteti dezlipi. Daca e sa o luam cu credinta dacilor in Zamolxis si in lupi, uitati-va la dracones care erau steagurile dacilor, chestii perpetuate in timp, in basme populare. UItati-va la Calusari, obicei vechi de 9.000 de ani, din preistorie, mai vechi decat crestinismul de 2007-33 ani. Vedeti ca peste tot crestinismul s-a implantat peste credintele locale? Urmeaza sambata Noaptea de Sanziene, cand cerurile se deschid si focurile albastre apar. Unde scrie de asta in Biblie? E obicei 100% de la daci, Dragaica la fel, legendele cu vampiri, zburatori si altele. Asta e credinta originala a poporului roman daca e s-o spunem p'a dreapta.
  4- Pentru cei ce deplang pierderea bradului si inrosirea oualelor de Pasti. Stiti ca obiceiul impodobirii bradului vine de la celti, cu mult inainte de crestinism? Dar ca mitra pe care o poarta preotii vine din cultul lui... Mithra? Ca pastile care se dau de Pasti existau in culte dinaintea crestinismului, cum ar fi cel al lui Attys din Fenicia?
  5- Cate crime n-a facut crestinismul in numele religiei? Drepturile Omului sunt universale si bine ca mai exista cate unii care au spirit civic si se gandesc ca nu mai vor ca si copiii lor sa sufere de aceeasi indobitoceala.
 • 0 (0 voturi)    
  Durere (Miercuri, 20 iunie 2007, 13:34)

  Phradamon [anonim]

  6- V-ati pus intrebarea urmatoare: 85% din populatie sunt crestini pentru ca se preda religia in scoala si asa le povestesc bunicii non-stop cand sunt mici, sau religia se preda in scoala pentru ca 85% din romani sunt ortodocsi?
  7- Sa va zic de Sfantul Ilie care fulgera prin cer? Cum face asta? La fizica invata elevul fapte reale dovedite, iar la religie vin toti indivizii sa-l "invete" ei mai bine cum ziceau acum 5000 de ani niste ciobani care credeau ca eclipsele sunt demoni care mananca Luna... Halal cultura...
  8- Si eu sunt tot roman, si o sa-mi apar tara la fel ca orice alt roman, pentru ca in primul rand sunt OM, abia apoi imi aleg credinta.
  9- Un ateu se intreaba mereu de ce crede in ce crede pentru ca exista mereu noi descoperiri. Voi ati ramas la stadiul de acum multe mii de ani. Stiti ca la finalul celui de-al doilea razboi mondial Imparatul Japoniei a fost obligat sa dea declaratie scrisa ca nu se trage din zei? Aia era credinta lor shintoista, si dintr-o tara distrusa in razboi, vedeti unde au ajuns acum cand s-au pus pe treaba...
 • 0 (0 voturi)    
  Durere (Miercuri, 20 iunie 2007, 13:35)

  Phradamon [anonim]

  10- Cei care zic de toate minunile crestinismului, stiu si de minunile altor religii? De exemplu, racla lui Mahomed de la Medina levita pana la sfarsitul secolului al 19-lea si au vazut acest fapt mai multi crestini si europeni. De "Mana Fatimei" ati auzit? Dar de toate minunile facute de yoghinii hindusi? Credeti ca eu am aflat astea la orele de religie? NU, desi statul imi garanteaza o educatie corecta, a trebuit sa caut singur.
  11- De Evangheliile dupa Iuda sau Toma ati auzit? Stiti ce scrie pe acolo? "Split a wood and you will find Me, lift a rock and i shall be there". Citatul asta e mai frumos ca toata Biblia... Un ateu il tine minte, voi ce tineti minte despre atei?
  12- Nu mai incepeti cu 300 de milioane de ortodoxi in lume, ca atei sunt un miliard, confucianisti la fel, hindusi 800 de milioane, musulmani 1,5 miliarde. Dupa cate se pare ateii sunt pe locul 2 ca numar pe Glob. VOI sunteti minoritarii...
  13- Daca eu imi declar copiii ca zoroastristi, la scoala romaneasca ma intreb cati profesori capabili sa-i predea asta exista? Si daca nu ar exista vor trebui angajati, scoliti, etc, tot pe banii statului, si tot pt niste dogme...
 • 0 (0 voturi)    
  Continuare (Miercuri, 20 iunie 2007, 13:39)

  Phradamon [anonim]

  14- Decat toti banii dati de stat Bisericii, mai bine s-ar investi in sistemul de sanatate ca tot e la pamant sau chiar in educatie, ca sa invete copii sa le vina din interior instinctul de a NU fura, si nu din icoane si pornci.
  15- Stiti ca la Aiud a fost gasit un aluminiu vechi de 500.000 de ani? Cum aluminiul se poate gasi numai in stare artificiala si e produs prin electroliza, de unde provine? De la zeii dacilor? Din partea mea sa fii doctor in teologie sau filosofie este egal cu a fi doctor in speculatii. Ce s-ar putea pune in locul religiei in scoli?- ore de cultura civica, de drepturile omului, de astronomie, de istorie a religiilor etc. Exista morala si la atei, nu numai la crestini. Puteti conceptualiza asta?
  16- Sa va spun o poveste: s-a nascut dintr-o fecioara, a facut minuni in timpul vietii, discipolii sai au fost persecutati,dar credinta a supravietuit vitregiilor. Suna cunoscut? Cine e personajul? Iisus, Budha, Mahavira Jina, Lao Zi, Zarathustra...
  Ziceti de personaje care au inviat? Apolonius din Tyana ce e?
 • 0 (0 voturi)    
  Phradamon (Miercuri, 20 iunie 2007, 14:25)

  Adrian [anonim]

  Cea mai buna argumentare posibila pentru cauza normalitatii si a gandirii, impotriva obscurantismului si fanatismului pe care am vazut-o pana acum. Felicitari domnule, pacat ca nu va fi citita si inteleasa de catre cine trebuie, deoarece chiar daca noi (ateii) recunoastem validitatea punctelor pe care le-ati exprimat prin virtutea logicii in care ne incredem, bietii oameni cu mintile inca intunecate de valul religiei nu vor face altceva decat sa le dea la o parte fara sa se uite peste ele, ca reprezentand "mana satanei".

  Tocmai de aia nu vrem icoane in scoli, ca sa nu avem o generatie viitoare indobitocita, indoctrinata si supusa, si poate asa va avea atat Romania cat si lumea in care traim un viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine zicea ca Suedia are 85% atei? (Joi, 21 iunie 2007, 10:15)

  Florin [anonim]

  Ia vedeti:


  Biserica suedeza este o biserica evanghelica-lutherana.

  * Evanghelisti luterani (94%);
  * Romano-Catolici

  link aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Suedia#Religie
  Macar veniti cu argumente concrete.
 • 0 (0 voturi)    
  @162: Documenteaza-te mai bine (Joi, 21 iunie 2007, 11:30)

  Adrian [anonim]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden#Religion

  Doar 23% Dintre Suedezi cred ca Exista Dumnezeu.

  53% cred ca exista un fel de forta vitala supranaturala (un tip de agnosticism)
  23% Complet atei.

