Clujul nu va gazdui doar fabrica de telefoane mobile Nokia, ci si un centru de dezvoltare al celor mai utilizate programe informatice ale companiei. Centrul de la Cluj este al doilea din tara dupa cel de la Bucuresti, care coordoneaza activitatiile comerciale ale

companiei finlandeze.

Divizia Nokia Enterprise Solutions functioneaza la Cluj din februarie 2006, dupa ce compania finlandeza a achizitionat compania de origine american Intellisync. Astfel, echipa de Cercetare si Dezvoltare Intellisync din Cluj s-a alaturat companiei Nokia, impreuna cu inca alti 1.000 de angajati la nivel mondial.

In centrul de la Cluj lucreaza in acest moment 110 specialisti in domeniul IT. Principalele aplicatii dezvoltate aici sunt platformele care asigura organizarea si transmiterea in siguranta a datelor.

Principalele aplicatii, dezvoltate la Cluj sunt Nokia Intellisync Mobile Suite, Nokia Intellisync SDK, Nokia Intellisync SyncML Server si Nokia Intellisync Device Management.

Conducerea companiei afirma ca fiecare dintre produsele soft dezvoltate de catre Nokia poate rula pe diverite platforme informatice cum ar fi Windows sau Linux.

“Solutia nostra nu merge doar pe telefoane Nokia. Am facut-o sa fie generalizata si sa mearga si pe alte telefoane sau alte dispozitive mobile”, a declarat Valentin Deac, senior engineering manager Nokia. Reprezentantii companiei spun ca departamentul de la Cluj se va dezvolta continuu in anii urmatori.

In acest moment avem aproximativ 15 posturi libere in domeniul dezvoltarii de software, a conmtrolului calitatii si a serviciilor tehnice, dar va exista in vitor o crestere constanta a acestei divizii din Cluj, a spus David Bechtel, Director Product Development Nokia Enterprise Solutions Romania

Reprezentantii diviziei Development Nokia Enterprise Solutions nu a putut insa preciza care vor fi raporturile cu fabrica de telefoane mobile care urmeaza sa functioneze incepand de anul viitor in comuna Jucu din jud.Cluj.