Campania impotriva fumatorilor ascunde pofta de venituri a Guvernului si saraceste grav populatia

"Romania vicioasa", "Bautura si tigarile ne toaca economiile" sau "Viciile ne costa educatia" sunt doar cateva dintre titlurile din presa de saptamana trecuta, care prezentau faptul ca romanii au cheltuit anul trecut de aproape sapte ori mai mult pentru bauturi alcoolice si tigari decat pentru educatie.

Nici macar banii dati pe medicamente sau distractii nu au reusit sa depaseasca sumele cheltuite pe tutun si bauturi, sustin ziaristii. Concluzia: bine le face statul ?viciosilor" cand interzice fumatul in spatii publice si cand taxeaza dur viciile. Despre faptul ca doua treimi din cheltuielile pe alcool si tigari ale unei gospodarii iau drumul vistieriei de stat nu spune nimeni nimic.

Adevarul e ca romanii nu au baut si fumat mai mult anul trecut (dimpotriva, consumul oficial s-a micsorat cu 8%, compensat de cresterea contrabandei), ci ca statul a majorat accizele si a introdus taxa pe viciu!

Cetateni iresponsabili!

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), o familie, compusa in medie din 2,9 persoane, a cheltuit anul trecut pentru cumpararea de bauturi alcoolice si tigari in jur de 60 de lei pe luna, adica 6,7% din cheltuielile totale, estimate pentru perioada respectiva la 1.022 lei pe gospodarie.

Pe ansamblul anului trecut, o familie a platit, in medie, pentru educatie (cheltuieli private, pentru ca majoritatea cheltuielilor cu educatia sunt publice, finantate prin taxe si impozite) doar 0,82% din totalul cheltuielilor, in timp ce sumele alocate pentru recreere si cultura sau sanatate au avut ponderi de sub 4,5%.

Concluzia unanima a presei: romanii sunt iresponsabili, beau si fumeaza din ce in ce mai mult si nu se ocupa de viitorul familiei.

Nu Romania e vicioasa, ci statul pradator

Ceea ce nu spun ziaristii (spre satisfactia guvernantilor) e faptul ca ponderea accizelor si TVA in pretul viciilor este imensa. Din cei 4,6-4,8 lei platiti de un fumator pe un pachet de tigari, 68-70% se duc la stat, ca taxe.

Cum cererea de tutun are o elasticitate extrem de redusa (cererea nu se micsoreaza proportional cu cresterea pretului si nici nu creste in ritm cu scaderea acestuia), o micsorare a pretului, care sa atinga pretul de productie, cum s-ar intampla pe o piata perfect concurentiala, ar duce la cresterea consumului de tigari cel mult cu cateva procente.

Foarte putini indivizi sunt capabili sa fumeze mai mult de doua pachete pe zi. Astfel, o reducere a pretului cu 70% la tigari nu ar majora considerabil consumul, insa ar arata cu o mai mare acuratete ca romanii nu au fumat si baut mai mult, ci ca s-au majorat considerabil accizele anul trecut.

Iar responsabili pentru faptul ca din ce in ce mai putini bani se duc catre educatia copiilor, catre hranirea lor adecvata sau catre medicamente sunt in primul rand guvernantii. Si asta pentru ca, desi sustin ca scopul lor este o mai buna sanatate a populatiei, ei stiu ca cererea de tutun si alcool e aproape inelastica.

Cu toate acestea, n-au niciun scrupul in majorarea taxelor pe vicii, al carei singur efect imediat este saracirea fumatorilor, si asa majoritari in randul populatiei sarace.

Agricultorii - impozitati prin taxe pe vicii

Evolutia ponderii cheltuielilor cu tutunul si bauturile alcoolice in cheltuielile totale ale unei gospodarii pe cele patru trimestre ale anului 2006 este elocventa. In primul trimestru, o gospodarie medie aloca 5,4% din cheltuieli ?viciilor" si 43% alimentelor, 4% sanatatii si 1,1% educatiei.

In trimestrul al doilea, odata cu introducerea taxei pe viciu, ponderea cheltuielilor cu tutunul si alcoolul a sarit la 5,9%. In urma majorarii accizelor din iulie, dar si a efectelor intarziate ale noii taxe pe viciu (nicio masura fiscala nu are un efect imediat), in ultimul trimestru cheltuielile cu ?viciile" ale unei gospodarii au explodat: 6,7%.

Integral in Saptamana Financiara