Conform unui studiu international efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 37 de tari, Romania este nominalizata pe primele locuri la violenta in scoli. Peste jumatate din profesorii romani raporteaza acte de huliganism la orele lor sau au nevoie de protectie pentru securitatea lor sau a altor elevi.

In cealalta parte a balantei se afla Olanda, cu 7%. Studiile au demonstrat ca cel putin unul din patru elevi de clasele VII-VIII se teme sa nu fie atacat sau sa devina victima violentei in scoli. Cel mai

mare procent din acest punct de vedere se intalneste in Ungaria (75%), la scor strans aflandu-se Romania.

Aproape 70% din elevii romani se afla in aceasta situatie, ducandu-se cu teama la ore. Pe locul trei in topul insecuritatii scolare se afla filipinezii (60%). scolile din Danemarca si Singapore sunt cele mai sigure, deoarece, conform datelor, doar 6% din cursanti se tem de acest lucru, respectiv 8%. Germania si Statele Unite ale Americii se gasesc cu 22%, respectiv 26%.

Fenomen raspandit in lume

Potrivit altor studii, prevalenta acestui fenomen o reprezinta actele de huliganism care se produc cel putin o data pe saptamana.

De exemplu, un studiu israelian a aratat ca aproape o treime din elevii care frecventeaza scoli elementare si licee si aproape un sfert din studentii aflati in unitatile superioare de invatamant considera violenta ca fiind o mare problema in scolile in care invata.

Violenta in scoli este un fenomen care framanta toate societatile si ea se produce la toate scolile de diferite niveluri. Spectrul ei este extrem de larg manifestandu-se pe scara larga in relatia elevi-elevi pana la profesori-elevi.

Totusi cercetatorii au semnalat diferente intre modurile in care se manifesta aceste comportamente deviante in cele 37 de tari dar care sunt greu de explicat.

Pe de-o parte, fenomenul nu este legat de rata criminalitatii, a divorturilor sau de procentul minoritatilor etnice. Dar pe de alta parte aceste situatii sunt in conexiune cu indicatorii sociali, cum ar fi privarile economice, varsta, calitatea sistemului scolar etc.

De obicei profilul psihologic al celor care suporta acte de cruzime din partea colegilor este urmatorul: tinerii anxiosi, fara protectie, persoanele sensibile, tacute, care nu au nici macar un prieten bun in scoala. Totusi elevii agresivi isi manifesta deseori furia si asupra profesorilor sau parintilor.

Conform unui studiu al profesorului Barry Nurcombe, de la Universitatea Queensland, numit "Prevalenta tulburarilor la copii si adolescenti", deseori tinerii cu probleme mintale de sanatate provin din familii sarace, cu o apreciere negativa despre sine, cu performante scolare slabe.

Adolescentii cu probleme de sanatate mintala sunt cuprinsi in rapoarte privind rata sinuciderilor sau consumatori de tigari, bauturi alcoolice sau droguri.

Batuti si injunghiati la scoala

Cazurile de evenimente negative la unitatile de invatamant sunt abundente in presa romaneasca, incepand cu cele mai putin grave pana la cele de o violenta maxima. Un profesor de psihologie este cercetat ca ar fi izbit cu capul de usa o eleva a Grupului scolar Economic Administrativ Piatra Neamt.

"Eu am venit sa invat la scoala, nu sa fiu snopita in bataie", a declarat eleva batuta. O ancheta a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a fost desfasurata in judetul Suceava despre cazul copilului

care a murit dupa o bataie incasata in scoala de la doi elevi mai mari. Pe 25 mai a fost semnalat decesul elevului din clasa a VIII-a de la Grupul scolar Dumbraveni, dupa ce a fost batut de doi colegi mai mari.

Un alt adolescent, din Galati, a fost adus la Spitalul de Urgenta dupa ce a fost batut de doi elevi chiar in fata scolii. Un alt caz a fost al celor trei elevi din clasa a IX-a cu profil tehnologic de la Liceul Solomon Halita din Sangeorz-Bai care au fost mutati disciplinar intr-o alta scoala pentru ca au ars catalogul clasei.

Din cauza notei la purtare ei vor fi declarati repetenti si vor fi nevoiti sa repete anul scolar. Alti doi elevi sunt cercetati de politistii timiseni pentru un act de terorism, dupa ce au anuntat amplasarea unei bombe la Liceul Teoretic din Periam.

Un tanar de 16 ani, elev in clasa a VII-a a scolii de Arte si Meserii "Sfantul Apostol Andrei" din Ploiesti, este cercetat de politisti dupa ce l-a injunghiat pe un alt elev de aceeasi varsta, in curtea scolii.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii de Inspectoratul scolar Judetean Prahova, incidentul s-a petrecut in pauza de la ora 11.00, din cauza unui conflict anterior, cei doi elevi implicati in acest incident fiind de mai multa vreme in atentia Politiei.

Nu in ultimul rand, cazul fetei injunghiate de prietenul sau chiar in biroul directoarei de la scoala Centrala a creat un mare scandal in lumea invatamantului romanesc. Medicii psihiatri sunt de parere ca aceste acte de vandalism, terorism, huliganism au devenit un fenomen ingrijorator in Romania.

integral in Romania Libera