  In concluzie, credinciosi (in sensul religios al cuvantului) nu sunt decat 23% dintre suedezi.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiu cine nu s-a documentat (Joi, 21 iunie 2007, 16:01)

  Florin [anonim]

  1. De la 85% atei cat era mentionat mai sus, cu nonsalanta, s-a ajuns la 23%.

  2. Durerea lui Phradamon
  Desi articolele mele anterioare nu au fost publicate, mai incerc inca o data:

  a. Totemismul nu a luat sfarsit. Pot sa dau date exacte daca e cazul
  b. India e cel mai prost exemplu de stat civilizat. Mentionez doar sistemul de caste, care a pus India pe "butuci".
  c.De unde pana unde ti-a intrat in cap ca Sanzienele sunt tratate in Biblie? Exemplele date de tine sunt corecte si dovedesc vechimea romanilor pe aceste meleaguri. Si ce ai mentionat este credinta originala a poporului dac. Care spre deosebire de "civilizatii" indieni, se inchinau la un singur zeu si credeau in nemurire.
  d.Nu am vazut pe nimeni sa deplanga obiceiul de brad si oua rosii. La ora de religie, se invata de unde provine impodobirea bradului. Cat despre oualele rosii, nu mai vorbesc
  Daca tot e sa ne plangem, tot noi am avea dreptate pentru ca beneficiati si voi de zilele libere de Pasti si Craciun, care nu-i asa, sunt ale crestinilor. Dupa logica ta, ateii nu ar trebui sa aibe zile libere.
  e. Pastile, pana la Hristos, era marca inregistrata a evreilor si semnifica iesirea din robia egipteana. Daca esti amabil, spune-ne ce insemna pastile la attys din fenicia?
  f.Daca tot e sa numaram crimele, hai sa vedem cate au facut ateii...
  g.85% din populatie nu e crestina pentru ca se preda religia la scoala ci pentru ca sunt botezati crestini.
  h. Esti tare si dezinformezi voit. Unde ai pomenit tu sa te invete la religie cum se produce traznetul?Ai stat vreodata la o ora de religie?Cunosti pe cineva care preda?Sau mai mult ca sigur, ai auzit asta de la o persoana "binevoitoare"
  i. Imi pare bine ca vrei sa aperi tara, ca si mine de altfel.
 • 0 (0 voturi)    
  Inca nu am terminat (Joi, 21 iunie 2007, 16:16)

  Florin [anonim]

  j. Imi si imaginez situatia: aia cu bomba atomica pe cap si nu aveau altceva de facut decat sa ceara semnatura de la imparat ca nu se trage din zei...Pe de alta parte, inseamna ca in Japonia nu e libertate domle...Hai la Drepturile Omului...
  Si daca imparatul a acceptat ce inseamna?
  SI sa stii ca shintoismul inca e religie acolo...
  (http://ro.wikipedia.org/wiki/Japonia#Religie)
  k. Cine a zis ca diavolul nu face minuni? Citeste ce faceau vracii faraonului ca raspuns la minunile pe care le facea Dumnezeu prin Moise. Au reusit si ei sa cloneze minunile pana la plaga a 4a.
  l. Spune-mi cand si-a scris iuda evanghelia? Inainte sau dupa sinucidere?
  l. La o adica, se vad nr de credinciosi din biserica. Doar 4%. Asta e o rusine pentru noi.
  m. Cine nu te lasa sa-ti declari copii zoroastristi? E libertate.Go 4 it. Ce o sa te faci atunci, cand in scoala aceea de zoroastristi, or sa vina cu 'dati domle jos chestiile alea de pe pereti ca ii discriminati pe ceilalti?'
  Si banii aceia de la stat, vin de la cei 85% de crestini de care te plangi atata.
  m. Sa inteleg ca ai ceva contra poruncilor? Tu nu ai da porunca copiilor tai?Ma sa nu va prind ca furati sau ca va jucati cu cutitul, ca nu stiu ce va fac.
  Si nu te mai plange de bani dati bisericilor ca iuda..Nu vreau sa te vad langa el...
  Pentru cine nu stie, iuda devenise mai milostiv decat Hristos
  "De ce nu s-a vandut mirul acesta pe 30 de dinari si sa-i fi dat saracilor?"
  n. Cine a descoperit aluminiul? Parca vad ca l-a pus un pusti acolo. Cine si prin ce metoda s-a determinat varsta lui? Nu de alta dar eu lucrez intr-un laborator.
  o.De ce vrei sa scoti religia? Nu ziceai ca iti faci copii zoroastristi? De unde or sa invete saracii de ei?
  p.Morala a aparut ca reactie la pacate precum medicina ca reactie la boli.
  r.Nimeni nu a auzit de altcineva ca ar fi inviat decat Hristos.
  De unde ai scos-o pe aia cu apolonius, ca mor de ras...
  Ai dat un search pe google dupa el? Cu indulgenta, 1.5 pag. Da te rog si dupa Hristos.No comment
 • 0 (0 voturi)    
  @161 (Joi, 21 iunie 2007, 17:13)

  Florin [anonim]

  Apropos de indoctrinare.

  Sunt satul de indoctrinarea comunista.
  Erau comunistii atei? Erau si sunt. Voi, cei care sunteti "atei",
  vreti sa fiti precum comunistii?
  (Pun ghilimele pentru ca nu exista ateu. Fiecare crede in ceva. Ateii se cam lupta cu morile de vant.
  Cum puteti sa va luptati cu ceva care nu exista, domnilor?
  Eu daca zic ca nu aveti minte pentru ca nu o vad, este adevarat?)

  Ce se intampla atunci in comunism, intr-adevar, poti sa o numesti indoctrinare.

  Scuza-ma dar, cunoscand din experienta ambele situatii, pot sa-ti spun ca ce se intampla in crestinism nu are nici o legatura cu indoctrinarea.
  Te invit sincer la biserica pentru asta, daca nu ma crezi.

  Sau sa ne uitam la ce se intampla in orient? Sa vezi acolo indoctrinare si fanatism... Iti leaga aia bomba de burta de nu te vezi...

  Concluzii

  Din cate am citit prin acest topic, este tipic pentru luptatorii anticrestini sa sara de la un subiect la altul, precum albina din floare in floare. Fara noima.

  Tu le zici de icoane, ei sar la imparatul japoniei
  Le explici ce e icoana, ca nu e idol, ei ,stai domle ca evanghelia dupa iuda...

  Din nefericire, tot ce inseamna crestinism si nu orice fel de crestinism ci numai la cel ortodox, pentru ei este o mare sminteala.!!!
  Ca icoana e idol, ca aia e asa, ca aia e pe dincolo...

  Mai, da voi nu aveti stare?
  De ce nu ne lasati in pace? Nu v-a facut nimeni nimic.
  Nu avem voie ca crestini sa atacam, dar avem voie sa ne aparam.
  Asa ca, de ce nu va duceti in statele civilizate pe care le admirati atat? India abia va asteapta...Si voi v-ati simti mai bine si noi...

  Dar....ursul trece, cainii latra...

  Stiti care este garantia victoriei noastre? Ca nimeni, niciodata, nu va birui biserica ortodoxa.
  Citat: "..pe care nici portile iadului nu o vor birui"

  Imi cer iertare pentru faptul ca sunt mai dur un pic, am si eu pacatele mele ca ma dau cam mare, dar ma apuca nervii cand vad ce se intampla!

  Florin
 • 0 (0 voturi)    
  Indoctrinare (Joi, 21 iunie 2007, 19:50)

  Adrian [anonim]

  Comunistii erau atei in sensul religios al cuvantului, dar ei incercau sa inlocuiasca religia cu altceva, cu Partidul, ce-mi e dumnezeu, ce mi-e PCR-ul, crede si nu cerceta.

  Si nu-mi spune tu mie ca nu exista atei, ca fiecare crede in ceva. Numai pentru ca tu nu poti sa concepi viata altfel, nu inseamna ca nici altii nu pot.

