Polonia si Marea Britanie se opun oricarui compromis privind tratatul UE, care are sanse minime de a fi aprobat la summitul de la Bruxelles. Presedintele polonez Lech Kaczynski nu a cedat in fata incercarilor Frantei si Germaniei de a-l convinge sa accepte actualul sistem de vot din Consiliul European, in locul celui “al radacinii patrate”, pe care Polonia il sustine cu incapatanare.

“Din nefericire, nu pot spune ca s\nt optimist, dar este datoria mea, ca membru al Consiliului European, sa continuu aceste discutii”, a declarat presedintele polonez, dupa negocierile cu Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, care s-au incheiat dincolo de miezul noptii de joi spre vineri.

Presedintele Sarkozy i-a propus, fara succes, omologului din Polonia o solutie de compromis care permite unui mic grup de state membre sa ceara reexaminarea unei proiect institutional, chiar daca voturile de care dispun nu sunt suficiente pentru a-si impune proiectul.

In acest fel, Polonia ar putea lupta, in continuare, pentru modificarea sistemului de vot, fara a bloca aprobarea Tratatului European.

Integral in Cotidianul