Afganistanul, cel mai mare producator de opiu la nivel mondial, transforma in prezent 90% din acest drog in heroina si morfina in laboratoare clandestine, se precizeaza intr-un raport prezentat, luni, de Biroul ONU pentru Combaterea Drogurilor si a Criminalitatii, relateaza AFP.

„Circa 90% din opiul produs in Afganistan este transformat in heroina si morfina”, a declarat Christina Oguz, reprezentanta ONU la Kabul, in cadrul unei conferinte de presa.

"In anii anteriori, drogul care iesea in principal din aceasta tara era opiul. Acum, opiul este din ce in ce mai mult transformat in morfina si heroina, iar acest lucru arata o complexitate a productiei care nu exista inainte in aceasta tara', a adaugat ea.

Potrivit oficialilor ONU, majoritatea laboratoarelor clandestine sunt situate in provinciile Badakhshan, din nord-estul tarii, in Helmand, la frontiera cu Tadjikistanul si in Nimroz. Provincia Helmand este principala regiune in care se produce opiul, circa 42 la suta din intreaga productie a tarii

Oguz a reamintit ca traficul de droguri, care aduce in prezent peste trei miliarde de dolari in aceasta tara, serveste la finantarea talibanilor. „Traficul de droguri trebuie combatut in acelasi timp cu insurectia”, a avertizat ea.

Anul acesta, productia de opiu din Afganistan este asteptata sa creasca din nou, in special in sudul tarii, dupa o productie record de 165.000 de hectare cultivate in 2006. Statisticile ONU au aratat ca Afganistanul detine peste 91% din productia de opiu si 65% din culturile de opiu la nivel mondial.

Se estimeaza ca aproape 3 miliarde USD, respectiv 53% din produsul intern brut al Afganistanului, au provenit din cultivarea ilicita a macului.

Numai in 2005, productia de opiu a crescut cu 64%, atingand 4.200 de tone, in comparatie cu doar 185 de tone in 2001, dupa un embargo asupra cultivarii acestei plante impus de talibani.