  M-am saturat de toti cei care ridica in slavi religia ca unica sursa de moralitate. Exista moralitate si fara frica de a nu fi pedepsit de doamne-doamne. Exista oameni care nu fac rau pentru ca stiu ca nu este bine sa faci rau, pentru ca respecta omul de langa el, nu pentru ca ii este frica de pedeapsa divina. Asta este adevarata moralitate, orice altceva este doar ipocrizie.

  Si nu, nu va lasam in pace pentru ca nu vreau ca proprii mei copii sa fie bombardati din toate partile de povestile voastre de la o varsta frageda cand sunt foarte impresionabili, astfel incat sa devina la maturitate masa de manevra in mainile mai-marilor religiosi. Nu vreau sa ajungem ca in SUA unde in numele religiei, oamenii sunt in stare sa opreasca progresul stiintific si cercetarile in medicina. Unde un incompetent ca G.W. Bush ajunge presedinte si este sustinut de catre majoritatea cre(s)tina indoctrinata din proaspata copilarie.

  Statul e una, biserica e alta. Banii mei platesc scoala, acolo vor invata si copii mei, si imi pare rau, dar daca platesc, vreau sa fie educati cum trebuie. Daca tu vrei sa impui capul copiilor tai cu tampenii religioase, poti sa o faci in cadrul bisericii de care apartii sau in cadrul familial.

  Dupa cum urmaresc eu ca decurg comentariile pe acest subiect, pot sa pun pariu ca Florin, cristi, mircea, scriu mesajele de pe calculatoarele Civic Media, asa-i bajetzi ?
 • 0 (0 voturi)    
  Eeei, stai usor (Vineri, 22 iunie 2007, 10:26)

  Florin [anonim]

  Adrian, eu cred ca te-ai saturat de toti fatarnicii cu fata de crestin dar fara fapte de crestin. Dumnezeu te vrea liber si fericit.

  Da, poti spune ca nu mai ai frica de a fi pedepsit de Doamne Doamne, atunci cand tot ce faci, faci din multa iubire.

  Si tu presupun ca iti inveti copii cum sa fie buni, blanzi si iubitori. Daca nu i-ai invata, crezi ca ar iesi natural asa? Sau atunci cand incep sa spuna prostii pe gura pe care le invata de la altii, nu-i altoiesti un pic?

  Hai sa incercam sa nu comparam pcr-ul cu Dumnezeu. Poti sa-mi spui un singur rau pe care ti l-a facut Dumnezeu?

  Si nu am gasit pe nimeni care sa contrazica cele spuse de tine, care sunt adevarate. Citat:
  "Exista oameni care nu fac rau pentru ca stiu ca nu este bine sa faci rau, pentru ca respecta omul de langa el, nu pentru ca ii este frica de pedeapsa divina. Asta este adevarata moralitate, orice altceva este doar ipocrizie. "

  Intr-un fel, vad ca bati la usi deschise. Nu spunea Mantuitorul, Vai voua fatarnicilor?

  Dar astia suntem: buni si rai....Poate mai multi rai...Nu se stie

  Si apropos de banii pe care ii dai la scoala, ce zici de "educatia" sexuala care se face copiilor in scoli si gradinite?
  Te-ai uitat vreun pic prin manualele acestea?
  Sunt poze foarte "clare" acolo

  Ia uite ce se intampla:
  Anglia,in 1993, APF a publicat manualul The Primary School Workbook (Manualul de lucru pentru clasele primare), destinat elevilor de 4-11 ani. Este un exemplu perfect prin care copiii pot fi indoctrinati cu activitati care includ cuvinte incrucisate din domeniul activitatii sexuale si activitati de grup pentru copii care, de la 7 ani, pot discuta despre masturbare. Instructorilor li se spune ca &#8222;masturbarea de unul singur sau in grup este incurajata in prezent, ca parte a sexului protejat&#8221;.

  PS:

  N-am spus eu ca nu exista atei, ci marii ganditori si filozofi ai lumii.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns 1 (Vineri, 22 iunie 2007, 12:28)

  Adrian [anonim]

  Ohoo, daca mai era nevoie de confirmare, partea cu manualul The Primary School Workbook imediat face legatura cu asociatia Provita Media, deoarece este luata cuvant cu cuvant din pagina voastra:

  http://www.provita.ro/content/view/678/74/

  Acum ca stiu cu siguranta pe cine am in fata, putem continua cu raspunsul la mesajul tau.

  Pe mine nu ma deranjeaza religia si spiritualitatea in general, atat timp cat nu se ajunge la incercarea de a o impinge sub nasul si in mintile altora. Faptele pe care tu le etichetezi drept "fapte de crestin" de fapt nu sunt decat fapte morale asupra carora crestinismul isi aroga drepturi si exclusivitate. Sunt valori umane general valabile, pe care le aplica oameni din toate partile lumii, fie ei crestini, de alta convingere religioasa sau atei.

  Da, copiii trebuiesc invatati sa fie buni si iubitori, si nu, nu trebuie sa ii altoiesti atunci cand incep sa spuna prostii pe care le invata de la altii. "Altoitul" nu a fost niciodata o metoda pedagogica buna, in schimb discutia sincera asupra problemelor le rezolva pe majoritatea. Prin altoit nu faci decat sa indepartezi copilul de tine, nu sa il faci sa nu mai spuna si sa nu mai faca lucruri nepotrivite. Va continua cu comportamentul sau, numai ca se va ascunde de tine, iar lucrul acesta va face ca tu, ca parinte sa descoperi mult mai greu directii gresite in care se indreapta si sa incerci sa corectezi lucrurile.

  In legatura cu PCR-ul si religia, gresesti in ceea ce spui. O idee nu a facut niciodata rau nimanui, cuvantul nu a facut niciodata rau nimani. Oamenii care o pun in aplicare in schimb fac rau in numele ideii, in numele doctrinei, oricare ar fi aceasta.

  Daca este sa o luam cu inceputul, as putea scrie romane despre raul adus de crestinism, ca dealtfel de multe alte religii.
 • 0 (0 voturi)    
  Rapuns 2 (Vineri, 22 iunie 2007, 12:30)

  Adrian [anonim]

  Dar hai sa incepem cu Biblia, deoarece este un exemplu extraordinar al cruzimii.

  Deuteronom 7:2 - Si le va da Domnul Dumnezeul tau in mainile tale si le vei bate, atunci sa le nimicesti, sa nu faci cu ele legamant si sa nu le cruti.

  Iesirea 11:5 - Si va muri tot intaiul nascut in pamantul Egiptului, de la intaiul nascut al lui Faraon, care urmeaza sa sada pe tronul sau, pana la intaiul nascut al roabei de la rasnita si pana la intaiul nascut al dobitoacelor.

  Leviticul 26:22 - Voi trimite asupra voastra fiarele campului, care va vor lipsi de copii; vor prapadi vitele voastre si pe voi va voi imputina asa, incat se vor pustii drumurile voastre

  Numerii 21:6 - Atunci a trimis Domnul asupra poporului serpi veninosi, care muscau poporul, si a murit multime de popor din fiii lui Israel.

  Numerii 31:17-18 - Ucideti dar toti copiii de parte barbateasca si toate femeile ce-au cunoscut barbat, ucideti-le. Iar pe fetele care n-au cunoscut barbat, lasati-le pe toate vii pentru voi.

  Iosua 8:8 - Iar dupa ce veti prada cetatea, sa-i dati foc; dupa cuvantul Domnului sa faceti. Iata eu va poruncesc!"

