Dan Mihail Nicu a devenit director general al Societe Generale Asset Management - BRD SAI in anul 2001. Anterior a fost presedintele SIRA - societate de administrare a Fondului pentru Comert Exterior.

Dan Nicu este licentiat in economie al Universitatii din Craiova si a obtinut un titlu MBA la Conservatoire National des Arts et Metiers din Paris.

Interlocutorul nostru sustine ca principala cauza a dezvoltarii slabe a pietei fondurilor mutuale este rata de economisire-investire inca redusa fata de cea din tarile vecine. Alte cauze care concura la dezvoltarea scazuta a pietei mai sunt nivelul redus de educatie financiara a populatiei, sistemul restrictiv al autoritatii de reglementare si nevoia ridicata de resurse a sectorului bancar.

Toti acesti determinanti, pusi cap la cap, explica decalajul enorm dintre investitiile in fondurile mu-tuale si celelalte alternative investitionale (depozite, asigurari de viata cu capitalizare, pensii private).

Industria fondurilor mutuale si-a propus sa ajunga pana in anul 2009 la active de doua miliarde euro. Nu vi se pare prea ambitioasa aceasta proiectie, avand in vedere ca in iunie 2007 activele abia treceau de 200 de milioane de euro?

Intr-adevar, este destul de greu de atins un asemenea obiectiv in doi ani si jumatate, iar cei care au transmis aceste estimari au fost ori foarte optimisti, ori nu au avut in vedere ca schimbarile in structura - dinspre consum catre economisire si investitii - pot dura mai multi ani, in functie de gradul de acoperire a nevoilor de consum ale populatiei.

Cresterea pietei se poate realiza insa si prin aparitia de noi produse sau de noi operatori si, de ce nu, prin aparitia de investitori straini care sa includa si Romania in universul lor investitional. Istoria evolutiei industriei OPCVM (n.r.

- organisme de plasament colectiv in valori mobiliare) in tarile din zona ne da sperante ca vom asista si in Romania la un salt al pietei fondurilor mutuale in urma-torii ani.

Pana va avea loc saltul de care vorbiti se observa ca activele fondurilor mutuale romanesti reprezinta 0,2% din PIB, comparativ cu peste 3% din PIB in multe tari din Europa Centrala si de Est. Care sunt cauzele slabei dezvoltari a pietei?

Aici putem discuta de mai multe cauze, iar efectele lor se rasfrang asupra intregii piete de capital.

Principala cauza o reprezinta existenta in Romania a unei rate de economisire-investire inca redusa fata de cea din tarile vecine, care este puternic afectata si de tendinta de crestere a consumului (e adevarat, intr-un ritm mai redus comparativ cu ultimii doi ani).

In contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, al cresterii economice sanatoase - inclusiv a veniturilor salariale -, exista premisele unei dezvoltari explozive a pietei pentru urma-torii 3-5 ani.

O alta cauza a dezvoltarii slabe este nivelul inca redus de educatie financiara a populatiei, la care, daca adaugam nevoia ridicata de resurse din sectorul bancar, avem explicatia decalajului enorm dintre investitiile in OPCVM si instrumentele de economisire bancare.

De asemenea, sistemul de reglementare si mai ales de supraveghere al autoritatii de reglementare, inca rigid si cu foarte multe constrangeri, dezavantajeaza sectorul comparativ cu celelalte alternative investitionale (depozite, asigurari de viata cu capitalizare, pensii private).

Nu in ultimul rand, cred ca lipsa unor retele de distributie specializate si suficient de motivate in promovarea acestui tip de produse a reprezentat o frana in dezvoltarea sectorului.

Investitiile pe piata de profil s-au realizat, preponderent, in fonduri diversificate si fonduri de actiuni. Credeti ca se vor profila si alte zone de interes sau vom asista la o dezvoltare in aceeasi directie?

Este firesc ca fondurile diversificate si cele de actiuni sa fie dintre cele mai cautate de investitori, pentru ca acestea au un mare potential de a oferi randamente superioare comparativ cu acelea din piata bancara.

Evolutiile pozitive ale pietei bursiere romanesti din ultimii sapte ani au crescut apetitul investitional, cu o orientare predominanta spre aceste categorii de fonduri.

In viitor ma astept la o dezvoltare a fondurilor imobiliare si ipotecare. Desi in prezent insuficient reglementat, acest tip de fond este cerut de piata, existand deja un segment de investitori profilati pe acest sector.

Ce sanse de supravietuire dati fondurilor monetare, in conditiile unui numar redus de emisiuni de titluri de stat si ale scaderii dobanzii de politica monetara?

Fondurile monetare sunt alternativa de investitie cea mai apropiata de depozitele bancare. Elementele care le diferentiaza fata de depozitele bancilor sunt diversificarea, lipsa unor praguri minime de acces, lichiditatea foarte ridicata si conditiile de rascumparare foarte flexibile - fara constrangeri legate de o durata minima a investitiei.

Chiar daca nu asigura performante foarte ridicate, acestea sunt insa foarte sigure si accesibile si de aceea reprezinta cea mai potrivita modalitate de conservare si de crestere a veniturilor pentru investitorii cu o toleranta scazuta la risc.

Sa retinem ca in tarile din zona fondurile de acest tip ocupa o mare parte din piata. In Cehia si Ungaria, acestea detin mai mult de jumatate din industria OPCVM, iar in Romania, Fondul Simfonia 1 - care a acumulat in prezent cele mai mari active - este un fond monetar.

Integral in Saptamana Financiara