Capitala Portugaliei si-a imbogatit patrimoniul cultural cu primul sau muzeu de arta moderna si contemporana, comparabil cu institutiile similare din alte tari, deschis astazi, dupa o asteptare de un deceniu. Prima expozitie a Muzeului de Arta Moderna si Contemporana Berardo prezinta numeroase lucrari din prestigioasa colectie a afaceristului portughez Joe Berardo.

La deschiderea muzeului participa si premierul Jose Socrates, iar specialistii considera ca Berardo este o institutie unica in Portugalia, situandu-se in primele 20 de muzee europene.

In afara expozitiilor temporare, Muzeul Berardo prezinta amatorilor de arta o expozitie permanenta reunind lucrari de Picasso, Dali, Andy Warhol, Jackson Pollock, Henry Moore, David Hockney si altii. Chiar daca la Lisabona se gasea deja un muzeu si centru de arta moderna, colectiile acestuia nu puteau rivaliza cu alte institutii din strainatate.

Deschiderea noului muzeu de arta moderna si contemporana din Lisabona, care va atrage cu siguranta numerosi turisti pasionati de arta, este datorata eforturilor magnatului Joe Berardo, la randul sau un pasionat colectionar, care a adunat in timp peste 4000 de lucrari, de la compozitii clasice la piese rare de arta contemporana.

Acesta a donat de altfel muzeului un impresionant lot de 862 de piese, in principal sculptura, evaluat la peste 400 milioane dolari.

Colectionarul si-a dorit sa deschida un astfel de muzeu de peste zece ani, dar negocierile interminabile cu autoritatile, privind costul si amplasamentul sediului, aproape l-au facut sa abadoneze proiectul. Abia cand a amenintat ca isi va muta vasta colectie in Franta, guvernul federal a decis sa ofere ca sediu Centrul Cultural Belem, platind si lucrarile de renovare a acestuia.

Muzeul de Arta Moderna si Contemporana Berardo din Lisabona va oferi localnicilor si turistilor sansa de a descoperi un numar impresionant de lucrari originale, multe dintre ele capodopere foarte valoroase, altadata inaccesibile.