  Iosua 10:11 - Pe cand insa fugeau ei de fiii lui Israel, pe povarnisul Bet-Horon, Domnul a aruncat din cer asupra lor grindina mare, pana la Azeca, si cei ce au murit de grindina au fost mai multi decat cei ucisi de fiii lui Israel cu sabia in lupta.

  Sa mai continui din Biblie? Cred ca nu e cazul, deoarece avem in fata noastra un dumnezeu care porunceste crime crude si nu se sfieste sa mai dea si el o grindina din cand in cand in ajutor. De Povestea cu arca ce sa mai spunem, cand teoretic milioane de oameni au fost ucisi de ape.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns 3 (Vineri, 22 iunie 2007, 12:30)

  Adrian [anonim]

  Acum hai sa incepem cu istoria reala a "oamenilor lui Hristos" si ceea ce au facut de-a lungul timpului.

  - Anul 782, Carol cel mare ordona decapitarea a 4500 de Saxoni pentur ca nu au vrut sa se converteasca
  - Anul 1243 - Biserica ordona uciderea a mail mult de 5000 de oameni (barbati, femei, copii) pentru ca au refuzat plata taxelor exorbitante ale bisericii
  - Anul 1098 - Prima cruciada - Antiohia, peste 100.000 de oameni ucisi. Cronicile povestesc cum soldatii crestini nu faceau alt rau femeilor gasite "decat le strapungeau cu sulitele in burta"
  - Anul 1099 - Cucerirea Ierusalimului, peste 60.000 de victime. Dupa spusele cronicarilor, soldatii erau pana la glezne in sange in timp ce mergeau veseli spre mormantul "mantuitorului"
  - Anul 1099 - Batalia de la Ascalon. Peste 200.000 de "eretici" ucisi in numele lui Iisus
  - Anii 1209 - 1320 - Uciderea a in jur de 1 milion de Catari pe teritoriul actual al Frantei
  Inchizitia - Sute de mii de oameni arsi pe rug in numele aceluiasi Hristos.
  - Mii de "vrajitoare" ucise
  - Exterminarea populatiilor native din America de Nord

  Sa nu mai vorbim despre legaturile lui Hitler cu Biserica Catolica, in urmatorul filmulet o sa vezi multe imagini ... interesante:
  http://youtube.com/watch?v=uTej7SiB-VU
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cei de mai sus (Vineri, 22 iunie 2007, 13:34)

  Phradamon [anonim]

  Dati un search in pagina si vedeti ca exista oameni care la comentarii au deplans starea bradului si inrosirii oualelor.
  Apoi si ateii au impus sarbatori in calendar cu zile libere: 1 Mai, 1 Iunie si altele.
  Faza cu minunile diavolului e rationament circular deci fals, explicati ceva printr-un efect al altceva. Adica precizati prezenta icoanelor cu prezenta diavolului, dar care e tot chestie religioasa.
  Nu suntem antihristi, nu cu d-zeu luptam, pur si simplu ne preocupa viitorul copiilor nostri si-i dorim informati corect si obiectiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Tare de tot (Vineri, 22 iunie 2007, 16:01)

  Florin [anonim]

  Tu cu cine credeai ca discuti?

  Citatele aduse din Biblie demonstreaza rautatea egiptenilor si impietrirea inimii lor.

  Tu ce ai face cu un individ care, sa zicem iti bate in fiecare zi copilul? Ce ai face daca i-ar scoate un ochi? Ce ai face daca l-ar persecuta?Azi asa, maine asa...

  Presupun ca ai sta si ai "discuta sincer" cu el?Probabil ca ai sta si la o cafeluta...

  Ce ai face cu hitler sau stalin?Baieti buni in opinia ta...
  Victimele lor depasesc tot ce ai enuntat tu acolo..
  Cand am timp o sa iti zic ce si cum

  Si, nu-i asa, ce rau a fost Dumnezeu ca l-a dat afara din rai pe Adam...
  Si Sf Ap Petru ce dur a fost cu Anania si Safira....mai mai..


  Te-ai gasit tu al mai milos decat Dumnezeu!
  Hai ca facem o biserica si ne inchinam tie.....
 • 0 (0 voturi)    
  raul facut de atei (Vineri, 22 iunie 2007, 16:49)

  Geo [anonim]

  Florine, gresesti amarnic. Nu va incalcam voua, crestinilor, nici un drept atunci cand cerem ca in institutiile PUBLICE de invatamant sa nu se arboreze simboluri crestine. Ai in continuare casa ta, biserica ta, comunitatea ta in care poti sa fii mai crestin decat sf Petru daca vrei. Institutiile publice sunt ale tuturor, nu doar ale voastre ale crestinilor.

  Raul facut de atei la fel cum un om care se declara crestin poate sa fie un om rau sau bun, poate face fapte rele sau bune, un ateu poate fi rau sau bun si poate face bine sau rau. Dupa cum zicea si Adrian, morala nu este proprietate crestina. Este rezultatul gandirii epocii si ne apartine noua, tuturor. Comunismul a fost o doctrina care a promovat "materialismul stiintific". Daca vei avea rabdare sa te uiti in manualele de stiinte politice vei afla ca si liberalismul lupta impotriva institutiilor bisericesti. Zicala "dusmanul dusmanului meu e prietenul meu" nu se aplica in viata.

  De altfel, in afara de comunism (care nu este, btw, o doctrina rau-voitoare, ci doar utopica; spre deosebire de fascims care este o doctrina 100% imorala), nu prea mai poti da alte exemple de "rau facut de atei"

  Tu de asemenea consideri ca agnosticismul trebuie luat separat de ateism. Din punctul de vedere al discutiei de fata comiti o greseala. Agnosticii si ateii lupta cot la cot atunci cand vine vorba de secularizarea institutiilor statului.

  Absolvi crestinismul de orice acuze de indoctrinare, dar ne vorbesti de la terminalul unei institutii cu o agenda crestina declarata. Asta e dovada de ipocrizie. Parca si ipocrizia e pacat in religia ta, nu? Cu siguranta principiile mele morale condamna ipocrizia.
 • 0 (0 voturi)    
  "Tu cu cine credeai ca discuti" (Vineri, 22 iunie 2007, 16:56)

  Geo [anonim]

  Imi amintesc, asa, vag, niste referinte la "intoarce si celalalt obraz", "though shall not kill" and stuff like that, probabil ca nu din biblie, nu?

  Dar oricum, sunt de acord cu tine aici Florin. Dumnezeul pe care tu il venerezi prin religia ta este unul plin de venin, rautate, ranchiuna si extrem de emfatic. Daca ar fi sa cred pe cuvant ce scrie in Biblie, as fi de-a dreptul oripilat. De ce m-as inchina la un Dumnezeu tiran?

