Proprietarii vor beneficia de servicii de administrare si intretinere non-stop, iar securitatea va fi garantata de alarme si echipamente video de ultima generatie

Piata ansamblurilor rezidentiale din zona litoralului romanesc a luat-o pe urmele vecinilor bulgari. La inceputul acestei veri, companiile specializate in dezvoltari imobiliare au ?lansat la apa", in Constanta, cel putin 1.000 de locuinte ce vor fi vandute in cadrul unor ansambluri rezidentiale in Navodari, Mamaia, Constanta, Eforie Nord sau Costinesti.

Este vorba despre cel putin 15 proiecte imobiliare noi, care au atras investitii de peste 35 milioane euro.

In general, oferta de locuinte noi din zona litoralului este dominata de micii investitori care construiesc imobile cu regim de inaltime mica, cu maximum 10-15 locuinte. Raportandu-ne la volumul actual de investitii in piata rezidentiala de pe litoral, ansamblurile cu 100 si mai multe locuinte ne par cu adevarat mari, dar sunt totusi putine.

E drept ca litoralul nu a fost lipsit pana in prezent de proiecte intinse, insa majoritatea acestora (de exemplu, Boreal sau Tomis Plus) prezinta dezavantajul ca, desi se afla in zona litoralului, nu ofera ceea ce se cauta cel mai mult - locuinte cu vedere la mare.

Unul dintre primii dezvoltatori de pe litoral, Impact SA Bucuresti, va realiza langa ansamblul Boreal, la 3,5 kilometri de plaja si mai putin de un kilometru de Constanta, un ansamblu nou, Zenit, care va cuprinde 653 de unitati locative, dintre care 125 vile si restul (528) apartamente.

Un cartier comparabil ca dimensiune este si cel dezvoltat de Sunrise Investment in localitatea Cumpanu, pe malul Canalului Dunare-Marea Neagra, la 4 km de Constanta. Ansamblul reprezinta o investitie de 50 milioane euro si va fi alcatuit din 400 de case. Ofera sapte modele de vile, cu suprafete construite intre 130 mp si 180 mp, preturile variind intre 106.000 si 250.000 euro.

Soldatii din prima linie

Dar pentru ca terenul in primele linii din fata plajei este ori prea scump, ori ocupat, noua tendinta de pe litoralul romanesc avantajeaza constructiile inalte. Avantajul unei cladiri inalte este ca aceasta poate fi construita in spatele imobilelor aflate in primele randuri din fata plajei si poate asigura vedere la mare.

Unele dintre acestea chiar tind sa zgarie norii, ajungand la un regim de inaltime de peste 20 de etaje. Astfel, inaltimea rezolva una dintre principalele solicitari ale amatorilor de ?apartamente de vacanta" - sea view.

Spre exemplu, compania Alcor Merchant are un proiect la Constanta care prevede construirea unui imobil cu 23 de etaje, cu apartamente si spatii comerciale, investitia ridicandu-se la 20 milioane euro. Cladirea, denumita Solaris Tower, va fi construita in cartierul Faleza Nord, lucrarile urmand sa fie incheiate in cursul anului 2010.

Proiectul mai prevede amenajarea unei parcari de circa 5.000 mp si a unui heliport.

Cele mai noi si mari ansambluri rezidentiale de acest fel sunt Sea Breeze Resort, Summer Land 2, Spectrum Residences si Sara Sea View. In general, preturile de vanzare a apartamentelor cu vedere la mare practicate de companiile ofertante variaza intre 900 si 1.650 euro mp.

Sea Breeze Resort, un proiect inspirat din arhitectura mediteraneeana, se construieste la Navodari si va contine cinci blocuri cu 100 de apartamente, avand suprafete cuprinse intre 100 si 300 mp. Proiectul va dispune de parcari si acces la plaja, pretul unei locuinte plecand de la 900 euro/mp si ajungand la 1.500 euro/mp, in functie de etaj si vedere la mare.

In nordul statiunii Mamaia, bucurestenii de la Triumf Construct au un proiect de ansamblu rezidential care contine 400 de unitati locative. Summer Land 2 va avea vedere la mare, aflandu-se la 200 metri de plaja. Aici preturile pleaca de la 950 euro/metru patrat (fara TVA).

Spectrum Residences este un alt complex care se ridica la doar 30 de metri de mare, in cartierul Faleza Nord din Constanta. Metrul patrat construit se vinde aici cu 1.550 euro la parter si creste pana la 1.650 euro la duplexurile de la etajele 11 si 12.

Integral in Saptamana Financiara