Prima rectificare bugetara de anul acesta va fi operata miercurea viitoare si va reduce tinta de deficit bugetar de la 2,8% la 2,6% din PIB, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Reducerea deficitului bugetar va fi obtinuta atat printr-o usoara scadere a unor cheltuieli, cat si prin cresterea peste asteptari a unor venituri.

"Avem venituri bugetare peste asteptari din impozitul pe profit si din impozitul pentru microintreprinderi. De asemenea, avem informatii de la ANAF (Fiscul, n.red.) privind colectari suplimentare de jumatate de miliard de euro", a precizat Varujan Vosganian.

Rectificarea bugetara va presupune si reducerea unor cheltuieli, precum si un proces de redistributie a unor fonduri, a declarat ministrul.

Rectificarea a fost anuntata inca de luna trecuta, pentru iunie, dar Guvernul a intarziat ordonanta de aplicare a acesteia. Guvernul se grabeste acum sa aprobe rectificarea bugetara pentru a nu risca intrarea in perioada vacantei parlamentare, cand Legislativul i-ar putea interzice dreptul de emitere de ordonante.

Deficitul bugetar va fi redus, prin aceasta rectificare, de la 2,8% din Produsul Intern Brut la 2,6% din PIB. Reducerea deficitului va fi operata pentru ca acesta sa nu depaseasca 3% din PIB calculat dupa metodologia europeana (ESA95). La nivelul de 2,8% din PIB, deficitul calculat prin metodologia europeana este de 3,2%, iar la 2,6% se va situa imediat sub 3%.

Pana acum, bugetul public a stat mai mult pe excedent, terminand primele patru luni cu un surplus de 0,34% din PIB (peste 340 mil. euro). Anul trecut si in 2005, Guvernul nu a reusit sa-si realizeze planul de deficit bugetar, din cauza veniturilor peste asteptari. In 2006, deficitul bugetar a fost sub 1,7% din PIB, comparativ cu o tinta de 2,5% din PIB.

Integral in Ziarul Financiar