  Iar despre hitler si stalin....? care e poanta? Hitler era amic bun cu biserica. Stalin nu. Cele doua personaje sunt comparabile, oricum.
 • 0 (0 voturi)    
  Richard Dawkins - video (Vineri, 22 iunie 2007, 18:33)

  Geo [anonim]

  http://video.google.com/videoplay?docid=-8210522903232438954&hl=en
 • 0 (0 voturi)    
  Richard Dawkins - video (partea I) (Vineri, 22 iunie 2007, 18:39)

  Geo [anonim]

  http://video.google.com/videoplay?docid=-4321574955310561251
 • 0 (0 voturi)    
  Laicismul statului (Sâmbătă, 23 iunie 2007, 2:09)

  Iancu [anonim]

  Nu e de mirare ca dupa 50 de ani de obscurantism stalinist si apoi ceausist multi romani confunda libertatea cu dictatura majoritatii (ortodoxe in acest caz). Cu riscul de a-i supara pe propagandistii bisericii, trebuie sa le amintesc ca, incepand cu iluminismul francez si continuand cu constituirea Statelor Unite, societatile civilizate (a se citi societatile care dau doi bani pe drepurile fundamentale ale fiecarei persoane in parte) sunt laice, adica separa complet institutiile Statului de Biserica.
  Si asta ca urmare a experientei miilor de ani de josnice si sangeroase abuzuri pe care cei cu putere in Stat le-au putut justifica in numele unei credinte sau a alteia. Acelasi tip de abuzuri le-au facut si le fac guvernantii statelor totalitare in numele unor dogme "atee" dar tipic religioase cu "cartile lor sfinte" ("Operele" lui Lenin / Ceausu / Kim il Sung etc), respectivele "divinitati" si "slujbe" (sedintele de partid) in care cantau osanale multi din cei care azi se bat cu pumnii in piept prin biserici.
  Democratia si libertatea inseamna in primul rand a ocroti dreptul membrilor minoritatii de a se bucura de aceleasi privilegii ca si majoritatea (in cazul asta de a nu fi obligati in scoala - liceu - facultate - sa suporte omniprezenta simbolurilor unei credinte pe care nu o impartasesc) Cine crede ca pentru ca viitorul Romaniei sa fie mai bun trebuie ca ideologia religiosa (prin natura ei subiectiva si intima) sa fie impusa tuturor trebuie sa fie macar onest si sa ceara pe fata instituirea unui stat romanesc teocratic, ca si Iranul.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare asa sa fie? (Sâmbătă, 23 iunie 2007, 9:38)

  Florin [anonim]

  Da, Geo, asa e..
  Ai niste amintiri vagi despre celalalt obraz.
  Ca marea majoritate, stiti ceva vag..
  Poate ar trebui sa amintesc aici replica celebra a lui Bacon:
  "Numai o cunoastere superficiala te poate indeparta de religie, cu cat ai cunostinte mai aprofundate, cu atat te apropii mai mult de ea".
  Asa ne invata Mantuitorul ca trebuie sa reactionam cand cineva ne palmuieste sau ne face in fel si chip.
  Insa, cand e vorba de credinta si de aproapele, situatia se schimba radical. Imi spune sa rabd nedreptatea care mi se face dar sa actionez cand se face altora...Daca vei citi fericirile, iti vei da seama. "Fericiti cei ce lupta pentru dreptate"
  Cat despre credinta, nu mai vorbesc.Vezi milioanele de martiri crestini.

  De eretici si de lupi in haine de oaie ne invata Sf Ap. Pavel sa le spunem ca gresesc, o data, de doua ori apoi sa ne departam de ei. Asa ca nu tine faza cu obrazul..


  Si nu incerca vrajeala cu institutiile statului sunt publice si fa acasa ce vrei...Acesta este primul pas..Maine, o sa zici: ce cauta bisericile pe spatiu public? De ce nu le grupam intr-un ghetou? Ma innebunesc sa le vad pe spatiul public...

  Din cate vad, agnosticii si ateii lupta impotriva bisericii orthodoxe si nu impotriva secularizarii.

  Toate razboaiele mentionate mai sus, sunt purtate de cumva de biserica ortodoxa?

  In schimb, impotriva noastra s-a incercat impunerea cu forta a islamismului, a ateismului, a paganismului nazist. Basca cruciade. In ultima mie de ani, istoria ortodoxiei nu cunoaste razboaie religioasa dezlantuite de ortodoxi.

  Este pur si simplu rauvoitoare punerea in spatele nostru a razboaielor de mai sus.

  Este normal aceasta situatie? In permanenta suntem batuti, pradati si ne spuneti:"Sunteti periculosi pentru societate, sunteti surse de agresivitate"

  De ce nu mentionati terorismul musulman?

  A pus un copil o icoana in clasa? Gata, esti fundamentalist...Esti impotriva progresului....La ghetou cu voi.
 • 0 (0 voturi)    
  Si iar ma repet (Sâmbătă, 23 iunie 2007, 10:02)

  Florin [anonim]

  De ce sariti din floare in floare?

  De la icoane ati ajuns la legatura lui hitler cu catolicismul...

  Dupa care sarim brusc la niste citate rupte din context al Bibliei.(btw, de ce nu mentionati ca citat ca Dumnezeu este iubire?)

  Urmeaza punerea cu nerusinare a razboaiele in carca ortodocsilor...Noi impotriva lumii intregi...Sa mori de ras, nu alta...

  Si iar sarim la chinurile groaznice pe care le "suporta" copiii din cauza icoanelor..
  Parca ziceati ca ii lasati sa aleaga singuri....

  Si exagerati, nu gluma, treaba cu ideologia religioasa ca si cum va intereseaza viitorul Romaniei.

  De droguri nu am auzit nici un cuvintel...Avem droguri in scoala?Avem...Ati sarit in sus?

  Dupa care inapoi la drepturile minoritatilor...
  Adica eu nu am dreptul de a fi roman la mine in tara?
  Nu credeti ca faceti cam multa gargara?
  De unde nesimtirea asta afisata de voi aici?

  Daca ma duc in vizita in alta parte, ce fac? Ma apuc si strig ca din gura de sarpe ca:
  Beeiii, daca nu puneti crucea in holul mare, ma discriminati?Ma duc la Curtea Europeana si va dau in gat...Sau ma conformez majoritatii?

  Sa mai dau un exemplu ca argumentele voastre se bat cap in cap? Cateva randuri mai sus era:

  "Nu vreau sa ajungem ca in SUA unde in numele religiei, oamenii sunt in stare sa opreasca progresul stiintific si cercetarile in medicina. Unde un incompetent ca G.W. Bush ajunge presedinte si este sustinut de catre majoritatea cre(s)tina indoctrinata din proaspata copilarie."

  (Probabil ca pentru tine ai pus (s) in paranteza....Oricum, e o jignire pe care noi o induram si ne bucuram de ea..Asta da obraz intors...Mai zi-le..(


  Cateva randuri mai jos:

  "luminismul francez si continuand cu constituirea Statelor Unite, societatile civilizate (a se citi societatile care dau doi bani pe drepurile fundamentale ale fiecarei persoane in parte) sunt laice, adica separa complet institutiile Statului de Biserica."

  Si tot asa o ducem..coane Fanica...
  Curat murdar.
 • 0 (0 voturi)    
  Democratia prost inteleasa (Sâmbătă, 23 iunie 2007, 10:22)

  Florin [anonim]

  Democratia nu inseamna, in primul rand, grija de minoritati.
  Democratia inseamna binele majoritatii.

  Si libertatea este, astazi, confundata voit, cu libertinajul.
  Ce sa-i faci....Nuantele astea ne omoara..

  Dar, in alta ordine de idei, mie imi lipsesc niste calitati pentru a continua discutia:

  1. Sa fiu fara trufie
  2. Fara ura de aproapele
  3. Sa nu iau in deradere
  4. Sa nu aduc tulburare
  5. Sa fiu smerit

  Continuam cand o sa mai lucrez la ele..

