Clientii care vor avea la sfarsitul verii o optiune de roaming deja activata si nu isi vor exprima explicit optiunea pentru trecerea la 'eurotarife', vor continua sa plateasca mai mult pentru convorbirile din afara tarii. Pe acest lucru mizeaza operatorii GSM din Romania printr-o serie de oferte lansate de pe acum.

Atractive, acestea ii pot face pe clienti sa uite de reducerile si mai mari, obligatorii la nivel european, cu conditia ca utiliazatorul sa le ceara.

Dupa ce Parlamentul si apoi Consiliul European au fost de acord cu reducerea tarifelor de roaming in interiorul UE, filialele din Romania ale Vodafone si Orange au inceput campanii de popularizare a serviciilor de roaming pe care le ofera pe teritoriul Europei si chiar au lansat oferte noi.

Scopul? Daca un client are un plan tarifar special pentru roaming si omite sa isi exprime optiunea explicita pentru trecerea la eurotarife intr-o anumita perioada, acesta va continua sa fie taxat mai mult decat cei care vor fi trecuti automat la noile tarife impuse de UE.

Dupa intrarea in vigoare a reglementarilor europene in materie de roaming, clientii companiilor GSM vor putea alege timp de doua sau trei luni daca opteaza pentru noile eurotarife sau raman fideli vechiului contract. Daca au deja un abonament care sa implice tarife preferentiale pentru roaming, clientii NU vor fi trecuti in mod automat la Eurotarif.

Dupa patru runde dificile de negocieri cu Consiliul, Parlamentul a ajuns, la 15 mai, la un compromis privind reducerea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene. Parlamentul European a adoptat apoi, pe 23 mai, reglementarea privind reducerea tarifelor de roaming. Pe 7 iunie si Consiliul European s-a declarat de acord cu propunerea Comisiei. 'Eurotarifele' ar urma sa intre in vigoare la sfarsitul acestei veri.

In primul an de aplicare a reglementarilor referitoare la 'eurotarife', pretul maxim platit de clienti va fi stabilit la 49 de eurocenti pe minut pentru efectuarea de apeluri in strainatate, respectiv 24 de eurocenti pentru primirea apelurilor.

'Eurotarifele' sunt programate sa scada in fiecare an: de la 49 la 46 si apoi la 43 de eurocenti pentru apelurile initiate si de la 24, la 22 si la 19 eurocenti pentru cele primite.

articolul complet la EurActiv.ro