Saga doctorului american de origine romana Nicholas Bartha, cel care si-a aruncat in aer casa din New York anul trecut, se apropie de final.

Compania care a cumparat fosta proprietate a doctorului Bartha a anuntat ca urmeaza sa construiasca un imobil “verde“ pe terenul unde s-a aflat cladirea distrusa in explozia din vara anului 2006.

RIGroup intentioneaza sa ridice o cladire de cinci etaje cu o suprafata totala de aproximativ 745 de metri patrati, care va respecta “cele mai inalte standarde de mediu si filozofia verde pe care compania o urmareste in toate proiectele sale“. Noua constructie - conceputa ca locuinta pentru o singura familie - va avea cinci dormitoare, o piscina subterana si o gradina de bambusi.

RIGroup a achizitionat in aceasta primavara terenul pe care se afla locuinta si biroul doctorului Nicholas Bartha pentru suma de 8.3 milioane de dolari.

Presedintele firmei, Janna Bullock, a anuntat ca lucrarile nu vor fi demarate inainte de obtinerea avizelor Comisiei pentru Prezervarea Monumentelor Istorice, deoarece zona unde se afla proprietatea (Upper East Side) este una dintre cele mai vechi din New York.

In acelasi timp, se asteapta ca in urmatoarele cateva saptamani sa fie anuntata o decizie in privinta plangerii formulate de fosta secretara a doctorului Nicholas Bartha. Romanca Ileana Cora a dat in judecata firma de avocati care administreaza mostenirea fostului doctor, reclamand “stresul emotional si mental permanent” suferit in explozia care l-a ucis pe Bartha in iulie 2006.

Cora, care a lucrat pentru cabinetul “Madison Medical Associates” timp de sase ani, solicita daune in valoare de cateva milioane de dolari, conform unor surse neoficiale. Ea afirma ca Bartha i-a cerut, cu cateva zile inainte de tragedie, sa-i anuleze toate programarile avute pe data de 10 iulie 2006, fara insa a o avertiza si pe ea sa nu mearga la serviciu.

In plangerea formulata, Cora sustine ca nu a suferit rani in explozie, “insa actiunile lui Nicholas Bartha i-au cauzat trauma severe”.

Explozia care a tinut prima pagina a ziarelor in iulie 2006 a fost provocata, afirma procurorii, de doctorul Bartha pentru a impiedica fosta sotie sa-si adjudece jumatate din locuinta situata intr-o zona exclusivista din Manhattan.

Dupa un divort care a durat cinci ani, doctorul a fost obligat sa-i plateasca fostei sale sotii despagubiri de 4.000.000 de dolari, la care se adaugau taxa pentru avocat de 125.000 de dolari si o pensie lunara de 5.000 de dolari. Casa urma sa fie scoasa la licitatie in octombrie.

Intr-un email trimis ziarelor cu o ora inainte de explozie, doctorul Bartha a afirmat ca prefera sa moara in casa decat sa o piarda, asa cum s-a intamplat cu locuinta parintilor sai din Rosia Montana expropiata de comunistii romani in 1947.