  Cu stima!
  Florin
 • 0 (0 voturi)    
  Toti propagandistii dogmelor crestine sunt clonici (Sâmbătă, 23 iunie 2007, 18:38)

  Iancu [anonim]

  Si ce-i cu exemplul cu vizita? Trebuie sa inteleg din nou ca cei care se simt in minoritate si exclusi cand intra intr-o institutie a statului pe a carei pereti sunt afisate simbolurile dogmei majoritatii nu pot fi romani, ci doar straini, turisti, venetici ?:

  &#8220;Daca ma duc in vizita in alta parte, ce fac? Ma apuc si strig ca din gura de sarpe ca:
  Beeiii, daca nu puneti crucea in holul mare, ma discriminati?Ma duc la Curtea Europeana si va dau in gat...Sau ma conformez majoritatii?&#8221;

  Daca esti in vizita intr-o tara in care statul este laic, nu strigi ca din gura de sarpe aceste aberatii, pentru ca tocmai lipsa oricarui simbol religios in institutiile statului asigura ca nimeni nu se simte discriminat si nici semnalat ca minoritar.
  Daca in schimb esti in vizita in Iran sau Arabia Saudita, unde statul se organizeaza dupa gustul tau, (cei care nu se supun dogmei majoritatii nu sunt considerati membrii ai societatii), nu e nevoie sa strigi, un mormait ajunge...

  In ceea ce priveste Statele Unite contradictia nu este intre cele scrise de Adrian si de mine. Contradictia este intre grija cu care parintii fundatori ai SUA au elaborat textul constitutiei noului stat laic (astfel ca nici un functionar cu putere in stat sa nu poata folosi dogma religiasa a unei secte sau alteia ca instrument in interes propriu) si adevaratul razboi pe care cercurile religioase il poarta impotriva acestui laicism fundational pe toate fronturile: politic, judiciar, educational mass-media, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Florine... (Duminică, 24 iunie 2007, 1:38)

  Geo [anonim]

  Ma bucur ca ai inteles ca nu ai reusit pana acum sa te ridici la standardele necesare unei discutii civilizate. Sincer, cele 5 cauze enumerate de tine nu mi se par demne de luat in seama, intrucat sunt "pacate" in care cu totii mai cadem din cand in cand. Mai grav mi se pare insa faptul ca nu esti capabil sa urmaresti argumentatiile logice, nu esti capabil sa iti mentii coerenta in argumente si nu esti in stare sa iti reconstruiesti argumentatiile atunci cand ele iti sunt demosntrate a fi viciate. Ori, cu asemenea pacate, cu siguranta trebuie sa mai "lucrezi" pentru a putea sa porti o discutie. Chiar ma mira (si imi ridica serioase semne de intrebare) sa vad asemenea lipsa de logica si consistenta la un om care pretinde sa aiba o educatie stiintifica solida.

  Revenind insa la cele cateva idei ce se pot (cu greu) extrage din post-urile tale.

  Noi nu luptam impotriva secularizarii. Am luptat si vom lupta in continuare pentru un stat secular.

  Nu avem nimic in particular cu biserica ortodoxa. Orice simbol religios, fie el catolic, pendicostal, islamic, budist, trebuie interzis in scoli. Legea nu face discriminari. Faptul ca tu te simti victima si te simti discriminat e problema ta. Fa plangere la UE. Doar ca vei observa, toate statele europene sunt state seculare. S-ar putea sa ii faci sa zambeasca in cel mai bun caz.

  Consideri in mod eronat ca a fi roman echivaleaza cu a fi ortodox. M-am uitat din nou in C.I., cetatenia romana nu mi-a fost inca revocata.

  Razboaiele, crimele si atrocitatile mentionate "mai sus" sunt acte savarsite "in numele Domnului". Sunt acte comise de institutii religioase. Dupa cum am zis, nu avem nimic in particular cu biserica _ta_, avem ceva cu religia organizata in general. Dar, ca sa discutam si de biserica mult draga tie, ei bine mai toate razboaiele purtate de catre domnitorii pamanteni au fost purtate "cu crucea in frunte". Incepand cu Mircea cel Batran, si Biserica Ortodoxa a avut contributia sa, baneasca si militara, la cruciade.
 • 0 (0 voturi)    
  Droguri (Duminică, 24 iunie 2007, 2:03)

  Geo [anonim]

  Daca tu crezi ca nu exista legi care sa condamne comercializarea drogurilor in scoli atunci da-mi voie sa ma intreb daca ai vreo legatura cu realitatea sau daca nu cumva esti complet rupt de ea.

  Manifestarea in spatiu public si manifestarea in spatiu institutional sunt doua lucruri complet diferite. Prima este protejata prin lege, a doua este restrictionata prin lege. Nimeni nu poate sa iti interzica manifestarea in spatiu public. Chiar daca m-ar deranja pe mine prezenta unei biserici.

  Vorbesti despre exagerarile pe care le-am face noi cu privire la pericolul fundamentalismului religios in Romania dupa care, cu fantastica usurinta, ne acuzi ca ignoram fanatismul religios al islamului. Evident, nu realizezi ca te autocontrazici. Fanatismul religios prezent (nu doar in Islam, ci si in Statele Unite, vezi evanghelistii) este singura demonstratie de care avem nevoie in legatura cu necesitatea secularizarii cat mai urgente a statului in tara noastra.

  Drepturile oricarei persoane, indiferent daca este parte a unei minoritati sau majoritati, se extind doar pana acolo unde incep drepturile altor persoane. Dreptul tau de a iti admira idolii, fie ca este vorba de o reprezentare a lui Buda fie ca este o reprezentare a unui mort tintuit pe o cruce, nu este cu nimic afectat de laicizarea scolilor publice. In schimb pretentia ta de a permite majoritatii sa transforme scoala in loc de rugaciune pentru religia _ta_ afecteaza dreptul tuturor celor care nu apartin religiei tale. Locul acela apartine si lor, nu doar tie.

  Cat despre libertinaj vs libertate, nu ma mai astept de la tine sa vii cu argumente si pun pe seama frustrarii tale atacurile acestea ce nu au nici un fel de baza.

  Pe baza discursului pe care il observ pana acum de la tine as putea spune ca daca prin absurd as fi seful tau (la Provita Media) as prefera sa te concediez pentru ca nu faci decat sa terfelesti si mai mult imaginea deja sifonata a asociatiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Iar argumente nefondate? (Luni, 25 iunie 2007, 11:08)

  Florin [anonim]

  1. De obicei cine zice, acela e.
  Asta in legatura cu standardele discutiei civilizate.
  Ne faceti cretini, idioti si incapabili de discutii civilizate. Multumim si Domnul sa va binecuvinteze


  2. Amestecati cruciadele cu Mircea cel Batran.
  Mai studiati domnilor, inainte de a vorbi, pentru ca intre ultima cruciada si acest mare domnitor al nostru, a trecut, hmmm, in jurul a 100 de ani? Mai, mai....

  3. Trist dar adevarat, cel mai des motiv invocat de voi si care este o jignire adusa tututor credinciosilor, este acela ca noi nu stim sa apelam la o polemica civilizata, si ca rezolvam problemele cu bata.

  Si cine aduce aceste acuzatii?
  Niste indivizi care:

  -nu cunosc diferenta intre icoana si idol
  - nu cunosc absolut deloc diferentele intre religii (ori Budha ori Iisus, e pt ei, tot un ...beep), dar au dictonul "Kill them all"
  - nu stiu nimic despre istorie, moralitate, dragoste si as putea continua
  - abia asteapta sa introduca in scoli "moralitatea" vestica.
  (A se vedea macelurile care au loc in scolilte din State)
  - confunda scoala cu "loc de rugaciune"


  Si acesti indivizi, hopa, se gasesc ei sa hotarasca pentru copiii nostri ce e mai bine. Pai , mai bine lipsa.
  Duceti-va in tarile secularizate! Nu va opreste nimeni. Va platim si biletul, daca doriti.
  Probabil ca v-ati duce, dar, nu-i asa, nu va primesc nici ei acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Geo (Luni, 25 iunie 2007, 12:46)

  Geo [anonim]

  Domnule Florin,

  Cu speranta ca ai cunostinte de limba engleza, cu umilinta, iti dau spre studiu acest text: http://en.wikipedia.org/wiki/Crusades#Other_crusades. Inainte de a acuza pe cei din jur de lipsa de cultura, uita-te in propira curte. Pentru un "redutabil" publicist, cam dai cu bata in balta.

