Sfirsit fulminant de sesiune parlamentara. Fel de fel de initiative legislative apar peste noapte, cu numai o saptamina inainte de finalul sezonului. Continutul lor pare in legatura directa cu temperatura extrema de afara.

Cind am auzit despre proiectul domnului Voiculescu privind retragerea cetateniei celor care nu stiu romaneste, abia ne revenisem de pe urma violentei moderate aplicate de Olguta Vasilescu, tot printr-un proiect de lege.

A ramas in memoria colectiva criza de ris a pesedistului Miron Mitrea, obligat, acum un an, sa anunte in plenul sedintei proiectele de lege privind plantarea pomilor pe marginea soselelor, reabilitarea trotuarelor din comune si achizitionarea de barci cu motor pentru localitatile inundate.

Exemplele de acest gen ar putea continua cu o lunga lista de initiative ale alesilor trasniti din Parlament, de-a lungul vremii. Nici nu stii daca sa plingi sau sa rizi. Probabil ca fiecare caz trebuie tratat separat, ca in medicina.

Cu toate astea, initiativa domnului Dan Voiculescu merita atentie speciala. Ea vine de la un presedinte de partid care se vrea liberal. Teoria spune ca aceste formatiuni vor un stat cu puteri impinse la limita de jos si un individ atotputernic. Ei bine, din cine stie ce suparare de moment, presedintele PC vrea exact invers.

Si nu in orice chestiune, ci strict in cea a maghiarilor care, desi se nasc aici, nu au dreptul sa fie cetateni romani pentru ca nu vorbesc romaneste.

Proiectul domniei sale, pentru care ar fi gata sa modifice si Constitutia, apare fix intr-un moment in care maghiarii incearca sa demonstreze pe la Bruxelles ca li se incalca dreptul la invatatura in limba materna, exploatind transfrontalier eterna lor dorinta de separare a Universitatii „Babes Bolyai“.

Aproape ca iti vine sa crezi ca Voiculescu s-a inteles cu maghiarii pentru a le oferi argumente in sustinerea cauzei lor in lobby-ul european. Multa lume a sarit imediat sa spuna ca si in alte tari, ca sa obtii cetatenia, e nevoie sa stii limba.

Asa este, dar aici e vorba despre o cetatenie dobindita prin nastere, iar pe de alta parte faptul ca stii sa treci un test de limba nu inseamna ca o si stii, pentru a o folosi apoi in viata de zi cu zi. Decit daca ai interesul. Or, daca exista asa ceva, inveti limba oricum, pentru ca nu te descurci fara ea in comunitatea in care te afli.

Oricum ai privi proiectul conservatorilor nu ajungi decit la doua concluzii. Fie Voiculescu a vrut sa faca un serviciu UDMR, fie incearca sa cistige ceva capital electoral din acel nucleu imbatrinit pentru care nationalismul inseamna ceva.

Daca privim in ansamblu ce se intimpla in Parlament in aceste ultime zile de sesiune vedem ca partidele sint extrem de active strict pe zonele de interese specifice. Exemplul cel mai clar este al PSD, care santajeaza Cabinetul Tariceanu.

PSD conditioneaza votul la abilitarea Guvernului de a emite ordonante de un proiect privind marirea pensiilor, pentru care Guvernul nu are bani, incercind in felul acesta sa-si repare imaginea sifonata in ochii poporului pesedist.

UDMR a sarit granita si vrea sa-si rezolve problema sa, pentru ai sai, PD insista cu uninominalul, pentru care, de altfel, nimeni nu are timp, PC se napusteste pe maghiari, PRM pe elevi si PLD vrea o noua republica. Intr-un fel sau altul, fiecare partid incearca, in felul asta, sa aduca in atentie o tema care sa-l pozitioneze public.

Poate ca tot ce se intimpla acum nu este altceva decit o repetitie generala pentru scrutinele care urmeaza.