  Confuziile pe care le acuzi fie iti apartin fie nu sunt deloc confuzii. Egocentrismul tau exacerbat te face sa crezi ca exista ceva special, magic, unic in legatura cu religia pe care tu ai ales-o (sau, dupa caz, parintii tai ti-au ales-o).

  Icoanele tale sunt insemne religioase. Din punctul meu de vedere (nu uita, _nu_ sunt crestin) ele reprezinta niste idoli. Cu nimic deosebite de oricare alte insemne religioase, ale altor culte. Pentru mine nu exista nici o diferenta intre Isus si "the flying spagetti monster" sau Xenu. Faptul ca tu _crezi_ ca religia ta e speciala nu o face automat superioara celorlalte, mai mult sau putin cretine.

  Cunostintele tale de istorie tocmai ce au fost cu usurinta ridiculizate. Despre moralitate si dragoste, din nou ego-ul tau te induce in eroare. Nu detineti voi, crestinii, copyright-ul pe carta drepturilor omului sau pe regula de aur.

  Problema centrala a disputei de aici este intocmai confuzia pe care o faceti _voi_ intre scoala si biserica.

  Restul post-ului tau este un sir de atacuri ad hominem. Demne de un adevarat crestin ca tine.
 • 0 (0 voturi)    
  Serios? (Luni, 25 iunie 2007, 16:35)

  Florin [anonim]

  Istoria cruciadelor

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Cruciad%C4%83
  Ultima cruciada: 1270

  Domnitorii Tarii Romanesti
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_domnilor_%C5%A2%C4%83rii _Rom%C3%A2ne%C5%9Fti

  Mircea cel Batran
  Perioada: sep. 1386 - nov. 1394

  Deci, cine nu e documentat?

  Si multumim din nou pentru injurii.. Se pare ca atata poti.
  Dumnezeu sa te binecuvinteze din nou
  Si asta o fac si in numele celorlalte religii, numite de tine cu atata usurinta....cretine. Chiar imi pare rau pentru tine.
 • 0 (0 voturi)    
  Limba engleza (Luni, 25 iunie 2007, 16:57)

  Geo [anonim]

  Bun, sa inteleg ca nu ai cunostinte de limba engleza. Sa te ajut eu.

  Crusades in the Balkans

  To counter the expanding Ottoman Empire, several crusades were launched in the 15th century. The most notable are:

  * the Crusade of Nicopolis (1396) organized by Sigismund of Luxemburg king of Hungary culminated in the Battle of Nicopolis. It is often called the last of the crusades.
  * the Crusade of Varna (1444) led by the Polish-Hungarian king W?adys?aw Warne?czyk ended in the Battle of Varna
  * and the Crusade of 1456 organized to lift the Siege of Belgrade led by John Hunyadi and Giovanni da Capistrano

  Traducere:
  Cruciadele in Balcani
  Pentru a opri expansiunea Imperiului Otoman mai multe cruciade au fost lansate in secolul al XV-lea. Cele mai importante sunt:
  - Cruciada de la Necropole (1396) organizata de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei; a culminat cu batalia de la Necropole. Este supranumita "ultima cruciada"
  - Cruciada de la Varna (1444) condusa de W?adys?aw Warne?czyk, rege al Poloniei si Ungariei; a culminat cu batalia de la Varna
  - Cruciada din 1456 dusa pentru ridicarea asediului asupra Belgradului; condusa de Iancu de Hunedoara (Janos Hunyadi) si Giovanni Capistrano.

  Despre injuriile pe care consideri ca ti le-am adus -- citeste cu atentie post-ul meu. Injuriile iti apartin, eu nu am facut altceva decat sa imi exprim opinii pe textele tale. Daca tu consideri ca ce spui tu e jignitor - sunt de acord cu tine. Orice comentator 3rd party rational ti-ar putea confirma ca nu comentariile mele sunt cele jignitoare, iar tirul de injurii la adresa mea si a altor colegi de forum ce au aceleasi opinii ca si mine a venit din partea ta.

  Nu poti invoca o parere exprimata de mine cu privire la o religie ca fiind ofensa la adresa ta.

  Daca te-ar interesa o discutie rationala in care sa iti aperi punctul de vedere atunci ai renunta la atacuri ad hominem. Daca ai fi un adevarat crestin atunci ti-ai apara punctele de vedere cu argumente constructive.
 • 0 (0 voturi)    
  religiii cretine (Luni, 25 iunie 2007, 17:11)

  Geo [anonim]

  Referitor la religiile numite de mine "cretine".

  Pastafari este o religie inventata. Este in mod voit absurda si amuzanta. Este un raspuns la multele lucruri considerate de catre atei/agnostici ca fiind absurde dar care sunt luate ca adevaruri sfinte de catre religiile "traditionale". Asa ca orice pastafarian se va prapadi de ras daca te-ar auzi ca ii aperi religia, avand in vedere ca aceasta este conceputa _tocmai_ pentru a o ridiculiza din plin pe a ta.

  Scientologia este o religie la fel de inventata, secolul acesta, de catre Ron Hubbard, autor SF de calitate indoielnica, cu scopuri de asemenea indoielnice. Exista nenumarate indicii referitoare la abuzurile, legale si morale, petrecute in cercurile scientologilor, iar doctrina oficiala impusa de Hubbard, care este mai fantezista decat Star Trek si Star Wars puse laolalta, este putin spus absurda. Cu toate ca in afara de Hubbard insusi probabil ca toti adeptii acestei religii iau in serios toate gogomaniile pe care aceasta religie le pretinde, nici macar tu nu cred ca ai putea sa aperi aceasta religie ca fiind adevar sfant, traditie, iluminare divina. Dar, probabil din ignoranta (iti acord "the benefit of the doubt"), tocmai ce ai comis-o.

  Despre alte religii nu am afirmat niciodata ca sunt cretine. Asta este presupunerea ta. Le consider insa pe toate la fel de absurde.

  Tu nu crezi in zane si balauri. Ti s-ar parea absurd sa ai o asemenea credinta. Insa nu mai ti se pare absurd (vezi dublul standard) sa crezi ca un tufis arzand i-a vorbit lui Moise, apoi o voce din cer i-a dictat 10 porunci, dintr-o nastere imaculata a aparut un om sfant care a inceput sa faca minuni, a fost ucis de oameni si trei zile mai tarziu a inviat, pentru ca mai apoi sa se ridice la ceruri. Toate asta _nu_ ti se par absurde. Pentru un outsider nu e nici o diferenta intre a crede in asa ceva si in a crede in vrajitori si dragoni. Macar povestile lui Tolkein sunt recunoscute de autor ca fiind fictiune pura...
 • 0 (0 voturi)    
  Am studiat articolul (Luni, 25 iunie 2007, 17:26)

  Florin [anonim]

  Am studiat articolul.

  Cum ma asteptam, nici o referinta legata de Mircea cel Batran.
  Oare de ce ma asteptam la asa ceva?

  Ba mai mult, citez,

  "Like Muslims, Eastern Orthodox Christians also see the Crusades as attacks by "the barbarian West", but centered on the sack of Constantinople in 1204. Many relics and artifacts taken from Constantinople are still in the West, in the Vatican and elsewhere"

  Cat despre injurii, cum ar trebui sa tratez fraza :"...religia ta e speciala...mai mult sau putin cretine."?
 • 0 (0 voturi)    
  Si inca ceva (Luni, 25 iunie 2007, 17:35)

  Florin [anonim]

  Din lista ta de mai sus, fara sa vrei ai dat mai multe detalii pro decat contra

  Cruciadele vad ca au fost conduse de oricine altcineva decat domnitorii nostri.
  Sigismund, regele Poloniei..etc

  Si sa vedem in ce context apare Iancu de Hundedoara?
  "..ridicarea asediului asupra Belgradului"
  Asta da motiv
 • 0 (0 voturi)    
  Erata (Luni, 25 iunie 2007, 17:39)

  Geo [anonim]

  Nicopole, peste tot unde am scris Necropole mai sus. Sorry.
 • 0 (0 voturi)    
  Cruciade si injurii (Luni, 25 iunie 2007, 18:23)

  Geo [anonim]

  pai ca sa poti intelege argumentele mele trebuie sa vezi la ce sunt raspuns.

  Textul tau:
  "2. Amestecati cruciadele cu Mircea cel Batran.
  Mai studiati domnilor, inainte de a vorbi, pentru ca intre ultima cruciada si acest mare domnitor al nostru, a trecut, hmmm, in jurul a 100 de ani? Mai, mai...."

  Am lamurit partea asta? Putem acum discuta de legatura dintre domnitorii pamanteni si cruciade? Anunta-ma daca e cazul. Eu nu ti-am prezentat legatura dintre Mircea cel Batran si cruciade la nivel politic, ci am demonstrat eroarea facuta de tine (tu esti cel ce a exclus orice legatura dintre Mircea cel Batran si cruciade pe baza disjunctiei temporale)

  Re Iancu de Hunedoara -- non sequitur. Ma indoiesc sa fi fost ortodox, avand in vedere ca a fost rege ungar, voievod ardelean.

  A doua problema. Citez:


  Ar trebui sa o tratezi in primul rand ca pe o scoatere din context. Ai darul asta. Vezi post-ul de mai sus. Nu consider ca jignesc pe nimeni atunci cand consider pastafari (o religie voluntar absurda, caci este o parodie in sine) si scientologia ca fiind religii cretine. Nu consider ca iti aduc nici o ofensa atunci cand le compar crestinismului. Nu exista nimic inerent superior religiei tale.

  Iti repet: un atac asupra religiei pe care tu ai adoptat-o _nu_ este un atac asupra ta.

  Intreg ansamblul de teorii conspirationiste pe care le-ai propus de-a lungul acestui thread, cum ca ortodoxismul ar fi sub atac, cum ca spiritul national, identitatea nationala, valorile crestine, moralitatea poporului, etc, etc, sunt sub atac, toate sunt absurde, rezultat al confuziilor pe care ti le-am subliniat in repetate randuri: roman!=crestin, roman!=ortodox, roman!=icoane in scoli; ateu!=anticrist, agnostic!=imoral, crestin!=(bun, moral). Aceste identitati pe care tu le presupui sunt pur si simplu false.
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa te binecuvanteze (Luni, 25 iunie 2007, 18:46)

  Alex [anonim]

  Domnezeu sa ne binecuvanteze! Hmmm e ca si cum as spune cuiva: Esti un mare destept. E ceva insultator in asta? Citit la propriu nu e, este chiar o apreciere imensa, dar totusi parca suna un pic insultator la o a doua privire. Florin, poate o sa ai grija cum folosesti "dumnezeu sa te binecuvanteze" asta pt ca dumnezeul tau poate stie si ce inseamna sarcasm si poate te trimite in iad ca iei numele lui in desert.


  Tu sustii predarea in scoala pe langa fizica, biologie, istorie, chimie a unei materii care a ingradit chiar dezvoltarea acestora de-a lungul timpului. Mii de oameni au murit in sustinerea ideilor lor inovatoare in toate domeniile acele domenii. Acum ai 2 optiuni:
  Ori sustii ca:
  * Soarele se invarteste in jurul Pamantului
  * ca Pamantul a fost creat cu mai putin de 20.000 de ani in urma de o forta supranaturala, negand experimentele stiintifice care explica formarea carbunilor prin fosilizare in timp de milioane de ani a substantelor organice
  * negi existenta dinozaurilor in urma cu milioane de ani
  * sustii ca Adam si Eva au fost primii doi oameni si ca de acolo ne tragem toti (vezi populatiile bastinare cu numar redus cat de repede dispar datorita bolilor genetice ce apar datorita reproducerii intre membrii apropiati ca rudenie)
  * sustii ca ai pune intr-o barca milioane de specii de animale la fel ca Noe, desigur Noe folosindu-se de vastele cunostinte de biologie sa deosebeasca o buburuza de sex feminin de una de sex masculin. Ma mir cum au supravietuit furnicile alea doua cand tapirul murea de foame.
  * sustii ca a trai n'shpe ani in desert fara apa si mancare este plauzibil.

  Nu esti de acord cu vreuna din afirmatii? Macar cea cu Soarele si Pamantul? Daca nu ai fi fost de acord cu una din ele acum 1500 de ani ai fi fost ars pe rug pentru blasfemie de catre biserica ta mult iubita creeata de apostolii mantuitorului tau. Sustii aceleasi idei si in prezent dar totusi legea impiedica aceleasi manifestari in numele credintei.
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa te binecuvanteze (Luni, 25 iunie 2007, 18:54)

  Alex [anonim]

  A foua varianta este sa accepti faptul ca acest mod de gandire, credinta in povesti tiparite intr-o carte, este contrar progresului omenirii si ca de-a lungul timpului omul a dovedit biblia treptat ca fiind nimic mai mult decat ceea ce este... o carte cu povesti despre cruzime, intoleranta, fanatism si rautate.
 • 0 (0 voturi)    
  Sustinerea de care se bucura religia. (Luni, 25 iunie 2007, 18:58)

  Alex [anonim]

  Tosusi ai un mare avantaj in argumentele tale si in sustinerea de care ai parte: oamenii sunt speriati de chestiile pe care nu le pot controla si din dorinta de a scapa de aceasta teama sunt dispusi sa accepte orice, chiar sa abandoneze logica si gandirea in favoarea unei sigurante in ceea ce priveste norisorul cel mult visat cu placuta de "REZERVAT" pe el. Chiar si sa-si abandoneze copiii aceleiuiasi viciu. Da, Florin, religia este un viciu, si un viciu de care poti scapa mai greu decat dependenta de droguri sau de alcool. Este dependenta de acea siguranta falsa pe care o ofera.
 • 0 (0 voturi)    
  Spurcaciunea... (Miercuri, 4 iulie 2007, 7:18)

  ateologu [anonim]

  "Curtea Suprema de Justitie trebuie sa se pronunte clar si echivoc"

  Pai nu? Clar si echivoc sa se pronunte, limpede si confuz, elocvent si ambiguu, ca sa inteleaga toata lumea, dar sa nu priceapa nimeni. :)) (Iata ce harababura produce biserica in mintile oamenilor... si sa mai zici ca are ce cauta idolatria bisericista in scoli.)
   #showComment


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică